Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Při dosud marném pokusu sehnat 18 mm oranžový Nato nebo Zulu strap jsem si uvědomil bídný stav informací o řemenech tohoto typu na fóru. Při vyhledávání Nato zde většinou narazíte pouze na nezodpovězené inzeráty v sekci Koupím. Toto vlákno si klade za cíl situaci napravit a pomoci tak budoucím zájemcům. Zároveň má sloužit jako útočiště podařených fotografií hodinek na těchto řemenech.

Co je Nato strap ?

Nato strap a jeho příbuzní jsou pletené nylonové (výjimečně z jiného materiálu) řemeny s jazýčkovou sponou, zpravidla z jednoho kusu. Název je důsledkem obliby v řadách příslušníků ozbrojených složek. Kromě vojenských hodinek se tento typ řemene velice dobře snáší i s potápkami. Důvodem popularity Nato strapů jsou zejména následující výhody:

- bezpečnost hodinek - protože je řemen provlečen stěžejkami mezi dýnkem a rukou, neopustí vás hodinky okamžitě při selhání jedné ze stěžejek

- univerzální velikost, možnost nošení přes svrchní oděv

- voděodolnost

- snadná údržba - možnost praní

- komfort nošení

- výběr barev a vzorů

- cena

Nevýhody Nato strapu si uvědomuji pouze dvě - v létě na zpocené ruce nevoní a vzhledem k uzazování nečistot v řemenu je reálná možnost odření dýnka hodinek.

Relevantní odkazy

- kde koupit u nás

-v cizině zde, zde nebo zde

- jak vázat dle www.gnomonwatches.com a dle www.pmwf.com

- video na youtube.com

P.S.: Kovářova kobyla chodí jako obvykle bosa, budu nesmírně vděčný, pokud mě někdo nasměrujete na ten oranžový strap šířky 18 mm, pro mě je to zatím nesplnitelný quest :frusty:

Několik ilustračních fotografií:

Legenda - Rolex Submariner na Nato G10 strapu - t.z.v. Bond strap

Zdroj: www.rolexforums.com; Autor: člen Rolexfóra Goldwright

www.rolexforums.com/showthread.php?t=33014

BlackWolfg.jpg

Vojenské Hamiltony z éry války ve Vietnamu (1972) na olivovém řemenu

Zdroj: http://www.timelyclassics.com

http://www.timelyclassics.com/Vintage/Vint..._vintage_7.html

706057.JPG

Potápky Doxa 750T na šedém řemenu

Zdroj: http://forums.watchuseek.com; Autor: člen WUS Maylel

http://forums.watchuseek.com/showthread.php?p=1054587

DoxaZulu.jpg

Prim Sport II na "skoronato" nylonovém řemenu

Zdroj: vypůjčeno z Chronomagu; Autor: skalis - děkuji za vypůjčení

http://forum.chronomag.cz/index.php?showto...mp;#entry229009

post-3049-1210761675.jpg

Traser Classic Automatic Pro na dvoudílném Maratac Zulu strapu

Zdroj: http://flickr.com; Autor: Mikey Moto

http://flickr.com/photos/mikeymoto/109052363/in/photostream/

post-688-1233602328.jpg

Odesláno

Dovolím si pár osobních postřehů:

Mám dost potivou ruku a tak v létě dávám přednost NATO, jak jen to jde, Přeci jen ruka pod ním víc dýchá, méně se potí a díky tomu i méně pracuje po obvodu (nevím, jak u vás, ale u mne dělá rozdíl v obvodu mezi rukou chladnou oproti zpocené a rozehřáté ruce až dvě dírky na řemeni). Pokud je NATO propocen, není nic jednoduššího, než se s ním vykoupat, nebo ho trochu promáchnout v umyvadle. Je to nylon, uschne hned.

Dále, není NATO, jako NATO. Třeba NATO od Timefactors jsou výrazně jemnější a na ruce lépe padnoucí, než od RLT watches. Ten 18mm, co od RLT mám, je na pocit výrazně "umělější", otvory pro sponu mají tvrdý a vystouplý otřep od děrování teplem (musel jsem to skalpelem oříznout a opět zasealovat opatrným roztavením po okraji díry aby to netlačilo do ruky) a vůbec se mi líbí nějak méně.

Dělá se ve dvou provedeních tzv NATO a NATO RAF style. Z obrázků je jasně patrný rozdíl. RAF Style je jen jeden, nepřekládaný, pruh látky. Není třeba se bát posunutí hodinek - díky ostrým ohybům u stěžejek hodinky po "vypnutí" drží. Je vhodný zvláště pro vyšší hodinky.

Jedinou nevýhodu spatřuji přeci jen v jejich nepoužitelnosti pro společenské hodinky nebo účely.

post-2426-1233608110.jpg

post-2426-1233608142.jpg

• po 2 týdnech...
Odesláno (upraveno)
Dovolím si pár osobních postřehů:

Mám dost potivou ruku a tak v létě dávám přednost NATO, jak jen to jde, Přeci jen ruka pod ním víc dýchá, méně se potí a díky tomu i méně pracuje po obvodu (nevím, jak u vás, ale u mne dělá rozdíl v obvodu mezi rukou chladnou oproti zpocené a rozehřáté ruce až dvě dírky na řemeni). Pokud je NATO propocen, není nic jednoduššího, než se s ním vykoupat, nebo ho trochu promáchnout v umyvadle. Je to nylon, uschne hned.

