Jiří Sedlák Odesláno 29. února 2024 Nahlásit Odesláno 29. února 2024 Koupil jsem Pogue, tedy vlastně Cevert - modrá varianta. Chci udělat citlivou renovaci, zvolil jsem Onyx, jednoznačně nejlepší reference. Stejně jednoznačně proběhne servis strojku, nové sklo, těsnění, tlakovka, ale co dál. Ručky jsou trochu olezlé, takže ty určitě renovovat. Ciferník, toť otázka. Obnovit lumi nebo ponechat tak jak je? Potom pouzdro. Pouzdro je pěkné, má jeden ťukanec na hraně, co s ním nechám čistě na Rudovi a spol. Vrchní brus zda se být nedotčen, a teď nevím zda nechat trochu přeleštit boky. Jen tak zlehka, protože tam skoro nic není. Nebo se na to vysrat úplně. Nejde ani tak o peníze, spíš o to, co se ještě považuje za přijatelné. Abych tím hodinky neznehodnotil. Pak mám ještě jeden nápad, koupit na lítačku aftermarket lunetu a původni si schovat. Je to nesmysl nebo se i nějaká kvalitní, co přesně pasuje a stejně vypadá dá sehnat? Díky za odpovědi
LovecK Odesláno 29. února 2024 Nahlásit Odesláno 29. února 2024 Na co se ptáš? Nechej si dát hodinky do stavu takového, aby se líbily tobě. Na zbytek bych se vykašlal. Můj názor.
horskjan Odesláno 29. února 2024 Nahlásit Odesláno 29. února 2024 Já bych, dle fotek co jsi dal do vedlejšího vlákna, nechal hodinky a strojek jen rozebrat a vyčistit. Na renovaci číselníku, pouzdra a ruček bych se vykašlal, z fotek se mi to na jejich věk zdá v pohodě. Přetěsnit určitě, dát nové sklo. Jak píše kolega výše, je to na Tobě, co se Ti líbí. S pomocí aftermarket dílů se dají ty hodinky dostat do stavu nových, ale to, dle mě, není cesta...
Jiří Sedlák Odesláno 1. března 2024 Autor Nahlásit Odesláno 1. března 2024 Aftermarket jsem myslel jenom lunetu, abych mohl schovat a neničit originál, nic jinýho v tom nehledejte. Nechci udělat frankensteina. Hlavně mi přijde, že vypadaji mnohem líp než třeba pro SKX, tady není lumi bod, tak se jim to celkem daří, já nějak nevidím rozdíl, maximálně v odstínu, ale ten stejně časem bledne. Jde mi hlavně o to jestli novou lumi na ciferník a jestli vůbec renovovat pouzdro. Na světle pouzdro nafotím pořádně.
Jiří Sedlák Odesláno 1. března 2024 Autor Nahlásit Odesláno 1. března 2024 A taky mi včera večer Ruda nabídl safír. A teď babo raď.
maama Odesláno 2. března 2024 Nahlásit Odesláno 2. března 2024 nazdar, po těchhle i VintageLoverovejch jsem pokukoval, a navíc jsem nedávno řešil podobnou věc - viz dole, tak budu přemýšlet nahlas. ale je to subjektivní názor a přebrat si to musíš sám. pokud jsi nákup myslel na investici, tak provést údržbu, zachovat vše origo, a nic neleštit. na investici je tenhle kus asi moc jetej. ale na denní nošení je jetej hezky, a nakoupil jsi za fér cenu, takže si o to vysloveně říkají. samozřejmě to není "tool". jestli jsou na bezstarostné denní nošení, nechat pouzdro tak jak je. up/downgrade, který nebrání obnovení původního stavu ano. upgrade na safír s AR? pokud má stejný nebo velmi, !velmi! podobný tvar, a nedojde k žádné nevratné předělávce uložení sklíčka, která by bránila vrátit originál, tak je to dobrý nápad (protože u mých 6139 - viz dole - mi vadí jediná věc - spousta odlesků na minerálu). downgrade na aftermarket lunetu? - pokud tisk čísel není ošklivý a nejde o downgrade vzhledu, asi ano. proč nepošetřit origo lunetu, která je měkká a na ráně - dává mi to smysl. občasné nošení = chceš je vymazlit, chlubit se při výjimečných příležitostech, počítáš, že je budeš šanovat, možný prodej nevylučuješ, takže ti v hlavě hlodá cena při prodeji = jen pro tenhle účel bych chápal potřebu pouzdro renovovat, ale zdrženlivě! a nechat všechno origo. když se teď objevily, připomělo mi to, jak jsem je před časem sháněl ve svým