Přejít na obsah

Investice - akcie, ETF, měny, komodity

Doporučené příspěvky

Ja vo XTB moc nevim, abych si mohl dovolit je komentovat.. jen ze jsou to Polaci a jezdej vejtahem se Zlatanem.. :-)

Proste principielne kdybych mel dva brokery, tak si vyberu toho, kde jsem primej majitel... kdyz tomu moc nerozumim, tak jdu cestou nejmensiho odporu.. :-)

...jeste abych sledoval polske noviny za kolik, komu a proc Jakub Zablocki prodal podil na te sve spolecnosti.. :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 18 minutami, petr_cha napsal:

Ja vo XTB moc nevim, abych si mohl dovolit je komentovat.. jen ze jsou to Polaci a jezdej vejtahem se Zlatanem.. 🙂

Proste principielne kdybych mel dva brokery, tak si vyberu toho, kde jsem primej majitel... kdyz tomu moc nerozumim, tak jdu cestou nejmensiho odporu.. 🙂

...jeste abych sledoval polske noviny za kolik, komu a proc Jakub Zablocki prodal podil na te sve spolecnosti.. 🙂

Jen se zeptam, kolik tak platis poplatky za zaknihovani u RB za to prime vlastnictvi? U CZ akcii mam predstavu, protoze to tak mam u FIO, spis me zajimaji ty zahranicni tituly.

Odkaz ke komentáři

Obecně jsem skeptik ohledně přímého vlastnictví zahraničních akcií. V ČR je to jednoduché je to vedeno v CDCP. V každé zemi jsou jiné regulační orgány a mechanizmy proto máme brokery který si vezme částku z každého obchodu a vypořádá všechny příslušné poplatky na cizí burze. Důležité je aby měl broker oddělený majetek vlastní od aktiv investorů. Pochybuju že brokeři mají miliony individuálních účtů. Vše je v jednom. Určitě existuje něco jako naše CDCP v zahraničí ale bude to drahý jak prasátko a ve finále k ničemu, investice jsou do určité výše pojištěný a pak jen vybrat regulovaného brokera.

• Like 1
Odkaz ke komentáři

před 2 hodinami, petr_cha napsal:

Rocni poplatek u RB by mel byt 0.3%... a v DIP rezimu 0.2%...

https://www.rb.cz/attachments/investice/dip/cenik-investicnich-slzeb-pro-dip.pdf

Tam není nic o zaknihování. To źe v systému vědí co máš za akcie je normální. Zkus si požádat o výpis u amerického systému přímé registrace v případě US akcií. A další výpisy z dalších zemí. Pak je to ok.

Upraveno uživatelem Humanzero
Odkaz ke komentáři

Obecně jsem skeptik ohledně přímého vlastnictví zahraničních akcií. V ČR je to jednoduché je to vedeno v CDCP. V každé zemi jsou jiné regulační orgány a mechanizmy proto máme brokery který si vezme částku z každého obchodu a vypořádá všechny příslušné poplatky na cizí burze. Důležité je aby měl broker oddělený majetek vlastní od aktiv investorů. Pochybuju že brokeři mají miliony individuálních účtů. Vše je v jednom. Určitě existuje něco jako naše CDCP v zahraničí ale bude to drahý jak prasátko a ve finále k ničemu, investice jsou do určité výše pojištěný a pak jen vybrat regulovaného brokera.
Uz jsem se v tom ztratil.. nerikejte mi, ze neni pravni rozdil v tom, pokud mi broker potvrdi, ze konkretni kus akcie je na moje jmeno, narozdil od toho, pokud budu mit narok jen na frakci nejake akcie a etf...

Chapu, ze asi vse neni zapsane v lokalnich zahranicnich registrech, ale v ramci majetku popripadne zkrachovaleho brokera je asi rozdil, pokud spravuje muj majetek nebo pokud spravuje sdilenou akcii, na kterou se u nej slozilo 10 lidi... ? Nebo jakmile to nakoupi broker vsecho svym jmenem, tak je to vsechno na jedne jeho hromade a skoro vzdy tedy neprime vlastnictvi (custody)?

Je fakt, ze kdyz kouknu do dip smlouvy tak je to "jeho jmenem na muj ucet".. a vic moc to tam popsane neni...

