Přejít na obsah

Akvaristika...

Návštěvník Hammer_Time

Doporučené příspěvky

Je to marný, je to marný, je to... marný :D

Samozřejmě každý má své preference a potřeby, a evidentně existuje minimálně jeden člověk, pro kterého je akvárium v hlav? postele zcela ideální. Pokorně to uznávám a příště budu při svém teoretizování brát víc v potaz, že lidé jsou různí :D

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 513
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Aha, už chápu, McStingerův koncept nedává dámské návštěvě jinou možnost sledovat rybičky zblízka než dobrovolně vlézt do postele. Tak beru zpět, není to vůbec špatné umístění - mám se ještě hodně co učit :)

Odkaz ke komentáři

Už tu byly nádherné velké nádrže s promyšleným prostorovým uspořádáním, efektní a reprezentativní. Přesto sem dám akvárium svých dcerek, jako jiný pohled na funkci akvaristiky.

Akvárium má osmdesát litrů, má naprosto primitivní technické zázemí - je osazené jednoduchou světelnou rampou s jednou zářovkou a přídavnou LED trubicí, běžným topítkem a maloobjemovým vnitřním filtrem s kombinovanou filtrační výplní. Jednak jsem nevěděl, zda to bude dcerky bavit, takže jsem do toho nechtěl zbytečně investovat, a pak jsem se chtěl vrátit do dětství, kdy se akvária provozovala bez CO vyvíječů, superosv?tlení, velkoobjemových biologických filtrů a dalších úžasností.

Takhle ho dostaly k vánocům:

post-30813-0-41131100-1493360701.jpg

post-30813-0-73220500-1493360731.jpg

A takhle vypadá dnes:

post-30813-0-93334200-1493360436.jpg

Džungle. Děti vidí vegetativní rozmnožování rostlin pomocí odnožování, jejich růst, vývoj i zánik, kořínky ve dn?, rozmnožování dvou druhů ryb i plžů...

post-30813-0-76639600-1493360565.jpg

post-30813-0-02247600-1493360589.jpg

post-30813-0-54276900-1493360648.jpg

post-30813-0-31365400-1493360665.jpg

Ryby běžné, zajímavé jsou pro vás asi jen filtrující krevety Atyopsis moluccensis (fotka není moje)

post-30813-0-06899500-1493360478.jpg

které vyžadují proudící vodu. Mají první dva páry končetin přeměněné na filtrační v?jířky a jedou jako kombajn :)

A nakonec pro McStingera - prostor těsně nad hladinou na skle, technice i výztužných páscích skla je místo, kde se usazují soli, zbytky organických nečistot a potravy. I když se tyhle partie pravidelně čistí, vznik plísní ve vlhku a teple je velmi rychlý. Proto se domnívám, že je tu potenciální riziko pro lidí spící v těsné blízkosti akvária.

post-30813-0-70660200-1493360459.jpg

Odkaz ke komentáři

To je pěkný. Dcerky to baví? Nejlepší je ta skvadra panáčků, co se přišli podívat na akvárko.

Kluk chce krevetkárium s pár malejma rybičkama a nevím, jestli do toho jít, abych to neměl na krku já. Chci aby se o to kompletně staral. Nádržku bych měl.

Odkaz ke komentáři

Ještě jim nebylo pět, takže se starám já, holky krmí a pozorují. Taky asistují při výměně vody nebo čištění filtru. Baví je dění v akváriu sledovat a hodně se při tom naučí o zákonitostech přírody. Často mě překvapí nějakým pozorováním a svou interpretací vid?ného.

Pokud jde o krevety, nevím o nich na rozdíl od ryb téměř nic, je to pro mě dobrodružství stejně jako s rybami v sedmi letech :)

Pokud jde o panáčky, fotil jsem stylem "příroda leží" :)

Odkaz ke komentáři

Slíbil jsem nějaké odkazy, tak tady je první z nich. Týká se akvaristické literatury. V podstatě je to pomůcka pro vyhledání vhodné literatury, databáze se základním tříděním. Původní myšlenkou autorů bylo všechny knihy, na které se už nevztahují autorská práva, naskenovat a dát k dispozici online, podobn? jako google books, ale než se povedlo projekt dotáhnout do této fáze, došlo k zásadní názorové neshodě autorů a z celého projektu zůstala jen dbase.

AQUABOOKS

Na stránkách je možnost jednoduchého vyhledávání (do vyhledávacího okna zadáte třeba "cichlidy", "terčovci", "skaláry") nebo pokročilého (podle disciplín, autorů, nakladatele), je možné knihy i chronologicky třídit podle data vydání apod.