Dále, není NATO, jako NATO. Třeba NATO od Timefactors jsou výrazně jemnější a na ruce lépe padnoucí, než od RLT watches. Ten 18mm, co od RLT mám, je na pocit výrazně "umělější", otvory pro sponu mají tvrdý a vystouplý otřep od děrování teplem (musel jsem to skalpelem oříznout a opět zasealovat opatrným roztavením po okraji díry aby to netlačilo do ruky) a vůbec se mi líbí nějak méně.

Dělá se ve dvou provedeních tzv NATO a NATO RAF style. Z obrázků je jasně patrný rozdíl. RAF Style je jen jeden, nepřekládaný, pruh látky. Není třeba se bát posunutí hodinek - díky ostrým ohybům u stěžejek hodinky po "vypnutí" drží. Je vhodný zvláště pro vyšší hodinky.

Jedinou nevýhodu spatřuji přeci jen v jejich nepoužitelnosti pro společenské hodinky nebo účely.

Zeptam se jako novacek a neznalec: pro ten NATO/rhino strap se pouzivaji stejne stezejky jako pro klasicky remen? A nejsou hodinky pri pouziti klasickeho NATO remenu moc 'vysoko', kdyz je pod nimi material 2x vysky remenu?

Upraveno uživatelem xbenny
Odesláno
ano, stejne stezejky; ne, neni to tak vysoko... :)

Fotecka by nebyla? Mam docela malou ruku (cca 16.5cm obvod) a nerad bych aby mi hodinky odstavaly :)

Fotky co jsem nasel na interneru byly bud bez ruky a nebo z jinych uhlu :(

Odesláno
moje nezna rucka ;)

Nevypada to, ze by byly v prvnim patre :-)

Asi to s tim NATO strapem risknu a v nejhorsim ho holt vratim a nebo ho hodim do prodeje.

Mimochodem: jak je tenhle remen tlusty?

Odesláno (upraveno)
NATO strap se hodi vzdycky... :)

tenhle je hodne tenky, tlustsi je treba tenhle - taky velmi prijemny... :)

:)) Nemecke hodinky s NATO paskem pekne ladi k ceskemu nozi :)

Mam Trasery super sport (klasika od Kubsona) a ten silikonovy pasek mi nejak nesedl. Chyta se za obleceni a porad je na nem nejaky bordel. Tak uvazuju o NATO strapu. K hodinkam by se hodil, u obleceni nevadi (nastesti nemusim chodit v praci za tucnaka a ke kapsacum a mikine ten pasek bude celkem ladit). Kuzi nechci, dost se pri dojizdeni zapotim a asi by mi dlouho nevydrzel. Ten silikon vidim jako ideal na leto ke kratkejm rukavum :)

Diky za pekny fotky

Upraveno uživatelem xbenny
  • po měsících...
Odesláno
P.S.: Kovářova kobyla chodí jako obvykle bosa, budu nesmírně vděčný, pokud mě někdo nasměrujete na ten oranžový strap šířky 18 mm, pro mě je to zatím nesplnitelný quest :frusty:

mám tady jeden oranžový 20mm - v reálu má cca 19,5 je od firmy morellato, třeba vyrábí i 18, nevím..

Odesláno
mám tady jeden oranžový 20mm - v reálu má cca 19,5 je od firmy morellato, třeba vyrábí i 18, nevím..

Těch 19.5 je bohužel pro mé účely moc, na firmu se podívám, díky moc za tip !

Odesláno

Za sebe chci říct, že NATO strapy apod. se hodí spíš pro lidi, který jsou zvyklí mít ty hodinky na ruce docela fest. Já jsem zvyklej mít hodinky jak na tahu, tak na řemenu, trochu volnější, a to NATO strap nedovolí - hodinky pak poletují...

Odesláno

Trasery Supersporty na volnem Zulovi docela litaji a neprijemne mne klepou o kloub. Nosim to taky radeji vic utazene.

Preci jenom je Nato/Zulu strap spis sportovni pasek a kdyz sebou clovek vic mrska je lepsi mit hodinky pevneji na ruce.

Odesláno
Trasery Supersporty na volnem Zulovi docela litaji a neprijemne mne klepou o kloub. Nosim to taky radeji vic utazene.

Preci jenom je Nato/Zulu strap spis sportovni pasek a kdyz sebou clovek vic mrska je lepsi mit hodinky pevneji na ruce.

Nemáš nějaké fotky Supersportů na Nato/Zulu strapu? Docela by mne ta kombinace zajímala.

Uvažuju jak by asi vypadaly ty šedostříbrné Supersporty na Bond Nato strapu :rolleyes:

Odesláno

Nemam, ale kdyz se budu hodne dokopavat muzu udelat. Cerny Nato strap od Kubsona mam nevyuzity doma - nesedelo mi, ze je ten material takovy tenky (jak uz to u Nato strapu byva) a taham je ted na zulu od panatimu. Pokusim se je v dohledne dobe nafotit.

Kuzi si k nim neumim predstavit a tah ani silikon na ruce nesnesu. Protoze se se mnou hodne poti, bylo nato/zulu jedinou rozumnou volbou a krome toho, ze (podle me) temhle hodinkam slusi je to i docela prakticke na sport. Jen se musi ten nylon sem tam vyprat :-)

QUOTE(David_B @ 2.6.2009 - 14:14) 280803[/snapback]
Nemáš nějaké fotky Supersportů na Nato/Zulu strapu? Docela by mne ta kombinace zajímala.

Uvažuju jak by asi vypadaly ty šedostříbrné Supersporty na Bond Nato strapu :rolleyes:

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...