jirka404 Odesláno 26. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. února 2012 Sorry, že tady do toho kecám, ale tyhle pokusy už mám za sebou a z vlastní zkušenosti vím, že cpát jakkoliv kvalitní objektiv M42 na digitál jakékoliv značky přes redukci je ztráta času. Měl jsem na to i skla Zeis atd. a nakonec jsem skončil u pevného objektivu s reversem. Prostě ta ztráta kvality tam je a s tím se nic nenadělá. Pročtěte si fóra, kde se k tomuto tématu vyjadřují profi fotografové a zjistíte, že v tomto případě objevovat Ameriku je fakt ztráta času . Ano fotit se tak dá, ale z nouze. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radek K Odesláno 26. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. února 2012 Jirko, moc s tebou souhlasit nebudu. http://www.manualniskla.cz/viewforum.php?f=21 Sleduj Kutilku. Ano, používá i MP-E65, ale myslím, že původní zadání od Víta bylo omezeno i cenou. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirka404 Odesláno 26. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. února 2012 (upraveno) Jirko, moc s tebou souhlasit nebudu. http://www.manualniskla.cz/viewforum.php?f=21 Sleduj Kutilku. Ano, používá i MP-E65, ale myslím, že původní zadání od Víta bylo omezeno i cenou. Já jsem jenom chtěl říct, že nemá cenu chtít kvalitu s tím co Vít má. O ceně samozřejmě nediskutuji. Pokud by bylo focení s M42 na digitálech alespoň z 80% srovnatelné s origo digi objektivama mohli by jsme se vykašlat na nákupy drahých digi objektivů v cenové relaci 8 - 25 tisíc a koupit si redukci za 200kč, k tomu nějaký Helios,Zeis,Hanomex, nebo Meoptu v cenách 200 - 1000kč a byli by jsme vysmátí . Prostě ta kvalita v digi fotogragii je někde jinde. Dokonce ani kvalitní objektivy používané na kinofilm jsou na digi aparáty jen nouzovky a snad jen ty nejlepší se dají použít. Když jsem nasadil kvalitní kino širokáč Nikor na Full Frame Nikona 700 nedostal jsem se na kvalitu fotek digi objektivu ani náhodou. Dodatek - ta 65 je cenově někde jinde, nehledě k tomu, že je nesehnatelná Upraveno 26. února 2012 uživatelem jirka404 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
RomanP Odesláno 26. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. února 2012 (upraveno) Jo, je to umění s tím dobře dělat. Já teda většinou z lenosti nastavuju všechno manuálně, ale TTL to umí excelentně. Pochlub se pak nějakými fotkami Já s tím zatím udělal asi pět fotek s mým dvouletým zvědavcem, protože on musí být u všeho co se jakékoliv nové techniky týče a na víc něž vybalení z krabice, vložení baterky a test funkčnosti dosud nebyl čas. Ale proženu to a hlavně se těším, jak někdy večer, až bude spát nasvítím fotostan z jiného úhlu, než přímo z patice těla. Upraveno 26. února 2012 uživatelem RomanP Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radek K Odesláno 26. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. února 2012 No osobně si myslím, že ten helios, pokud jej nějaký kutil neopravoval, není vůbec špatný. Jinak fotky se starýma manuálníma objektivama jsou 100% srovnatelné s digi. Co se týká setových digi objektivů, tak jsou lepší manuály a někdy o dost. Na cestě mám objektiv, který by měl podle fór být srovnatelný s Canonem 70-200 2.8 IS II. Docela se na něj těším. Je taky otázka, kolik jsi tomu zkoušení věnoval času a jaké s tím máš zkušenosti. Tohle je většinou pro trpělivější kusy a času to zabere hodně. Manuálních objektivů mám docela dost a pod cca 1000,- tam mám pouze ten zde zmiňovaný helios. Ona to zas tak extra laciná záležitost není. Jinak na experimenty je asi nejvhodnější roubovat tyto objektivy na Canon, nebo Pentax. Nikon s M42 objektivy není kvůli odlišné registrační vzdálenosti bajonetu kamarád a je to poznat i na fotkách ( používá se zpravidla redukce s optickým členem, který kazí fotky ) . Omlouvám se, že jsem se tak rozkecal, ale snad si to přeberete Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radek K Odesláno 26. