cody Odesláno 16. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 16. ledna 2009 Protoze mi vyhledavac nedal uspokojivou odpoved, zeptam se. Pochopil jsem, ze hlavne piloti obcas potrebovali v letce mit naprosto stejny cas. Na radiovej signal zmackli tlacitko a sekundovka skocila na pozici 12. Neni mi ale jasne, jestli jde jen o to ze strojek (minutove a hodinove kolo) se toci dal a do pohybu se da jen kolo vterinovky, nebo pri skoku vterinovky na dvanactku jsou vsechny kola synchroni. V praxi totiz nevim, kdyz pilot zmackl reset a bylo 10:34:26, jestli minutova rafika skocila na index 34 minut, nebo v pripade ze by bylo 10:34:35 na index 35 minut. Anebo to na ukazatel minut nemelo vliv.
Klotzman Odesláno 16. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 16. ledna 2009 Protoze mi vyhledavac nedal uspokojivou odpoved, zeptam se. Pochopil jsem, ze hlavne piloti obcas potrebovali v letce mit naprosto stejny cas. Na radiovej signal zmackli tlacitko a sekundovka skocila na pozici 12. Neni mi ale jasne, jestli jde jen o to ze strojek (minutove a hodinove kolo) se toci dal a do pohybu se da jen kolo vterinovky, nebo pri skoku vterinovky na dvanactku jsou vsechny kola synchroni. V praxi totiz nevim, kdyz pilot zmackl reset a bylo 10:34:26, jestli minutova rafika skocila na index 34 minut, nebo v pripade ze by bylo 10:34:35 na index 35 minut. Anebo to na ukazatel minut nemelo vliv. Protože mluvíš o strojku a kolech, chápu to tak že se tvůj dotaz týká mechanických hodinek, což je v kombinaci s pilotama záležitost druhé světové války (navigace podle času v kombinaci s rychlostí a meteorologickými údaji), myslím že už v Koreji se to řešilo jinak. Osobně teda neznám mechanické hodinky na kterých by byl reset, jak ho popisuješ ty. Nejblíž je tomu tzv. hacking, tedy zastavení vteřinové ručky při nastavování času - počkáš až je vteřinovka na 12, vytáhneš korunku, díky hackingu se ti vteřinovka zastaví, nastavíš přesný čas (možná ani ne tak přesný, jako hlavně stejný jak mají ti ostatní) zaťápneš korunku a všichni jedou od nuly. Pokud to není pravda, někdo mě s chutí opraví.
budo Odesláno 16. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 16. ledna 2009 no ... tipoval bych že cody už nějaký pátek ví, co je tzv. hacking
safi Odesláno 16. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 16. ledna 2009 Protože mluvíš o strojku a kolech, chápu to tak že se tvůj dotaz týká mechanických hodinek, což je v kombinaci s pilotama záležitost druhé světové války (navigace podle času v kombinaci s rychlostí a meteorologickými údaji), myslím že už v Koreji se to řešilo jinak. Osobně teda neznám mechanické hodinky na kterých by byl reset, jak ho popisuješ ty. Nejblíž je tomu tzv. hacking, tedy zastavení vteřinové ručky při nastavování času - počkáš až je vteřinovka na 12, vytáhneš korunku, díky hackingu se ti vteřinovka zastaví, nastavíš přesný čas (možná ani ne tak přesný, jako hlavně stejný jak mají ti ostatní) zaťápneš korunku a všichni jedou od nuly. Pokud to není pravda, někdo mě s chutí opraví. Třeba Stowa Airman Original má reset vteřinovky na 12
here Odesláno 16. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 16. ledna 2009 Třeba Stowa Airman Original má reset vteřinovky na 12 Já bych řekl, že jediný kdo má reset vteřinovky na 12 je Glashütte Original Navigator. Tlačítkem vlevo dole. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
cody Odesláno 18. ledna 2009 Autor Nahlásit Odesláno 18. ledna 2009 Jo, tohle myslim. Taky to dela Lange. Hacking chapu, to jsem nemyslel. Pilot tezko sevre knipl mezi kolena a bude cekat az vterinovka dojde (pri smule treba 55 vterin) a pak ji vytahovat a jeste ridit minuty... Pocitam ze reset je prave to, ze jen zmackne pipmpdlik. A vterinovka skoci na 12. Ale co dela minutova to je mi zahadou.
Návštěvník Tada Odesláno 18. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 18. ledna 2009 A není to tak, že se to nulování provádí, když je vytažená korunka a minutovka a hodinovka stojí?
