Přejít na obsah

Jan Kaplický - vlastní cestou

Doporučené příspěvky

Tak s tím zase nemůžu souhlasit. Jak jsem psal, mě se budova líbí a myslím si, že soutěž byla zpackaná. Nicméně, pokud je to za obecní či státní prachy, tak do toho volič co mluvit má. Úkolem elit je je přesvědčit, ne jim diktovat vkus.

Aspon by za statni prachy neco stalo. A ne jen sedy kvadr, to je totiz tak prumerny vkusm, na ktery se neda nic rict ... Takle kdyz je proji lumpenproletariat, tak zbude jen tridni nenavist ;-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 86
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Aspon by za statni prachy neco stalo. A ne jen sedy kvadr, to je totiz tak prumerny vkusm, na ktery se neda nic rict ... Takle kdyz je proji lumpenproletariat, tak zbude jen tridni nenavist ;-)

No, za mne lepší Švýcarsko než Francie.

Odkaz ke komentáři

Připadá mi, že chobotnice vedle sebe potřebuje velikou šedivou hmotu. Činžáky na Letné rozbíjejí prostor, ale napadlo mně, kde by se vyjímala naprosto dokonale - a kde by mi nevadila ani na pražském horizontu - třeba vedle Paláce kultury směrem k Vyšehradu - oživila by Pankrácké panorama a zároveň pěkně kontrastovala s kulturním svatostánkem. Neumím fotomontáže, ale zkuste si s chobotnicí trochu pohrát... To že Kaplický trval na jejím umístění na Letné byl projev velikášství hodný jeho ducha a formátu. ;)

Odkaz ke komentáři

Na konzervativce se vyjadřuješ jako prase :thumbsup_anim: . A zkus se, v rámci svého konzervativismu, zamyslet nad svým pravopisem :thumbsdown_anim: .

Kdepak.. baví mě sem psát a v rámci debaty si pak jako kritiku mého názoru vyslechnout pindy na můj pravopis :D

U mě je to asi jako s tou knihovnou.. na internetu je mi šumák jak kdo píše.. je to stejné jako když na ulici nemluvím spisovně... když píšu článek, knihu nebo nějaký oficiální dopis, píšu jinak...

Stejně tak na výlet ke Konopišti si vezmu jiné boty než mám teď v rabótě... a stejně tak se ten kaplického chrchel hodil na jižní město a ne na docházkovou vzdálenost areálu pražského hradu... já ty místa mám dost rád, na metro Hradčanská mám byt, psy jsem chodil venčit až k místům kde měla ta šílenost stát... pro mě fuj!!!

Ale jak jsem napsal, někde mezi paneláky by to naopak byla pro mně bomba. Stejně jako metro na proseku.... Střížkov se ta stanice snad jmenuje, z parku přátelství udělala místo k životu :)

Odkaz ke komentáři

Skoda, ze ke stavbe Kaplickeho nedojde. Stavba je natolik nadcasova a kvalitni, ze plebs, ktery zije ve meste to nepochopi. V

Problém neni v tvaru nebo barvě stavby - jdi se podivat do nemocnic, do motola, na bulovku, jak to tam vypadá - tam potřebujem 4 miliardy (ze kterejch by bylo ve finále 7 jako u rekonstrukce HQ ČNB) a ne v knihovně.

Odkaz ke komentáři

Kdepak.. baví mě sem psát a v rámci debaty si pak jako kritiku mého názoru vyslechnout pindy na můj pravopis :D

U mě je to asi jako s tou knihovnou.. na internetu je mi šumák jak kdo píše.. je to stejné jako když na ulici nemluvím spisovně... když píšu článek, knihu nebo nějaký oficiální dopis, píšu jinak...

Stejně tak na výlet ke Konopišti si vezmu jiné boty než mám teď v rabótě... a stejně tak se ten kaplického chrchel hodil na jižní město a ne na docházkovou vzdálenost areálu pražského hradu... já ty místa mám dost rád, na metro Hradčanská mám byt, psy jsem chodil venčit až k místům kde měla ta šílenost stát... pro mě fuj!!!

Ale jak jsem napsal, někde mezi paneláky by to naopak byla pro mně bomba. Stejně jako metro na proseku.... Střížkov se ta stanice snad jmenuje, z parku přátelství udělala místo k životu :)

Sam pises, ze modernej architekture ani trochu nerozumies a architektura ako taka pre teba konci historickymi a historizujucimi budovami. Prirovnal si architekturu ku haute couture, no tym si iba potvrdil ako velmi jej nerozumies. Neviem na zaklade coho potom chces rozhodovat, kam takato budova patri alebo nepatri.

