rolas Odesláno 27. listopadu 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. listopadu 2022 (upraveno) Chtěl jsem původně založit vlákno v sekci „Pochlubte se novými přírůstky“, ale pak jsem si řekl, že by to byla škoda se nepoděli o této zajímavosti více do hloubky, a protože už jedny stejné Fortisy mám, tak proč rovnou neudělat recenzi. Značku Fortis asi netřeba představovat, ale pojďme si první něco říci o Andreas Hoge, který stojí za vznikem těchto hodinek. Andreas Hoge alias Andora je německý Pop-artový umělec, který na první pohled působí hodně osobitě, ale ve skutečnosti byl milionář, jezdil v těch nejúžasnějších autech, bydlel v nejdražších hotelech na světě, mimo to však v mládí pracoval jako hrobník a absolvoval kosmonautský výcvik. Je také jediný umělec, jehož dílo obíhá Zemi ve vesmíru. Něco z historie – West in Space Po pádu berlínské zdi značka cigaret West rozjela marketingovou kampaň epických rozměrů nazvanou „West in Space“. Psal se rok 1992 a zde tak začala spolupráce mezi značkou Fortis a umělcem Andora, kteří byli součástí této kampaně. Tento projekt byl také hlavním důvodem budoucí spolupráce mezi kosmickou agenturou ROSKOSMOS a hodinkami Fortis. Model vpravo dole: FORTIS Stratoliner Automatic Chronograph Během této spolupráce vzniklo několik zajímavých kousků, které odkazují na kombinaci vesmírného umění. Mezi další zajímavé limitky patří například Fortis Andora Mir 97. FORTIS ANDORA EMOTIONS CHRONOGRAPH Poslední spolupráce s umělcem Andora jsou tyto hodinky, které nesou poselství „žít svůj čas s lehkostí a nadhledem“. Než přejdeme na rozbor hodinek, tak zde jsou technické parametry: Strojek: Švýcarský automatický strojek ETA 7750 s 25 kameny a 28.800 kmity Pouzdro: Titan 42 mm, Luneta (120 kliků), safírové sklíčko s oboustrannou antireflexní vrstvou, šroubovací spodní titanové dýnko Vodotěsnost: 20 barů / 200 metrů Funkce: Chronograf, hodiny, minuty, sekundy, indikace dne/datumu Limitovaná edice: 52 kusů A nyní k hodinkám. Zde je ukázka několika návrhů před finální podobou. Někde je text na lunetě v angličtině a někde v němčině, a to z toho důvodu, protože tyto hodinky vznikly ve dvou jazykových verzích – anglické a německé po 100 ks (659.27.91 M – Německá verze / 659.27.92 M – Anglická verze), nicméně vznikla ještě jedna speciální sběratelská edice a to je 659.27.91 S, a to pouze ve 52 vyhotovení a o té se dneska budeme bavit. První začneme balením, které je naprosto unikátní. Krabice od hodinek je hlinkový kufr na klíč a součástí balení je kožený řemínek, 36 stránkový certifikát s podpisem umělce a největší zajímavostí je digitální fotorámeček včetně adaptéru a ovladače, kde je katalog od umělce, nebo možnost si nechat promítat kalendář. Toto umělecké vydání je věnováno kosmonautovi Vladimir Džanibekov, který byl poslední instruktor na cestě k diplomu kosmonauta pro Andrease a důvod proč jich bylo vytvořenou pouze 52 kusů je prostý, v roce 2010, kdy se začalo prodávat, bylo umělci 52 let. A teď to hlavní a to jsou hodinky (není vhodné pro slabší povahy ). Hned na první pohled zaujme barevná luneta, která ukazuje jak trávit a užít si svůj čas. Nyní se zaměříme na detail ciferníku, který v sobě nese poselství a to ve formě věty "Tradice neznamená uchovávání popele, ale předávat oheň dál", která je ve formě spirály. Pro chronograf ciferníky byly zvoleny jeho tradiční malby záhadných postaviček. Jako vteřinovka je zde obrázek usmívající se země a ano točí se neustále dokola. Další zajímavostí je laserem gravírovaný titanový tah. A jako poslední je detail na šroubovacím dýnku, které nám říká "žijte svůj čas a určete si obsah". Než přejdu k fotkám, tak poslední věc je má cesta k hodinkám. Hodinky z edice Fortis B-42 Official Cosmonauts patří mezi mé oblíbené a když jsem se dozvěděl o této kolekci, tak první jsem nechápal, ale postupem času jsem si to oblíbil až jsem zjistil, že je potřebuji, nicméně po delším zkoumám jsem se dozvěděl o této edici, ale vzhledem k nízkému počtu kusů jsem s tím vůbec nepočítal. Chtěl jsem je sehnat ve stavu nových a tak jsem neustále hledal a našel jsem na začátku roku 100 kusovou limitku u e-shop prodejce na Ukrajině, už jsem plánoval výlet, ale vzhledem k situaci jsem si říkal, že počkám chvíli a týden po tom už tam vpadlo Rusko. Tak jsem to postil z hlavy a neřešil, nicméně znáte to, občas se člověk koukne a já měl to štěstí, že helmut zrovna inzeroval tyto hodinky, když jsem se podíval a tak jsem se řídil podle hesla na dýnku . Můj dobrý známý to vystihl přesně, že se jedná o pořádný