Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
Ale je to od nich hezké, že takhle pěkně komunikujou...

Jinak ta kniha o historii Eterny se by mohla být zajímavá, Brunner a Pfeiffer-Belli jsou v tomhle oboru autoři par excellence. Jestli se rozhodnu, že do ní půjdu, dám Ti vědět, když v ní něco relevantního zjistím...

Knihu mám, dá se objednat na stránkách Eterna. Je pěkná, přehledová, není to ale katalog modelů. Poměrně rychle přijde a následně dorazí faktura. Je třeba připomenout, že Česko je v EU, jinak napočítají špatně poštovné.

Odesláno
Poměrně rychle přijde a následně dorazí faktura.

Chceš tím říct, že ji odešlou do České republiky dřív, než dostanou peníze?? Tak to jsem zvědav, jestli to za měsíc ještě bude pravda.

Každopádně díky za info.

Odesláno
Brunner a Pfeiffer-Belli jsou v tomhle oboru autoři par excellence

Potvrzuji. Mam od nich tuto bibli (ma nekolik kilo) a je to vyborna kniha s hromadou fotografii nadhernych vintage i novych hodinek a strucnou historii popsanych znacek (format vetsi nez A4, 512 stran)

zdroj: Amazon

51Up7EK3tdL._BO2,204,203,200_PIsitb-sticker-arrow-click,TopRight,35,-76_AA240_SH20_OU01_.jpg

Odesláno
K původnímu dotazu - kalibr 852 vlastním ve dvou exemplářích, jeden má stěžejky pevné (a na nožkách není z boku vidět nic), druhý má stěžejky vyjímatelné. Vůbec bych to neřešil, u každého typu pouzdra to může být jinak. A myslím (i když ruku do ohně za to dát nemůžu), že tak, jak je to na SASových hodinkách, to klidně může být od výroby, umím si představit, že některá pouzdra se dělala vcelku včetně pevných stěžejek, zatímco do jiných se ty stěžejky osazovaly do předvrtaných děr. Ostatně, nenapadá mě žádný důvod, proč by někdo dělal takovouhle pozdější úpravu.

popshop: Jestli je ten číselník původní (čemuž se mi až nechce věřit), tak je to krásný kousek, ale je to kalibr 852S, který je (pokud jsem to dobře vypozoroval) na území bývalé ČSSR podstatně frekventovanější, než 852.

Nedávno se mi podařilo sehnat hezké Eterna cal. 852.

Jsou prakticky v perfektním stavu, poudro je bez škrábanců a otluků, korunku mají původní. Jedinou vadou je drobná tečkovitá oxidaci barvy prostřední části ciferníku. Strojek má nádherný hlasitý tikot a jde velmi přesně.

Rozměry pouzdra jsou:

průměr bez korunky - 37,5 mm

délka včetně nožek - 48,0 mm

výška - 10 mm

šířka pásku - 20 mm

Ale překvapila mě u nich jedna drobnost - stěžejky pro pásek jsou napevno zalisované do pouzdra.

Na nožkách nejsou žádné škrábance nebo dodatečné přelešťování, jen se dá podle odlesku poznat místo zalisování stěžejek. Stěžejky mají průměr ca. 0,9 mm, otvor pro zalisování má průměr 1,9 mm. Všechno ostatní včetně sejmutého pásku je vidět na fotkách.

Poslal jsem dotaz do Eterny, ale jediné co se jim podařilo zjistit, je rok výroby - 1949.

Ke stěžejkám mi nedokázali dát konkrétní odpověď.

Dokáže někdo poznat, jestli se jedná o původní stav nebo o pozdější úpravu?

Odesláno

k tomu MVS: Podle mé nové informace byly letecké eterny, které opravdu fasovali piloti ve službě skutečně bez označení. Údajně si je dokonce mohli při odchodu do výslužby koupit. tedy prý alspoň v padesátých letech. Nápisem MVS se údajně označovaly pouze tzv. nedotknutelné zásoby (eNZet :D) , uložené pro případ mobilizace. Já mám jedny bez označení (od syna letce) a jedny pouze s číslem na dýnku (ostatní údaje na dýnku jsou asi vybroušené), viděl jsem i s těmi meči na nožce, i s nápisem MVS - takže binec, není divu, po těch letech.

Odesláno

Popshop: Díky za hezký fotky setřičky mých hodinek!

Cigi: Tak to vypadá že je opravdu pořádný zmatek ve značení hodinek pro armádu. A díky vybroušeným značením některých hodinek je zmatek ještě větší....

• Po letech...
Odesláno

Použiju, s dovolením, toto vlákno. Od člověka/hodináře, jemuž důvěřuju a jehož si opravdu vážím, jsem dostal nabídku nádherných a prakticky nenošených artdecových (obdélníkových) Eterna. Obdélníkový stroj, pouzdro z 14k zlata, černý ciferníček, součástí je i krásný původní záruční list s potvrzením prodeje z roku 1940 a původní krabička (tedy dobový komplet, krásně to voní...) Nejsou za málo, ale požadovaná cena je dle mého soudu odpovídající. Obrázkem nedisponuju, na 90% svůj názor už mám a tož jen kdyby někdo náááhodou chtěl připojit ten svůj... Děkuju! :notworthy:

Odesláno

Cena je pěticiferná a začíná dvojkou a líbí se mi moc. A když se hodně zamyslím a nepořídím si nějaké jiné, tož na ně i budu mít... :)

Odesláno

Ani tak nevím zda jsou levný nebo drahý.V tomhle případě asi kupuješ srdcem.To je taky dobrý.Jinak sem ale z těch kusích informací jelen.

Odesláno

Máš pravdu, srdce v tom je. Sice ještě trošku bojuje s rozumem, ale vyhrává na body... :wub: A jelena z tebe dělat opravdu nechci, to bych si nedovolil... Zlaté obdélníčkové art-déco hodinky s obdélníčkovým strojkem - podobné jako na obrázcích, jen s černým ciferníčkem, komplet s krabičkou a záručákem 1940. ..

post-53456-0-49109000-1501517621_thumb.png

post-53456-0-82042200-1501517654_thumb.png

post-53456-0-68080100-1501517679_thumb.png

• po 4 týdnech...
Odesláno

parádní. Mimochodem, k předchozí diskuzi ke stěžejkám - odpružené stěžejky existují už od třicátých let, nicméně masově se začaly používat až tak od půlky padesátých. Nebylo zas tak neobvyklé že pevné stěžejky se později předělávaly na odpružené. Zmiňuje se o tom i Boukal v Opravách hodinek.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...