Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum


Doporučené příspěvky

sakris, tikzot, ty jedes bomby... bud “prudis” v bike vlakne a nebo tady se zradlem... (zavist)

ja jedu letos az v srpnu do Dubrovniku, ale taky se tesim na rybi trh a cerstvou, pod sluncem zralou zeleninu, jehneci a teleci za hubicku....

 

jinak nejradsi mam oradu - platek citronu a snitko rozmarynu do bricha, posolit a upect pomalu na drevenym uhli, to cele zakapat salamurou (olivac, cesnek, sul, petrzel, kapka citronu nebo divokyho pomerance), k tomu bilej chleba a gemist, spokojenost - kurna vzdyt ty to mas na stole!!!

 

ale at jen neplacam, domaci nuda na antibiotikach me dohnala k tomu, ze po 3 hodinach patlani se s filo testem, mam nalozenou domaci baklavu :-)

jak to chutna, se uvidi zitra, snad to za tu praci stalo...

 

b5b6e9a187702acc3dfb7084b234e35a.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 12 minutami, Robero79 napsal:

sakris, tikzot, ty jedes bomby... bud “prudis” v bike vlakne a nebo tady se zradlem... emoji1787.png (zavist)

ja jedu letos az v srpnu do Dubrovniku, ale taky se tesim na rybi trh a cerstvou, pod sluncem zralou zeleninu, jehneci a teleci za hubicku.... emoji39.png

 

jinak nejradsi mam oradu - platek citronu a snitko rozmarynu do bricha, posolit a upect pomalu na drevenym uhli, to cele zakapat salamurou (olivac, cesnek, sul, petrzel, kapka citronu nebo divokyho pomerance), k tomu bilej chleba a gemist, spokojenost - kurna vzdyt ty to mas na stole!!! emoji1.png

 

ale at jen neplacam, domaci nuda na antibiotikach me dohnala k tomu, ze po 3 hodinach patlani se s filo testem, mam nalozenou domaci baklavu 🙂

jak to chutna, se uvidi zitra, snad to za tu praci stalo...

 

b5b6e9a187702acc3dfb7084b234e35a.jpg

Sorrries;-) zkratka si to tady uzivam a tyhle veci k tomu bezpodminecne patrej- zradlo a bike;-) tady na jadranu maj ryby proste lepsi chut nez treba ze stredozemniho, protoze je zde hornaty podlozi a ty ryby jsou vic dravy a divoky a takej harpunou trefenej vlk, oslič, orada je proste pecka, tunak ani nemluve!

Dubrovnik je nadhernej, ale na me uz mic civilizace, ja radsi ty vesnice pohazeny u more, vsici se znaj, pohoda. 
 

At jen nekecam, ta baklava je hrozna mr.anice, ale jednou za cas je to pecka, namotivoval jsi me, hned jak se vratim, pustim se do ni;-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Maxel - ja to bohuzel ted pred 14 dni prosvihl, ale uz jsem koukal, ze ho maji ve stale nabidce v Makru, tak az pojedu kolem, taky se predzasobim
@tikzot - jo, ty balkansky potraviny jsou uplne jina liga, v podstate je to vlastne jeden z duvodu, proc tam jezdim, za tech par let jsem lecos v hodpodach i u pribuznych odkoukal. Pred tydnem jsem ukecal tchana, aby vyhrabal z garaze nadobicko na peceni v ohni “izpod peke”, ted jen premyslim kde to udelat, chce to vetsi cihlovy ohniste, ale to je nejak pujde. Jinak DBV jsem uvedl jen orientacne, taky bych tam nevydrzel, jezdime na ostrov Lopud, kde mame chajdu a kde krom turistu zije jen 100 stalych obyvatel, neni tam zadna komunikace, ani diskoteka, nebyt toho megahotelu na druhem konci zatoky, neslysim nic nez sumneni more... :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 1 hodinou, Robero79 napsal:

