Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Recenzí a fotek je mraky na internetu, jak bývá zvykem, fotky dělají ruce a ne foťák :) Jinak oba nemají integrovaný blesk, pokud nevadí, kup to a máš klid, stejně tě těžko někdo přesvědčí o opaku.

Odesláno

Já jsem nedávno koupil za výprodejovou cenu OLY PEN E-P3 a k tomu telezoom 40-150 a jediné co mi výrazněji chybí je hledáček. Blesk mám velký externí a ten vestavěný na běžné focení stačí.

Raději než PL5 bych ti doporučil P5. PL5 je tak malinký, že jsem měl problém ho pevně chytit a to už jsem nemohl ovládat ta titěrná tlačítka na kraji těla.

Odesláno

Dneska jdu pro Pentax Q. Ani nevim proč, cena mi přišla dobrá tak jsem vylítnul 4 minuty po zveřejnění inzerátu... Aspoň nebudu muset tahat zrcátko všude, je to mor.
Nejspíš ho nakonec dostane slečna, ale to bude potřeba dokoupit ještě zoom objektiv (ten systémovej z JP za cca 2k) ...

máte s nim někdo zkušenosti?

Odesláno

A asi na to pořídím adaptér na EOS objektivy (myslím, že je vyšší než sám foťák :D ) a zkusím namontovat 1:1 macro sklo, s cropem 5,5 by to mohlo být hodně zajímavé :D Jestli to teda bude vůbec nějak kreslit.

Odesláno

Tak jsem včera prošel pár fotolabů, načerpal informace v recenzích a vidím to, že se vydám cestou bezzrcadlovky a nejlíp mi z toho vychází asi olymp mp2 nebo epl5..objektivy docela dobrý, cena příjemná, kvalita fotek vypadala dobrá jak vytištěná, tak aktuální, filtry lze využít taky. EPL5 má navíc pár fcí a vyklápěcí lcd a mp2 vše vestavěné..

Máte někdo fotky krajiny a detailu z těchto dvou a hodili byste je sem a dali zkušenost?dík

Fotka co jsem tu včera postnul byl focena EPL-5. Mám ji krátce, a jsem v celku spokojený. Záleží, jaký typ fotografa jsi a zda jsi kvůli ceně ochoten překousnout jisté limity. Rozvedu to: přístroj má stejnou obraozvou kvalitu jako vrcholná řada OM-D ale za zhruba poloviční cenu, člověk musí oželet ale integrovaný hledáček, či blesk a trochu horší ovládání. Kvalita snímků je i se setovými objektivy troufám si říci hodně dobrá a to nejen vzhledem k cenové relaci.  Se špičkovými objektivy, které jsou v systému k dispozici, lze s té malé mašinky vytáhnout opravdu hodně.  Pokuď ti jde, stejně jako mne o obrazovou kvalitu, malé rozměry a možnost upgradování potenciálu za pomoci různých objektivů, tak je to snad nejvýhodnější koupě na trhu. Pokud potřebuješ foťák na kterém ti nebude vadit nic, tak asi hledej jinde...

Nedej se pokoušet EPL 3 - ta má starý snímač, který má snad všechny parametry horší, plus postrádá grip. 

Záměrně posílám fotky se setovými objektivy, s takovým 45 f1,8 nebo 25 f1,4 je to zase o level výš. Fotek zmenšeny na Flickru, tak ta kvalita asi nebude reprezentativní:

Setový 14-42, čas 1/8 (!) ISO 800 - zaostřeno na labutě, POP ART filtr:

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Monotoní mód, standartní objektiv 14-42 JPEG

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

40-150 - setový teleobjektiv + předsádka 3D

Odesláno (upraveno)

Za mňa tiež môžem povedať, že celý systém mikro4/3 je vymyslený dobre a dokáže človeku ponúknuť kvalitu APS-C pri minimálnej veľkosti. Základné objektívy sú v porovnaní s konkurenciou na vysokej úrovni. Voliteľného príslušenstva je v systéme takisto dostatok. Po 8 rokoch so zrkadlom som zvolil zmenu k menšiemu - Olympus OMD-EM10, čo je v podstate rovnaký snímač ako E-PL5 a pod. Naviac má OMD10 už spomenutý hľadáčik. Fotoaparát však už týmto naberá na veľkosti.

Neviem do akého typu fotogafie smeruješ, no môžem taktiež odporučit malinké systémové objektívy 25/1.8 a 45/1.8, ktoré za svoju cenu ponúkaju veľa úžitku najme pri fotení portrétoviek resp. v interiéroch, kde je svetla pomenej. Fotografie môžem nejaké dodať, keď budem mať poruke zmenšeniny, aby som neporušoval pravidlá.

Edit: v podstate všetky fotky v mojom vlákne od tejto strany sú fotené OMD-čkom http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/64948-oris-aquis-date-blue-ceramic/page-5

Upraveno uživatelem Blinker
Odesláno

Až teď sem zahlédl v inzerci RX10... To by mohla být taky cesta, 14-200 mm s f2.8 v celém rozsahu. Za 18 by to šlo. Ale už je prodaný.

14-200 2,8 - to je další z "papírových králů"? Hustý.

Odesláno

Zatím se mi nepovedlo udělat fotku v RAW, hlavně že to má asi 300000 různých módů

Tak vždyť už tady zaznělo že udělat fotku s kompaktem není žádná prdel :cheers: 

Ale vypadá hezky  :smile_anim:

Odesláno

Ikdyž z X10 jsem měl mnohem lepší pocit. Taky se s ním intuitivněji fotilo, tady ani nevím co mi to ukazuje na tom displayi..

