Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Celkem často se třeba na E-bay prodávají hodinky, které mají údajně stříbrné pouzdro, ale bez punců - bývají to třeba levnější švýcarské hodinky. Ve své pidizbírce mám taky něco takového, proto jsem hledal nějaký způsob, jak ověřit, zda se jedná o stříbro, slitinu nebo obecný kov. Mám na mysli něco jednoduchého a samozřejmě nedestruktivního. Jediné, co jsem našel, byla rada na použití Sava a následná neutralizace kyselinou citronovou, ale i to se mi zdá poněkud odvážné. Neměl by někdo nějaký bezbolestný nápad ?

Odesláno

Kdysi jsem sbíral mince, stříbrné měly při dopadu na desku stolu charakteristický, nezaměnitelný zvuk, postatně jiný než mince z jiných kovů...to je ale asi u hodinek obtížně použitelné :bangin:

Použitelnější by snad mohl být způsob čištění stříbrných mincí: hodně zašlé, téměř černé stříbrné mince, šly velmi dobře vyčistit vlhkou jedlou sodou. Mince se namočila, pak se na ně nasypala jedlá soda a vzniklá kašička se po povrchu mnula prstem. Výsledek byl v případě stříbra úžasný, mince byla jako nová. U jiných kovů to tak dobře nefungovalo. Navíc stříbrná barva stříbra je taková zvláštní, jakoby hodně bílá; myslím, že to jde poznat jenom pohledem.

Jedny stříbrné cibule jsem tak krásně vyčistil...lépe řečeno vzhledem k tomu, že šly vyčistit si myslím, že jsou stříbrné ;) .

Možná bude mít někdo nějakou sofistikovanější metodu.

Odesláno

Jenže ty hodinky můžou klidně být jen postříbřený a pozná se prd. Snad jedině hledat poškozený místa, jestli tam neprosvítá kov jiný barvy... já myslím, že stříbro by prostě punc mít mělo.

Odesláno
Jenže ty hodinky můžou klidně být jen postříbřený a pozná se prd. Snad jedině hledat poškozený místa, jestli tam neprosvítá kov jiný barvy... já myslím, že stříbro by prostě punc mít mělo.

Já bych spíš myslel na nějakou co do stříbra nízkoobsahovou slitinu, ale viděl jsem prodávat i anglické hodinky (a od velmi solidního prodejce) bez punců, kdy k hodinkám byl certifikát o materiálu pouzdra z nějaké zkušebny. Konkrétně u té británie mě to dost překvapilo.

Odesláno
Já bych spíš myslel na nějakou co do stříbra nízkoobsahovou slitinu, ale viděl jsem prodávat i anglické hodinky (a od velmi solidního prodejce) bez punců, kdy k hodinkám byl certifikát o materiálu pouzdra z nějaké zkušebny. Konkrétně u té británie mě to dost překvapilo.

Pokud je mi známo, tak u nás by se na trh neopuncované zboží nemělo vůbec dostat. Řešili jsme tento problém s puncovním úřadem u hodinek, které sice punc měly, ale nikoliv český (zvířátka), nýbrž tzv. konvenční (obrázek vah a uprostřed číslo udávající ryzost). Nakonec jsme to ale nějak ukecali, že se hodinky českým puncem puncovat nemusí, jsou-li označeny puncem konvence - chtěl bych vidět "nadšení" zákazníka, jak mu do nových hodinek někdo "mlátí" punc.

Šlo ale o zlato. Stříbrné hodinky se na trhu objevují velmi zřídka, sám vím jen o jedné značce, která vyrábí hodinky ze stříbra (Harwood), které se navíc do ČR standardně nedováží.

Odesláno

Alpaka se u starších věcí nepuncuje.

• po měsících...
Odesláno

V devatenáctém století se spousty věcí nepuncovalo . I když již Marie Therezie nařídila kovozkušebníctví . Církev neměla potřebu puncovat téměř vůbec . Spousty drobných výrobců rovněž nežívalo punc . Alpaka , reaguji na odpověď nademnou si nesla hodně často cechovní značku . Ta se často zaměňuje z neznalosti za punc . I tak mnoho drobných výrobků si nenese žádné označení . Na druhou stranu se mohou oběvit cibule , které mají na plášti značku rytce , punc země ve které byly vyrobeny , punc dvou i tří zemí ve kterých se vyskytli . :-)

Odesláno

Takovy uplne OT prispevek (docela me to zaujalo). Vynatek z textu, na ktery jsem narazil pri hledani zpusobu jak urcit zda materialem pouzdra je stribro:

Za druhé světové války během německé invaze do Dánska použil lučavku královskou nebývalým způsobem maďarský chemik George de Hevesy. Rozpustil v ní dvě zlaté Nobelovy ceny pro Maxe von Laue a Jamese Francka, aby je nacisté neukradli. Roztok položil na polici ve své laboratoři v Institutu Nielse Bohra. Po válce se vrátil, našel roztok neporušený a vysrážel z něj zlato zpět. Nobelova společnost pak znovu odlila medaile z původního zlata.