Nie som Prazak, ale za posledne dva roky som sa po Letnej nachodil viac ako mnohi domaci. Kaplickeho knihovnu si tam viem bez problemov predstavit, aj ked ju ani ja nepovazujem za jeho najlepsie dielo.

Problém neni v tvaru nebo barvě stavby - jdi se podivat do nemocnic, do motola, na bulovku, jak to tam vypadá - tam potřebujem 4 miliardy (ze kterejch by bylo ve finále 7 jako u rekonstrukce HQ ČNB) a ne v knihovně.

Odkedy je to problem penazi? Nema to tu asi zmysel rozoberat, ale 4 mld na nemocnice premrhala vasa vlada vybornym hospodarenim. Okrem toho to, ze nedas peniaze na knihovnu, ich rozhodne nezaruci nemocniciam.

Upraveno uživatelem emte
Odkaz ke komentáři

zdar estéti, mně se ten projekt líbí a souhlasím s Kalifxem :)

Mně je taky s odstupem času docela líto, že Kaplickýho knihovna nebude. Mám rád ty různý architektonický blbůstky v evropských městech. Vždyť i v tý zaprděný Vídni maj ten hezkej domeček od bláznivýho Stovody. :)

Odkaz ke komentáři

Sam pises, ze modernej architekture ani trochu nerozumies a architektura ako taka pre teba konci historickymi a historizujucimi budovami. Prirovnal si architekturu ku haute couture, no tym si iba potvrdil ako velmi jej nerozumies. Neviem na zaklade coho potom chces rozhodovat, kam takato budova patri alebo nepatri.

Nie som Prazak, ale za posledne dva roky som sa po Letnej nachodil viac ako mnohi domaci. Kaplickeho knihovnu si tam viem bez problemov predstavit, aj ked ju ani ja nepovazujem za jeho najlepsie dielo.

A jaká holka se ti líbí? prostě na to mám obyčejnej názor.. nic víc, nic míň.. Netvrdím, že je jedinej a jedinej správnej... Prostě se mi to nelíbí.. A kdo architektuře rozumí? Kdo rozumí designu? Designu aut, nožů, hodinek...? A není to nakonec někdo jako já kdo rozhoduje o tom jestli to je a není pěkný tím že koupí nebo nekoupí?

Takže znovu: Mně se to nelíbí hlavně kvůli tomu na jaké místo to chtěl pan architekt šoupnout.. podle mého subjektivního názoru by to místo jenom dokurvil...

Je mi jedno co se komu líbí v evropském městě kultury v Ostravě, bo v Ostravě nežiju a žít bych nechtěl, ale Letnou miluju, mám pět - deset minut chůze od toho místa byt a nechci to tam....

Mozna bude stacit, kdyz prestanes psat tyhle kecy v kleci, protoze Tvuj post byl vazne jen vykrik do tmy.

Jeho post byl citací jedné historické osobnosti....

Odkaz ke komentáři

A jaká holka se ti líbí? prostě na to mám obyčejnej názor.. nic víc, nic míň.. Netvrdím, že je jedinej a jedinej správnej... Prostě se mi to nelíbí.. A kdo architektuře rozumí? Kdo rozumí designu? Designu aut, nožů, hodinek...? A není to nakonec někdo jako já kdo rozhoduje o tom jestli to je a není pěkný tím že koupí nebo nekoupí?

Tak myslim, ze je to ako u inych dalsich profesiach...studujes, aby si tomu rozumel...bavi ta to aj po prvych nezdaroch z praxe...lebo tomu chces rozumiet....automechanik, lekar, stavbar, dizajner, architekt....rovnaka cesta, mozno rozdiel v zodpovednosti....Umenie netreba brat len z pocitovej strany, ale je za tym studium materialu, plno testov, hladania, vyhodenych penazi, kym najdes, co potrebujes, studujes historicke smery, vies posudit, obhajit, lebo tomu aj ked uplne rozumies, ale aspon si v obraze.....o tom cele to je.

To ci je produkt pekny tym, ze sa casto kupuje je neznale tvrdenie. Cena vela ovplyvni a hlavne ludia, ktory trebars nevyuziju moznosti produktu v plnej miere, ale kupia, lebo:

1. ako tak vyzera

2. super cena.

