hrozna Odesláno 14. července Nahlásit Sdílet Odesláno 14. července Varování: nošení tohoto modelu (ve správné velikosti!) je prudce návykové a podněcuje rozprodej sbírek Psaní recenze mi pomáhá utříbit si názor na hodinky, které pro mne mají větší význam. V minulosti už jsem se zde pokusil vypsat z náklonnosti k modelům Mondaine Night Vision Tritium a Tudor North Flag. V obou případech mám lepší pocit kdykoliv je beru na ruku. Jako že je lépe znám a vím, co umí a co pro mě představují. Můj původní plán byl pokračovat chronologicky (jak jinak tady na fóru!) a popisovat hodinky tak, jak přibývaly do sbírky. Jenže v covidových letech přepadla mánie a já přikoupil vícero kousků, od Omega Moonwatch přes Rolex Sub, Rolex Exp II ve dvou generacích až po vintage IWC Mark XII. Hybnou silou těch nákupů byl fakt, že jsem v té době neměl příliš za co utrácet, a na druhé straně hodinky byly něco, co si mohl člověk užívat covid necovid. Recenze všech těchto kousků ale jednak nestíhám a jednak je můj poslední „zářez“ poněkud přebíjí. Proto se dnes zaměřím na Rolex Explorer, můj zatím poslední přírůstek. Začátkem roku 2023 jsem se už pár měsíců nacházel v pořadníku na Explorer 36 mm ref. 124270, a to jak u Bechyněho, tak v Carollinu. V den, kdy Rolex představil verzi 40mm ref. 224270, jsem oběma AD zavolal a svoji preferenci změnil na tento větší model. Prostě novinky táhnou a také příklady táhnou – youtube byl najednou „plný“ videí, které vychvalovaly tuhle větší verzi a já je prostě musel mít. Nejpohodlnějšími hodinkami, které jsem do té doby vlastnil, byly Rolex Exp II 16570 ve velikosti 40 mm. Skvěle pohodlné. Superpohodlné. Tak proč ne znovu 40 mm?! Telefon s neznámým číslem zazvonil někdy v říjnu 23. Bechyně Brno. Udělal jsem si výlet a hodinky převzal u mého dnes preferovaného AD. Parádní servis, kompetentní prodejci, zkouška všeho možného včetně full gold verzí, na které od pohledu nemám, prostě nákup drahých hodinek byl zároveň zážitkem, jak to má být. Najednou jsem tedy měl Exp 40mm v ruce. Konečně. První měsíc nošení – tak jako asi u všech svých akvizic – euforie. Letmé pohledy k zápěstí, vše jak má být. Po nějaké době se mi ale do hlavy vkrádala nejistota. Pocitově seděly dobře. Ne tak dobře jako 16570, ale dobře. Problém jsem měl spíš s estetikou a s tím, jak vypadaly na ruce. Dojem z nošení mi kazilo několik věcí. Tou první je rozměr end link – to end link, tj vzdálenost mezi konci prvních článků, které opticky vycházejí z pouzdra. Přesný rozměr je 51mm, ty endlinky jsou opravdu dlouhatánské a vizuálně zvětšují prostor, který hodinky na zápěstí zabírají. Dalším faktorem je vnitřní průměr číselníku. 40mm hodinky nejsou samozřejmě nic extrémního. Jenže pokud nemají lunetu, ani žádné komplikace jako např. datum, rezervu nátahu, chronograf apod, tak je prostor číselníku (na mě) vizuálně už moc velký. Po přeměření dokonce o několik mm přesahuje rozměr Subů nebo Explorerů II. Kombinace těchto okolností působí, že hodinky v jinak „učebnicovém“ rozměru s nosí jako mnohem větší, např. asi tak jako zmíněné Explorer II. A to je pro decentní tříručky trochu moc. Jakmile jsem si tyto souvislosti uvědomil, nešlo je už dostat z hlavy. Hodinky mě na ruce pálily a postupně prošly odsunutím do druhé řady v pelikán kufříku – už to samo nevěstí nic dobrého – a nakonec zpět do krabice. V tu dobu už jsem měl vypsaný inzerát na prodej tady na fóru. Plán nebyl vzít cash a investovat jej do něčeho „smysluplného a praktického“, jak říká moje rodina. Já jsem se samozřejmě chtěl zahojit chrono nákupem, vyhlédnuty jsem měl PAM111 na chrono24. Já vím, prodávat hodinky kvůli nadměrné velikosti a pořizovat