babaq Odesláno 14. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 14. ledna 2009 JJ - to mě na tom vadí asi nejvíc, že jednotlivý státy nebyly karikovány řekněme stejnou měrou neuctivě, je to prostě blbej povrchní hospodskej mišmaš, co ho zrovinka napadlo Ehm??? Umění není možné srovnat na stejnou úroveň neuctivosti, to je prostě s odpuštěním volovina. Umění se může líbit nebo nelíbit, jistě, o tom to je. O pocitech, o tom, jak to rezonuje s divákem (nebo posluchačem nebo prostě tím kdo to umění vnímá, třeba i hmatem). Ale vyhodnotit a porovnat míru neuctivosti? Tss tss.. Z čeho by se to asi počítalo?
Conrad Odesláno 15. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2009 (upraveno) Ehm??? Umění není možné srovnat na stejnou úroveň neuctivosti, to je prostě s odpuštěním volovina. Umění se může líbit nebo nelíbit, jistě, o tom to je. O pocitech, o tom, jak to rezonuje s divákem (nebo posluchačem nebo prostě tím kdo to umění vnímá, třeba i hmatem). Ale vyhodnotit a porovnat míru neuctivosti? Tss tss.. Z čeho by se to asi počítalo? Tss Tss.. zcela se mýlíš. Jedna věc je umělecké a technické provedení,tam můžeme mluvit o umění,ale druhé je volba námětu a tam je ta uctivost či neuctivost.Bulharsko jako turecký záchod,zatím co italské botička téměř idylicky jako fotbalové hřiště s hráči.Proč ne třeba postavičky a kuklama na hlavě a luparami v rukou na jedné straně a figurky policajtů na straně druhé jako nekončící souboj s mafií -to by pak bylo srovnatelné. BTW nepochybuji o tom,že kdyby dvorní malíř třeba krávlovny Alžběty namaloval umělecky ohromující obraz znázorňující královnu při ranním klystýru -umění neumění jeko hlava by se seznámila se špalkem v Toweru, naštěstí je jiná doba. Upraveno 15. ledna 2009 uživatelem Conrad
kejklik Odesláno 15. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2009 ..zatím co italské botička téměř idylicky jako fotbalové hřiště s hráči. Dnes ráno ve zprávách na ČR1 říkali, že ti fotbalisti budou údajně šukat míče. A Slovensko je tam zabalené jako uherák - že by odkaz na Horní Uhry? Tak se těším na slavnostní odhalení. Našim zadavatelům muselo být jasné co bude, když si vybrali Černého. Uznávám ho, ale zrovna v tomto případě mám trochu pochyby..
911 Odesláno 15. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2009 me Cerny peknze zklamal tim, ze se omluvil Bulharum a cely je ted nejak zklesly z toho. vubec to dilo nehaji. vzdy je takovej suveren a ted je z nej prizdisrac kvuli nejakejm blbejm "diplomatum"
Onisan Odesláno 15. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2009 Přizdisráč je to proto, že lhal, nikoliv kvůli svému "umění"
911 Odesláno 15. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2009 Přizdisráč je to proto, že lhal, nikoliv kvůli svému "umění" slo o urcitou mystifikaci. v tomto pripade je to treba brat s nadhledem. kdyby rekl rovnou co se bude delat, nikdy by to nevzniklo a vznikla by nejaka nudna vec hlavne aby nikdo nemel kecy.
Onisan Odesláno 15. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2009 Máš na mysli to o těch 27 umělcích z celé EU ? Jinak mi to přijde jako klasický moderní "umění" což je vlastně je "sračkoidní performace" ... Renesanční umělec musel ukázat nejenom nápad, ale i VYSOKOU uměleckou zručnost, cit, hodiny kdy byla zkoušena jeho trpělivost... Dneska si rozcuchanej "intelektuál" něco vymyslí u flašky v avandgardním nočním podniku, pak to načrtne ve svém PC a zadá to firmě která vyrobí podle jeho požadavku ono "umělecké dílo"... ať už se jedná o halogenové trubice které pak tvoří strdce nad Pražským hradem, plastové děti lezoucí po vysílači nebo tenhle nesmysl... Pro mně to není umění... Pro mně je umění obraz holandských mistrů ukazující přístav při západu slunce tak impresivně, že člověk najednou skoro cítí ve tváři poryvy větru a vůni moře... Tohle, to jsou nemsyly které zvládají i děti ze základních škol v Praze...
