Harry Odesláno 13. ledna 2010 Nahlásit Odesláno 13. ledna 2010 Ani nevím co to do mne vjelo, ale udělal jsem pár fotek... Taky mám pár postřehů za tu chvilku co je mám Fortis B-42 Chronograph mám skoro dva roky. Kupoval jsem je nové. Nosím je prakticky denně, jen občas si vezmu jiné, ale ne na dlouho. Hodinky jsem kupoval s kovovým páskem a časem jsem se rozhodl pro silikonový. Tím začaly mé už známé peripetie s pásky Fortis totiž v průběhu výroby stejných modelů provedl inovaci, která se týkala umístění stěžejek v pouzdře. Starší typ má díry na stěžejky zhruba uprostřed, kdežto novější je má nahoře. Pro oba typy se dělají kovové pásky, ale kaučukové a kožené co kopírují tvar pouzdra se dělají pouze na novější model. Vcelku mne to zaskočilo, nicméně jsem tuto věc vyřešil ke své plné spokojenosti. Dokonce jsou pásky pevněji připevněny k pouzdru než by byly u nového typu, na který jsou vyráběny Na obrázku si lze všimnout jedné věci, která se změní. A to je ciferník... Tento, původní, mi ne zcela vyhovoval. Především kvůli malým indexům a číslům. A tak jsem pátral a zjistil, že u chronografů jsou ciferníky i ručky záměnné. Nejmenší indexy mají "cosmonauty", střední pak "titanové" a největší "marinemastery". Kupodivu se také liší barvou podsvícení od zelené, přes zelenomodrou až do modré. Zvolil jsem střední typ velikosti indexů a kromě ciferníku se musely vyměnit i ručičky (i kvůli jiné barvě podsvícení). A musím říct - udělal jsem dobře. Čitelnost je mnohem lepší a hlavně v noci je to znát... Mimochodem - okamžitá, jasná a intuitivní čitelnost je pro mne opravdu důležitá. Ostatně hodinky mám proto, abych viděl kolik je hodin. A očekávám a požaduji, abych i jen letmým pohledem byl schopen čas odečíst a zavnímat. Shodou okolností jsem přišel na to, že právě u těchto B-42 jsem schopen přečíst čas na 10m! Né že by to bylo důležité, ale všiml jsem si toho při volejbale, kdy na tuto vzdálenost kouknu na položené hodinky u lavičky a vím kolik je hodin (díky tomu jsem podezříván ze šamanství...). Ze zvědavosti jsem to zkoušel i s jinými hodinkami, ale neuspěl jsem... Pravdou je, že hodinky nešetřím a používám je prakticky ke všem činnostem a aktivitám. Vydržely a přežily toho už hodně. Běžné nošení, jízda na motorce, potápění, střelby, lezení po skalách a horách, několik kurzů přežití... Byl jsem s nimi v pouštích i v džunglích i na kurzu přežití v zimě... Samozřejmě se snažím na ně dávat pozor a šetřit je, ale je to pro mne nástroj, od kterého chci aby mi sloužil - a ne abych sloužil já jim... Pravdou je, že největší nebezpečí na ně číhá doma a to v podobě futer Pravda je, že je zatím nemám tak dlouho abych mohl zodpovědně říct jak jsou na tom s kvalitou a životností. Prostě prozatím mimo pár škrábanců (kupodivu opravdu minimálních) jsou a fungují stále jako nové... Ano, došlo i na oranžový pásek. Co mne ovšem vyrazilo dech - on svítí! Teda fosforeskuje v noci a to docela znatelně... Zajímavá vlastnost, sice to k ničemu dobré není, ale potěší S novým ciferníkem se opravdu zlepšila čitelnost v noci, právě