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. února 2012 Dodatek - ta 65 je cenově někde jinde, nehledě k tomu, že je nesehnatelná Proč myslíš? Tady je skladem: http://www.megapixel.cz/canon-mp-e-65mm-f-2-8-1-5-macro-photo Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirka404 Odesláno 26. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. února 2012 Proč myslíš? Tady je skladem: http://www.megapixel.cz/canon-mp-e-65mm-f-2-8-1-5-macro-photo Já jsem nesrovnával seťáky ty jsou dobrý tak na zatloukání hřebíků. Vidíš ani jsem to o té 65 nevěděl, snad proto, že ji pro své účely nepotřebuji já spíš pro můj účel používám široká skla. Něco jsem už nafotil - mrkni na www.sota.cz je to tam od dřevních dob kinofilu a scaneru až po N 700. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jay Doll Odesláno 26. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. února 2012 Já s tím zatím udělal asi pět fotek s mým dvouletým zvědavcem, protože on musí být u všeho co se jakékoliv nové techniky týče a na víc něž vybalení z krabice, vložení baterky a test funkčnosti dosud nebyl čas. Ale proženu to a hlavně se těším, jak někdy večer, až bude spát nasvítím fotostan z jiného úhlu, než přímo z patice těla. Super fotka Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Vit Odesláno 3. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. března 2012 (upraveno) Snad se aspoň trochu lepším, co říkáte?(mám doma staré CRT a prd na něm vidím) Upraveno 3. března 2012 uživatelem Vit Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Josef01 Odesláno 3. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. března 2012 Je to o něco lepší, ale pořád to není ono, pravá spodní část je rozostřená. Já fotím podobné fotky na F 3.2 s APS-C čipem a na stativu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Vit Odesláno 3. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. března 2012 Je to o něco lepší, ale pořád to není ono, pravá spodní část je rozostřená. Já fotím podobné fotky na F 3.2 s APS-C čipem a na stativu. Díky, s clonou nic neudělám, tu mám na F16, ale tím, že používám mezikroužek je hloubka ostrosti velmi malá. To co foťák píše k souboru (F1,4 je hloupost, píše to, ať tam nastavím cokoliv). Je to samozřejmě foceno ze stativu. Budu se muset víc soustředit na to, abych měl ciferník přesně paralelně se sklem objektivu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Josef01 Odesláno 3. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. března 2012 Na tohle mezikroužek nepotřebuješ, stačí běžný makroobjektiv. Jak poznáš jakou tam más clonu, když foťák píše něco jiného? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gougy Odesláno 3. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. března 2012 Klidně přidej na 18, zkus i 20 - chce to víc světla, nízké ISO, dlouhý čas, už teď jsou vidět pokroky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ggrand Odesláno 3. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. března 2012 Vy ste teda rádci... Přečtě si začátek vlákna, na makro objektiv nejsou peníze. Takže proto 50+mezikroužek. Dále, daná padesátka má clonu 16 jako poslední,více nelze přiclonit. Ale pokrok vidím výrazný, jen tak dále. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirka404 Odesláno 3. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. března 2012 Nevím jestli to tady už bylo, ale tohle je dost dobrý řešní na 58 - http://www.daganet.cz/makro-reverzni-krouzek-jjc-5558-mm-p-1490.html Vše se nastavuje manuálně. Mě to docela fungovalo.Jestli duplikuji nějakou radu tak se omlouvám. V tom kvaltu jsem to nenašel . Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Vit Odesláno 3. