Přejít na obsah

Kalibry Prim včetně subverzí (do r. 1995)

Doporučené příspěvky

Za mě taky díky za ten seznam kalibrů, ale jako začátečníka, kterého taky posedla "zlatokopecká" touha :-) si někde v bazaru vyhrabat Orlíky za 500,- .-)) bych uvítal cosi jako katalog, kde by byly hlavně pouzdra vč. variant + orientační bazarová cena (něco jako je katalog známek).

Je někde něco takovýho? Kromě těch vzhledově atypických Orlíků, které asi sotva v bazaru potkám, mi ty oblekové primky dosti splývají... Něco v duchu - ano, tohle je Traktor; tenhle je tuctový, ale tohle je raritní kousek (protože má náhon i na přední a 2 rychlosti navíc... .-).

Snad jsem se vyjádřil pochopitelně...

Co se týče zajímavosti - to si tady počti a uvidíš sám. A hlavně je to i o optickém vjemu - každému se líbí jiný tvar nebo něco. A cena určit nejde - ta je plovoucí a někdy nějaký model vyletí s cenou nahoru a třeba za měsíc po něm pes neštěkne. Jinak cenu určuje hlavně počet vyrobených/dochovaných kusů konkrétních modelů.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• po 3 týdnech...

Viděli jste někdy kalibr 79? Teď je na Aukru... Až na pár drobností a číslo pod setrvačkou vypadá přesně jako kalibr 64.

Ne, neviděl to nikdo. A ten prodejce na Aukru je pěkný amatér a ještě slepý. :mummy: To není vyražené číslo 79, ale 64!

Je to kalibr 64 z počátku 90. let. :lol2:

Odkaz ke komentáři

• po měsících...

Vážení páni,

aj ja som natrafil som na prerazné čísla kalibrov hodiniek.

Keďže mám tieto prípady vo svojej zbierke, zaujímajú ma okolnosti takéhoto prerážania kalibrov.

Jedná o opravu chyby raziča, alebo o použitie vyradených, zle vyrazených čísiel na základoch strojčekov pracovníkmi výroby, ktorý si takto privyrábali?

Na prvom foto sa jedná o prerazenie Typu pravdepodobne z čísla 0141, kde je prerazená posledná jednotka opačným lomítkom ( "\")

V druhom prípade sa jedná o prerazenie pravdepodobne Typu 0121, kde je dvojka prerazená zrejme väčším číslom "1".

Ak niekto o tom niečo viete, budem povďačný za každé info.

post-14366-077303400 1342185819.jpg

post-14366-049821000 1342185833.jpg

post-14366-086644400 1342185844.jpg

post-14366-027674800 1342185853.jpg

Upraveno uživatelem Jafurak
Odkaz ke komentáři

Krásnej kousek. A asi dost atypicky přeraženej - já to ještě neviděl a ani o tom neslyšel. To je dotaz tak asi nejspíš na Accutrona.

Edit: Ještě, když o tom mluvíme, tenhle strojek jsem ještě nerozebíral a mám mezery - nevíš, k čemu tam slouží to, co jsem označil na fotce?

post-5320-090327500 1332232051.jpg

Prerazenie čísla kalibru ma tiež zaujíma.

Ten drôtik je brzdiaca vzpruha sekundového kola.

Odkaz ke komentáři

• po měsících...

Mám možná hloupý dotaz, nové vlákno nechci kvůli tomu zakládat, tak to lepím sem.

Obohatil jsem se o bauhausky, tj. automatický kalibr 96. Nikde jsem se ale nedopátral, jestli se dá manuálně natáhnout? Podle toho, že je to u automatických kalibrů obvyklé, předpokládám, že ano. Ale co já vím, jestli se toho drží i Prim :)

Dík

Odkaz ke komentáři

Mám možná hloupý dotaz, nové vlákno nechci kvůli tomu zakládat, tak to lepím sem.

Obohatil jsem se o bauhausky, tj. automatický kalibr 96. Nikde jsem se ale nedopátral, jestli se dá manuálně natáhnout? Podle toho, že je to u automatických kalibrů obvyklé, předpokládám, že ano. Ale co já vím, jestli se toho drží i Prim :)

Dík

To vis ze jdou natahnout rucne.Ale nemelo by to byt zvykem.Nektere automaty a patri mezi ne i Prim nesnaseji caste natazeni korunkou do preskoku plneho natazeni a casem se to po...e.Tedy obecne : automaty (i Prim)jdou natahnout korunkou, ale jako provizorni reseni a ne trvaly zpusob! :smile_anim: U nekterych automatu je ten preskok slyset,tedy lze v tom okamziku ukoncit rucni natah a netryznit strojek!!!

Odkaz ke komentáři

• po měsíci...

Našel by se někde základní přehled slangových názvů Primek? V něčem jsem se dovzdělal, ale pořád mi toho dost chybí. Přehled kalibrů už jsem procházel, ale kterej je pavouk, diplomat a incablock, to už moc dohromady nedám, jenom tuším. Začátečník předem děkuje. :notworthy:

Odkaz ke komentáři

• po 4 týdnech...

Našiel som ďalší zmätok v kalibroch. Pri triedení zbierky som natrafil na strojček označený TYP 012 v hodinkách dámsky " Pavúčik." Ciferník je bez datumovky, keďže by to mal byť kaliber 52 s dátumom, tak som zhodil ciferník, či to nie je nejaký bastl s iným ciferníkom a datum je len prekrytý ciferníkom bez okienka, ale datumový krúžok tam nebol. Poškodená zotrvačka bola vymenená za trojramennú.

Na treťom a štvrtom obrázku je normálny strojček TYP 012 a ciferník s lupou nad dátumom, tak ako je to popísané v prehľade kalibrov.

post-14366-099993400 1356960546.jpg

post-14366-077334700 1356960563.jpg

post-14366-061122800 1356960582.jpg

post-14366-002369700 1356960616.jpg

Upraveno uživatelem Jafurak
Odkaz ke komentáři

No já navím, jestli to není trochu jinak, ale já na svých asi pěti kal. s datumem mám stroje typ-0121.Takže si myslím, že 012 je bez a 0121 je s datumem.

Ať děláte co děláte, TYP 012 i TYP 0121 patří pod kalibr 52, jsou to strojky s datumovkou a žádný bastl na tom nic nezmění :) .

Musel by jsi udělat kompletní rozborku tohoto strojku jak to vzniklo - jestli tam jen chybí datový věnec nebo jestli je na základně s vyraženým číslem 012 naroubována 50-ková nadstavba.

Odkaz ke komentáři

Už se to tady kdysi řešilo, takže se to asi mohlo stávat třeba už při montáži - dohad - došly základny, ale bylo potřeba ještě vyrobit X strojků, tak tam dali co bylo, aby se splnil plán - možnost to je.

Edit: překlep

Upraveno uživatelem Honza.manta
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...