Odkaz ke komentáři

Pěkný seznam. Našel jsem tam i brožurku, která mě kdysi na celý nápad přivedla. Kdyby byl tip na nějakou velkou knihu akvaristiky s užitečnými radami aby mi žena mohla třeba něco koupit, která by se dobře četla u skleničky vína před akváriem, budu rád.  :)

Odkaz ke komentáři

Já ti nevím - obecně vzato pěkná kniha o akvaristice, která by se dobře četla a kde budou nějaké návody, bude nutn? spadat do kategorie povrchních obecných příruček pro začátečníky. Dobré byly staré knihy, které měly ambici o komplexní pojetí a přitom se snažily jít do hloubky (Sladkovodní akvaristika od Sterby, Akvaristika od Franka), ale ty jsou dnes zejmena z hlediska techniky mírně zastaralé. Mnoho dalších autorů ani do hloubky nejde nebo jen opisuje. Na večerní prohlížení mám nejraději atlasy (Axelrod; Burgess nebo Mergus). A čas od času si moc rád počtu v Historii akvaristiky Od Krčka.

Zkusím se doma podívat do knihovny, co z ni nejraději beru..

Odkaz ke komentáři

Už asi po čtvrté se mi vytřely skaláry. Na podzim jsme jeli se synem nějaké vybrat, chtěl světlou a tmavou, tak jsme je vzali. Před pár týdny se ukázalo, že je to samec se samicí, vytřely se a od té doby několikrát. A jsou moc pěkně stavěné. Tak si říkám, jestli bych neměl pořídit nějakou odchovničku a první krmení, kdyby z toho něco bylo.

Rozhodně to potěší, asi se mají dobře.

Mimochodem, jakého rodu je slovo skalár? Pořád nevím, jak to správně skloňovat.

Odkaz ke komentáři

Nejsem doma, abych se podíval do Českých názvů živočichů, ale téměř s jistotou je to TA skalára.

Rozmnožování jakýchkoliv ryb v zajetí je zážitek a (na rozdíl od kaktusů :) ) indikuje dobrou kondici ryb a vhodné chovné podmínky. U skalár je navíc bonus v podobě jejich péče o potomstvo.

Slíbil jsem, že se podívám na obecné české tituly, do kterých se nejraději koukám, tak tady jsou:

- Günther Sterba (1972): Akvaristika. Nakl. Práce, Praha

- S. Frank, K. Rataj, R. Zukal (1982, 1983): 333x jak a proč. Svépomoc, Praha

- Stanislav Frank (1984): Akvaristika. Nakl. Práce, Praha

- Jaroslav Hofmann, Jindřich Novák (1996): Akvaristika. X-Egem, Praha

- Karel Krček (2016): Historie akvaristiky. Vl. nákl. ve spolupráci s nakl. Scienta, Praha.

Samozřejmě jsou mraky lexikonů a příruček, ale ty jsou všechny na jedno brdo, je jedno kterou koupíš.

Pak je řada kvalitních specializovaných publikací věnující se pouze rybám, nebo rostlinám, nebo vybraným skupinám ryb...

Z německy psaných obecných věcí je vynikající:

- Hans Frey (1976): Lexikon der Aquaristik, Neumann Verlag, Leipzig, druhé zdokonalené vydání.

-----------------------

Sem do vlákna chodí jen pět šest akvaristů, nemělo by smysl přesunout to do společné SZ? Pořád mám pocit, že trochu plevelíme...

Odkaz ke komentáři

Taky si myslím a doufám, že budeme někoho inspirovat k nákupu akvária. :-) Je to skvělý uklidňující koníček.

Tak pebe proběhni s metrem byt, ať víš jak velké akvárium můžeš pořídit a kam ho dáš. :-)

Nechal jsem si nacenit 850 l nádrž, 2,7 m dlouhou a nebylo to tak hrozné. :-) Teď ještě sehnat tak dlouhou lištu na světlo a vymyslet nastěhování. No a pak přesvědčit rodinu.

Odkaz ke komentáři

Sem do vlákna chodí jen pět šest akvaristů, nemělo by smysl přesunout to do společné SZ? Pořád mám pocit, že trochu plevelíme...

Určitě by to smysl nemělo. To, že sem přispívá pět šest akvaristů ještě neznamená, že to dalších sto nečte.

Plevelíme? Když tady můžou být vlákna o nožích, dýmkách, kytarách, autech, co jim dochází baterky, botech, co tlačí, riflích, co barví...

Inspirovali jste mě k tomu, že jsem v neděli vyměnil vodu v akvárku. Akorát jsem nenašel okenu, tak jsem ho zvenku vyleštil čističem na koupelny a to jsem neměl dělat, protože ty šmouhy teď nemůžu odstranit  :frusty:

Jak se k tomu dostanu, dám sem nějakou fotku.

Zatím jednu ze starých zásob.

post-33141-0-13582200-1424168698_thumb.jpg
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...