Za vysledny navrh zodpoveda dizajner, architekt, technici atd...i ked ano, namontuju sa do toho laici, a zacnu rozhodovat, co je dobre , co nie, ale bohuzial su to ich peniaze, ich obavy....ak je laik rozumny, vsetko sa da, vysvetlis a dohodne sa, ak vsak inej cesty niet, mozes cuknut a radsej vycuvat, alebo prehltnes a urobis pre prachy, ale s tym, ze sa k tomu nehlasis.

Ale dizajn toho produktu neodrbes. Ak je zly, nekupis si ho. Inak uz by sa grafike obalu nevenovalo tolko pozornosti. Do sprachnivelej, zasmradenej, osumelej krcmy nepojdes, aj keby tam davali lacne pivo. A na architektovi, ci dizajnerovi je prave tou ulohou urobit z tej krcmy dostojnejsi priestor, v ktorom to pivo 2x chuti...a mozno....ak dovoli priestor...urobit nieco viac vyraznejsie a la Chobotnice. Hovorim to ako priklad.

Kniznica je priestor kde clovek by sa mal vzdelavat, citas noviny, odbornu lit. proste sa posuvas dalej, niecomu chces porozumiet, a preto aj celkova podoba kniznice moze byt v Kaplickeho forme.

Upraveno uživatelem StanoBare
Odkaz ke komentáři

Uf...to jsou názory. Pánové s Davidem se znám už ze školy...nasírá lidi hodně dlouho, tak jako každej, kdo má vyhraněný názory a srovnanou palici. Daní za jeho mediální popularitu je lehce zbytnělé ego. To co dělá je klasickým uměním, nikoliv však v jeho formální a vizuální podobě, ale v jeho prapůvodním významu.....nastavuje zrcadlo společnosti a lidem. To jak to vizuálně vypadá je daň postmoderní společnosti a řadil bych to někam do konceptuání škatulky. Nakonec bych ještě dodal, kdyby 90% místních grafomanů mělo aspoň 10% jeho potenciálu, nemusely by tady vznikat takový píčoviny jako je např. debata vo Parexu.

Kaplickej...no to je taky na dlouhou debatu. Chrchel na Letný je fajn, vostuda je na straně státu, ČKA a několika zapšklejch českejch architektíků. Jen bych doplnil, Future Systems vlastně založil s Amandou Levete (úžasná ženská). Dělali tenkrát nějaký "stolky" pro NASA. Ještě na začátku devadesátejch let, v Londýně dřel slušnou "bídu" (myšleno obrazně). Málokdo ví, že Kaplickej v Praze jednu realizaci už má. Je to ještě z období než vzal kramle. I když si uděláte výlet po starejch bránickejch vilkách, stejně jí ale nepoznáte. :P

černý nastavuje lidem zrcadlo tak to jako třeba bulharům entropou ? A je to prapůvodní význam umění ?? to vás učili na uprum? čeče, ..... :D

Musím říct, že jak jsem byl docela zklamanej, tedy velice zklamanej tím, co kaplický předvedl zrovna ve svý domovině (jeden z nejhoších jeho návrhů vůbec, pokud vím horší je snad jen ten falický mrakodrap a nepochopitelný karavan). Štvalo mě to, protože jsem si myslel, že recykluje svůj dvacet let starý fenomenální projekt na knihovnu do Paříže proto, že nás má , jak sám říkal, za retardy zpoza Krušných hor. Byl pak překvapenej logickou reakcí, že se líbí jupíkům co si přečtou lifestyle a jsou machří na architekturu, ale nelíbí se architektům, pro který to je ten 20 let starý projekt a opravdu konzervativním politikům, pro který je to architektura z příštího tisíciletí. Dost mě tenkrát trápilo, jak to neunesl a dělal docela vostudu celý branži, místo, aby si normálně poslechl, co si druzí myslí, a nebyly to žádný blbosti, třeby ty Klausovy i Bémovi připomínky měly hlavu i patu - a mohlo to dopadnout daleko jináč.

Nejčko se kloním k názoru utrejcha, že by tu za ty prachy pro ty jupíky alspoň něco vyrostlo, i když se rozjíždí rekonstrukce Klementina, a to je opravdu daleko přednější a ještě lepší využití těch dvou miliard.

Docela by mě zajímalo, jseli ještě existuje ten vstup na zahradu, který prý kaplický dělal pro dýtla.

Upraveno uživatelem cigi
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...