Popelka84 Odesláno 15. července 2024 Nahlásit Odesláno 15. července 2024 (upraveno) Teprve po několika měsících jsem se rozhodl, že shrnu své dojmy, ohledně nového přírůstku v mé sbírce: Seiko Astron SSH069J1. Že Vám název nic moc neříká? No není divu, protože je to změť číslic a písmen, ale ve skutečnosti to jsou krásné celo-černé, titanové, solárem poháněné a GPS signálem řízené hodinky od Seika. Ano, mám rád mechanické hodinky a považuji je za nesmrtelnou technologii, protože prostě nepotřebujete baterii, ale jako Japanolog a nadšenec do Japonska s možností tam cestovat, jsem prostě chtěl hodinky, které by otevřely konverzaci v baru v Osace apod. A rovněž vzdát tak trochu hold společnosti Seiko, kterou považuji za jednu z nejlepších a nejprogresivnějších výrobců hodinek. Navíc jsou celé titanové a černé, tedy hodinky, které jsem si chtěl vždy přidat do sbírky. Za cca 60K to byl luxusnější špás, ale hodinky stojí za to. Po bezmála 10 měsících a několika služebních cestách (mimo jiné do Japonska) mohu říci jediné, jsou skvělé. PVD černění drží, lehkost titanu a tvrdost safírového sklíčka, jenom zvyšují komfort při každodenním nošení. Ano, je pravda, že pravidelný rituál natahování hodinek prostě chybí, ale když je dám k oknu a ony chytí GPS signál a začnou se samy nastavovat, je to skvostný pohled na ty běžící ručičky. Navíc ono safírové krycí sklo má dvojitou úpravu a vypadá to, jako kdyby tam žádné sklo ani nebylo. Taková kvalita provedení je srovnatelná s mými Omega Seamaster z roku 2016, kde také marně hledám sklíčko. Údajně mají přesnost 1 s za 100 000 let a těžko to někdy ověřím. Na druhou stranu, když jsem vypnul "flight mode" při přistání v Kansai v Japonsku a ručičky se okamžitě se začaly nastavovat na japonský čas, tak jsem žasl. Skvělá funkce je také duální zobrazení času, tedy i při letmém pohledu na vesmírně tmavý ciferník mohu zkontrolovat český i japonský čas a stiskem tlačítka je prohazovat mezi sebou, tedy hlavní ciferník a sub-ciferník. Onen "flight mode" funguje stejně jako u mobilu, prostě vypne příjem GPS signálu. Proč vlastně takové hodinky? No upřímně, mám ve sbírce také Casio World Traveller EQB-600D, které mají BT a lze je spárovat s telefonem, navíc mají solární napájení a úžasný model pohyblivé planety na 3.hodině, recenzi budu teprve psát. A chtěl jsem tedy mít i Seika podobné technologie, je to navíc dle mého pohodlné mít ve sbírce hodinky, dle kterých si na sekundu přesně můžete nařizovat své automaty nebo manuály:) Zde pár fotek, ale mám opravdu slabý fotoaparát, proto se omlouvám předem za kvalitu. Na ruce a na stole. Bohužel foto je velké. Verdikt: Zdali bych si hodinky koupil znovu? Nevím... jednoduše proto, že s nimi není žádná práce. Mají solární napájení, přesně se seřizují signálem GPS, mají titanové pouzdro a tah, ciferník je kryt safírovým sklem s AR úpravou..... a prostě po Vás nechtějí vůbec nic. Jenom je vzít na ruku a jet s nimi kamkoliv po světě. Bral jsem je hlavně proto, že Japonsko je má země zaslíbená a kolegové je hodně nosí a můžeme si o tom japonsky popovídat. Upřímně, vzít si Omegy Seamaster by naopak vzbudilo nežádoucí pozornost a měl bych cejch protěžovaného a lépe placeného zaměstnance. Takže ano, pro mne mají smysl... ale pro někoho, kdo si chce s hodinkami hrát, být plný emocí při pohledu na ně..... být nucen je seřizovat a starat se o ně... tak v takovém případě bych doporučil poohlédnout se jinde. Upraveno 15. července 2024 uživatelem Popelka84
Quillin Odesláno 15. července 2024 Nahlásit Odesláno 15. července 2024 Dik za recenziu, zaujímavé čítanie. Na prvý pohľad ma tieto Astrony nechávajú chladným, ale tá časť o cestovaní ma presvedčila, že sú v živote situácie, kedy by som ich rozhodne chcel mať Tá pohodlnosť žitia s nimi nemusí byť vôbec na škodu, skôr naopak.
shewcza Odesláno 15. července 2024 Nahlásit Odesláno 15. července 2024 No vida, díky za recenzi zajímavých a krásných hodinek!
