Přejít na obsah

Vandry, čundry, tramping, TO, woodcraft,...

Doporučené příspěvky

před 55 minutami, odjinud napsal:

Jsem po pravde myslel, ze to mazete nejakou kolomazi, sadlem apod. 🙂 Sam jsem mel haldu jakyhosi snad vojenskyho mazani, co jsem koupil k tem kanadam (takova plastova pruhledna tuba s jakymsi hnedym olejem), no ale doslo. Sno-seal mi na ne prijde jako az neco moc high-tech...  

Takže klasický starý šedesátky? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jsem po pravde myslel, ze to mazete nejakou kolomazi, sadlem apod. Sam jsem mel haldu jakyhosi snad vojenskyho mazani, co jsem koupil k tem kanadam (takova plastova pruhledna tuba s jakymsi hnedym olejem), no ale doslo. Sno-seal mi na ne prijde jako az neco moc high-tech...  
Kdyz chces neco high-tech, to musis do vlakna trekovek
Odkaz ke komentáři

Odjinud: Kozenym botam spravnou péčí vyrazne prodlouzim zivotnost. U nekterych (treba u "kanad") relativne za par korun svec vymeni podrazku. Kdyz mi ale popraska kuze, uz se s tim moc delat neda. Osobne radeji dam stovku navic za pripravky a vim, ze mi boty dele vydrzi a lepe chrani nohu pred neprizni pocasi. 

Odkaz ke komentáři

Jo, jde o klasicky kanady, kupovany novy z armadniho vyprodeje zacatkem 90tek. Ja bral cerny, otec hnedy, pry oficirsky.

Spicky jsou trochu okopany, takze asi na to dam nejakej cerny krem. Vosk by splnil svou funkci, ale vypadalo by to furt blbe. Asi vezmu lestidlo na vojenskou obuv Sigal. Mate s ti nejakou zkusenost?

https://pemi.cz/sigal-lestidlo-na-vojenskou-obuv-cerne-250-g

Jinak ourdoorove boty s gtx uzivam leta, takze na ne mam ruzne sajrajty jako cherry blossom atd. 

Odkaz ke komentáři

Tohle leštidlo je klasika, používám ho na všechny klasické kanady, co jsem měl na vojně (vz. 60, vz. 90, vz. 2000). Určitě to kůži trochu pomůže, už jsem s ním resuscitoval staré vyschlé a ztvrdlé boty. Ale pořád je to spíš estetická povrchovka, nezaručí to nijak zvlášť velkou voděodolnost. Na to jsme kdysi na vojně fasovali nějaký olej, ale ten jsem asi nikdy nepoužil.

Odkaz ke komentáři

před 11 hodinami, gathol napsal:

Tohle leštidlo je klasika, používám ho na všechny klasické kanady, co jsem měl na vojně (vz. 60, vz. 90, vz. 2000). Určitě to kůži trochu pomůže, už jsem s ním resuscitoval staré vyschlé a ztvrdlé boty. Ale pořád je to spíš estetická povrchovka, nezaručí to nijak zvlášť velkou voděodolnost. Na to jsme kdysi na vojně fasovali nějaký olej, ale ten jsem asi nikdy nepoužil.

Odkaz ke komentáři

• po měsících...

Skoro to vypada, ze nikdo nevandruje. Tak jen takova zahrivacka. Vyrazil sem na tradicni zimni Legiomarš a kdyz uz sem byl skoro nahore (kota Polední v Beskydech), zjistil sem, ze je to az pristi vikend :-D. Tak aspon mne nikdo nerusi a pristi vikend si to dam "na ostro". Zatim je prijemnych -5 stupnu. 

Resize_20240119_213700_0398.jpg

Resize_20240119_213659_9455.jpg

Odkaz ke komentáři

Mě se povedlo jednou -29°C. Do rána mi zmrzly kanady na kost. Celá část nad kotníkem, normálně ohnutá dolu a jako šutr :D

E: zlomil bych je, kdybych se obul...

Upraveno uživatelem morepower
Odkaz ke komentáři

Kluci, neco rozsahlejsiho napisu nekde, kde mi nebudou mrznout tolik prsty ;-). Jinak v rychlosti, jak bylo receno spacak, ale stejne dulezita je ochrana odspodu, takze adekvatni karimatka. Rano -8, takze vcelku v klidu. V tom lehkem stanu je tak cca o 3-5 stupnu tepleji, ale nefouka a tolik nepromrznou veci na obleceni a voda.

Resize_20240120_083046_6705.jpg

Odkaz ke komentáři

Snad tím nezačnu nějakej flame, už máme po Vánocích, ale říkal jsem si, že to otevřu. Na čundry chodím od svých 16 let, takže už skoro čtvrt století, za tu dobu jsme si prošly fakt hodně různejma fázema od spaní pod stanem, kdy jsme rozdělávali oheň i několkrát za den, přes papírový mapy a toulání spíš po hospodách, až po přechody různých hřebenů a hor, spaní pod širákem nebo v různých útulnách a vaření převážně na lihu v Trangii. Vždy jsme ale měli pravidlo, že po nás v přírodě nic zásadního nezůstává, kromě zválený trávy nebo trochu spálenýho dřeva na místech, kde už ohniště byly.

O kokořínsku jsme v partě vždy jen mluvily, máme to od nás zbytečně daleko a je to pro mě takový kontraverzní kraj. Kolíbka trampů, ale za mě poslední roky taky spíš přehlídka pseudo čundráků, kteří do přírody jezdí spíš chlastat a dělat bordel.

Pohled z jedný strany
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/kokorinsko-trampove-nelegalni-taboriste/r~5c89c9762af111eea873ac1f6b220ee8/

Pohled z druhý strany
https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/ivan-brezina-overtrampismus-kriticky-pohled-na-masove-zutulnovani-chranene-prirody

Jezdíte tam někdo?

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...