Přejít na obsah

Oris Divers Sixty-Five 12H vs. Tudor Black Bay 58

Doporučené příspěvky

Zdravím všechny,

tak trochu se rozhoduji mezi těmi dvěma hodinkami. A zatím jsem naživo viděl BB58 a chtěl bych se zeptat, které byste preferovali.

Oris - mám pochybnosti ohledně calibru 400. Vidím často z fór, že jdou na servis. Je to tak nebo se nemám čeho bát?

Tudor - na nich se mi líbí všechno kromě toho že nemají průhledné dýnko. Vím, že nějaké BB mají, ale zrovna (m79030n-0001) ty jej nemají.

Co se týče srovnání, tak předpokládám, že zpracování je na podobné úrovni. 

Uvítám každý názor. I když toto téma se nejspíš objevilo již v minulosti. Děkuji mockrát. Petr

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj Petře,

mám zrovna psací náladu, tak zkusím dát dohromady pár myšlenek. Samozřejmě jsou to čistě moje úvahy – většinou kupa subjektivního balastu, tak to ber s rezervou. Jsem trochu předpojatý, protože BB 58 mám. To jen tak pro pořádek.

1) Kalibr

Oris 400 je manufakturní kalibr zhruba z roku 2020. MT5402 je spoluvyvinutý firmou Kenissi (dceřinkou Rolexu) a někdo by mohl říct, že je prověřený delším časem (cca 2018). Samozřejmě tomu ale předchází dlouhá historie jiných kalibrů. Oris vyrobil vlastních strojků mnohem méně – v novodobé historii vlastně pouze variace na Cal. 110. Otázka je, zda je to problém. Osobně bych řekl, že ne, a žádné výrazné průšvihy s Cal. 400 jsem, až na pár drobností, nezaznamenal.

Obecně mi Cal. 400 přijde v mnoha ohledech inovativnější:

• delší rezerva chodu (120 h vs. 70 h),

• vyšší odolnost proti magnetismu (více nemagnetických komponent),

• kluzné ložisko rotoru vs. tradičnější kuličkové,

• delší servisní interval (10 vs. 5–7 let).

Můj pocit je, že kdo hledá spíš inovaci, sáhne po Orisu. Kdo chce léty prověřenou, certifikovanou COSC klasiku, bere Tudor.

2) Dýnko

Osobně bych tohle nebral jako klíčové kritérium. Chápu, že průhled na strojek může být atraktivní, ale zrovna tyto dva kalibry nejsou nijak vizuálně výjimečné. Průhledy oceňuju u exkluzivních, dekorovaných a vyladěných strojků, ale to není případ ani jednoho z těchto dvou. Navíc průhledná dýnka často přidávají na tloušťce hodinek a u podobných „entry“ modelů můžou zhoršovat pohodlnost nošení.

3) Letmé srovnání

Nemůžu si pomoct, ale na mě působí BB autentičtěji. Oboje hodinky mají „potápkový“ vzhled, ale Orisy mají GMT lunetu, což z nich v mých očích dělá trochu hybrida. To nemusí být na škodu, ale já mám radši „věrnost funkci“ nebo jak to nazvat. Proto beru i absenci data u BB jako plus.

Cenově jsou ty hodinky +- autobus srovnatelné, ale Tudor brand subjektivně vnímám výš než Oris. Na druhou stranu, Oris je značka fajnšmekrů – kdo má Oris, je to prakticky vždycky fanoušek, který přesně ví, proč ho chce. Tudor je víc mainstream, ale už v kategorii luxusně vnímaných značek.

4) Další random postřehy

Jak už jsem zmiňoval – autentičnost BB se třeba projevuje i vyšší vodotěsností (200 m Tudor vs. 100 m Oris). Za mě hodinky, co se tváří jako potápky a mají „jen“ 100 m vodotěsnost, působí trochu zvláštně. 🙂

Pro mě jsou BB takový základ. Poslední dobou je mám na ruce nejčastěji – jednak protože nemusím řešit nastavování data (což nesnáším), a jednak mi skvěle sedí to 39mm pouzdro. Orisy jsou taky skvělý základ každé hodinkovnice – koneckonců jsou to furt černé, konzervativní hodinky. Ale řekl bych, že BB jsou univerzálnější + naprosté „strap monstery“.

Vzhledem k tomu, že mám BB (stejnou referenci, kterou zvažuješ) a jsem s nimi naprosto spokojený, logicky doporučuju Tudor. Ale nenech se zvyklat a užij si proces výběru – chybu určitě neuděláš ani s jedním kusem.

Good luck!

Odkaz ke komentáři

Date / no date, hodinová / minutová luneta. Co ti víc vyhovuje? Oris mám hodně rád, ale v tomhle mači kopu za Tudor. Čistě vzhledově. Ale taky nejsem objektivní ;)

Zajdi do obchodu, hoď je na ruku a uvidíš. Musí ti sedět a musí se líbit tobě. 
Jak se říká, to dáš :D

Edit: na průhled se vybodni, u těchhle strojků to nemá cenu. 

Upraveno uživatelem nickolas
Odkaz ke komentáři

před 16 minutami, AdaMoss napsal:

Mozna se pletu, mam dojem, ze Oris cal. 690 je ETA2836 doplnena o worldtimer komplikaci. V podstate rychly posun sem tam. @Kex muzes pls upresnit co mas s tim strojkem za problemy? Clovek by cekal, ze ta ETA zakladna bude bezproblemova.

Nepleteš se, je to tak. Něco jsem k tomu napsal tady 

případně máš-li zájem, můžem napsat SZ, ať to tady nezanášíme. Velice stručně řečeno: Neustálé problémy s přesností chodu, prasklý stem (nevím, jak se to jmenuje česky), zohýbané ozubení vnitřní otočné lunety (aniž by kdy utrpěly nějaké hrubé zacházení), naprostá nemožnost sesynchronizovat minuty hlavního a GMT ciferníku. Kromě toho vždy po návštěvě značkového servisu v Pardubicích nové problémy (např. mlžení) a nové šrámy. Taky nepřijatelná komunikace firmy...

Předpokládám, že ten cal. 400 už bude jinde, ale nesmí se dostat do servisu imho.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...