si místo nich ještě mnohem větší nedává většině lidí mimo okruh pacientů smysl… Nakonec to tak nedopadlo. Kromě prodejního inzerátu jsem vypsal nabídku na výměnu – za Explorer 36mm. Řekl jsem si, že se vrátím k původní volbě, u které jsem začal. Když se vyrábějí už 50 let, tak na té velikosti asi něco bude. Přinejhorším je vyzkouším a prodám dále – riskuji jen čas, který té výměně dám. Výměna proběhla nedlouho potom. Půl roku staré sporadicky nošené 224270 za rok staré a prakticky nenošené 124270. Bez dalších doplatků, pěkně z ruky do ruky. Chtěl bych zmínit, že mám jen ty nejlepší zkušenosti jak s prodeji tak teď s výměnami hodinek s členy fóra. Jasně, je dobré podívat se na dřívější recenze. A když chybí (jako v případě kolegy), tak si alespoň opsat SPZ auta, nebo tak něco. Vše ale bylo v pořádku a jsem rád, že tenhle koníček spojuje dohromady primárně fajn lidi. 36mm verze šla na ruku už v autě nazpět z výměny. No, na první pohled byly hodinky prťavý! To jsem tomu dal. Připadal jsem si trochu jako blázen, ale trvalo to jen chvíli. O pár hodin později – a nemám žádný problém. Oči se zkalibrovaly na rozměr Explorerů a jejich proporce mi od té chvíle přijdou ideální. I tady pracují s podvědomím end-linky, které v tomto případě hodinky na ruce vhodně rozšiřují. Konečně jsem si začal užívat každý detail hodinek. Lesklý černý číselník, ze kterého vystupují indexy ve tvaru obdélníčků, číslic a protáhlého trojůhelníku na pozici 12, vyplněné chladivě namodralou lumi chomalight. Tah v šířce 19 mm krásně navazuje na tělo oyster pouzdra a zužuje se u spony na 14mm. Silueta pouzdra, která nemá podle mě daleko k dokonalosti a které se ostatní výrobci přibližují jen velmi ztěžka. Žádné okénko datumovky nebo kyklop, dokonalá souměrnost číselníku s číslicemi 3-6-9. Parádní čitelnost. Elegantní, ale ne přehnaně blyštivé. Sportovní, ale v tom klasickém smyslu, ne s pouzdrem a náramkem z plastu. A v neposlední řadě pohodlné tak, že si musíte občas zatřást rukou, aby se hodinky na ruce připomněly. Vzhled hodinek je, jak dávno víme, alchymie. Kromě designu číselníku ho tvoří další spousty detailů. Rozměr korunky, délka ruček, sklon fazety na lunetě, atd. atd. A v případě 124270 je podle mě všechno nastaveno tak, aby byl splněn primární účel hodinek – vytvořit v majiteli silnou závislost. Nenapadá mě moc situací, ve kterých bych nechtěl mít Expy na ruce. I když třeba ráno vyberu nějaké jiné, nejčastěji po snídani přezouvám na Expy. Bude horký den, bude se mi hodit mít micro-extenzi. Mám odpoledne schůzku – chce to něco formálnějšího než Exp II na NATO řemenu (originál tah k nim nikdy nenosím). Nemám teď čas štelovat se s datumem….sáhnu po Expech, které v tomhle směru nevyžadují pozornost. Nejspíš půjdu během dne v kanceláři po tenisu pod sprchu….no přece si nevezmu něco s vodotěsností menší než poctivých 100m….v každé disciplíně jsou nějaké hodinky (nejen od Rolexu) lepší. Ale jako univerzály jsou tyhle prostě jedinečné. Půjdu tak daleko, že v téhle chvíli bych byl ochoten se vsadit, že vydržím mít tyto jediné hodinky na ruce nepřetržitě celý rok – včetně spaní. Vím, že by mi to bylo na jednu stranu líto, mám ve sbírce kousky, které mají pro mě stále šmrnc. Na druhou stranu ale cítím, že jsem narazil na své zřejmě osudové hodinky. Nechce se mi s nimi loučit a necítím se bez nich dobře. Takový pocit jsem zažil naposledy na základní škole s mými prvními Primkami. Ty tuším skončily tak, že došly při delším mytí rukou na limit své vodotěsnosti. No, abych nebyl zase přehnaně „monochronotický“. Začíná se mi v hlavě líhnout takový nápad, zkusit Expy ve variantě yellow gold rolesor, ref. 