Přejít na obsah

Akvaristika...

Návštěvník Hammer_Time

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 513
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Což o to, nad nějakou přírodní formou skalár přemýšlím už od jara, teď navíc, co čtu tu zajímavou knihu. Nevím sice pořádně jaké (protože tomu prd rozumím :) ), ale opravdu mě něco z pěkně vybarvených skalár láká.

Nabídka to je určitě zajímavá a díky za ni. Jenže:

Co provedu s těma stávajícíma? Navíc, když uvážím, že si je vybral syn, ty nemůžu jen tak dát pryč.

Těch altumů by to chtělo tak 6, spíš 8 ať to nějak vypadá, tj. asi nějaké další ryby pryč. Ale vůbec netuším kolik. Mám tam momentálně cca 160 ks ryb. 5 skalár, cca 75 neonek, dál tetry (z těch větších už jen 8 teter ozdobných), pancéřníčky, otíky... Vůbec netuším, kolik ryb moje 460 l akvárium zvládne, ale tak nějak odhaduji, že to co mám, je tak akorát. A pokoušet to zvyšováním počtu nechci. Takže odebrat a zase kam s nima?

To uvažované větší 800 l akvárium asi není v dohledné době reálné.

Dál nevím, jestli nebudou potřebovat nějakou extra péči oproti obyčejným skalárám a jestli to zvládnu?

Prostě, čí víc se tím zabývám, tím víc nezodpovězených otázek nacházím. Tak jsem si říkal, že počkám, až to přirozeně vychcípe, že bych pak nějakou přírodní formu pořídil, až bude místo a ono se to mezitím množí a ryb přibývá.  :D

Terčovci se mi líbí taky (i když ne tolik jako skaláry, ty mají prostě větší šmrnc), ale je to docela cifra za vybarvenou rybu a pak terčovci potřebují zásadně vyšší teplotu. To bych musel vyházet skoro celé rostlinstvo a většinu ryb, v podstatě to celé překopat. A např. bez pandíků (ti jsou do 25°C) by to byla nuda.

Mimina jsem fotil, ale žádná kloudná fotka z toho není. Tak aspoň včerejší stav akvária.

Ale, jak to tady po sobě čtu, minimálně bych mohl za nějakým z těch chovatelů zajet, jen tak to omrknout a jestli bude ochotný se se mnou bavit, tak aspoň vytahat rozumy.

Upraveno uživatelem Wanderer
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo a kdybyste někdo chtěl kvítka (případně šneky), tak těch mám taky dost. V podstatě nevím co s nima, roste to jak divé, nestíhám to stříhat a protrhávat. Kdybych začal přidávat CO2, jak mi radili, tak to za chvíli sundá i ty hodiny ze zdi. :D Obávám se, že z toho bude co nevidět zarostlá džungle bez volné vody pro ryby.  :)

Odkaz ke komentáři

Jo a kdybyste někdo chtěl kvítka (případně šneky), tak těch mám taky dost. V podstatě nevím co s nima, roste to jak divé, nestíhám to stříhat a protrhávat. Kdybych začal přidávat CO2, jak mi radili, tak to za chvíli sundá i ty hodiny ze zdi. :D Obávám se, že z toho bude co nevidět zarostlá džungle bez volné vody pro ryby.  :)

Máš moc kvítek? Daruju ti dva ancistrusy a budeš mít vymalováno :) Sežrali mi, mrchy, skoro všechny kryptokoryny, z akvária mám holobyt a nevím čím bych to osadil  :crying_anim02:

Odkaz ke komentáři

Nechci. :-) Taky jsem je měl. Řádili jak černá ruka. Šli z domu, vyměnil jsem je v akvaristice za krmení. :-) Ony i skaláry si zobnou...

Ale doporučuju voďankovec (toho mám největší přebytky). Dávám ho známé, co má taky ancistrusy a snad i stíhá dorůstat. :-)

Jinak anubias. Roste pomalu, ale na ten by neměli jít, jeden řízek mám taky k dispozici.

Odkaz ke komentáři

Díky za tip na voďankovec, mrknu se po tom někde v akvaristice, až budu mít cestu kolem. Anubias mám taky, ten jim nejede, ale jak říkáš, roste zatraceně pomalu. 

Nechci. :-) Taky jsem je měl. Řádili jak černá ruka. Šli z domu, vyměnil jsem je v akvaristice za krmení. :-) Ony i skaláry si zobnou...

Ale doporučuju voďankovec (toho mám největší přebytky). Dávám ho známé, co má taky ancistrusy a snad i stíhá dorůstat. :-)

Jinak anubias. Roste pomalu, ale na ten by neměli jít, jeden řízek mám taky k dispozici.

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Kolegové, mám 20 l kýbl kvítek. Musel jsem to zásadně protrhat a prostříhat. Moc pěkné rostlinky, škoda je vyhodit. Kdybyste měl někdo zájem, můžu to zabalit a poslat. Ostatní když tak do SZ.

Jo a ty mrňavé skalárky pochcípaly všechny. Asi moc malá nádržka. Ale vydržely zase o pár dní déle a ve větším množství... ono to půjde...

Upraveno uživatelem Wanderer
Odkaz ke komentáři

Stíhám to úplně normálně. Večer, když chci mít klid, tak si otevřu pivo nebo naleju víno a čumím do akvária, to je nejčastější činnost. :-)

Na údržbu moc času netřeba. Včera jsem po dlouhé době hodinu stříhal a protrhával. Výměna vody 1x za 10 dnů, hadicí (u toho se taky dobře pije), vypucovat sklo a dvakrát denně nakrmit. To je vše. Každý myslí, kolik je to práce, ale roste a plave to samo. :-)

Chlazení teď taky řeším, zatím pet lahví s ledem, ale asi budu muset vymyslet nějaký ventilátor...

