gougy Odesláno 21. března 2015 Nahlásit Odesláno 21. března 2015 Taky jsem se pokusil o makro. to je moc hezký, jako křídou pokrytý super přiblížení
Ivan Lelák Odesláno 23. března 2015 Nahlásit Odesláno 23. března 2015 To my byli v neděli v ZOO. Zaujal nás hlavně král Jelimán, který přišel, kouknul jestli jsou poddaní pohromadě, sednul si a začal s projevem...
Ivan Lelák Odesláno 23. března 2015 Nahlásit Odesláno 23. března 2015 Zvířátka pozorně naslouchala, dokonce i náš Skoty přerušil inteligenční test s krkavcem a sledoval Jelimána...
Ivan Lelák Odesláno 23. března 2015 Nahlásit Odesláno 23. března 2015 (upraveno) A pak přišel král všeho zvířectva, naštval se a shromáždění rozpustil... PS: Na kvalitu nekoukejte, fotil jsem (mj. přes sklo nebo v interiéru) se Sony SLT A77II a 20 let starým objektivem Minolta 70-300 Big Beercan, který je sice slušný, ale jen za ideálních podmínek. A líp to prostě zatím neumím. Ale baví mě to... Upraveno 23. března 2015 uživatelem Ivan Lelák
McStinger Odesláno 24. března 2015 Nahlásit Odesláno 24. března 2015 A pak přišel král všeho zvířectva, naštval se a shromáždění rozpustil...PS: Na kvalitu nekoukejte, fotil jsem (mj. přes sklo nebo v interiéru) se Sony SLT A77II a 20 let starým objektivem Minolta 70-300 Big Beercan, který je sice slušný, ale jen za ideálních podmínek. A líp to prostě zatím neumím. Ale baví mě to...Tak je vidieť nejaké pokroky, odkedy som na Teba minule kričal . Kvalitu nerieš, dôležitý je pokrok v kompozícii a práci s hĺbkou ostrosti. Trochu ešte ustrážiť expozíciu a popracovať na post-procese a zas to bude lepšie.
Ivan Lelák Odesláno 25. března 2015 Nahlásit Odesláno 25. března 2015 McStinger - pokrok je zákonitý, fotím hodně, stále se učím a ještě dlouho budu, fotky, které se mi před 3 měsíci líbily, se mi dnes nelíbí, to je pro mne signál, že jdu správným směrem, byť s mnoha omyly. Řídím se instinktem a názory lidí a fotografů, kterých si vážím, křik a rady "najdi si jiné hobby" nepomáhají a tak je ignoruji. Kdybych měl z výcviku vyhazovat žáky, kteří neumí po 10 hodinách přistávat, bylo by v republice o pár skvělých pilotů méně. Všechno má svůj vývoj a čas. A když to člověka baví, není co řešit. Nepitvám každý pixel, tyhle fotky nejsou úplně ostré, ale to už nepovažuji za nejdůležitější. I honba za malou hloubkou ostrosti mne už přešla, někde je důležitá, jinde méně. Fotím JPEG a úpravy dělám minimálně, stále si říkám, že postprocesem se dá vykouzlit všechno a mně baví vlastní focení. Zkouším jen trochu upravit expozici, vyvážení barev a kompozici, semtam vymažu nějaký rušivý detail. Ale vím, že se mýlím, post-proces je zákonitý proces vzniku moderní fotografie a bude to další část mého vývoje. A ještě jsem zjistil jednu věc - každý monitor je jiný, má jiné barvy, některý patlá víc, jiný méně, u prezentace na různých serverech dochází k další degradaci a někdy vznikají úplné paskvily z jinak koukatelných fotek. Mám teď takové "kontrastní" období... Ale časem přejde a bude zase jiné:-).