124273. Čili two-tone Expy 36 mm. Tím bych mohl zabít dvě mouchy jednou ranou. Zůstat u toho, co mi momentálně učarovalo a zároveň prozkoumat i vody neznámé. Zlato jsem zatím nezkusil v žádné podobě a celkem mě to láká. Že bych k té nepatřičnosti malé velikosti na dospělém chlapovi přidal ještě nepatřičnost ideologickou – zlato na ikoně pracovních modelů hodinek. Mínus a mínus je plus. Momentálně jsem ale u stropu toho, kolik pěněz jsem ochoten v hodinkách mít. Čili případný nový nákup bude na úkor některých současných. To jediné mi náladu trochu kazí – nerad se loučím s hodinkami (a tím se vzpomínkami). Každopádně jednu jistotu mám – Expy z domu nepůjdou a pokud bych si na two-tone zvykl, maximálně je ve „vhodný moment“ (rozuměj promoce, svatba nebo vlastní smrt) předám synovi. Děkuji všem, kteří dočetli, budu rád za poznámku, jestli pro vás jsou nějaké hodinky tím, co jsou pro mě Expy 36 mm. 3 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vojt Odesláno 14. července Nahlásit Sdílet Odesláno 14. července Nejlepší hodinky! Odpovím svým prastarým vláknem, doufám, že neva. https://forum.chronomag.cz/topic/21175-explorer-114270/ Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
warann Odesláno 14. července Nahlásit Sdílet Odesláno 14. července Super recenze na super hodinky. A jelikoz mam jak Expy1 , tak Expy2 16570, tak je mi to tema i velmi blizky. Takze diky za fajn pocteni. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
petr_cha Odesláno 14. července Nahlásit Sdílet Odesláno 14. července Za me by byla dokonala kombinace v oceli a jen se zlatyma indexama a ruckama.. :-)Ve stylu starych 1016 s gilt ruckama, ale prave v tomto novem provedeni... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
childe Odesláno 14. července Nahlásit Sdílet Odesláno 14. července @hrozna skvělá recenze a musím říct, že po ní mi jsou explorery hned bližší a sympatičtější. A k poslednímu odstavci pro mě jsou na stejné úrovni jako pro tebe Expy moje oblíbené Grand Seiko SBGF017. Jsou to hodinky které si můžu vzít skoro kamkoliv kdykoliv a neudělám chybu. Taktéž si dost často nějaké vyberu a po chvíli jsou z ruky a skončím tak, že odcházím s GS. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
hrozna Odesláno 15. července Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 15. července před 9 hodinami, vojt napsal: Nejlepší hodinky! Odpovím svým prastarým vláknem, doufám, že neva. https://forum.chronomag.cz/topic/21175-explorer-114270/ Jasně, že neva. Moc pěkný fotky - vždycky je hezký vidět expy na cestách, sluší jim to na horách i v itošce Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
hrozna Odesláno 15. července Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 15. července před 7 hodinami, childe napsal: @hrozna skvělá recenze a musím říct, že po ní mi jsou explorery hned bližší a sympatičtější. A k poslednímu odstavci pro mě jsou na stejné úrovni jako pro tebe Expy moje oblíbené Grand Seiko SBGF017. Jsou to hodinky které si můžu vzít skoro kamkoliv kdykoliv a neudělám chybu. Taktéž si dost často nějaké vyberu a po chvíli jsou z ruky a skončím tak, že odcházím s GS. Moc děkuji. Tvoje zmínka o SBGF017 na mě zafungovala podobně. Taky jsou mi hned sympatičtější. Normálně bych se nad quartzem moc nezdržel, ale dohledal jsem si nějakou recenzi na ně a musím říct, že toho mají hodně, co mě oslovuje. Ta jumping hour je tedy třešnička - proč si při změnách časového pásma nebo posunu letního/zimního času rozvrtat takhle přesné hodinky?! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kdojinej Odesláno 15. července Nahlásit Sdílet Odesláno 15. července Hezky napsáno, diky zes to dal dohromady. Ja jenom ziram na to, jak ti podle fotek sedej. Zajimalo by me, jak mas velkou ruku? Podle fotek bych rekl to je 19cm ruka a 40mm model... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
