Kristian.nov Odesláno 30. července 2025 Nahlásit Odesláno 30. července 2025 Focení na analog začíná být pomalu zase hit, stejně jako se vrátily mechanický hodinky:-) Dostal jsem od ženy starej Polaroid a je to skvělá zábava. Načeš jsem si pořídil starou Prakticu a vyfotil po desítkách let svůj první, černobílý film... A na cestě už je 50 let starej Canon FTb... Baví mě na tom plnej manuál, přemejšlení nad tím než to zmáčknu, nevyzpytatelnost, skvělá atmosféra fotek... Úplně jinej svět než focení na digitál... Fotí tu někdo na analog? 2
TLD Odesláno 30. července 2025 Nahlásit Odesláno 30. července 2025 Paradni napad. Vidim to dost podobne. Poridil sem pentaxe k1000,nacvakal prvni film a nic. Tesneni bylo uplne pryc a slo tam svetlo. Skoda vratil penize. Ten manual me taky hrozne bavi. Ja se nedavno zbavil digi M systemu a premyslel o m6. Ale zatim za to ty prachy nedam. Koukam po nejakem fm2n s padesatkou a zkusim to znova. Digi si necham jen ricouse gr.
Kristian.nov Odesláno 30. července 2025 Nahlásit Odesláno 30. července 2025 Já nechtěl moc investovat, takže Prakticu jsem koupil na Bazoši za 900,- . Funguje dobře, jen objektiv jsem musel rozebrat a vyčistit lamely clony (dělal jsem to prvně a žádná věda to není). No a podobnou cestou jsem teď koupil ten Canon, tak jsem zvědav. Je to trochu dobrodružství jak s vintage hodinkami:-)
Kristian.nov Odesláno 1. srpna 2025 Nahlásit Odesláno 1. srpna 2025 Tak Canon přistál, nemůžu se dočkat, až do něj dam film Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 2
Klotzman Odesláno 4. srpna 2025 Nahlásit Odesláno 4. srpna 2025 Já si pro radost koupil tohle: Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Kristian.nov Odesláno 4. srpna 2025 Nahlásit Odesláno 4. srpna 2025 S tím fotit bude taky slušnej proces:-) Ale ten "look" bude skvělej. Fotíš s tím? Ukaž nějaký výsledek...
Klotzman Odesláno 4. srpna 2025 Nahlásit Odesláno 4. srpna 2025 Uvidím no, mám to teď nový. Pokud není vyloženě rozhašenej, tak to zas taková tragédie nebude. Akorát si už dneska asi netroufnu střelit od oka poměr clona/čas, tak jsem si cucl do mobilu expozimetr. A vyvolávat to doma už taky nebudu, i když cajky na to ještě mám.
Peto86 Odesláno 4. srpna 2025 Nahlásit Odesláno 4. srpna 2025 @Klotzman Krásna Leica! Keď už sme pri tom, tak by som si chcel nechať poradiť. Mám po dedovi Leicu IIIc, ktorá je odhadom viac, než 50 rokov nefunkčná. Viete o niekom spoľahlivom, kto by vedel foťák dať dohromady?
Peto86 Odesláno 5. srpna 2025 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2025 Tam mi pred niekoľkými rokmi povedali, že to robiť nechcú. Ale možno sa niečo zmenilo, tak to skúsim znovu .
horal Odesláno 5. srpna 2025 Nahlásit Odesláno 5. srpna 2025 Zkus se zeptat tady. Když nepomůžou, třeba poradí. Měl jsem tam dalekohled, dílna plná zázračných mistrů. https://servisoptiky.cz/
anachron Odesláno 6. srpna 2025 Nahlásit Odesláno 6. srpna 2025 Snad to sem patří, přišlo mi staronové macro, tak jsem si zkusil něco natočit : 1 2
rubus32 Odesláno 24. dubna Nahlásit Odesláno 24. dubna Při nedávném prodeji japonské Leiky d-lux 6 mě mile překvapilo, kolik lidí otevřelo link s fotama tohoto kompaktu. A protože jsem ještě pár dalších nostalgií přidal, třeba to někoho bude zajímat, tak tu ten link na Leiky a další retro nechám. Upozorňuju, že to nejsou "Leica klub" fotky, ale obyčejné uživatelské, a protože mám rád barvičky, tak hodně fotím kytičky , což takhle po zimě sytí oko a mysl. Vlastně to ani nejsou pravověrné (= německé) Leiky, ale přejmenované japonské Panasoniky, nicméně sametově černá tam je, kvalita, kresba a světelnost objektivu Leica taky, uměřená barevnost a výborná ostrost, a ta poslední d-lux8 má hodně společného s "německou" LXV (Leica X Vario, typ 107, kompakt se zoomem 28-70 eq.). Leica d-lux 6 byla reinkarnace Lumixu LX7, jako první se mi dostala právě po LX7 do ruky ta 100letá výroční, a tak mě nadchla, že jsem si pak koupil jednu "obyčejnou" s gripem a pak ještě RAW edici s hledáčkem. Na maličký čip uvnitř to fotilo krásné fotky s ca 10 Mpix rozlišením. Po ní přišla L 109, tedy jen s označením D-lux (= Lumix LX100), předchůdkyně D-lux 7 (= LX100 II). Tu jsem měl asi nejradši. Větší MFT (m43) snímač, přitom bohatší Panasonic menu s uživatelským nastavením, sametová černá, věrné barvy, atd. A ještě skvěle, opravdu skvěle vypadala v šedém provedení se stříbrným objektivem. Jenže na krku unosím jen jednu, a tak po nástupu d-lux 8 chvilku ležela ve vitríně, a pak šla dělat radost dál. A tak se dostávám k současné L d-lux 8, brášku Panasonika zatím nemá, a těžko odhadovat, zda mít bude, spíš to na mně dělá