Conrad Odesláno 15. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2009 Máš na mysli to o těch 27 umělcích z celé EU ? Jinak mi to přijde jako klasický moderní "umění" což je vlastně je "sračkoidní performace" ... Renesanční umělec musel ukázat nejenom nápad, ale i VYSOKOU uměleckou zručnost, cit, hodiny kdy byla zkoušena jeho trpělivost... Dneska si rozcuchanej "intelektuál" něco vymyslí u flašky v avandgardním nočním podniku, pak to načrtne ve svém PC a zadá to firmě která vyrobí podle jeho požadavku ono "umělecké dílo"... ať už se jedná o halogenové trubice které pak tvoří strdce nad Pražským hradem, plastové děti lezoucí po vysílači nebo tenhle nesmysl... Pro mně to není umění... Pro mně je umění obraz holandských mistrů ukazující přístav při západu slunce tak impresivně, že člověk najednou skoro cítí ve tváři poryvy větru a vůni moře... Tohle, to jsou nemsyly které zvládají i děti ze základních škol v Praze... Zase musím bezvýhradně souhlasit
911 Odesláno 15. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2009 Máš na mysli to o těch 27 umělcích z celé EU ? Jinak mi to přijde jako klasický moderní "umění" což je vlastně je "sračkoidní performace" ... Renesanční umělec musel ukázat nejenom nápad, ale i VYSOKOU uměleckou zručnost, cit, hodiny kdy byla zkoušena jeho trpělivost... Dneska si rozcuchanej "intelektuál" něco vymyslí u flašky v avandgardním nočním podniku, pak to načrtne ve svém PC a zadá to firmě která vyrobí podle jeho požadavku ono "umělecké dílo"... ať už se jedná o halogenové trubice které pak tvoří strdce nad Pražským hradem, plastové děti lezoucí po vysílači nebo tenhle nesmysl... Pro mně to není umění... Pro mně je umění obraz holandských mistrů ukazující přístav při západu slunce tak impresivně, že člověk najednou skoro cítí ve tváři poryvy větru a vůni moře... Tohle, to jsou nemsyly které zvládají i děti ze základních škol v Praze... no takhle by se dalo smahem odsoudit kde co. novodobe obrazy, nebo treba Kandinsky. taky si clovek muze rict, co je to za umemi. par car a kruhu vybarvenejch. ja to co udelal nevnimam jako nejake super umeni, ale jako fajn plastiku ktera se mi tam hodi. i tim napadem.
skalis Odesláno 15. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2009 Máš na mysli to o těch 27 umělcích z celé EU ? Dneska si rozcuchanej "intelektuál" něco vymyslí u flašky v avandgardním nočním podniku, pak to načrtne ve svém PC a zadá to firmě která vyrobí podle jeho požadavku ono "umělecké dílo" Pro mně je umění obraz holandských mistrů ukazující přístav při západu slunce tak impresivně, že člověk najednou skoro cítí ve tváři poryvy větru a vůni moře... Tohle, to jsou nemsyly které zvládají i děti ze základních škol v Praze... Neni pravda, ze opravdu peknou moderni vec zvladne udelat kdekdo. Stejne jako ke omyl, ze "moderni umeni" zvladne skolak ze zakladky. To, ze je na obrazu treba jen par car neznamena, ze je jednoduche k tomu dojit. Je to zradne -- vize, kompozice, (pripadne) prace s barvami, velikosti, formatem. Neni to tak jednoduche. Treba bauhaus styl -- par car, zakladni geometricke obrazce, uniformni plochy. Ale prdel to neni... Clovek, ktery fakt umi, zvladne namalovat i obraz ve stylu holandskeho mistra, ale proc by tak mel tvorit? Co se tyce Entropy, tak mi neprijde spatna. Nemyslim, ze je to nejak extra hodnotne dilo, ale vidim to jako vec, ktera ma za ukol vyvolat zamysleni, diskusi, polemiku. A to se mu povedlo. Jen je skoda, ze si za tim nestoji a neobhaji si to.