datu narození. při hledání jsem narazil na 6139-8002 s datem mýho bráchy a koupil je. chvilku jsem taky přemýšlel, že bych obnovil brus pouzdra. zbytky jsou pořád vidět, ale po obnovení by prokoukly. a googlil jsem... máš 2 přístupy - vopatrnej (viz blog adventures...), vs. re-design - viz video (práce na pouzdře 4:35-18:35). long story short - opatrný přístup je správně. to video je pro mě odstrašující příklad dojebaných hodinek. používá krásný stroje a boží přípravky (viz 10:35 a 16:55) a když jsem to sledoval poprvý a viděl, jak sklon při frézování fazet (7:15) nastavuje od oka (s lupou:), moc jsem mu fandil. a pak v 8:21 mě málem jeblo, protože masa ubral strašně moc a fazeta se rozlezla nahoru i do stran. celkově zvolil moc invazivní postup, chtěl odstranit všechny známky nošení. vznikly tam hnusný vlny na přechodech a fazety nad nožkama jsou úplně jinde. výsledek je za mě dojebaný tak, že nechápu, že to publikuje. https://adventuresinamateurwatchfettling.com/2021/08/13/a-seiko-6139-8002-from-february-1972/ https://youtu.be/PQCX62hdfVg?feature=shared každej jsme jinak benevolentní ke známkám nošení - mě u vintážek nevadí tak, jako zmršený design. musíš sám sobě odpovědět - vadí ti víc záseky vzniklé nošením nebo nepůvodní design, který při doplňování a odebírání materiálu vznikne? brání ti něco nechat pouzdro pouze vyčistit, hodinky ponosit a pokud přijdeš na to, že záseky nezkousneš, tak poslat pouzdro na renovaci podruhý? je to jen ztráta času a peněz za transport a rozborku/sborku pouzdra. v prvním kroku to není ztráta designu hodinek. ten zásek vlevo dole na hraně, vypadá, že by museli zaplnit novým materiálem a pak by to byl zásah do toho vrchního brusu. pouzdro bych nechaljak je. jsem zvědavej, co s tím udělaj. ručky olezlé - tím myslíš co? flekatou lumi nebo něco na kovu? z fotky na kovu nic nepoznám. pro denní nošení řeším funkčnost a čistotu, takže bych lumi na ručky a cifr nechal mistry zvážit nanést novou. (investice - nechat být). zrovna jsem si vyzvedl Citizeny, u kterých mě srala špinavá lumi na ručičkách. dopadlo to skvěle. hodím ti fotku sem: https://forum.chronomag.cz/topic/163253-citizen-homer-second-setting/
špelda66 Odesláno 3. března 2024 Nahlásit Odesláno 3. března 2024 Koupil sis vintage hodinky, ale rád bys měl vlastně nový hodinky, to nejde dohromady, zbytečně vymýšlíš kraviny, takže: - vyměnit sklo, ale to co tam má být, takže safir ne, klidně aftermarket od sternkreuz - kontrola, popřípadě komplet servis stroje - komplet výměna sady těsnění, tlakovka, ale do vody se vintage hodinky stejně neberou, takže jenom pro pocit, že máš a nemusíš se bát s nima někde zmoknout Žádný prelesťovani, relumi, atd bych nedělal, pokud je tedy nechceš nenávratně zlikvidovat. Když chceš mít světýlka, tak si vezmi na ruku jiný seika, třeba SKX
Jiří Sedlák Odesláno 3. března 2024 Autor Nahlásit Odesláno 3. března 2024 Jojo, mě taky přijde to pouzdro příliš hezké na to abych na něj sahal. Takže jenom servis stroje, sklo a těsnění. Nic víc. Rozumím. Mě se nejvíc příčí představa švýcarské suprluminovy v japonských hodinkách, myslím, že ručky jsou stejné jako v nových limitkách. Byly by takové ručky přijatelné? Nebo už je to bastl? Podle mě to budou úplně stejné ručky akorát naplněné lumibrite. Na slunci je vidět, že jsou i trochu orezlé právě kolem lumi okénka. A to mě trochu štve.
Jiří Sedlák Odesláno 3. března 2024 Autor Nahlásit Odesláno 3. března 2024 Zde pár fotek, jak jsem slíbil. Ta první jednoznačně říká nesahat. Na druhé je největší poškození pouzdra. Ale i s tím se asi dá žít. Vlastně obráceně. První je poškození a druhá je krásná nožka v původním stavu, a krásné ostré hrany pouzdra.