AndyAaron Odesláno 15. července Nahlásit Sdílet Odesláno 15. července Otevrel jsem recenzi, proskrokoval jsem to a rikam si “kurna to je dlouhy cteni…” Nicmene pak jsem se zacetl a musim rict, ze moc pekne popsano. A naprosto te chapu, mam to dost podobne s bratrancem v podobe Tudor BB36. Ty hodinky me nikdy extra moc nebraly, bral jsem je takove expy wanabe. Po nejake dobe se ke mne dostaly vymenou, ja jsem je nasadil a jen si uzival jejich jednoduchosti, univerzalnosti a pohodli. Uz se mnou neco zazily a procestovaly a uz k nim mam nejaky vztah. Premyslel jsem nad tim a prave jako pohodlne cestovatelske univerzaly mi prijdou dokonale i z toho pohledu, ze jsou jeste cenove dostupne, kdyz se korunka R posunula tam, kde je. Jo a souhlasim s kdojinej, koukam na ty tvoje fotky a taky mi to cele nejak proporcne nesedi Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
childe Odesláno 15. července Nahlásit Sdílet Odesláno 15. července před 4 hodinami, hrozna napsal: Moc děkuji. Tvoje zmínka o SBGF017 na mě zafungovala podobně. Taky jsou mi hned sympatičtější. Normálně bych se nad quartzem moc nezdržel, ale dohledal jsem si nějakou recenzi na ně a musím říct, že toho mají hodně, co mě oslovuje. Ta jumping hour je tedy třešnička - proč si při změnách časového pásma nebo posunu letního/zimního času rozvrtat takhle přesné hodinky?! Ta jumping hour je skvělá vychytávka a díky ní si právě tahle přesné hodinky nerozvrtáš. Na pozici korunky "1" se nastavuje jen hodinová ručička a minutová a sekundová se pohybují zcela nezávisle dál, takže stále ukazují přesný čas Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
hrozna Odesláno 15. července Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 15. července před 3 hodinami, kdojinej napsal: Hezky napsáno, diky zes to dal dohromady. Ja jenom ziram na to, jak ti podle fotek sedej. Zajimalo by me, jak mas velkou ruku? Podle fotek bych rekl to je 19cm ruka a 40mm model... Dekuji Ruku jsi trefil presne, jen co je pravda. Hodinky jsou ale poctivych "skorosetratricet" milimetru. No tady je jedna fotka, podke ktere nezaprou, ze jsou mrnata. Asi zalezi na uhlu, jak je clovek foti... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
hrozna Odesláno 15. července Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 15. července před 1 hodinou, childe napsal: Ta jumping hour je skvělá vychytávka a díky ní si právě tahle přesné hodinky nerozvrtáš. Na pozici korunky "1" se nastavuje jen hodinová ručička a minutová a sekundová se pohybují zcela nezávisle dál, takže stále ukazují přesný čas Jj videl jsem to v te recenzi - je to super vec. Ja to znam z ExpII a i tam je to hrozne sikovny, jinak by se clovek strasne moril s rychlym nastavenim GMT rucky. Ale tady to ma navic kouzlo ty presnosti do ktery nemusis sahat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomina666 Odesláno 15. července Nahlásit Sdílet Odesláno 15. července Tak tohle je náhodou parádní recenze a postřehy! Díky moc! Já mám třeba dost podobné dilema a mnohem menší ruku – 17 cm. Do budoucna bych rád expi i, ale když jsem si na srazu zkoušel ty 36, přišly mi opticky a pocitově hrozně malý, menší než moje 36 DJ - mimochodem, ty mi přijdou díky palmdial strašně nepřehledný. I když na fotkách to tak nejde vidět, ale v reálu mi 36 přišly fakt malinký. 