Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Chtěl bych se podělit se všemi gurmány a zejména blafomily o dojmy z kurzu v Pražském kulinářském institutu. Ten můj má název ?Hovězí masa-minutkové úpravy" a lektorem je šéfkuchař Václav Frič (mimo jiné mistr ČR v otvírání ústřic).

Kurz jsem absolvoval 16.6. v dopoledním termínu (cca 6 hodin). Ačkoliv kapacita kurzu je 18 osob, byli jsme tam pouze čtyři a o to víc jsme si to užili. Jak nám již na začátku sdělil šéf Prakulu Roman Vaněk (byl přítomen po celou dobu), kurz nebude o jednotlivých receptech ale o gastronomických technikách. Náplní kurzu byla příprava minutkových mas a k nim přílohy a omáčky.

Na úvod jsme byli poučeni, že po celou dobu kurzu můžeme libovolně konzumovat všemožné druhy akloholu, pivo i víno (i voda byla), čehož jsme i přes dopolední hodinu rádi využili ? o stále plné sklenky se staralo milé děvče. Každý jsme měli k dispozici indukční plotnu, sadu nožů a ostatního náčiní a sadu francouzských ocelových pánví (po skočení kurzu se pánve daly na místě zakoupit, stejně jako různé originální přísady a ingredience ? masox ani vegetol jsem tam fakt neviděl). A dali jsme se do práce.

Na začátek to byla příprava příloh ? smetanové brambory s tymiánem, keňské zelené fazolky s česnekem a anglickou (opravdu anglickou) slaninou a grilovaná zelenina na středomořský způsob (červená a žlutá paprika, cuketa, lilek, žampion, hlíva, zelená cibulka, cherry rajčata, červená cibule + na přilehlé zahrádce vlastnoručně utržené bylinky jako rozmarýn, šalvěj, tymián atd.). Celá doba přípravy jídel a vlastně celý kurz byl prošpikován radami, tipy i triky z úst Václava i Romana (namátkou jak krájet cibuli, proč vyndavat jádro z česneku, příprava omáčky demi-glace, přepouštění másla atd.) i odpověďmi na naše otázky, které se zdaleka ne všechny týkaly tématu (jak zařídit, aby české buchty neměly na vrchu ten tvrdý dekl, topinka s vajíčkem a uzeným pstroužkem, guláš, bramborová kaše atd.). Všichni jsme měli problém kombinovat vaření s psaním poznámek ? diktafon by býval byl řešením ideálním.

Následovala příprava omáček - se zeleným pepřem (zelený pepř ve slaném nálevu vařený v bílém víně, šalotka, máslo, telecí demi-glace, výpek z hovězího filetu a koňak; a to ve dvou verzích ? jedna s našlehanou smetanou ? v celé gastronomii jsme používali smetanu s obsahem tuku min. 30%) a cibulová marmeláda (červená cibule, červené víno, červený vinný ocet, pepř, sůl, tymián a koňak).

A finále vaření tvořila minutková masa, všechna z hovězích plemen pasoucích se po uruguayských pláních (prodává Nowaco), 3 měsíce stará (aged). Picanha neboli rump steak z květové špičky orestovaný na pánvi a dopečený v troubě, rib eye steak z vysokého roštěnce a vysoký biftek ze svíčkové. Poslední fází přípravy jídel bylo aranžování na předehřáté talíře a následné sežrání. Výsledek posuďte na přiložených obrázcích.

A proč je steak ze svíčkové nejhorší? Protože ze všech mas vhodných k této minutkové úpravě je tento sval nejméně v pohybu a tím pádem jeho chuť je nejméně výrazná.

A můj celkový dojem? Doporučuji!

Dobrou chuť!

šéfkuchař Václav Frič

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

rib eye steak

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

rump steak

rump steak

Odesláno
pockej, takze rikas, nedavat si steak ze svickove? me teda steak ze sirloin chutal bajecne

Kdepak, pouze předávám informaci, kterou jsem tam získal. :) Mně osobně to chutnalo úplně všechno. Každá chuť byla sice jiná, ale určitě bych neřekl, že něco bylo horší, na to nejsem odborník.

Odesláno
Kdepak, pouze předávám informaci, kterou jsem tam získal. :) Mně osobně to chutnalo úplně všechno. Každá chuť byla sice jiná, ale určitě bych neřekl, že něco bylo horší, na to nejsem odborník.

Svíčková má jiné přednosti; právě proto, že se nehýbe je křehká a snadno stravitelná i tepelně neupravená. Je pravda, že chuť není výrazná jako u osoboka, ale zase chuť i vůně masa v ní je a je tedy na kuchaři, jak moc je dobrej, aby to bylo k něčemu. Nicméně svíčkovou tepelně upravovat je škoda. Pěkně vyzrálá podávaná jako carpaccio nebo tartar steak... Možná bych vzal ještě na milost dvoupalcovej biftek 10x10x10x10 sec. na kameni. Jen jen sliním :)

Odesláno (upraveno)
carpaccio je co?????

No dovol.. :crying_anim02:

Jinak vecna: Carpaccio jsou velmi jemne platky hovezi svickove (prip. i jinych mas, v posledni dobe napr. tunak, krevety,...), ktere se podavaji jako vcelku popularni prekrm, povetsinou s cerstvym pecivem (bageta, toasty).

Ochuceni carpaccia zalezi samozrejme na vkusu kazdeho soudruha, ale tradicne na nej patri parmazan, olivovy olej, pepr a ruccola. Beznou variaci je take pridani kapar, ale dalsich receptu existuje jako maku.

Upraveno uživatelem carpaccio
Odesláno
No dovol.. :crying_anim02:

Jinak vecna: Carpaccio jsou velmi jemne platky hovezi svickove (prip. i jinych mas, v posledni dobe napr. tunak, krevety,...), ktere se podavaji jako vcelku popularni prekrm, povetsinou s cerstvym pecivem (bageta, toasty).

Ochuceni carpaccia zalezi samozrejme na vkusu kazdeho soudruha, ale tradicne na nej patri parmazan, olivovy olej, pepr a ruccola. Beznou variaci je take pridani kapar, ale dalsich receptu existuje jako maku.

Vřele doporučuji i z lososa nebo z pravých hřibů

Odesláno
Chtěl bych se podělit se všemi gurmány...

I když se pohledy na označení gurmána a gurmeta liší, na rozdíl od tohoto názoru bych se spíš přiklonil k vysvětlení V. Neffa v jedné z knih jeho trilogie o P. Kukaňovi, že Gourmet je labužník, zatímco Gourmand je pažravec.

Neff, pokud vím, v Paříži studoval.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...