Jiří Sedlák Odesláno 3. března 2024 Autor Nahlásit Odesláno 3. března 2024 Tady ručky na slunci, asi i s tím se dá žít.
maama Odesláno 3. března 2024 Nahlásit Odesláno 3. března 2024 Mel jsem je koupit a nemusels mit tyhle dilemata:) rucky nebastlit. Rez, rekni jim o ni. A ze by servis nemel k dispozici lumibrite? Kdyz vidim vysledek - oranzovy cisla po obvodu namalovany rukou - budou umet peclive nanest i lumi:) https://forum.chronomag.cz/topic/137476-onyx-jihlava/?do=findComment&comment=2992902 podle me se stara lumi z cifru hodinek, ktery maji dal slouzit, shodit ma, je hodne stara a vypada natlusto nanesena. Pokud se oddroli, zaleze ti do cistyho strojku. Nechat starou ma smysl jen u investicniho kousku, kterej starne nekde v supliku. Nos je, uzij si je.
Jiří Sedlák Odesláno 3. března 2024 Autor Nahlásit Odesláno 3. března 2024 Právě že k dispozici je jenom superluminova myslím. Lumibrite je asi interní Seiko záležitost. No uvidime, třeba někde najdu fotky udělaného cifru, které mě přesvědčí
Montgomery Odesláno 4. března 2024 Nahlásit Odesláno 4. března 2024 To, co tě na hodinkách štve, to bych nechal udělat, ať z nich máš Ty radost. Když dám na názor ostatních, tak mě pak často štve, že jsem si to neudělal podle sebe.
Jiří Sedlák Odesláno 4. března 2024 Autor Nahlásit Odesláno 4. března 2024 Nejvíc mě štve, že jsem nežil v tý době. Samozřejmě bych je rád jako nové, ale řeším, co je přípustné a co je za hranou. Aby vynaložená investice akorát nesnížila hodnotu hodinek. Montáž aftermarket lunety mě neděsí, aspoň si uchovám původní ve tmě v suchu a ochráněnou před nárazy.
xbraj19 Odesláno 4. března 2024 Nahlásit Odesláno 4. března 2024 Já bych na ně hlavně sehnal origo tah
Jiří Sedlák Odesláno 4. března 2024 Autor Nahlásit Odesláno 4. března 2024 Mě se líbí ten JDM od Uncle. Přemýšlím o něm. Mimochodem tenhle co tam mám teď mi docela vyhovuje, je extrémně pohodlnej.
Jiří Sedlák Odesláno 7. března 2024 Autor Nahlásit Odesláno 7. března 2024 Tak a dneska by měly přistát u Rudy. Možná nebude vůbec sahat na stroj, protože když mi chodí tak přesně jak chodí, tak ho možná necháme chodit než si sám řekne o servis, že prý na to všechno za pár stovek je, takže když se něco podělá není problém to opravit příště. Do hodinek který chodí 0 se mu prostě moc nechce vrtat, že ani po servisu takovou přesnost nemůže zaručit. Že na takovou přesnost nejsou stavěný. Ale až na vibru uvidí hodnoty amplitudy a beat error, tak bude možná mluvit jinak. Tyhle hodnoty nemám jak ověřit, appka je slyší blbě. Jinak nechám udělat asi všechno na co si budou kluci věřit.
lucid Odesláno 7. března 2024 Nahlásit Odesláno 7. března 2024 (upraveno) V 7. 3. 2024 v 4:58, Jiří Sedlák napsal: protože když mi chodí tak přesně jak chodí, tak ho možná necháme chodit než si sám řekne o servis Rozšířit No, nevím, tvá volba, já jsem podobné dilema dát na generálku nebo ne řešil před x lety s jedním z nejzkušenějších expertů na opravu starých Seiko v ČR: problém je, že kalibry ze 60-tých nejsou mrdky založené na moderním poquartzovém kalibru 7S26, ze kterého vychází další deriváty 6R15 či 4R15, ale pokud je s hodinkami slušně zacházeno, tak si o servis např. špatným chodem apod. vůbec neřeknou: mají tendenci jít přesně, a to až do okamžiku, kdy se strojek zadře - a pak už je většinou pozdě. A kalibry 61xx mezi tyto strojky rozhodně patří. Upraveno 7. března 2024 uživatelem lucid
Jiří Sedlák Odesláno 7. března 2024 Autor Nahlásit Odesláno 7. března 2024 No však jsem Rudovi nedával žádnej cenovej strop. On se do toho podívá a uvidí. Každopádně prý ani zadřenej není problém opravit. Všechno na něj je a není drahý. Ale stejně si myslím, že ho dá na vibrograf a ukáže se, že bude něco potřeba. No a než jsem tohle dopsal, volala mi paní, že hodinky v pořádku dorazily. Tak to byl od pošty fofr. 19 hodin od podání. Tak doufám, že i hodinky z vedlejšího vlákna zaseknuté v Z-boxu už se úspěšně dostaly do cíle. Celou dobu jim držím
Jiří Sedlák Odesláno 27. března 2024 Autor Nahlásit Odesláno 27. března 2024 Úplně bych zapomněl, servis stroje se dělat bude. Už je rozhodnuto.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se