bobika Odesláno 15. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2009 Jinak mi to přijde jako klasický moderní "umění" což je vlastně je "sračkoidní performace" ... Kde Ti to muzu podepsat ? Naprosto trefne.
JJ Odesláno 15. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2009 Jediné, co se mi nelíbí, je financování z veřejných peněz. Kdyby na to byla sbírka, klidně bych přispěl. Co se týče rýpavosti a provokativnosti, tak já mám rád černý humor (např. Českou sodu), takže se mi to celkem líbí, naopak bych byl ještě tvrdší - ten paštikář nebo tunel pro ČR byly super nápady. Co ale oceňuju naprosto nejvíc, jak se takovou blbostí podařilo vyprovokovat eurohujery a zástupce jednotlivých zemí k projevům, které ukazují, jak by to podle nich vlastně mělo být s tou svobodou projevu... Mimochodem, od Černého se mi toho líbí víc - třeba mimina na věži mi přijdou skvělá, podle mého názoru to tu stavbu dost zlidšťuje. V HK je stavba, přezdívaná ementál - má takový tvar a kulata okna - bohužel majitel je suchar, který ji na žluto nabarvit nenechá (já osobně bych ještě doplnil z děr/oken koukající myši :-D ).
cigi Odesláno 15. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2009 (upraveno) 911 - onion správně píše o tomhle a dalších Černého dílech, nikoli o Kandinském, o moderním "umění", nikoli o moderním umění, a proto má naprostou pravdu. Nemůžeš srovnávat hrušky s jabkama ve jménu nějaké tvůrčí rozmanitosti a svobody, snaž se jít po zážitku, smyslu, obrazu, emoci, záchvěvu větru .... , ne po prvoplánovém "nápadu". Ostatně ty kandinského vybarvené kruhy a čáry jsou významně obsaženy i v těch obrazech holandských mistrů, bez toho by nefungovaly tak věrohodně, jak píše onion . Ale myslím, že ta mystifikace je ještě docela nejpřijatelnější vtip (fórek) toho díla, pakliže se na ni ovšem nepodíváme z toho úhlu, že je to srabárna (jako že může být), podvod - uvedení v omyl (jakože může být), zpochybnění důvěryhodnosti našich politků (jakože to je). Myslím, že taková ta nejasnost, jestli to člověk myslí přesně tak, jak píše, říká je pohodlná póza pro potměšilého intelektuála ( ), ale pro politika, neřku-li stát, je trapná a vražedná. Entropa je prostě nehoda, to se stává, uznal bych to chlapsky, dal bych ji pryč a začal znova. Já pořád nevím, čemu říkáte zlidšťuje . Mně ta mimina s debilníma hlavama připadala naprosto nelidská :D . Neškodná, překvapivá, to ano, ale nelidská. Ještě, že má slušnost se omluvit, považovat omluvu za slabost, to jsou přeci ruský způsoby. Babaq - tohle není nějaké nekritizovatelné umění z hloubi duše, je to povrchní posměšná agitka, politický plakát, nebo jak to říct, uctivost je pro tento žánr základní kriterium posuzování přeci, respektive vztah uctivosti a poctivosti se kterou se případně uráží - a u entropy je ten vztah naprosto vychýlený od satiry k bezduché urážce a navíc u různých států v různé míře, to se snažím říct. Černý je prostě špatný plochý a povrchní karikaturista, přecenil svoje síly. Ale například zvládá jako jeden z mála čechů dneška instalace ve velkém měřítku, to je obtížný žánr a myslím, že po téhle stránce se entropě nedá nic vytknout, proto například byl určitě jeden ze tří, co znám, kdo pro takovou zakázku připadal v úvahu (ještě magdalena jetelová a jiří david). Je třeba naopak ocenit velkorysost našich úřadů, které mu daly volnou ruku, jak to má být, a dokonce Vondra se ani nijak nezříká spoluodpovědnosti, prostě osobní třída se ukáže, neřve, že byl zrovinka na everestu, na dovolené........ Upraveno 15. ledna 2009 uživatelem cigi
