Přejít na obsah

Frederique Constant pro Rytířský řád Božího hrobu

Doporučené příspěvky

Přátelé, dovolte mi se pochlubit svým cca půl roku trvajícím projektem.

Od roku 2015 je v České republice obnovená přítomnost Rytířského řádu Božího hrobu jeruzalémského. Hlavní činností rytířů, jejichž aktivity u nás přerušila druhá světová válka a komunistický režim, je především charita a péče o křesťany ve Svaté zemi prostřednictvím podpory sociálních služeb, škol a nemocnic, které jsou zřizovány Latinským patriarchátem jeruzalémským. Nutno dodat, že příslušnost k jiné než katolické resp. křesťanské víře, není pro tamní příjemce pomoci překážkou.   

U příležitosti prvního výročí řádové pouti do Jeruzaléma v říjnu roku 2022 jsme 25.10. 2023 o slavnosti Panny Marie, Královny Svaté země, ve spolupráci se společností Helveti, představili hodinky FC Classics Index Automatic v nizoučkém limitu x/5, které jsou určené investovaným členům řádu, kteří se této pouti účastnili. 

Hodinky mají oproti tovární verzi metodou airbrush na cifru vyvedený řádový znak - jeruzalémský kříž v rubínové barvě (RAL 3003), stejně tak je vteřinová ručka stejnou cestou přestříkána z původní tovární modré na rubínovou. Na dýnku je umístěna řádová gravura a limitace. Tvar kříže byl nakonec těsně před výrobou ještě dodatečně heraldicky zpřesněn oproti původnímu návrhu.

K hodinkám jsme ke každému jednotlivému kusu vyrobili certifikát na ručním papíře a následně byly požehnány arcibiskupem pražským. 

Osobně jsem fotograf velmi podprůměrný, ale na živo je to opravdu krása. 

image.thumb.jpeg.c51581d929b91f687768e2f3ff80e302.jpegimage.thumb.jpeg.acd15b7b2cc763a8ed057d95510e05d7.jpeg

IMG_8721.jpeg

IMG_8766.jpeg

IMG_8809.jpeg

IMG_8765.jpeg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 65
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Berte, ale ten zákon upravuje šlechtické tituly ve vztahu ke konkrétním jménům, respektive jejich zápisům v matrikách, jestli se nemýlím, tady jde o církevní záležitost, jakousi formu spolku, kde se titul rytíř jeví spíše jako hodnost a používá se jen interně.

Odkaz ke komentáři

No, pouze interně se určitě nepoužívá, viz formulace užitá @969 v tomto vlákně, web tohoto spolku, plus zpravodajství. Ten zákon, pokud se dobře pamatuji, zakazuje i užití titulu ve spojitosti se jménem. To, že jde o církevní záležitost je IMHO jedno, neboť kanonické právo je zde (v případě užití titulu na veřejnosti) právu ČR podřízeno. Podle mme, zkrátka kdo se na veřejnosti prohlásí takto: Jsem Pepa Novák, rytíř Rytířského řádu Božího hrobu jeruzalémského, tak je s právním řádem v rozporu.

Odkaz ke komentáři

Tohle je zajímavá úvaha, a pokusím se Tě nachytat:

1. No jasně, že bývalým, protože v okamžiku nabytí účinnosti tohoto zákona se všichni šlechtici stali šlechtici bývalými.

2. Píšeš, že účelem bylo nastolit jakousi rovnoprávnost v poválečné společnosti. Plně s Tebou souhlasím. Nemyslím však, že by naše společnost měla na rovnoprávnost jiný názor. Pokud by tomu tak bylo, asi by to zákonodárce vyjádřil derogací právní normy, případně by vydal normu původní upravující.

3. Ten zákon nepočítá s tím, že by někdo nějaký další titul nabyl. IMHO bych na zákonnou větu: "Bývalí šlechtici nesmějí užívati svého rodného jména s přídomkem nebo dodatkem, vyznačujícím šlechtictví." .... aplikoval teleologický (nikoli teologický) výklad, jak jsem naznačil v bodě 1.