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. března 2012 Nevím jestli to tady už bylo, ale tohle je dost dobrý řešní na 58 - http://www.daganet.cz/makro-reverzni-krouzek-jjc-5558-mm-p-1490.html Vše se nastavuje manuálně. Mě to docela fungovalo. Jestli duplikuji nějakou radu tak se omlouvám. V tom kvaltu jsem to nenašel . Díky mrknu na to, ale přesto, že jsem se vydal možná špatnou cestou, chci to ještě chvilku zkoušet, než to úplně zavrhnu. Rekapitulace, ať nemusíte číst celé vlákno: Fotím starou zrcadlovkou Canon 10D, ke které mám seťák: Canon EF 28-80 1:3.5-5.6II . Na focení hodinek jsem od Tyfa dostal starý Helios a pořídil jsem si redukci pro Canon a mezikroužky na Helios. Vím že s touto technikou se moje výsledky nebudou nikdy rovnat kvalitnímu novému foťáku s makroobjektivem. Mám ale víc koníčků (hodinky, bonsaje,...) a prostě nejsem ochoten investovat tisíce do makroobjektivu, jen kvůli tomu, že si chci občas vyfotit hodinky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirka404 Odesláno 3. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. března 2012 (upraveno) Tenhle reverzní kroužek by se dal namontovat na seťák i na Helios a je to jen 180 Kč. Myslím, že na tvoje pokusy nejlepší a nejkvalitnější varianta.A ještě přidán nejlevnější variantu odpalování blesku na dálku, opět nevím jestli již nebylo, ale opakování je matka moudrosti .Blesk může být i ten levnější od Meopty, nebo jakýkoliv, který máš.Takže celková investice - reverzní kroužek + odpalovač cca 280 Kč. Upraveno 3. března 2012 uživatelem jirka404 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirka404 Odesláno 4. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. března 2012 (upraveno) Udělal jsem na zkoušku fotku, když jsem setový objektiv Canon 18 - 55 v MF jen volně přiložil na bajonet a držel v ruce. Tzn. bez kroužku a ostřil jsem jen přibližováním (chybí třetí ruka). Nebyl vystředěn, takže to není ideál, ale chtěl jsem jen ukázat co to dělá, když se objektiv obrátí . 2 minuty práce.Je to bez úprav. Jak jsem nafotil, tak jsem nahrál. Upraveno 4. března 2012 uživatelem jirka404 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Vit Odesláno 5. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. března 2012 Udělal jsem na zkoušku fotku, když jsem setový objektiv Canon 18 - 55 v MF jen volně přiložil na bajonet a držel v ruce. Tzn. bez kroužku a ostřil jsem jen přibližováním (chybí třetí ruka). Nebyl vystředěn, takže to není ideál, ale chtěl jsem jen ukázat co to dělá, když se objektiv obrátí . 2 minuty práce. Je to bez úprav. Jak jsem nafotil, tak jsem nahrál. Děkuju za pádné důkazy, možná to zkusím. Jen jsem trochu zmatený z toho popisu v E-shopu. Nemusím nasazovat oba objektivy naráz, že? Co vlastně koupím? Něco jako přechodovou redukci mezi závitem 55 a 58? Tomu, co píšeš ty, rozumím tak že na foťák nasadím opačně buď Helios nebo seťák (jednotlivě). Jak to tedy je? Pokud musím nasadit oba objektivy, jak je to se světelností? Je toto řešení z pohledu optiky lepší nebo horší než předsádková čočka? Proč je toto řešení lepší než mezikroužky? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gougy Odesláno 5. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. března 2012 Nemusím nasazovat oba objektivy naráz, že? NE Co vlastně koupím? Něco jako přechodovou redukci mezi závitem 55 a 58? ANO akorát je to redukce "filtr-tělo" Tomu, co píšeš ty, rozumím tak že na foťák nasadím opačně buď Helios nebo seťák (jednotlivě). ANO Je toto řešení z pohledu optiky lepší nebo horší než předsádková čočka? Těžko říct, záleží na typu, ale každopádně s podstatně větším zvětšením Proč je toto řešení lepší než mezikroužky? Protože mezikroužky nemám rád Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se