Onisan Odesláno 15. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2009 Neni pravda, ze opravdu peknou moderni vec zvladne udelat kdekdo. Stejne jako ke omyl, ze "moderni umeni" zvladne skolak ze zakladky. To, ze je na obrazu treba jen par car neznamena, ze je jednoduche k tomu dojit. Je to zradne -- vize, kompozice, (pripadne) prace s barvami, velikosti, formatem. Neni to tak jednoduche. Treba bauhaus styl -- par car, zakladni geometricke obrazce, uniformni plochy. Ale prdel to neni... Clovek, ktery fakt umi, zvladne namalovat i obraz ve stylu holandskeho mistra, ale proc by tak mel tvorit? Co se tyce Entropy, tak mi neprijde spatna. Nemyslim, ze je to nejak extra hodnotne dilo, ale vidim to jako vec, ktera ma za ukol vyvolat zamysleni, diskusi, polemiku. A to se mu povedlo. Jen je skoda, ze si za tim nestoji a neobhaji si to. OK, tak já tě pozvu na vernisáž kde budou namixovaná díla šikovných pražských dětí a pražských umělců... Salon výtvarníků se tomu říká... pokud tě nepustím k popiskám tak prostě nepoznáš kdo co udělal To se klidně vsadím :) prostě těm "umělcům" chybí zručnost, dovednost... Navíc ještě další věc: kolik těchto opěvovaných soudobých uměleckých děl by jste si dali domu? Kolik by jste jich pověsili do haly svého domu? Proti kolika z nich by jste chtěli sedět a nechat se unášet dojmem.. Miluju portrétní umění... kam se na to hrabe fotografie!? Portréty ze 16 století se dívají živýáma očima a dodnes je z nch cítit osobnost ztvárněného člověka.. uměl by tenhle skvělý intelektuál udělat tak přesnou a jemnou sohu jako je David? projdeš se Valdštejnskou zahradou a bez toho aby si hledal nějaký jinotaj nebo tě něco provokovalo tak se můžeš nechat unášet sochama který tam jsou... Dokážeš si představit to samé u soudobých děl takových umělců jako je tenhle šikula? Ano, na oživení hnusného vysílače, ok.. ale znovu opakuji: Takovéhle oživení není umění, ale performace!
skalis Odesláno 15. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2009 (upraveno) OK, tak já tě pozvu na vernisáž kde budou namixovaná díla šikovných pražských dětí a pražských umělců... Salon výtvarníků se tomu říká... pokud tě nepustím k popiskám tak prostě nepoznáš kdo co udělal To se klidně vsadím :) To by byl zajimavej experiment a navic s kulturnim zazitkem. Skoda, ze nejsem z Prahy, jinak bych byl pro. prostě těm "umělcům" chybí zručnost, dovednost... Navíc ještě další věc: kolik těchto opěvovaných soudobých uměleckých děl by jste si dali domu? Kolik by jste jich pověsili do haly svého domu? Ti opravdovi tu zrucnost musi mit. Ja bych si domu urcite vybral. Ale mas pravdu v tom, ze je spousta "umelcu". Potkal jsem po vystavach dost autoru, kteri kreslili nebo malovali radoby abstraktni obrazy a ve skutecnosti to byly naprosty "sracky" (omlouvam se za prohresek, ale je to nejvystiznejsi) na podobne urovni, na jake jsou obrazky tech skolaku, co poradne kreslit neumi, ale ucitelka po nich chce zrovna v hodine tvorit abstraktni veci... EDIT: doplneni Upraveno 15. ledna 2009 uživatelem skalis