39 se už nedělají, 40 jsem si nezkoušel. Tobě sedí ty 36 naprosto perfektně! Mám zase o čem přemýšlet do budoucna Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kloubik Odesláno 15. července Nahlásit Sdílet Odesláno 15. července před 4 hodinami, hrozna napsal: Jj videl jsem to v te recenzi - je to super vec. Ja to znam z ExpII a i tam je to hrozne sikovny, jinak by se clovek strasne moril s rychlym nastavenim GMT rucky. Ale tady to ma navic kouzlo ty presnosti do ktery nemusis sahat. Jj, tahle funkce by sedela jednickovym Expam super. Uz jsem po ni volal pred spousty lety na WUS, kdyz Omega predstavila tuhle moznost na ATckach... Myslim ze asi vsechny Omega 8500 kalibry to umi. Tak treba nekdy Jinak dekuju za recenzi, tohle jsou proste hodinky na cely zivot. Mam 214270 MK1, zrovna spolu slavime 10 let a doufam ze pujdou do dedictvi. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
hrozna Odesláno 15. července Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 15. července před 4 hodinami, tomina666 napsal: Tak tohle je náhodou parádní recenze a postřehy! Díky moc! Já mám třeba dost podobné dilema a mnohem menší ruku – 17 cm. Do budoucna bych rád expi i, ale když jsem si na srazu zkoušel ty 36, přišly mi opticky a pocitově hrozně malý, menší než moje 36 DJ - mimochodem, ty mi přijdou díky palmdial strašně nepřehledný. I když na fotkách to tak nejde vidět, ale v reálu mi 36 přišly fakt malinký. 39 se už nedělají, 40 jsem si nezkoušel. Tobě sedí ty 36 naprosto perfektně! Mám zase o čem přemýšlet do budoucna Moc děkuji! To je zvláštní, že ti připadnou malé, doporučuju nechat je na ruce trošku déle. Ale samozřejmě každé zápěstí je jiné. Teď čtu v anatomii: Zápěstí tvoří více než 20 kloubů, 26 vazů, 24 šlach, množství cév a nervů. Prostě co kus to unikát! Držím palce s výběrem! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
hrozna Odesláno 15. července Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 15. července Ještě pro představu lumi u tohoto modelu - na rozdil od peticiselne generace jsou vyplnene i cislice. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
shewcza Odesláno 16. července Nahlásit Sdílet Odesláno 16. července Skvělé, díky moc za super čtení. Mám stejně velké zápěstí a již dlouho jsem přesvědčen a vždycky to říkám, že 36mm je ta jediná správná velikost! Kdybych mohl mít jen jedny jediný hodinky, nevím které bych si vybral, ale vím jistě, že by to byly určitě "třicet šestky"! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
hrozna Odesláno 16. července Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 16. července před 6 hodinami, shewcza napsal: Skvělé, díky moc za super čtení. Mám stejně velké zápěstí a již dlouho jsem přesvědčen a vždycky to říkám, že 36mm je ta jediná správná velikost! Kdybych mohl mít jen jedny jediný hodinky, nevím které bych si vybral, ale vím jistě, že by to byly určitě "třicet šestky"! Děkuju. A z jakých bys vybíral? Rád bych si rozšířil obzory.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
shewcza Odesláno 16. července Nahlásit Sdílet Odesláno 16. července @hrozna tvoje expy by byly mezi horkými favority spolu s BB36, turnography, sinn556, gs nebo i klidně Seiko 5. Záleželo by na budgetu, ale určitě 36 max 37mm, to vím jistě! PS: kdyby Ti zde fotky vadily, dej vědět a smažu je. Máš skvělý hodinky, užívej plnými doušky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Quillin Odesláno 16. července Nahlásit Sdílet Odesláno 16. července Super čítanie, vďaka za zdielanie názoru, prišiel v tú správnu chvílu. Tá časť o tom, že si blázon, v tej som sa našiel Mám zápästie okolo 18cm a zdajú sa mi malé. Neviem sa rozhodnúť, či ich začať nosiť, alebo posunúť ďalej Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se