Já vím, je to docela 3,14 čovina, ale myslím, že fakt by v česku nikdo neměl užívat šlechtický titul. Mimochodem: rytíř (femininum dáma) jsou na seznamu šlechtických titulů tzv. nižší šlechty.

Odkaz ke komentáři

Já osobně, a celkem často, jsem z úst zákonodárců slyšel spojovat se jmény "bývalých" šlechticů i jejich titul, například u bývalého protikandidáta Zemana je to celkem zažité. Osobně si myslím, že drtivá část, ať již odborné, nebo laické veřejnosti nemá o téhle normě nejmenší tušení. Docela by mě zajímalo, jestli by spolek s takovým názvem zapsal rejstříkovej soud.

Odkaz ke komentáři

Jakákoliv forma nobilitace, jak o ní píšeš a jak o ní hovoří zákon, byla, je a bude samozřejmě bezpředmětná. Myslím si, že k tomu existuje dostatek literatury a pramenů včetně  judikatury. Podobné zmatky se ale vyskytovaly i v dobovém tisku, když se rytířem OESSH stal T.G. Masaryk. 🙂 

Odkaz ke komentáři

před 8 hodinami, 969 napsal:

Jakákoliv forma nobilitace, jak o ní píšeš a jak o ní hovoří zákon, byla, je a bude samozřejmě bezpředmětná. Myslím si, že k tomu existuje dostatek literatury a pramenů včetně  judikatury. Podobné zmatky se ale vyskytovaly i v dobovém tisku, když se rytířem OESSH stal T.G. Masaryk. 🙂 

No, musím přiznat, že Tvá odpověď na mnou naprosto pregnantně položenou otázku, kterou pro přesnost cituji: Píšeš o činnosti rytířů. Jak se váš řád vypořádává se zákonem 61/1918, kterým se ruší řády a šlechtické tituly? Rytíř je šlechtický titul. " .... Mi připomíná odpověď vesnického pantáty, kterého jsem se před kostelem v neděli dopoledne schválně zeptal na to, co říká papežskému schizma (. Stejně jako Tvá odpověď, byla i ta jeho plná slov, ale k podstatě věci se nedobral.

Inu nedivím se, konec konců jsem se bavil s členem skupiny lidí, křesťanů, kteří věří, že vesmírná židovská zombie, která byla svým vlastním otcem, může nechat člověka žít věčně, pokud bude jíst symbolicky její maso a telepaticky jí řekne, že ji přijímá za svého pána, čímž jej ona oprostí od zla, které je v podstatě lidstva schované proto, že jakousi ženu, která vznikla z žebra, přemluvil mluvící had, aby snědla jablko z magického stromu.

Konec humoru a k věci: ten titul, či status, nebo co to vlastně máte, je titulem šlechtickým, či nikoli?

Pokud ano, pak platí výše již dvakrát položená otázka.

Pokud nikoli, co to tedy vlastně je? Obdoba titulu zaměstnance měsíce u McDonalds?

Odkaz ke komentáři

před 3 minutami, DarylVanHorne napsal:

Vraťme se k tématu 😉 Pro ty, co již zapomněli, jde o hodinky 😇 Za mne super volba modelu, jen to logo... Kdyby bylo plastické, bylo by to mnohem mnohem lepší. Ale ne, nevypadá to vůbec špatně - za mě fajn povedený počin 👍

Myslím, že se mýlíš. Pokud se podíváme na úvodní příspěvek, jehož textovou část pro přesnost cituji:

Přátelé, dovolte mi se pochlubit svým cca půl roku trvajícím projektem.

Od roku 2015 je v České republice obnovená přítomnost Rytířského řádu Božího hrobu jeruzalémského. Hlavní činností rytířů, jejichž aktivity u nás přerušila druhá světová válka a komunistický režim, je především charita a péče o křesťany ve Svaté zemi prostřednictvím podpory sociálních služeb, škol a nemocnic, které jsou zřizovány Latinským patriarchátem jeruzalémským. Nutno dodat, že příslušnost k jiné než katolické resp. křesťanské víře, není pro tamní příjemce pomoci překážkou.   