911 Odesláno 15. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2009 OK, tak já tě pozvu na vernisáž kde budou namixovaná díla šikovných pražských dětí a pražských umělců... Salon výtvarníků se tomu říká... pokud tě nepustím k popiskám tak prostě nepoznáš kdo co udělal To se klidně vsadím :) prostě těm "umělcům" chybí zručnost, dovednost... Navíc ještě další věc: kolik těchto opěvovaných soudobých uměleckých děl by jste si dali domu? Kolik by jste jich pověsili do haly svého domu? Proti kolika z nich by jste chtěli sedět a nechat se unášet dojmem.. Miluju portrétní umění... kam se na to hrabe fotografie!? Portréty ze 16 století se dívají živýáma očima a dodnes je z nch cítit osobnost ztvárněného člověka.. uměl by tenhle skvělý intelektuál udělat tak přesnou a jemnou sohu jako je David? projdeš se Valdštejnskou zahradou a bez toho aby si hledal nějaký jinotaj nebo tě něco provokovalo tak se můžeš nechat unášet sochama který tam jsou... Dokážeš si představit to samé u soudobých děl takových umělců jako je tenhle šikula? Ano, na oživení hnusného vysílače, ok.. ale znovu opakuji: Takovéhle oživení není umění, ale performace! no ja treba mel moznost videt to nej z moderniho ceskeho umeni. ted to myslim bez uvozovek. galeristi si ty talenty pochvaluji. ale me to prijde vsechno jako jak ty rikas "srackoidni performance" staci se podivat do NG. tam je toho mraky. a pritom je to to prave umeni. ja sem taky pro holandske mistry, atd. pokud je v tom dile videt zrucnost. to co udelal Cerny nepovazuju za umeni, ale proste mi to cele sedi. dnes je jako umeni brano i to, co delal ten magor s tema semaforama, ztohoven jaderny vybuch na CT2 atd.
skalis Odesláno 15. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2009 dnes je jako umeni brano i to, co delal ten magor s tema semaforama, ztohoven jaderny vybuch na CT2 atd. Ano, hranice mezi performance a umenim se v poslednich letech dost smyva. Treba ten jaderny vybuch mi prisel dobry. Jo, meli jim za to naparit par desitek hodin verejnych praci, at si to kluci odpracujou, ale ty soudni tahanice byly dost smesne...
Onisan Odesláno 15. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2009 Jasně, pokud z těhle rádoby umělců nebudeme dělat umění, ale prostě jen takové performace (správněji píčovinky) pro pobavení kolemjdoucích.. Tak to mi nevadí, ale štve mně, když v NG je prostě nějaký shluk trpaslíků, výstřižků fotek a pod. a říká se tomu umění... Mám "plastiku" hlavy odlitou z betonu... prý je to umění... ve skutečnosti je to 120 cm vysoký odlitek anonymní hlavy humanoida... žádné jemné detaily které dělají z tváře která se objevuje v učebnici 7. tříd přírodopisu od uměleckého díla... autor chtěl jen "šokovat" velikostí.. umělec... pche...
911 Odesláno 15. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2009 Jasně, pokud z těhle rádoby umělců nebudeme dělat umění, ale prostě jen takové performace (správněji píčovinky) pro pobavení kolemjdoucích.. Tak to mi nevadí, ale štve mně, když v NG je prostě nějaký shluk trpaslíků, výstřižků fotek a pod. a říká se tomu umění... Mám "plastiku" hlavy odlitou z betonu... prý je to umění... ve skutečnosti je to 120 cm vysoký odlitek anonymní hlavy humanoida... žádné jemné detaily které dělají z tváře která se objevuje v učebnici 7. tříd přírodopisu od uměleckého díla... autor chtěl jen "šokovat" velikostí.. umělec... pche... souhlas.
Viktor Odesláno 15. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 15. ledna 2009 Moderní umění to mělo, má a bude mít těžký Dvě fontány místo keců : 1. Tahle je na obrázku výš, video je lepší 2. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se