PavelK Odesláno 17. února 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. února 2009 Pilotní hodinky se tu těší značné oblibě a jistě toho o nich hodně víte. Nemohl by mi tedy prosím někdo vysvětlit, jaký smysl mají ony trojúhelníčky, které se na nich vyskytují? Význam toho na dvanáctce bych si snad představit uměl (i když proč dvě tečky k tomu), ale vůbec nic mě nenapadá u těch dvou kolem datumovky na trojce, z nichž jeden ukazuje nahoru a druhý dolů. Nepředpokládám samozřejmě, že by to v současnosti bylo nějak zvlášť užitečné, ale zajímaly by mě historické důvody, proč to vůbec vzniklo. Viděl jsem to asi jen na Fortiskách, např. zde: Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. (zdroj: cnmark's photostream) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Duke650 Odesláno 17. února 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. února 2009 (upraveno) Pilotní hodinky se tu těší značné oblibě a jistě toho o nich hodně víte. Nemohl by mi tedy prosím někdo vysvětlit, jaký smysl mají ony trojúhelníčky, které se na nich vyskytují? Význam toho na dvanáctce bych si snad představit uměl (i když proč dvě tečky k tomu), ale vůbec nic mě nenapadá u těch dvou kolem datumovky na trojce, z nichž jeden ukazuje nahoru a druhý dolů. Nepředpokládám samozřejmě, že by to v současnosti bylo nějak zvlášť užitečné, ale zajímaly by mě historické důvody, proč to vůbec vzniklo. Viděl jsem to asi jen na Fortiskách, např. zde: Třeba se pletu, ale u Fortisu to znamená, že korunka ve vytažené poloze má dvě funkce - podle toho, kterým směrem se otáčí. Na fotce by to znamenalo např. otáčením ve směru bílého trujúhelníku přehazuje datum, ve směru oranžového trohúhelníku seřizuje GMT. U B-42 Flieger se jedním směrem šteluje datum, druhým den v týdnu. Upraveno 17. února 2009 uživatelem Duke650 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Conrad Odesláno 17. února 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. února 2009 Mohu se plést,ale B uhren nebyly chronografy,někdy se připínaly i na bundu a trojúhelník s tečkami byla indikace 12-horní pozice Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gorg Odesláno 17. února 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. února 2009 Mohu se plést,ale B uhren nebyly chronografy,někdy se připínaly i na bundu a trojúhelník s tečkami byla indikace 12-horní pozice Myslim, ze se nepletes... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PavelK Odesláno 17. února 2009 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 17. února 2009 Třeba se pletu, ale u Fortisu to znamená, že korunka ve vytažené poloze má dvě funkce - podle toho, kterým směrem se otáčí. Na fotce by to znamenalo např. otáčením ve směru bílého trujúhelníku přehazuje datum, ve směru oranžového trohúhelníku seřizuje GMT. U B-42 Flieger se jedním směrem šteluje datum, druhým den v týdnu. Díky, jak prosté... přesto by mě to asi nikdy nenapadlo. (Kdybych je vlastnil, tak třeba jo, ale to není můj případ.) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lib Odesláno 18. února 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2009 Třeba se pletu, ale u Fortisu to znamená, že korunka ve vytažené poloze má dvě funkce - podle toho, kterým směrem se otáčí. Na fotce by to znamenalo např. otáčením ve směru bílého trujúhelníku přehazuje datum, ve směru oranžového trohúhelníku seřizuje GMT. U B-42 Flieger se jedním směrem šteluje datum, druhým den v týdnu. Přesně tak! Trojúhelník na 12 pak jasně ve tmě ukazje, ..............překvapivě...................., 12. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
VS Odesláno 18. února 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2009 Přesně tak! Trojúhelník na 12 pak jasně ve tmě ukazje, ..............překvapivě...................., 12. No zní to logicky. Ale 12 je přece vždycky nahoře. A podařilo se už někomu nasadit hodinky na ruku obráceně, s 12 dole, aniž by si toho všimnul? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
New X-Bob Odesláno 18. února 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2009 Asi nejde o to, že by dali ti letci/beobachtři usw. hodinky na ruku obráceně, ale aby vždy bylo jasné, i třeba po nějakých krkolomnostech, při velké únavě a zátěži, kde je pozice 12, ikdyž se jim hlava třeba točila. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JPS Odesláno 18. února 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2009 Možná se pletu, v drtivé většině případů měli uživatelé samozřejmě hodinky na ruce nebo rukávě, ale občas měli hodinky vmontované do stolu nebo přístrojového panelu a pak bylo dobré (třeba v momentě kdy netušili kde je nahoře a dole) okamžitě vědět jak jsou hodinky orientovány... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cody Odesláno 18. února 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2009 Prilepim svuj dotaz sem. Proc maji nektery Fortis ty dva symboly u trojky, kdyz maji jenom datumovku bez DAY? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