díky větším indexům a číslům... Jako další jsem si pořídil pilotky. To prostě musí být A jsou to Fliegery. K nim navíc safírové sklíčko a dýnko s průhledem. Kupoval jsem je sice ne nové, ale naprosto minimálně nošené... Hodinky jsou moc příjemné na nošení a občas je vezmu "provětrat na vzduch". Luminiscence je také výtečná... Další kousek jsou "slavné růžové Fortisky" Jsou to quartzky "sky watch", které se prodávaly v osmdesátých letech. Tyto krásky se mi zázračně podařilo koupit nové a ani já je nenosím. A z ruky je ale nedám! 1
Harry Odesláno 13. ledna 2010 Autor Nahlásit Odesláno 13. ledna 2010 (upraveno) Dále mi přišly do rukou další Fliegery, tentokrát ale s jiným ciferníkem a s kovovým páskem. Tyto jsou použité, jen jsem jim dal nové sklíčko. Luminiscence opět výborná. Další do party jsou Pilot Profesional GMT v černé úpravě. Ty jsem hledal docela dlouho, vyráběly se pouze v limitované sérii. Nakonec jsem je sehnal a dokonce nové Také jsem neodolal a nechal jim dát safírové sklíčko s oboustraným antireflexem. Fortis má prostě vynikající antireflex. Rozdíl je znát a to dost. Dokonce se i zlepšila luminiscence... A také došlo k výměně dýnka za dýnko s průhledem. Tato výměna nebyla úplně dobrovolná, ale rýhu na dýnku u nových hodinek jsem opravdu nesnesl. Zvlášť když to na té černé tak svítí... Luminiscence u tohoto modelu ovšem není tak dobrá jako u ostatních... A nakonec fotka pro porovnání svítivosti. Ta fotka je malinko zavádějící, nebo spíš oči to vidí asi takto: nejlépe je ve tmě vidět čas na B-42. Oboje Fliegery jsou na tom stejně a GMT bohužel nesvítí jako ostatní... Do budoucna bych chtěl udělat jednu změnu. Místo jedněch Fliegerů bych rád sehnal něco staršího, nejlépe s Lemanií. Buď Stratolinery, nebo B-42. Bohužel oboje se opravdu mizerně shánějí... A jedna kacířská myšlenka nakonec: B-42 chrono jsou pro mne určitě definitivní hodinky. I kdybych časem našel nějaké jiné, co by mne opravdu uchvátily, i kdybych prodal všechny ostatní - tyto si nechám PS: A kdyby mi tak ještě šly pořádně vkládat ty obrázky... Ach jo... Upraveno 13. ledna 2010 uživatelem Harry
Gilius Odesláno 13. ledna 2010 Nahlásit Odesláno 13. ledna 2010 Parádní sbírka,Harry!!!! A ty růžové jsou super!!!!!
Bert Odesláno 13. ledna 2010 Nahlásit Odesláno 13. ledna 2010 Hezké, moc. Pohled na takovou (byť menší) sbírku opravdu potěší. Tvé rozhodnutí sehnat něco s Lemanií je vzhledem k panující chronoúchylce nás všech více než chvályhodné.
Diamondking Odesláno 13. ledna 2010 Nahlásit Odesláno 13. ledna 2010 Hezké povídání, hezké hodinky....je co závidět
Koza_c Odesláno 13. ledna 2010 Nahlásit Odesláno 13. ledna 2010 To Harry. Moc pekna dokumentace. Opravdu pekne. Gratulace. .
arnie2000 Odesláno 13. ledna 2010 Nahlásit Odesláno 13. ledna 2010 Pekna zbierka,naozaj velmi pekne hodinky,zavidim... ,Fortisy su naozaj velmi pekne hodinky
Gilius Odesláno 13. ledna 2010 Nahlásit Odesláno 13. ledna 2010 Teda...musím přiznat,že dnes,kdykoliv juknu na Chronomag,musím vlézt do tohohle vlákna.....nejen kvůli těm růžovejm......