Odesláno

Ikdyž z X10 jsem měl mnohem lepší pocit. Taky se s ním intuitivněji fotilo, tady ani nevím co mi to ukazuje na tom displayi..

hele má to to tlačítko na prst vpravo nahoře? Má, tak co bys četl manuály :lol2:

Ale vypadá fakt parádně a určitě fotku vyrobí.

Odesláno

Trojan - ten blesk mi troch připomíná film "Č. 5 ještě žije..."

Sony RX10 má 200, Pnasonic FZ1000 má 25-400, 1" snímač a je na něj chvála.

k "Udělat pěknou fotku kompaktem není žádná p...l" - ono je to u těch levných skoro nesmysl, i když pokud ho má v ruce kvalitní fotograf, budeme na ty fotky slintat víc než na amatérovy fotky ze zrcadlovky. Mám RX100III, fotím denně, mám ho stále u sebe a kdykoliv mne něco zaujme, fotím. Neděli jsem strávil v zámeckém parku v Opočně a vypláca asi 200 fotek. Je fakt, ža po přemazání jich zbylo asi 20 a ani s těmi nejsem úplně spokojen, prostě se ale učím a nenechám se stresovat. Než jsem koupil RX100, uvažoval jsem právě mezi RX10 a FZ1000, pak jsem ale koupil prcka do kapsy s tím, že brzy mu koupím většího brášku na větší focení. Od začátku jsem říkal, že chci dva, RX100III je skvělý, jsem z něj nadšen a to, co mu chybí na ergonomii, dohání velikostí, díky níž budu moci udělat pěknou fotku kdykoliv. Ale jako jediný foťák bych ho nechtěl.

Tak jsem teď měsíc vybíral zrcadlovku. Canony mi nesedí v ruce, ve hře byly Nikony D3200/3300 i kompaktní D5300, až jsem skončil u D7100. Ale pak mne cvrnknul do nosu ten pravý - polozrcadlovka Sony Alpha SLT-A77II. Podobný systém nastavení jako u RX100III, výstup srovnatelný se 7100, elektronický hledáček s (podle mne) mnoha přednostmi a několika nedostatky), wi-fi... Oproti zrcadlovkám menší výdrž (to mi neva) a proti Canon/Nikon menší výběr objektivů, ale řekněte, když mají Canony k dispozici 300 objektivů a Sony 60, je to handicap? Pro mne tedy ne. Pořádně jsem si ho osahal, včera současně s D7100 abych se ujistil, že nedělám chybu no a protože jsem letos ušetřil za motoakce (CYRILE, jak je to s tím LR???) a vraceli mi za plyn i elektriku, dnes jsem ho objednal...

A taky jedna z RX100III co se vyhnula koši po návratu z Opočna.

Odesláno

Trojan - ten blesk mi troch připomíná film "Č. 5 ještě žije..."

Sony RX10 má 200, Pnasonic FZ1000 má 25-400, 1" snímač a je na něj chvála.

k "Udělat pěknou fotku kompaktem není žádná p...l" - ono je to u těch levných skoro nesmysl, i když pokud ho má v ruce kvalitní fotograf, budeme na ty fotky slintat víc než na amatérovy fotky ze zrcadlovky. Mám RX100III, fotím denně, mám ho stále u sebe a kdykoliv mne něco zaujme, fotím. Neděli jsem strávil v zámeckém parku v Opočně a vypláca asi 200 fotek. Je fakt, ža po přemazání jich zbylo asi 20 a ani s těmi nejsem úplně spokojen, prostě se ale učím a nenechám se stresovat. Než jsem koupil RX100, uvažoval jsem právě mezi RX10 a FZ1000, pak jsem ale koupil prcka do kapsy s tím, že brzy mu koupím většího brášku na větší focení. Od začátku jsem říkal, že chci dva, RX100III je skvělý, jsem z něj nadšen a to, co mu chybí na ergonomii, dohání velikostí, díky níž budu moci udělat pěknou fotku kdykoliv. Ale jako jediný foťák bych ho nechtěl.

Tak jsem teď měsíc vybíral zrcadlovku. Canony mi nesedí v ruce, ve hře byly Nikony D3200/3300 i kompaktní D5300, až jsem skončil u D7100. Ale pak mne cvrnknul do nosu ten pravý - polozrcadlovka Sony Alpha SLT-A77II. Podobný systém nastavení jako u RX100III, výstup srovnatelný se 7100, elektronický hledáček s (podle mne) mnoha přednostmi a několika nedostatky), wi-fi... Oproti zrcadlovkám menší výdrž (to mi neva) a proti Canon/Nikon menší výběr objektivů, ale řekněte, když mají Canony k dispozici 300 objektivů a Sony 60, je to handicap? Pro mne tedy ne. Pořádně jsem si ho osahal, včera současně s D7100 abych se ujistil, že nedělám chybu no a protože jsem letos ušetřil za motoakce (CYRILE, jak je to s tím LR???) a vraceli mi za plyn i elektriku, dnes jsem ho objednal...

A taky jedna z RX100III co se vyhnula koši po návratu z Opočna.

Ivane napadlo mě přesně to stejné! :-)

Mít jeden foťák na vše je špatné, mít jen zrcadlo je rovnou pohroma...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...