Přejít na obsah

AUDIOFILOVO OKÉNKO

Alina

Doporučené příspěvky

Nazdar panstvo, měl bych dotaz. Nejsem teda úplnej audiofil, to jen tak pro začátek, ale do novýho bytu budu potřebovat vyřešit problém. Podle všeho se mi nevejde gramec poblíž zesilovače a chtěl bych ho umístit jinam. Otázka zní, jak to připojit k zesilovači. Jestli vzít třeba desetimetrovej kábl, připojit k předzesilovači, kterej mám připojenej ke gramci, připojit k zesíku a podél zdi zalištovat, nebo jestli existuje nějaká vyfikundace pro přenos zvuku, že bych třeba nějakou krabičku připojil k předzesilovači a druhou k zesilovači..není to blbost?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Použij kabel. Od phono předzesilovače co nejblíže ke gramci trochu slušnějším kabelem ( kvalitní stínění ) k zesíku. Klidně ho zalištuj, jen aby nebyl v souběhu se silovým vedením. Ne nějaké bezdrátové krabičky se vykašli. I delší kabel bude vždy lepší.

Odkaz ke komentáři

Ako píše Wagoneer. Ak máš predzosilňovač v blízkosti gramca, bude mať určite dosť malú výstupnú impedanciu, aby "utiahol" dlhší kábel bez ztrát. Nemali by byť, ale môžu nastať problémy s brumom, preto by som to celé najprv vyskúšal s nejakým lacným káblom, či to chodí OK a až potom investoval do kvalitnejších káblov, pri takej metráži.

Odkaz ke komentáři

Ok, diky kluci, zkusím koupit káblukus

Všechny RCA kábly > 1m zahlušej dynamiku i tranzienty. Jediný čistý řešení je symetrický propojení XLR nebo aktivní kábl jako třeba byl Dudkův Sound refiner. Gramo co nejblíž zesu je nejefektivnější a nejlacinější řešení. Co třeba tohle?  https://www.gramofony-desky.cz/produkty/gramofony/robustni-police-console-gramo-g1-orech/2451.html

Odkaz ke komentáři

Všechny RCA kábly > 1m zahlušej dynamiku i tranzienty. Jediný čistý řešení je symetrický propojení XLR nebo aktivní kábl jako třeba byl Dudkův Sound refiner. Gramo co nejblíž zesu je nejefektivnější a nejlacinější řešení. Co třeba tohle?  https://www.gramofony-desky.cz/produkty/gramofony/robustni-police-console-gramo-g1-orech/2451.html

Symetrika až ak zlyhá obyčajný kábel, čo sa týka brumu. Straty v signále pri nekvalitnom kábli môžu vznikať rovnako, ako pri obyčajnom nesymetrickom, ktorý radí Wagoneer.

Sound refiner je zrejme len predzosilňovač s nízkou výstupnou impedanciou, problémy s brumom môžu byť tiež, ak tam nie je galvanické oddelenie.

Skrátka sú to dve diametrálne odlišné veci a každá rieši niečo iné. Treba to najprv skúsiť s obyčajným lacným káblom, ak to nebude brumieť, tak investovať do niečoho drahšieho, aj keď napríklad metráž od Sommer Cable je za pár korún.

Odkaz ke komentáři

MC Stinger. Ale Horhe tu neřeší brum ani levný dráty. Pokud se vyhneš zemním smyčkám a přizemníš gramec k předzesu ani není důvod proč by to mělo brumět.

Říkám  jen, že pro kabeláž > 1m je první volbou XLR, pokud je k dispozici a pokud není možno doržet podmínku co nejkratší signálové cesty. Vše ostatní je víceméně špatně na úkor kvality.

Odkaz ke komentáři

Veď píšeš, že pokud se vyhneš zemním smyčkám :D. Celú dobu točím presne o tom a preto som písal, aby najprv obyčajným drátom spojil zeme na výstupe predzosíku a na vstupe zosíku, či to nebude mať brum, tvorený zemnou slučkou.

A brum a iný bordel sa samozrejme naindukuje aj do tienenej kabeláže, a to je dôvod, prečo sa používa symetrické XLR vedenie, pretože naindukovaný bordel je vo fáze, užitočný signál v protifáze a ak je vstup korektne symetrický, bordel sa zo signálu odčíta. Symetrické vedenie rieši primárne toto a nie dĺžku kabeláže. Dĺžku rieši iba tým, že do dlhého kábla sa naindukuje viac bordelu, ktorý symetrický vstup "nepustí ďalej", preto sa používa na dlhých kábloch. Napríklad takto môžeš ťahať signál z mikrofónu desiatky metrov.

A už končím, nebavia ma tieto kraviny, akurát nemám rád, keď sa niekde prezentujú polopravdy, alebo totálne hovadiny a občania tomu uveria.

Princíp napríklad TU

Odkaz ke komentáři

Horhe se ale neptal na brum ani na zemní smyčku, ani na tebou dopuručovanou cenu kabelu :lol2:

XLR jsou hlavně lepší protože symetrická obvodová  řešení u kvalitnějšího hifi poskytují lepší impedanční přizpůsobení. Když už to brumí, ( jako např.u Behringerů) tak se toho moc zachránit nedá. Každopádně i tohoto zapojení je na dobrým hifi slyšet esi je v signálový cestě 10m levný gumový trojlinky nebo 2m OFC postříbřený mědi v teflonu.

Upraveno uživatelem Toom
Odkaz ke komentáři

Čili jediné odpovídající řešení, jak toho co nejmíň pokazit je

1) co nejkratší a nejkvalitnější kabely

2) co nejkratší a nejkvalitnější kabely

3) co nejkratší a nejkvalitnější kabely,

resp. umístit  gramo co nejblíže zesu.

Vyjímkou je kategorie behroše apod. "hifi" phono majstrštyky kolem 1k Kč, tam to stejně nebude slyšet.

Upraveno uživatelem Toom
Odkaz ke komentáři

Tak mám další ze série dotazů ohledně budování sestavy.

Koncem léta, až se přežene dovolená a podobně, bych chtěl řešit digitální zdroj zvuku namísto iBasso DX90 co mám teď.

Nejjednodušší by asi bylo koupit nějaký all in one streamer s uživatelsky komfortním rozhraním, ale kompromisním DAC,

jenže já bych asi radši DAC samostatně.

Ještě je dost času a také jsem ho v sestavě neslyšel, ale favorit je Musical Fidelity MX-DAC, chci aby zařízení umělo 24bit / 192kHz USB/Coax/Opt + DSD

Druhá věc ale je, co k tomu připojit? Notebook? Takové ty krabičkové minipočítače?

Jednak se mi do této části sestavy chce investovat co nejméně a druhak bych to potřeboval ovládat nějak na dálku.

Ze všeho nejvíc mě totiž nebaví k tomu věčně lítat.

Vím, že jsou playlisty, ale ty to neřeší a velkou plazmu kvůli poslechu hudby mít zapnutou nechci.

Nějaký nápad?

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...