Popelka84 Odesláno 15. července 2024 Autor Nahlásit Odesláno 15. července 2024 Děkuji za milá slova. Upřímně, stále se učím a až u mé další recenze jsem přišel na to, jak se dávají fotky do textu:). Jinak pokud byste měl někdo dotaz k hodinkám, k jejím funkcím nebo použití, klidně se ptejte. Rád se podělím o své dojmy a zkušenosti.
dr.sphinx Odesláno 16. července 2024 Nahlásit Odesláno 16. července 2024 Ahoj, díky za hezký čtení. Rád bych se zeptal: Má strojek nahraný informace o DST/umí ho automaticky? GPS jsem kdysi měl, jak od Seika, tak od Citizenu (Citizeny měly F150, Seiko už nevím, je to tak rok 2016), ale neměly to. Třeba se to neumí dodnes, ale chybělo mi to, laicky mi přijde, že do těchhle strojků, který jsou pomalu počítač, by se ten parametr nastavit dal.
Popelka84 Odesláno 16. července 2024 Autor Nahlásit Odesláno 16. července 2024 Hodinky mají kalibr 5x53 a dle návodu si nastavují zónu po přijetí GPS signálu. Hodinky mají v sobě 39 zón. Nicméně letní čas v Japonsku nemají a snad ho máme jenom u nás v EU:(. Na druhou stranu jsem hodinky nikdy přenastavovat sám nemusel, ale zkusím si to ohlídat až se bude měnit čas. V manuálu se píše toto: V závislosti na oblasti je DST (letní čas) individuálně nastaven. Letní čas neboli letní čas je systém prodloužení denního času o 1 hodinu. Toto bylo přijato v přibližně 80 zemích, hlavně v Evropě a Severní Americe. Adaptace a trvání letního času se liší v závislosti na zemi. Pokud je úprava časového pásma úspěšná, data ohledně přijetí DST (letního času) pro zemi, ve které byly přijímány signály GPS se reflektuje v zobrazeném čase na hodinkách. Nějako jsem z toho vyrozuměl, že je to automaticky. Každopádně jsou to nejpřesnější hodinky doma:).
dr.sphinx Odesláno 16. července 2024 Nahlásit Odesláno 16. července 2024 Letní čas je i leckde jinde než v EU, na různých místech ale různě začíná. Ale z popisu to vypadá, že se to už dnes umí, prima. Eště k DST: ideální GPS hodinky by třeba v Arizoně (ta obecně DST nemá) byly schopny samy detekovat, že jsou v navažských rezervacích, které ho mají. Nechceš to jet zkusit?
Popelka84 Odesláno 16. července 2024 Autor Nahlásit Odesláno 16. července 2024 v USA jsem nikdy nebyl, lítám hlavně východ.....
childe Odesláno 17. července 2024 Nahlásit Odesláno 17. července 2024 By mě zajímalo jak to funguje v Číně, kde má celá země jedno časové pásmo. Jistě je to možné ošetřit softwarově souřadnicemi země, ale to už mi přijde jako moc velká komplikace pro "prosté" nastavení času. Má někdo zkušenost?
Radek124 Odesláno 17. července 2024 Nahlásit Odesláno 17. července 2024 @childe@Popelka84Jinak než zjednodušenou vektorovou mapou a (k nějakému datu aktualizovanou) definicí časových pásem + nástupu/konce DST to neuděláš - ale už samotný příjem a lokalizace jsou výpočetně natolik složité (GPS time navíc není totéž co UTC, to by bylo na delší elaborát) že dopočítat pásmo pro nalezenou oblast už je prkotina. Větší problém bude časem právě s tou aktualizací - nekteré země z politických a jiných důvodů v průběhu času mění/ruší nejen DST, ale můžou se rozhodnout i pro úplnou změnu pásma (Turecko) a nebo přesun na opačnou stranu datové hranice (tichomoří). Tyhle informace do zašpuntovaných solárních Astronů (na rozdíl od počítače/mobilu/smartwatch) jen tak nedostaneš - a i kdyby podobné "aktualizace" časem začaly vysílat samotné satelity jako součást protokolu (viz počasí a další bitové "přívažky" v rezervě DCF77, které ale dělají něco jiného), "staré" krabičky/budíky/hodiny/hodinky už to jen tak nenaučíš a nezbude Ti než doufat že výrobce v rozumné míře pamatoval i na "alternativní ruční provoz". A že Tě nevyfakuje (tak jako všechny dnešní IT korporace) strojově generovanou odpovědí: "Děkujeme za Váš dotaz, Váš zastaralý HW už je nepodporovaný, můžeme Vám ještě nějak pomoci?" 1 1
Popelka84 Odesláno 20. července 2024 Autor Nahlásit Odesláno 20. července 2024 Pánové žasnu nad vašimi technickými znalostmi a děkuji za upřesnění.. i když bych to potřeboval ve verzi pro lajky...:)
Eddiedjeco Odesláno 17. října 2024 Nahlásit Odesláno 17. října 2024 Ahoj, já tady s těma jsem nesmírně spokojen a jak říká kolega, na seřízení mechanik super. Mám breitling Heritage II a nosím spíš ty Astrony, hlavně ke košili. Jsou lehké protože titan, takže tak.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se