Přejít na obsah

Solární napájení

Beladona

Doporučené příspěvky

Hele chlapi, klidně si ty baterky v hodinkách a winderech měňte když Vás to baví - ale i z reakcí ostatních je tu snad vidět, že solární napájení hodinek už dávno překonalo fázi "drahá roztomilá pitomost", spolehlivost je sakra větší než u mechanik (když už se tady jako argument zmiňoval "týden ležení sklem dolů" u prastarých solárek 1. generace, kolik mechanik po týdnu podobného odpočinku ještě půjde?) - a víc než půlroční výdrž na čistě solárně nabitý akumulátor už atakuje řadu čistě baterkových ABCček (viz tradiční lamentování ohledně Suunto, které taky mám a rád používám), a to bez nebytné rozborky a sborky...

Jak mechaniky, tak baterkáče, kinetiky i soláry dnes mají své opodstatněné místo na trhu, každé nabízí něco zajímavého a jsou do jisté rozumné míry dostatečně spolehlivé. Místo špičkování buďme jenom rádi že si můžeme vybrat - a že 99% trhu se státním posvěcením neokupuje třeba nějaká pitomost palivovým článkem, do kterého by se muselo co týden dokupovat spotřební daní zatížené toxické palivo a co by každých 1000 hodin musela do značkového servisu na průplach, repasi pajšlu a aktualizaci software...

Však počkejte až svoje "hodinky" představí Apple (což nejspíš ještě bude OK) - pak z nich to nejhorší za pomoci číňanů zkopíruje Google a po pár letech ještě pár vlastních kurvítek přidá Microsoft, aby se byznys pořádně točil. Pak tady všichni budeme nostalgicky vzpomínat na časy kdy hodinky vydržely "nabité" nejen 5 měsíců ale i 5 let - zatímco frikulíni ověšení senzorama reportujícíma každý prd do cloudu budou dobíjet obden a tvrdit že jim to za to "sociálno" přece stojí...

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky souhlasím :cheers: Chtěl jsem sice také přidat svůj názor, ale nač jen opakovat to, co už tu bylo řečeno. Každému, co je mu milé.

Ale když už píšu, tak si alespoň postesknu nad svou momentální rozpolceností: Mám opravdu skvělé, rádiem řízené a solární energií dobíjené, titanové hodinky nabité funkcemi včetně stopek a budíku. Vypadají skvěle, líbí se mi a stále mě ohromuje jejích dokonalost. Nelze pominout ani to, že mě stály dost peněz a nikdo v mém okolí tak drahé hodinky nemá (má-li vůbec nějaké). A přesto mě pořád víc a víc můj chronobundus nutí koupit si nějaké mechaniky. Dívat se proskleným dýnkem na pracující strojek a mít pocit, že mám na ruce kus poctivé hodinářské práce. Jenže se trochu bojím své vlastní reakce na fakt, že bych je musel třeba každý den seřizovat. Něco takového už jsem si odvykl. Když jsem byl malý, bylo pro mě pravidlem, že jsem každé ráno v 7 vyčkal na časové znamení, abych si seřídil své PRIM SPORT II. Ale najdu na to dnes čas? Nezačne mě to po pár měsících otravovat? Budu takovým hodinkám věřit? Ale co mám dělat, když ty mechaniky tolik chci!!!??? :frusty:

Ano, vím. Už jsem tohle psal v jiném vlákně. Omlouvám se těm, kdo to čtou už podruhé. Ale je na tom aspoň vidět, že nelze rozsoudit spor o to, která technologie je lepší. Ona totiž žádná lepší technologie neexistuje. Existují jen JINÉ technologie. 

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Chilliluk

Nezačne mě to po pár měsících otravovat? Budu takovým hodinkám věřit? Ale co mám dělat, když ty mechaniky tolik chci!!!???

Já bych si zkusil koupit nějaké staré levné mechaniky, třeba ty Prim Sporty nebo tak něco, jen na zkoušku, jestli na to psychicky mám je natahovat a seřizovat- kdybych to dal, tak bych teprve začal koukat po nějakých dražších.