@Maxel - ja to bohuzel ted pred 14 dni prosvihl, ale uz jsem koukal, ze ho maji ve stale nabidce v Makru, tak az pojedu kolem, taky se predzasobim
@tikzot - jo, ty balkansky potraviny jsou uplne jina liga, v podstate je to vlastne jeden z duvodu, proc tam jezdim, za tech par let jsem lecos v hodpodach i u pribuznych odkoukal. Pred tydnem jsem ukecal tchana, aby vyhrabal z garaze nadobicko na peceni v ohni “izpod peke”, ted jen premyslim kde to udelat, chce to vetsi cihlovy ohniste, ale to je nejak pujde. Jinak DBV jsem uvedl jen orientacne, taky bych tam nevydrzel, jezdime na ostrov Lopud, kde mame chajdu a kde krom turistu zije jen 100 stalych obyvatel, neni tam zadna komunikace, ani diskoteka, nebyt toho megahotelu na druhem konci zatoky, neslysim nic nez sumneni more... 🙂

Je to tak, nejlepsi jsou ty postrehy a zvyklosti domorodcu a to samo nejen na jadranu, ale vsude ve svete;-)

Ten styl grilovani na primem ohni me taky dost zajima, ale zatim jsem nic nezkousel, nemam tedy zkusenost, jede to ten Pavala z El Fuego na florenci v manifestu a docela ve stylu, urcite to stoji za zkousku.

Lopud vypada fakt panensky, tam musi bejt pohodinka;-) a na chate u more, supr. Presne neco takovyho chci taky, ale stale tapu, KDE je na 100% to pro me nej misto v Evrope, kde budem happy a nebude to za bilion;-)

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Lopud je fajn, nekomu by mozna mohlo vadit, ze tam dost casto uslysi cestinu od mistnich, dost Cechu tam ma po rodich nemovitosti. Za prvni republiky to tam nas narod docela opanoval, ted uz casteji Svedi a Anglani. Mimochodem se tam utopil Viktor Dyk, chatra mu tam monumentalni pomnik. :-(

ale zpet k tematu, “peka” je malinko neco jinyho nez peceni primo na plameni, viz napr. zde


jinak gugl a trubka vi samozrejme vice...
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

a kdyz uz jsem se tu rozkecal, dohodim i jeden pokus z minuleho vikendu, brazilskej rostak grilovanej na drevenym uhli neprimo, maso cca 2,5kg, teplota pod poklici 150-170, doba peceni cca 80 min, vnitrni teplota na 52, pak jeste 45 min venku v alobalu a nakonec vychladit. Opravdu se mi povedl, se musim smrdute samopochvalit.... :-)
e5ad8e2e073b5ab4efbff2b8f44d2c46.plist
PS. nejhorsi je ten pocit, pockat jeste min. 3 hodiny po dopeceni, abyste zjistili, ze se dilo zdarilo...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

[mention=53606]tikzot[/mention] a vubec, co ja ti mam co posilat odkazy na web, vzdyt jsi na tom spravnym miste, jestli jses na private, zeptej se domaciho, kdo to v okoli dela. jen je to vzdy pro vic osob a musis si to temer vzdy objednat den predem. Delaji jehneci, teleci i chobotnice, co rodina, to jinej zarucene nejlepsi recept, jako nase svickova... :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přátelské posezení k  měsíci myslivosti.

2 krůtičky pečlivě po celou dobu potírané, v jedné lodně srnčí na víně a v druhé kančí nadivoko na zelenině vše pomaloučku dělané

K tomu Kozlík a domácí borůvkovice

20200620_213954.jpg

20200620_214103.jpg

20200621_082812.jpg

20200621_082752.jpg

20200621_083218.jpg

20200621_083257.jpg

20200621_085220.jpg

20200621_085147.jpg

20200621_085251.jpg

20200621_085319.jpg

20200621_085147.jpg

20200621_082524.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak dumám nad třemi prázdnými dubovými soudky co odpočívají ve sklepě. Do švestek daleko, do pálení ještě dál. Všemi proběhla pálenka, pár let slivovice a v jednom byla whisky. Vím že se do soudků dává zrát javorový sirup, napadlo mě dát to nich ovocný sirup. Kravina? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...