U příležitosti prvního výročí řádové pouti do Jeruzaléma v říjnu roku 2022 jsme 25.10. 2023 o slavnosti Panny Marie, Královny Svaté země, ve spolupráci se společností Helveti, představili hodinky FC Classics Index Automatic v nizoučkém limitu x/5, které jsou určené investovaným členům řádu, kteří se této pouti účastnili. 

Hodinky mají oproti tovární verzi metodou airbrush na cifru vyvedený řádový znak - jeruzalémský kříž v rubínové barvě (RAL 3003), stejně tak je vteřinová ručka stejnou cestou přestříkána z původní tovární modré na rubínovou. Na dýnku je umístěna řádová gravura a limitace. Tvar kříže byl nakonec těsně před výrobou ještě dodatečně heraldicky zpřesněn oproti původnímu návrhu.

K hodinkám jsme ke každému jednotlivému kusu vyrobili certifikát na ručním papíře a následně byly požehnány arcibiskupem pražským. 

Osobně jsem fotograf velmi podprůměrný, ale na živo je to opravdu krása.

Je potřeba se podívat na proporce toho, co nám pisatel sděluje. Pro přehlednost jsem podtrhl pasáže týkající se hodinek (prvbní podtržení neplatí, je od autora, a mně nejde vymazat). Pokud se podíváš na text, je jasné, že o hodinkách toho pisatel sdělil opravdu málo. V textu jasně převažuje náboženská tématika. Proto tedy tento směr diskuze.

Odkaz ke komentáři

před 1 minutou, Bert napsal:

Je potřeba se podívat na proporce toho, co nám pisatel sděluje. Pro přehlednost jsem podtrhl pasáže týkající se hodinek (prvbní podtržení neplatí, je od autora, a mně nejde vymazat). Pokud se podíváš na text, je jasné, že o hodinkách toho pisatel sdělil opravdu málo. V textu jasně převažuje náboženská tématika. Proto tedy tento směr diskuze.

Chápu tvůj pohled a rozumím tomu, kam míříš 😉 Já pouze pobízím k návratu k základnímu tématu Chronomagu jako takového - tedy k hodinkám 😇

Odkaz ke komentáři

Řád se s ní vypořádává tím způsobem, že se nejedná o titul a nobilitaci tak, jak by ji měl řešit a uznávat stát Česká republika. O nobilitaci se nejednalo ani historicky za Rakouska-Uherska. Není to nobilitní titul! Neplynou z něj žádné výhody, neužívá se v úřední komunikaci a obecně nikdo jej není povinen používat. Nobilitní tituly v našem státě neexistují, stejně jako formálně pro stát neexistuje titul "monsignore" atd. ale běžně se používá a stejně tak by svůj titul rytíře velkého kříže mohl užívat TGM v Československu, kdyby chtěl. Deklaratorně a z hlediska cti jako člověk k rytířským hodnotám se hlásící - nikoliv formálně právně jako svou výsadu! Vše je dále detailně popsáno v odborné literatuře vč. zaštítění hlavou státu (papežem) a oficiálním uznáním vatikánského státního sekretariátu.

Takhle diskuse má opravdu podobný smysl, jako se ptát staršího pána z vesnice na schizma... Pokud kdokoliv spatřuje v čemkoliv porušení zákona, nechť na to upozorní státní orgány. 🙂 Pokud je v mém příspěvku, který se snažil v několika větách osvětlit smysl činnosti, náboženský off topic, nechť je dodatečně redakčně zkrácen. Díky. 

Odkaz ke komentáři

Rozumím a děkuji za vysvětlení. K žádné redakční úpravě samozřejmě nedojde, protože Tvůj příspěvek ničemu z pravidel Chronomagu neodporuje. Jenom zkrátka ve mně vyvolal řadu otázek po formě. To, že přetrvávají otázky věcné, je už však věc jiná. 

Odkaz ke komentáři

před 18 hodinami, Bert napsal:

Já zkrátka nemůžu za to, že mám takovou dost "právnickou" paměť.... Samozřejmě se všemi klady a spoustou záporů 🙂

co pak treba chudak, rikejme mu treba Karel S., ktery ma vice obcanstvi v kombinaci se slechtickym titulem. A jedna zeme tituly uznava a druha ne? :)

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...