Odesláno

K těm zlatníkům, stříbro jsem nenechával zkoušet, ale bílé zlato (hodinkové pouzdro, s velice malým patrně švýcarským puncem). Byl jsem asi u čtyřech, včetně Safiny, a řekli mi prd. Že asi jo, ale že zaručit to nemohou. Cizí punce neznali. Jediný kdo to udělá spolehlivě je puncovní úřad, bývalá státní zkušebna, Kozí 4, Praha 1. Stojí to u stříbra max 100 Kč za kus. Tam mne ty zlatníci sami posílali. Viz ceník.

Odesláno (upraveno)
K těm zlatníkům, stříbro jsem nenechával zkoušet, ale bílé zlato (hodinkové pouzdro, s velice malým patrně švýcarským puncem). Byl jsem asi u čtyřech, včetně Safiny, a řekli mi prd. Že asi jo, ale že zaručit to nemohou. Cizí punce neznali. Jediný kdo to udělá spolehlivě je puncovní úřad, bývalá státní zkušebna, Kozí 4, Praha 1. Stojí to u stříbra max 100 Kč za kus. Tam mne ty zlatníci sami posílali. Viz ceník.

No, problém bude v tom, že zlatníci to můžou jenom říct, zatímco Puncák na to může vydat potvrzení. Takže když potřebuju jen vědět z čeho je pouzdro, stačí zlatník. Zlatníkem se ovšem nemyslí ta paní za pultem (jako třeba v Safině)ale skutečný zlatník.

Nemyslím, že by u nějakých (jakýchkoliv) stříbrných hodinek na tom záleželo.

Jo, a abych nezapomněl, taky se přimlouvám za to kousání....

Upraveno uživatelem mechano
Odesláno
No, problém bude v tom, že zlatníci to můžou jenom říct, zatímco Puncák na to může vydat potvrzení. Takže když potřebuju jen vědět z čeho je pouzdro, stačí zlatník. Zlatníkem se ovšem nemyslí ta paní za pultem (jako třeba v Safině)ale skutečný zlatník.

:-) Jasně.

Tam šlo spíš o to, že konkrétně u toho bílého zlata říkali, že lučavkou na otěru to neurčí, že by potřebovali odebrat to jehlou, že ty jehly nemají atd. V Safině jsem byl u okýnka, ne u pani, tam že ty jehly někde maji, ale nevědí kde a že to normálně nedělají, a že tam ta pani co to děla není, atd .....

Odesláno
:-) Jasně.

Tam šlo spíš o to, že konkrétně u toho bílého zlata říkali, že lučavkou na otěru to neurčí, že by potřebovali odebrat to jehlou, že ty jehly nemají atd. V Safině jsem byl u okýnka, ne u pani, tam že ty jehly někde maji, ale nevědí kde a že to normálně nedělají, a že tam ta pani co to děla není, atd .....

To je jí podobný........

Odesláno

Pokud je pouzdro z drahého kovu, ze zlata nebo stříbra, tak musí mít punc, jinak je to leda postříbřené nebo pozlacené,to se puncovat nemusí. Jinak bych další metody nezkoušel - zlato se dá taky potvrdit tak,že ho ponoříš do lučavky královské - když se rozpustí,bylo to zlato. Na Puncovním úřadě se to dá taky ověřit,mají na to metody, jsou i na výstavě Hodiny a Klenoty,tam to udělají zadarmiko.

Odesláno
Pokud je pouzdro z drahého kovu, ze zlata nebo stříbra, tak musí mít punc, jinak je to leda postříbřené nebo pozlacené,to se puncovat nemusí. Jinak bych další metody nezkoušel - zlato se dá taky potvrdit tak,že ho ponoříš do lučavky královské - když se rozpustí,bylo to zlato. Na Puncovním úřadě se to dá taky ověřit,mají na to metody, jsou i na výstavě Hodiny a Klenoty,tam to udělají zadarmiko.

Kamaráde, tys měl radit Hitlerovi a nemusela bejt vůbec válka. :thumbsup_anim:

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...