Odkaz ke komentáři

Jo, tohle už mi tu někdo radil. Jenže já musím mít nové. Dneska jsem viděl krásné hodinky od Zeno Vatch Basel. Nejdou mi z hlavy. Cena kolem 7K. Není to moc, ale ani málo :( 

Kluci, touto fází jsem si prošel, vedlo to akorát k tomu, že jsem vždy ráno trnul, o kolik sec se mi ty automaty zase rozešly a přestalo mně to bavit. Ještě, že se jim v tý poušti utrhl ten rotor, zůstaly v písku nedaleko Dalanzagdádu beze snahy o opravu. Automaty pravděpodobně přes můj práh již nezabloudí... Co si osobně z mechanik představit umím a kde uvažuji i o pořízení nějakého hezkého kousku, je dobře seřízený strojek Unitas 6498 příp. jiný dobře jdoucí ručně natahovaný. Dobře seřízený pro mne znamená s max. nepřesností +1 sec/den či méně, nikoliv mínus. Že to možné je již několik let dokazují kamarádovo obyčejné Prim 17 jewels ruční nátah, dělají mu bez výkyvů +4 sec týdně, což už celkem jde.

Odkaz ke komentáři

U těch Primek to nebude přesnost méně než sekundu denně, ale štěstí, ze osciluji okolo teto hodnoty. Stačí je jenom začít jinak pokládat na noční stolek a nepřesnost bude větší.

S mechanikami už nadosmrti nezapomenu zážitek, kdy jsem byl v Sarajevu v 94tem, tři roky po blokádě. Měl jsem Seika potapky v automatu (dělaly mě tři čtvrtě minuty denne do plusu) a všichni me porad zavistivě koukali na ruku. V době boomu digitalek do Sarajeva nikdo neprivezl baterie už tři roky! Od té doby jsem nevzal baterkove hodinky na ruku. Měl jsem kinetiky co dělaly asi dvě vteřiny za pul roku, ale utopil jsem je v moři. Teď na posled jsem pořídil Ecodrive radio Citizeny a jdou na vteřinu přesně ;-) Doufám, ze půjdou pod sluncem napořád. A když ne, mám porad v záloze repasovany původní Seika. Dělají teď jen deset se*und do plusu.

Upraveno uživatelem lobak
Odkaz ke komentáři

U těch Primek to nebude přesnost méně než sek..du denně, ale štěstí, ze osciluji okolo teto hodnoty. Stačí je jenom začít jinak pokládat na noční stolek a nepřesnost bude větší.

S mechanikami už nadosmrti nezapomenu zážitek, kdy jsem byl v Sarajevu v 94tem, tři roky po blokádě. Měl jsem Seika potapky v automatu (dělaly mě tři čtvrtě minuty denne do plusu) a všichni me porad zavistivě koukali na ruku. V době boomu digitalek do Sarajeva nikdo neprivezl baterie už tři roky! Od té doby jsem nevzal baterkove hodinky na ruku. Měl jsem kinetiky co dělaly asi dvě vteřiny za pul roku, ale utopil jsem je v moři. Teď na posled jsem pořídil Ecodrive radio Citizeny a jdou na vteřinu přesně ;-) Doufám, ze půjdou pod sluncem napořád. A když ne, mám porad v záloze repasovany původní Seika. Dělají teď jen deset se*und do plusu.

také koukám, že máš zajímavé příběhy s hodinkami. Utopit Kinetiky v moři, to už chce pořádné nasazení. Jakou měli prosím tě WR? Nebo ti nějak nešikovně sklouzly z ruky? Ta výše zmíňovaná 4 sec přesnost u Primek za týden je dosahována bez jakékoliv odkládací alchymie s polohami L, P hore dole... To je mj. další důvod, proč bych trval na řádném seřízení strojku, protože až na vyjímky nemám rád odkládání hodinek, i v noci bych byl bez hodinek jak bez ruky...