klobadysek Odesláno 25. března 2015 Nahlásit Odesláno 25. března 2015 (upraveno) McStinger - pokrok je zákonitý, fotím hodně, stále se učím a ještě dlouho budu, fotky, které se mi před 3 měsíci líbily, se mi dnes nelíbí, to je pro mne signál, že jdu správným směrem, byť s mnoha omyly. Řídím se instinktem a názory lidí a fotografů, kterých si vážím, křik a rady "najdi si jiné hobby" nepomáhají a tak je ignoruji. Kdybych měl z výcviku vyhazovat žáky, kteří neumí po 10 hodinách přistávat, bylo by v republice o pár skvělých pilotů méně. Všechno má svůj vývoj a čas. A když to člověka baví, není co řešit. Nepitvám každý pixel, tyhle fotky nejsou úplně ostré, ale to už nepovažuji za nejdůležitější. I honba za malou hloubkou ostrosti mne už přešla, někde je důležitá, jinde méně. Fotím JPEG a úpravy dělám minimálně, stále si říkám, že postprocesem se dá vykouzlit všechno a mně baví vlastní focení. Zkouším jen trochu upravit expozici, vyvážení barev a kompozici, semtam vymažu nějaký rušivý detail. Ale vím, že se mýlím, post-proces je zákonitý proces vzniku moderní fotografie a bude to další část mého vývoje. A ještě jsem zjistil jednu věc - každý monitor je jiný, má jiné barvy, některý patlá víc, jiný méně, u prezentace na různých serverech dochází k další degradaci a někdy vznikají úplné paskvily z jinak koukatelných fotek.Mám teď takové "kontrastní" období... Ale časem přejde a bude zase jiné:-). Navážu na to co píše Ivan Lelák. Ona fotografie je tvorba kde se velmi silně odjakživa snoubí technická zručnost s estetickým cítěním kde jedno i druhé se dá vypěstovat i u zdánlivých antitalentů. Dnešní milovníci (doslovný význam slova amatér) fotografie to mají na jednu stranu těžší - technika je zahlcuje novými a novými možnostmi a tak se v tom mohou ztrácet - pixely, komprese, postprocessing atd. Navíc fotografie je nyní dostupná i technokratům, kteří by o ni dříve (v dobách fotochemických) ani nezavadili, ale jelikož technologii mají jako svou vášeň či hobby, tak se v ní realizují - několik takových osobně znám.Skutečně tvořivá fotografie ale vyžaduje citlivost uměleckou, která mnohdy souvisí i s určitou askezí, ale tímto směrem až tolik jedinců nevydává. Upraveno 25. března 2015 uživatelem klobadysek
McStinger Odesláno 25. března 2015 Nahlásit Odesláno 25. března 2015 McStinger - pokrok je zákonitý, fotím hodně, stále se učím a ještě dlouho budu, fotky, které se mi před 3 měsíci líbily, se mi dnes nelíbí, to je pro mne signál, že jdu správným směrem, byť s mnoha omyly. Řídím se instinktem a názory lidí a fotografů, kterých si vážím, křik a rady "najdi si jiné hobby" nepomáhají a tak je ignoruji. Kdybych měl z výcviku vyhazovat žáky, kteří neumí po 10 hodinách přistávat, bylo by v republice o pár skvělých pilotů méně. Všechno má svůj vývoj a čas. A když to člověka baví, není co řešit. Nepitvám každý pixel, tyhle fotky nejsou úplně ostré, ale to už nepovažuji za nejdůležitější. I honba za malou hloubkou ostrosti mne už přešla, někde je důležitá, jinde méně. Fotím JPEG a úpravy dělám minimálně, stále si říkám, že postprocesem se dá vykouzlit všechno a mně baví vlastní focení. Zkouším jen trochu upravit expozici, vyvážení barev a kompozici, semtam vymažu nějaký rušivý detail. Ale vím, že se mýlím, post-proces je zákonitý proces vzniku moderní fotografie a bude to další část mého vývoje. A ještě jsem zjistil jednu věc - každý monitor je jiný, má jiné barvy, některý patlá víc, jiný méně, u prezentace na různých