Návštěvník Matterhorn Odesláno 13. ledna 2010 Nahlásit Odesláno 13. ledna 2010 Harry napsal: Do budoucna bych chtěl udělat jednu změnu. Místo jedněch Fliegerů bych rád sehnal něco staršího, nejlépe s Lemanií. Buď Stratolinery, nebo B-42. Bohužel oboje se opravdu mizerně shánějí... Harry, mohl bys ukázat obrázky Fortisů Stratoliner a B42 s Lemanií ? Tyhle modely by mě velmi zajímali, ale nevím, jak vypadají. Dík .
Harry Odesláno 13. ledna 2010 Autor Nahlásit Odesláno 13. ledna 2010 Ale jó, proč né B-42 Chronograph s Lemanií 5100 (foto ukradeno z watchuseek od uživatele SJACKAL) Stratoliner se stejným strojkem Lemania (foto ukradeno z watchuseek od uživatele tgarn) Oboje se blbě shání, ty B-42 asi hůř...
pavel23 Odesláno 13. ledna 2010 Nahlásit Odesláno 13. ledna 2010 Harry dobrý a já mám ty tvé bílomodrý.
RomanP Odesláno 13. ledna 2010 Nahlásit Odesláno 13. ledna 2010 Zajimavy... Takze s Lemanii jsou stopky na scitaci dole a rucce s letadylkem, zatimco scitac nahore je 24h scitac?
Harry Odesláno 18. ledna 2010 Autor Nahlásit Odesláno 18. ledna 2010 RomanP napsal: Zajimavy... Takze s Lemanii jsou stopky na scitaci dole a rucce s letadylkem, zatimco scitac nahore je 24h scitac? Ano, ta červená ručka s "letadélkem" je minutová od stopek... Před vánoci jsem si udělal radost dvěma pásky, ale přišly až dnes No alespoň že vůbec... Ten hnědý jsem chtěl na cestování. Docela se mi líbí, uvidíme jak se bude nosit... A tento maskovaný jsem chtěl používat spolu s PVD černými hodinkami na nějaké to plížení se v lese a podobné kraviny... Jestli ho opravdu budu používat, to se uvidí podle toho jak pohodlně se bude nosit... Vypadá bytelně a zatím mi přijde na ruce příjemný. Mimochodem, PVD hodinky s antireflexem na něj padnou, jako zadek na hrnec Jsem zvědavý na to nošení, na tento typ pásku nejsem zvyklý. No ale nekupte to po 25,-$
spiderer Odesláno 18. ledna 2010 Nahlásit Odesláno 18. ledna 2010 Ten maskovanej mi prijde dokonalej, ten hnedej presne naopak = hruza!!
pokr Odesláno 18. ledna 2010 Nahlásit Odesláno 18. ledna 2010 Mě se osobní fotky nějak nedaří, ale toto jsou mé vysněné první Fortisy. Udělal jsem si konečně radost a mám je od konce září 2009-ještě je asi tak v únoru možná trochu nechám seřídit v Carollinu...zatím spokojenost :-)
Koza_c Odesláno 18. ledna 2010 Nahlásit Odesláno 18. ledna 2010 To pokr. Fortis Official Cosmonaut je style. Jsou pekny. Gratulace. .
pokr Odesláno 20. ledna 2010 Nahlásit Odesláno 20. ledna 2010 Koza_c napsal: To pokr. Fortis Official Cosmonaut je style. Jsou pekny. Gratulace. . Jo, jo díky! Myslel jsem že mě to teď už trochu pustí ale líbí se mi čím dál tím víc Mimochodem ty tvé jsou také fajnový kousek
Messiah Odesláno 20. ledna 2010 Nahlásit Odesláno 20. ledna 2010 krásná sbírka! Gratulace. Moje zkušenost s Fortisem je velice silná určitě si je ještě pořídím nejspíš ve stejné chrono verzi jako máš ty.
Návštěvník Matterhorn Odesláno 21. ledna 2010 Nahlásit Odesláno 21. ledna 2010 Harry děkuji za fotografie, Fortisy Cosmonaut jsou nádherné. Chtěl bych se zeptat, slyšel jsem, že má Lemanie ve stroku plastové součástky a že je jich prý ještě víc než ve standartním strojku ETA, je to pravda ?
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se