spiderer Odesláno 18. února 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2009 Prilepim svuj dotaz sem. Proc maji nektery Fortis ty dva symboly u trojky, kdyz maji jenom datumovku bez DAY? Mas nejakej priklad - fotku? EDIT: Pokud teda nemyslis ty GMT, tam by to zase asi poukazovalo na to jakym smerem se nastavuje GMT rucka Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
CzechJoker Odesláno 18. února 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2009 Asi nejde o to, že by dali ti letci/beobachtři usw. hodinky na ruku obráceně, ale aby vždy bylo jasné, i třeba po nějakých krkolomnostech, při velké únavě a zátěži, kde je pozice 12, ikdyž se jim hlava třeba točila. No jo, ale B-uhr byly snad primárně určeny pro pozorovatele na zemi, nikoliv pro piloty. Beobachter = pozorovatel. Některé měly i vnitřní číselník se zrcadlově obrácenými čísly, protože se ten čas s ciferníku přes zrcadlo přenášel do dělostřeleckého zaměřovače flaku. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Viktor Odesláno 18. února 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2009 No jo, ale B-uhr byly snad primárně určeny pro pozorovatele na zemi, nikoliv pro piloty. Beobachter = pozorovatel. ... Myslím, že Beobachter byl člen posádky letadla - navigátor plus časoval spouštění bomb. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cody Odesláno 18. února 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2009 Mas nejakej priklad - fotku? EDIT: Pokud teda nemyslis ty GMT, tam by to zase asi poukazovalo na to jakym smerem se nastavuje GMT rucka Tak to nemam, me Fortis moc nebere. Rekl bych ze jsem se nespletl, pamatuju si to u tehle znacky prave proto, ze jsem to nepochopil. To GMT zni logicky, ale fakt nevim co to bylo za model. Jisty je, ze fotka byla na foru, na stranky Fortisu jsem jeste nedorazil. Myslím, že Beobachter byl člen posádky letadla - navigátor plus časoval spouštění bomb. Myslim, ze myslis spravne. Ja si to myslim taky. Hugo nebo Onion to nekde takhle vysvetlovali. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hugo14 Odesláno 19. února 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února 2009 časoval spouštění bomb. Cože dělal??? Jinak vpodstatě pravda. Beobachter je opravdu navigátor, což byla u Luftwaffe a RAF funkce sloučená s bombometčíkem. Jinak ty hodinky byly určeny výhradně a pouze pro navigaci. Pro shoz bomb je nepotřeboval. Na to měl speciální přístroj - bombový zaměřovač. Prilepim svuj dotaz sem. Proc maji nektery Fortis ty dva symboly u trojky, kdyz maji jenom datumovku bez DAY? Jestli myslíš tyhle fortisy nahoře v tématu, tak tam šteluješ GMT, na jiných zase alarm, jestli se nepletu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cody Odesláno 20. února 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. února 2009 Fakt nevim. Ty s alarmem znam, sveho casu se mi jako jediny libili nez jsem zjistil ze stojej cca 170000kc :-( Mam pocit ze na miste DAY byl barevny ctverecek (asi modry vedle jedne z sipek) a to mi vrtalo hlavou. Ale jestli je nikdo z vas nezna, tak to vypada spis na moje halucinace... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
spiderer Odesláno 21. února 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. února 2009 Mam pocit ze na miste DAY byl barevny ctverecek (asi modry vedle jedne z sipek) a to mi vrtalo hlavou. Ale jestli je nikdo z vas nezna, tak to vypada spis na moje halucinace... Tyhle? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Snow Odesláno 21. února 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. února 2009 (upraveno) Tyhle? Tohle že stálo 170000 ? Upraveno 21. února 2009 uživatelem Snow Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tombed Odesláno 21. února 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. února 2009 Tohle že stálo 170000 ? ano, letošní model na kovovém tahu přesně 166 400 Kč, alarm něco stojí... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Snow Odesláno 21. února 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. února 2009 ano, letošní model na kovovém tahu přesně 166 400 Kč, alarm něco stojí... Tohle byly jediné pořádné Fortisy (!) a nikdy nepochopím , že je YPO? prodal. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se