serverech dochází k další degradaci a někdy vznikají úplné paskvily z jinak koukatelných fotek.Mám teď takové "kontrastní" období... Ale časem přejde a bude zase jiné:-). Hĺbka ostrosti - nie je dôležitá malá. Je dôležité použiť správnu hĺbku ostrosti. Napríklad pri portréte pri malej hĺbke ostrosti riskuješ ostré oči a rozmazaný nos a uši. Na fóre je vidieť veľa hodiniek fotených na malej HO a mnohým fotkám to škodí.JPEG -OK, v princípe stačí. Ale robiť v ňom farebné úpravy je prvý krok ku degradácii, ešte predtým, než to dopatlá nejaký múdry server pri publikovaní na web. JPG má 8 bitov na kanál. Úpravami v 8-bitovom režime vznikajú v jednotlivých kanáloch diery. Keď si pozrieš levels, pred úpravou je krivka spojitá, po úprave vyzerá ako hrebeň. Toto je jeden z dôvodov, prečo fotiť do RAW, alebo aspoň JPG pred úpravami previesť do 16-bitového režimu/formátu a až následne uložiť naspäť do JPG.Postproces - ten pri fotení do JPG robí sám fotoaparát, na základe nejakých predvolených hodnôt, ktoré tam zadal buď výrobca, alebo užívateľ. Zase je voľba na fotografovi, či to teda nechá na foťák, alebo to zoberie do vlastných rúk. Robiť postproces na JPG je vlastne dvojitá práca. Foťák to nejak začne a user dokončí. Tak prečo to neurobiť rovno z RAW a mať celé pod kontrolou? A postproces neznamená, že ideš foto prehnať nejakými drsnými filtrami (napríklad fotky niektorých členov fóra, kde ruka vyzerá, akoby majiteľ hodiniek týždeň okopával krumple). Postproces môže byť veľmi citlivý. Je súčasťou celého reťazca objekt - kompozícia - expozícia - "vyvolanie" (postproces) - prezeranie. Citlivým postprocesom môžeš zdôrazniť kompozíciu samotnú, napríklad potlačením rušivých farieb, zdôraznením dôležitých farieb, lokálnym doostrením apod.Kompozícia - to je to najdôležitejšie. Už som to písal. Buď človek má oko a skrátka fotí, alebo nemá. Ak nemá, mal by si naštudovať aspoň základné pravidlá. Tie totiž fungujú a pomáhajú dospieť k lepšej fotografii. Je samozrejme dobre začať na jednoduchých veciach, napríklad zobrať hodinky a jednofarebné pozadie. Ak dosiahnem dobrý výsledok, pridať do scény niečo iné (Aldov zapaľovač, siwiho autíčko apod.). Až potom ísť na zložitejšie scény, ako napríklad hodinky v prírode. Ale aj v tej prírode si treba scénu trochu upratať (škaredé suché listy, vetvičky v zábere, ...) a rozmýšľať, čo ešte bude s hodinkami v zábere, čo chcem mať v popredí, v pozadí atd. Ono sa hovorí, že fotka by mala mať príbeh. Niečo ako prvé stiahne pohľad a potom oko blúdi na ďalšie detaily. Fotka by v ideálnom prípade oko mala viesť v poradí, v akom to zamýšľal fotograf. Je ťažké všetky tieto veci ustrážiť, práve preto je dobre začať s jednoduchými scénami. Zoberme napríklad Tvoju gorilu. Dá sa odfotiť tak, že si divák povie "opica" a ide ďalej. Alebo si povie napr. "Kam tá gorila pozerá? O čom rozmýšľa? To je pohľad! Vyzerá smutne s tým lanom..." a k tomuto fotograf diváka musí priviesť.Svetlo - ruka v ruke s kompozíciou. Dobré svetlo je súčasťou scény a robí na fotke náladu. Ono by sa dalo dlho mudrovať, ale to je už mimo. Aj na webe je hromada dostupného čítania a hlavne príkladov dobrých fotiek. Treba sa poučiť. Vidím dobrú fotku, tak nevzdychám, aká je dobrá, ale pozriem,prečo je dobrá. A ak už poznám nejaké pravidlá, tak ich tam možno už aj uvidím a zistím, že áno, toto prispieva k dobrému výsledku. Možno človek najprv začne trochu kopírovať cudzí štýl, vyskúša cudzie postupy, ale časom dospeje ku svojmu.