dojem, že ve výrobě zbylo pár tisíc objektivů, a tak jim udělali Leica šasi. Ano, tahle L má zadní stěnu, menu, filosofii téměř totožnou s tělem Leica X (typ 107). Podrobnější uživatelské nastavení mi trochu chybí (zatím). Nicméně, drží si to, proč jsem měl celou řadu d-lux tak rád - šoupátko na formát (16:9, 3:2, 4:3, 1:1), šoupátko na clonu a šoupátko na makro a na manuální ostření. Jo a kolečko na korekci expozice s možným přepínáním i na jiné často používané funkce. Nastavit toho jde málo, nicméně obraz je věrný a pro zastánce RAWu je tam jakýsi nový formát DNG, který nežere tolik místa. Některé lidi asi zklamala (dost jich je v bazarech), ale já se svýma potřebama a námětama jsem spokojený (až na tu cenu , ale dokud na trhu není LX100 III, není co řešit... Kdybyste k nějakému foťáku, co tam jsou, chtěli koment, není problém napsat. Za sebe za barevně vůbec nejzajímavější co jsem kdy měl a pořád mám považuju CCD snímač Fujifilmu v těle S2 Pro (to byla reinkarnace snad Nikonu d2x), který je doslova z roku raz dva, tedy má teď za sebou čtvrtstoletí provozu, pořád občas se zaškobrtnutím funguje a dává docela zajímavé výstupy. Technicky je to samozřejmě dávno překonané, ale koukám na ty fotky na 4K UHD televizi a je to teda pokoukání (subjektivně - mně se to líbí, ale nikomu to nevnucuju)... Třeba tu specifickou barevnost CCD čipů budou jednou ty mobily s AI taky umět :-))).
rubus32 Odesláno 28. dubna Nahlásit Odesláno 28. dubna Přidal jsem do RETROFOTO ještě ikonický Nikon d700, po kterém dneska leckdo touží a my co jsme s tím fotili, tak vzpomínáme (kilo tělo, kilo objektiv), jó to byly časy... RAW měl 12-14 Mb, protože rozlišení bylo 12 Mpix... A pak takovou zajímavost, Samsung EX1 s objektivem Schneider-Kreuznach (slavná značka velkoformátu). Kromě objektivu je tenhle kompakt s CCD čipem zajímavý ještě tím, že je citlivý na near-IR spektrum, takže s infra filtrem fotí jak a starých časů do filmu s červeným filtrem. Kompakt se už bohužel pomalu posouvá do kategorie šrot (samovybíjí baterku, nedrží datum, atd.). Někdy si říkám, kolik skvělých světelných objektivů Leica, Zeiss,... dosloužilo, protože ty těla maj prostě svý leta... Chystám se ještě přidat pár naskenovaných diáků, aby měl člověk před očima, jakou mělo zrno kvalitu a rozlišení. A pak RETRO seriál asi uzavřu digitálním mjúčkem, které tvarově navazuje na mjú-II. Nostalgie veliká, věřte mi... 1
anachron Odesláno 29. dubna Nahlásit Odesláno 29. dubna Koukám že do sbírky by se ještě hodil Ricoh GR nebo nějaká postarší digi stěna alá Phase One, s nimi je taky velká zábava.
rubus32 Odesláno 10. května Nahlásit Odesláno 10. května Jj Ricoh GR jsem taky používal... filmovej přidal jsem pár skenů dia, aby si člověk občas připomněl, že s krabičkou jsou výsledky jako kdysi se středoformátem - vyjma teda té perspektivy dlouhých skel, ale to je taky nostalgie. A pak ještě zajímavost - Sigma Merrill s foveon čipem, barevnost, po které taky leckdo truchlí. A když jsme u těch čipů, tak ještě INFRA úprava - ty fotky se pak dají ještě upravovat na sytou černou, ale schválně jsem tam dal syrové výstupy bez úprav. Celá galerie ZDE Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 1
Josef01 Odesláno 10. května Nahlásit Odesláno 10. května V 29. 4. 2026 v 10:03, anachron napsal: Koukám že do sbírky by se ještě hodil Ricoh GR nebo nějaká postarší digi stěna alá Phase One, s nimi je taky velká zábava. Ricoh mám celkem rád, nakonec jsem skončil u GR II. Se středoformátem je zábava, a lezou z toho pěkné snímky. Vzal jsem Hasselblad X1D kvůli malým rozměrům a spokojenost. Tohle je z dovolené v Rakousku. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 2 2
TLD Odesláno 11. května Nahlásit Odesláno 11. května GR radu mam moc rad. Na kolo, moto nebo treba courani po kopcich neznam lepsi Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 2
anachron Odesláno 12. května Nahlásit Odesláno 12. května V 10. 5. 2026 v 7:28, Josef01 napsal: Ricoh mám celkem rád, nakonec jsem skončil u GR II. Se středoformátem je zábava, a lezou z toho pěkné snímky. Vzal jsem Hasselblad X1D kvůli malým rozměrům a spokojenost. Tohle je z dovolené v Rakousku. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. To je jak nová, lepší obrazovka u Win XP 3
Josef01 Odesláno 12. května Nahlásit Odesláno 12. května V 11. 5. 2026 v 6:55, TLD napsal: GR radu mam moc rad. Na kolo, moto nebo treba courani po kopcich neznam lepsi Těch GR modelů je hodně, já měl i GR Digital s malým senzorem, pak jsem koupil ož GR III s APS-C. Dnes je i GR Monochrome za 45 tis. Kč, nic levného.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se