bizár, ale toto je přesně z kategorie hodinek, kdy buď se ti to líbí, nebo ne. Pokud jste dojeli až sem, tak doufám, že Vás recenze zaujala a děkuji. Upraveno 27. listopadu 2022 uživatelem rolas Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rolas Odesláno 27. listopadu 2022 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 27. listopadu 2022 Rezervace Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Vit Odesláno 27. listopadu 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. listopadu 2022 (upraveno) Příjemné čtení a krásné fotky. Proč rezervace? Potom trochu nechápu toto: Chtěl jsi je kuvovat začátkem roku tohoto roku (vpád Ruska na Ukrajinu) nové, když je to limitka z roku 2010? Upraveno 27. listopadu 2022 uživatelem Vit Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rolas Odesláno 28. listopadu 2022 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 28. listopadu 2022 V 27. 11. 2022 v 21:35, Vit napsal: Příjemné čtení a krásné fotky. Proč rezervace? Potom trochu nechápu toto: Chtěl jsi je kuvovat začátkem roku tohoto roku (vpád Ruska na Ukrajinu) nové, když je to limitka z roku 2010? Rozšířit Díky! Rezervaci jsem si tam dal z toho důvodu, že časem bych tam chtěl doplnit další fotky. Ano je to limitka z roku 2010, nicméně když jsem hledal verzi 659.27.92, tak jsem narazil na ukrajinský eshop, který dle recenzí vypadal, že se nejedná o scam a zároveň měli kamennou pobočku. Pravděpodobně se jednalo o nevyprodaný kousek, přesto jsem to nechtěl riskovat koupí přes internet a vzhledem k nízkým cenám letům do UA jsem si říkal, proč si neudělat výlet a zároveň si to koupit. Jestli to byl fake nebo ne, tak to už se asi nikdy nedozvím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Vit Odesláno 28. listopadu 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. listopadu 2022 V 28. 11. 2022 v 4:21, rolas napsal: Díky! Rezervaci jsem si tam dal z toho důvodu, že časem bych tam chtěl doplnit další fotky. Ano je to limitka z roku 2010, nicméně když jsem hledal verzi 659.27.92, tak jsem narazil na ukrajinský eshop, který dle recenzí vypadal, že se nejedná o scam a zároveň měli kamennou pobočku. Pravděpodobně se jednalo o nevyprodaný kousek, přesto jsem to nechtěl riskovat koupí přes internet a vzhledem k nízkým cenám letům do UA jsem si říkal, proč si neudělat výlet a zároveň si to koupit. Jestli to byl fake nebo ne, tak to už se asi nikdy nedozvím. Rozšířit Chápu, děkuji za vysvětlení. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sphinxx Odesláno 28. listopadu 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. listopadu 2022 Mám rád podobné bláznivé projekty, takže palec nahoru. Jinak za sebe ->moc hezké fotky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Aleš 75 Odesláno 28. listopadu 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. listopadu 2022 Také jsem nechápal tu rezervaci když jsem to četl poprvé,ale vše jsi vysvětlil,jinak zajímavé čtení a zajímavé nevšední hodinky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Micey Odesláno 28. listopadu 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. listopadu 2022 Pecka, na to už sou potřeba koule, je mi to velmi sympatický. Normálně je nosíš? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
nickolas Odesláno 28. listopadu 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. listopadu 2022 Fortis tyhle bláznivé limitky umí. Je to cirkus, ale je to super! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rolas Odesláno 30. listopadu 2022 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 30. listopadu 2022 V 28. 11. 2022 v 17:28, Micey napsal: Pecka, na to už sou potřeba koule, je mi to velmi sympatický. Normálně je nosíš? Rozšířit Vzhledem k exkluzivitě a stavu nemám v plánu tyto hodinky nosit běžně. Je to svým způsobem umělecké dílo, takže se na ně spíše koukám doma . Cirkus to je o tom žádná, ale bez toho by to nevzbuzovalo ty emoce, což byl zřejmě cíl autora. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Snekofon Odesláno 30. listopadu 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. listopadu 2022 Paráda, mám rád úlety - díky za představení pro mě neznámé limitky i historie a myšlenka "Tradice neznamená uchovávání popele, ale předávat oheň dál" mně už hlavě zůstane Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lada paka Odesláno 7. prosince 2022 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. prosince 2022 Za mě krasavice. Jedinečné až bláznivé. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se