Návštěvník Alda Odesláno 25. března 2015 Nahlásit Odesláno 25. března 2015 Ja s tim fotakem asi seknu Jindro. Kdo to ma vsechno uhlidat
McStinger Odesláno 25. března 2015 Nahlásit Odesláno 25. března 2015 Ja s tim fotakem asi seknu Jindro. Kdo to ma vsechno uhlidat Sa ten pravý ozval . Som len chcel trochu postrašiť začiatočníkov. Ako hovorí môj kamarát, treba jebať a ničoho sa nebáť.
JMB Odesláno 25. března 2015 Nahlásit Odesláno 25. března 2015 Sice to není digitál, ale snad mi odpustíte. Čekám na opravu svých ruských dálkoměrů, tak teď fotím Prakticou BC-1 a z nudy a zvědavosti, jsem tam dal diapozitiv a tohle z toho vylezlo:
klobadysek Odesláno 26. března 2015 Nahlásit Odesláno 26. března 2015 Sice to není digitál, ale snad mi odpustíte. Čekám na opravu svých ruských dálkoměrů, tak teď fotím Prakticou BC-1 a z nudy a zvědavosti, jsem tam dal diapozitiv a tohle z toho vylezlo:Je to takhle zelené na diapozitivu? Jako by se vypařila červená...Zakládat samostatné vlákno pro diapozitivy z Praktiky netřeba, sem se vejdeš. Takže něco ode mne 6x6 Bronica SQ A.
JMB Odesláno 26. března 2015 Nahlásit Odesláno 26. března 2015 Jo, podle mě je to vlastností toho diapozitivu, však je to taky film za pár korun od Lomography vyráběný někde v Číně. Na moje experimenty to stačí, původně jsem ho chtěl nechat vyvolat cross processem.
Ivan Lelák Odesláno 26. března 2015 Nahlásit Odesláno 26. března 2015 (upraveno) klobadysek - všechny pěkné, ta ČB se mi líbí nejvíc:-)Tohle je z února ze Slovinska a na krku se mi houpal starší odolný kompat, co umí jen automat. Zkratkou jsme jeli z jedné sjezdovky na druhou a tohle mne dostalo. Sice jsem při své fyzičce supěl, ale aspoň jednou to cvaknul a pak už jen seděl na zemi a nemohl se nabažit, byla to poslední jízda, pak už jsme odjížděli do Čech a tohle bylo za odměnu. Druhá je z terasy bufetu. Fotky nedokonalé, ale připomínají mi tu úžasnou atmosféru... Upraveno 26. března 2015 uživatelem Ivan Lelák
Ondrej71 Odesláno 29. března 2015 Nahlásit Odesláno 29. března 2015 Prosím o názor majitele RX 100. Zvazuju jeho koupi 1,2 nebo 3 ale v recenzích se zmiňuje slabší makro. Jake jsou vaše zkušenosti? Vzhledem k tomu, ze focení hodinek bude poměrně castou aktivitou je pro me makro dost důležité. Diky moc
tommas4 Odesláno 29. března 2015 Nahlásit Odesláno 29. března 2015 S eventuálním výletem za velkou louži jsem se díval na ceny 70-200 f2.8 non IS od Canonu. Je možný že v BH photo je za 1450$ a u nás za 33tis? To bylo před pár lety přece úplně naopak!
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se