... asi jsem v tom zaprdlej, ale furt nejak pocitove mam radeji jeden konkretni kus na me jmeno a u ceske instituce.. :-)Screenshot_20250103_232755_OneDrive.jpg
Odkaz ke komentáři

Nevím jestli to moc neřešíš. Jak jsem psal a bylo mi řečeno, když jsem začínal, důležité je oddělení majetku brokera od investorů. Jestli máš setinu akcie, nebo celou v tom podle mě nehraje roli.

Upraveno uživatelem Humanzero
  • Like 1
Odkaz ke komentáři

Myslím že je to jak píše @Humanzero, jestli máš jednu akcii nebo 10% akcie bude jen záznam v databázi u brokera. A RB tak úplně česká instituce taky nebude, na obě (RB i xtb) dohlíží ČNB, já s tím problém nemám. Kdybych neměl z historických duvodu český akcie knihovany na jméno, tak to nejspis taky neresim, je s tím oser v případě vyberu dividend.

Mně by spis zajímalo kolik se platí za zaknihování v zahraničí a jaka by s tím byla režie, pokud je to vůbec pro takový drobase jako jsem já možný.

Odkaz ke komentáři

Diky za komentare :-)

RB ma spustit frakce v roce 2025, zkusim pak docist, jak to budou mit nastavene, zdali tam bude nejaky rozdil.. zatim se budu drzet celych kusu.. mozna se pak stavim u te lokalni podpory a rozeberu to s ni celkove (prime vs neprime vlastnictvi)...davala mi i vizitku, tvarila se aktivne, treba bude vedet:-)

Odkaz ke komentáři

@petr_cha tak se jí rovnou zeptej, jak ti v případě smrti vyřeší dědickou daň v US, pokud budeš držet akcie na US burze. Respektive jak budou součinni a aktivní v dědickém řízení.

To mi totiž přijde jako pravděpodobnější scénář a riziko než krach velkýho brokera, kterej má svoje finance separátně od financí klientů a má pojištěný vklady.

• Dát hlas 2
Odkaz ke komentáři

před 1 hodinou, ragu napsal:

@petr_cha tak se jí rovnou zeptej, jak ti v případě smrti vyřeší dědickou daň v US, pokud budeš držet akcie na US burze. Respektive jak budou součinni a aktivní v dědickém řízení.

To mi totiž přijde jako pravděpodobnější scénář a riziko než krach velkýho brokera, kterej má svoje finance separátně od financí klientů a má pojištěný vklady.

Vidím to stejně, v případě krachu brokera se prodává kmen investorů s akciemi, dluhopisy atd… novému brokerovi. Tam pak dostanu nový přístup z jejich aplikace a opět můžu ke svým akciím . Aspoň tak to vidím já …případně mě opravte 

Odkaz ke komentáři

XTB je licencovaný broker a podléhá regulacím, které určují, jakým způsobem jsou chráněny vaše investice. Ochrana při držení akcií u XTB funguje následovně:

1. Vlastnictví akcií: Pokud jste koupil reálné akcie (nikoli CFD), tyto akcie by měly být vedeny na vaše jméno nebo na segregovaném účtu odděleném od majetku XTB. To znamená, že v případě finančních problémů XTB by vaše akcie neměly být součástí jejich majetku.

2. Segregované účty: Regulace vyžadují, aby broker držel klientská aktiva odděleně od svých vlastních prostředků. Pokud by XTB zkrachovalo, vaše aktiva by měla zůstat nedotčená.

3. Ochrana prostřednictvím Garančního fondu: XTB spadá pod regulaci ve státě, kde má licenci. Pokud používáte XTB registrované v Evropské unii (například v Polsku nebo Česku), vaše prostředky jsou chráněny Garančním fondem investic. V Polsku (kde je XTB hlavní sídlo) tento fond pokrývá až 90 % hodnoty aktiv, maximálně však do výše 20 100 EUR.

4. Držení na jméno: V případě reálných akcií je dobré ověřit, zda jsou drženy přímo na vaše jméno nebo prostřednictvím tzv. custody účtů.

Doporučení

Ověřte si ve smluvních podmínkách XTB, jak přesně drží vaše akcie (reálné nebo prostřednictvím derivátů).

Ptejte se, zda jsou vaše akcie kryté garančním systémem a na jakou částku se vztahuje ochrana.

Jen malý výcuc z chat GPT. 

Samozřejmě se můžeš zeptat na kteréhokoli brokera. 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...