Odkaz ke komentáři

Bylo to v Atlantiku v Portugalsku. Foukalo a byly ideální vlny na surf, ale už ne na plavání. Skočit do vlny šlo, ale zpátky na obrázkové plazi se schodkem asi jeden a pul metru se blbe vystupovalo. Povedlo se až na potřetí, vlny me trochu vomlatily o zem a na plazi už jsem hodinky nemel. Asi praskla stezejka :-(

Odkaz ke komentáři

Ne, to ne...to proboha fakt ne :)

přesně tak, řešit u mechaniky neustále nějaké odkládací polohy a nepřesnost, na to opravdu nejsem stavěn. To radši obyčejné Casio digi F91W za 350 Kč s pravidelnou odpozorovanou měsíční odchylkou +5 sec. Které mechaniky mi toto nabídnou? Ani ty nejdražší Paneraie nebo Rolexy, dokonce ani HI-Beat strojky s 36000 vph nejdou bohužel z principu na takovou krásnou hodnotu seřídit. A to ani nemluvím o Solar systému s 6 radiovými frekvencemi nebo Seiko Astron GPS. Tam já osobně vidím budoucnost spotřební hodinařiny, nemluvím teď o žádné Haute Horologerie...

Odkaz ke komentáři

Sice taky používám quartz se skoro všemi vymoženostmi, co může nabídnout. Ale přeci jenom nelze srovnávat nesrovnatelné - tedy přesnost quartzu a mechaniky. Tam jde prostě o něco jiného. Nehledě na to, že třeba to řešení odkládacích poloh majitele mechanik prostě baví a seřizování taky. Pak není co řešit. Je to jen jiný úhel pohledu na hodinky. To je jako s vinylovými deskami a CD... Prostě každý považuje za hodinky něco jiného. A tak jsem rád, že si můžu svobodně vybrat. Nebylo to vždycky tak... :-)

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Chilliluk

Jasně, vybrat si musí každý sám...já mám taky rád vinylové desky a spoustu jiných věcí, o kterých většina lidí řekne, že patří do sběru...ale mechaniky mezi ně nepatří, mám k nim averzi, protože si pamatuji, jak si už před 20-ti lety můj děda vždycky seřizoval svoje mechanické Primky podle mých Montan a jak na ně nadával, že je musí pořád natahovat a seřizovat. Děda má dnes ve svých 83 letech quartzky a je spokojený.

Mě neláká naprosto nic k tomu, abych si koupil složitý, na vše možné náchylný, nespolehlivý a nepřesný, na údržbu náročný a ještě k tomu drahý stroj, který je ve svém odvětví překonán parametry kterékokoli mikrovlnné trouby, která ukazuje čas jen tak mimochodem.

Nechtěl bych nikoho urazit - tohle je prostě jen můj názor na mechaniky a nikomu ho nevnucuji.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník kupec

Podľa Citizen, experimentálne dáta ukázali na solárny článok a sek..dárnej batérie vydržia dlhšie ako 10 rokov. Podľa Citizen Európa, laboratórne testy ukázali, že po 20 rokoch sek..dárna batéria udrží napájaciu kapacitu 80% jeho pôvodnej kapacity................tak že tak.

Upraveno uživatelem kupec
Odkaz ke komentáři

Ano. Myslím, že tak nejako to asi bude. V čase, keď som si vyberal hodinky a rozhodoval som sa či mechaniky alebo solár, mi predavač v hodinárstve povedal, že s hodinkami poháňanými solárom majú veľmi dobrú odozvu od zákazníkov. Hodinky im bez problémov fungujú už 10 ? 12 rokov bez nejakej pozorovateľnej  straty kapacity akumulátora, respektívne že by sa pri bežnom užívaní boli zastavili. Podotýkam, že toto mi nebolo povedané zo snahy o predaj tovaru, pretože značku, pre ktorú som bol rozhodnutý nemali v ponuke.       

Odkaz ke komentáři

Nechtěl bych nikoho urazit - tohle je prostě jen můj názor na mechaniky a nikomu ho nevnucuji.

to je hroznej názor tohleto. za to by se mělo věšet! :D

pochopte - mít absolutně přesný hodinky jenom proto, že jsou absolutně přesný, je trochu nuda, ne.

siwi - ty jedinej jsi nadějnej a načatej do mechanik.

klidně se v praze můžem sejít, já ti ukážu nebo půčím nějaký ty svý levný mechanický seika aby ses přesvědčil, že to kontrolování a seřizování má něco do sebe a i kdyby ne, tak to bohatě vynahradí pocit tlukoucího mechanickýho srdce na zápěstí.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...