Odkaz ke komentáři

No, se skalárkama je mi to líto. Předpokládám, že kapaly postupn? - jaké byly symptomy před úhynem a znaky krátce po něm? Kondice, obsah břišní dutiny (propadlá, normálně naplněná, nafouklá), stav ploutví, barva a poloha žaber resp. skřelí, stav pokožky a ploutví? Ptám se pro případ, že bys na nějaké dod?lávající mimino mrknul pod lupou nebo mikroskopem před tím, než uplynulo a zaplísnilo..

S chlazením jsem vždycky bojoval v letních měsících v paneláku, ale v baráku mi teplota nikdy nepřeleze 26 stupňů (obvykle 24-25 stupňů), pokud brzy ráno poctivě větrám (dveře, okna, střešní okna) a pokud se během dne dodržují pravidla, aby se nevyvrzal chládek. Exmadam to neuměla, takže bylo často v obýváku i 28-29 st.

V paneláku jsem to řešil během nejvíce teplých dnů přechodem nejzarybn?n?jších nádrží s odchovy na průtočný režim ( stálý malý přítok studené vody z vodovodního řadu) a intenzívním provzdušňováním vody. Průtok s sebou ale nese rizika vytopení bytu v případě ucpání odpadu, riziko úhynu ryb v případě zakolísání kvality vody, no a hlavně - tehdy kubík vody stál méně polovinu dnešní ceny. Nějaký ten stupeň člověk může, zejména u menších nádrží, srazit i vypnutím světel nebo jiných tepelných zdrojů v místnosti. Pokud je třeba spojená kuchyně s obývacím pokojem, ve kterém je akvárium, tak v nejteplejší týdny prostě nevařit teplou kuchyni nebo vařit v letní kuchyni na zahradě.

Zmiňoval jsi čištění skla - já ho nečistím ke své radosti vůbec, od té doby, co jsem pořídil hejnko Otocinclů. Sklo i rostliny čisté. Ale je to pidiakvárko pro děti, 5 Otíků na necelý m2 skla. A moc nekrmím.

Edit: jo, a ta Tvá nádrž je nádherná, vážně.

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři

Jsem rád, že jsem někoho vytrhl z nečinnosti. :-) Máš to pěkný, vsadím se, že něco takového by chtěl kluk taky.

Sklo zevnitř čistím jen občas, když to otocinclové nestíhají. Jinak čistím zvenku, páč děcka na to pořád tlapkají a nebo mi vadí ty stečené kapky, když se v tom hrabu. :-)

Ty skalárky chcíply v podstatě naráz, pořád dobrý a během dvou dnů bylo po nich. Podezřívám malou nádržku a špatnou kvalitu vody (byť jsem poctivě měnil vodu denně). Chtěl jsem je přendat do větší, ale už jsem to nestihl. Navíc jsem tam neměl filtraci, ale jen vzduchování a to taky asi není dobře. Myslel jsem si, že 40 týden starých prcků v deseti litrech v pohodě vydrží a aby to neměli k žábronožkám daleko, ale asi ne.

Nejradši bych to nechal na přírodě úplně, ať se velké skaláry starají, ale to asi nepřežije. A pak narážíme na ten problém odchovných nádrží atd. atd.

Odkaz ke komentáři

V odchovných nádržkách se musí udržovat permanentní hygiena (čisté dno bez substrátu, jednoduchý biomolitanový filtr bez pouzdra jedoucí na mírný výkon, aby se na něj nelepil pot?r, důsledně odstraňovat zbytky potravy i uhynulé jedince a pravidelně měnit část vody za připravenou, odpočinutou vodu správných hodnot. U ryb z m?kčích vod hodn? proplachovat artemii, aby nedošlo k zasolení. Uhynulý pot?r se dává pod mikroskop. Důvodů úhynu může být řada, od vývojových vad přes nedostatek kyslíku ve vodě, otravu z krmiva, vody či předmětů v nádrži, nevyhovující chemismus či teplotu vody, nevyhovující krmivo, přes rozvoj bakteriální infekce, silnou přítomnost plísní nebo masivní namnožení nálevníků odčerpávajících kyslík až po uštípání pot?ru nevhodným živým krmivem (některými v přírodě lovenými dravými druhy crustaceoplanktonu).

Odkaz ke komentáři

Hmm, jak to tak čtu, tak mám ještě co dohánět... čistil jsem, snažil jsem se, ale jak koukám, tak jsou věci, o kterých jsem netušil, že můžou mít tak zásadní vliv. No mikroskop kupovat nebudu, ale zkusím to znovu. Nejhorší je, že je to skoro vzít si dovolenou, přes den v práci se toho dost změní. Natož, když jsem odjel a pověřil jsem ženu...

Odkaz ke komentáři

• po 4 týdnech...

Chtěl bych poděkovat Wandererovi, který reagoval na můj povzdech, že mi potvory krunýřovci sežrali v akvárku co mohli, a poslal mi přebytky rostlinek. Kupodivu většina přežila i kreativitu České pošty, tak jsem akvárko maličko vylepšil a při té příležitosti i dosypal tmavý podklad, aby změna ještě víc vynikla. 

Tak pro inspiraci postuju fotky před a po. Bohužel druhá fotka je focená skoro bezprostředně po osazení, do návratu z dovolené na rostlinách opět zapracovali krunýřovci, a to červené jim zjevně chutná nejvíc, takže to prakticky zmizelo :( Není tu nějaký akvarista z brněnska, který by o ty potvory stál? Když jim vysvětluju, že k záchodu jsou to jen tři metry, nechtějí to chápat :)

Stav před:

post-24664-0-49884000-1501765696_thumb.jpg

... a po:

post-24664-0-59675100-1501765705_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...