Hugo14 Odesláno 19. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 19. ledna 2009 Já teda hodinky s Unitasem předělaným na centrál nemám, ale Steinhart tady píše, že by tenhle něco jako flyback měl mít. Takže teď už jen zjistit u majitelů, jak to funguje.
cody Odesláno 19. ledna 2009 Autor Nahlásit Odesláno 19. ledna 2009 Já teda hodinky s Unitasem předělaným na centrál nemám, ale Steinhart tady píše, že by tenhle něco jako flyback měl mít. Takže teď už jen zjistit u majitelů, jak to funguje. Pisou tam: Sekundenstopp bei ?12? nach gezogener Krone - a to nevim co tim ve finale mysli, jestli to nejni ze vytahnes korunku a provede se to nulovani (misto mackani pimprdliku) Jinak Flyback je na stopkach, v podstate je to vynechani kroku stop a reset. Zmacknes a hned meris novej cas. A není to tak, že se to nulování provádí, když je vytažená korunka a minutovka a hodinovka stojí? To ja prave vubec netusim...
bandicoot Odesláno 19. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 19. ledna 2009 Sekundenstopp bei zwölf chápu tak, že vytáhneš korunku a vteřinovka ti vyletí na 12, pochybuju ale, že se ti s minutovými indexy srovná i minutovka, tu si musíš poladit korunkou.
cody Odesláno 19. ledna 2009 Autor Nahlásit Odesláno 19. ledna 2009 4 Bandicoot: Koukam ze uplne jistej si nejni nikdo, ale asi to bude jak pises. Takze se mi to jevi tak, ze jsou dva hruhy resetu. Budto pilot vytahne korunku (tim resetuje vterinovku) pak poupravi minuty a na signal korunku zamackne. Tim se hodinky rozbehnou dal. Nebo maj hodinky extra tlacitko (Langa, Glashütte) ze korunku nemusis vytahovat. Pak zustava otazka, jak to delaji... Idealni by bylo zmacknout tlacitko, to by zpusobilo reset vterin, korunkou by po tomhle ukonu mohlo jit doladit minutovou rafiku, po dalsim stisku tlacitka se strojek rozbehne. Ale to mi prijde technicky strasne slozite na vyrobu, muselo to jit nejak jednodusejc...
Návštěvník Tada Odesláno 21. února 2009 Nahlásit Odesláno 21. února 2009 Tak dneska jsem měl v ruce Glashütte Senator Panorama Date s resetem vteřinovky a fungovalo to takto - prostě se zmáčkl knoflík na pozici 4 a vteřinovka škočila na 12 - minutivá ručička běžela stále dopředu nezávisle na tom kolikrát jsem za minutu vteřinovku resetoval. Takže asi tak...
mischa Odesláno 21. února 2009 Nahlásit Odesláno 21. února 2009 u Steinhartů jsem to pochopil tak, že se při vytažení korunky kulisa natlačí na srdíčko a vteřinka skočí na 12, až se korunka zatlačí, tak se vteřinka rozběhne. Spojení s minutovkou je hodně nepravděpodobné, bylo by to dost složité, prostě minutovka se přeřizuje pootáčením korunky ve vytaženém stavu. Má to svou logiku, při čekání na vteřinový signál si přeštelujete minutovku , aby s vteřinkou korespondovala. A napadla mě ještě jedna věc, hacking je celkem běžný, dal by se vylepšit i tak, že při vytažení korunky se stroj nezastaví, ale poběží až do doby, kdy vteřinka dojde na dvanáctku a tam se teprve zasekne. Na vteřinovém kole by musel být štiftík a díky vytažené korunce by kulisa zabránila dalšímu chodu hodinek s vteřinkou na 12. Je to dost jednoduché, ale praktické využití návratu vteřinky na 12 je diskutabilní. A nebo komplexní řešení Omega Chronostop, kde není vteřinovka, pouze jedna ručka chronografu a tu si pustíte, zastavíte, popř. vrátíte kdy chcete. Je to kalibr, který je manufakturní Omega a v ničem jiném ho nenajdete. Bohužel, mám jen dvoje.....
farářskej Odesláno 21. února 2009 Nahlásit Odesláno 21. února 2009 Ještě jsem u londžýnů viděl systém Weems, kde funguje samostatný nastavení vnitřního kroužku vteřinovky... nejspíš něco jako prehistorickej hacking.
cody Odesláno 27. února 2009 Autor Nahlásit Odesláno 27. února 2009 Cekal jsem na info po mejlu od radobyznalce, nenapsal. Ale asi to bude jak pisete. Nejlogictejsi mi prijde to vytazeni korunky se skokem vterinovky na 12 a nez pipne radio, doladim korunkou minutovku. Me jako nepilotovi (ale hracickovi) by se libil system tlacitka. Proste si sem tam macknout a koukat jak vterinovka leti... Bohuzel takove hodinky stojej ranec, nejlevnejsi budou upraveny Unitasy (Steinhart, Stowa) takze az se ve snech prestanu potapet a zacnu litat, treba na ne dojde:-) Momentalne me bere Stowa Airman limitka, nekde tady na foru jsem cetl ze je nesehnatelna. Jejich uprava Unitasu je fakt zradlo, pro me takova junior HH. Dekuju vsem za postrehy.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se