Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Nezlob se, ale co píšeš je pěkná hovadina. První strojky 7S26 z druhé poloviny devadesátých let jsou už zralé na generální servis, což znamená kompletní rozebrání a promazání. Problém je právě v tom mazání: na chodu strojku, zejména u Seika, to často vůbec nepoznáš, strojek běží slušně, bez problémů, i se solidním nátahem, ale na sucho. A většinou tak bude běžet až do okamžiku kdy se Ti zadře. Je to podobné, jako když napíšeš, že je blbost servisovat auto a měnit v něm nějaké kapaliny, když Ti přece jede OK.

Keby išli na sucho tak by sa začali výrazne spomalovať. Keďže je chod 

viacmenej rovnaký tak aj stroj by mal byť ok. Nie?

Odesláno

Keby išli na sucho tak by sa začali výrazne spomalovať. Keďže je chod 

viacmenej rovnaký tak aj stroj by mal byť ok. Nie?

Z vlastní zkušenosti můžu říci ne. Nicméně zkus to probrat s nějakým hodinářem, který má dlouholetou praxi v opravě Seiko strojků.

Odesláno

Nezlob se, ale co píšeš je pěkná hovadina. První strojky 7S26 z druhé poloviny devadesátých let jsou už zralé na generální servis, což znamená kompletní rozebrání a promazání. Problém je právě v tom mazání: na chodu strojku, zejména u Seika, to často vůbec nepoznáš, strojek běží slušně, bez problémů, i se solidním nátahem, ale na sucho. A většinou tak bude běžet až do okamžiku kdy se Ti zadře. Je to podobné, jako když napíšeš, že je blbost servisovat auto a měnit v něm nějaké kapaliny, když Ti přece jede OK.

No jo, ale to takhle nemůžeš srovnávat. Tady jde o to, že ten strojek v seikách půjde bez údržby jak dlouho? Deset let? Spíš déle, myslím. A jakou budou mít ty seika, co nový stojí pět tisíc, cenu po deseti letech? Poškrábaný, obnošený... Tisícovku? Dvě? A komplet servis bude za kolik? Za tisícovku či dvě? Ekonomicky mi vychází lepší ty hodinky vyhodit  a pořídit si nový. Bavíme se samozřejmě o strojkách, které vyrábí automaty po milionech kusů, prostě spotřebka, hodinky na denní používání.

Auto a jeho náplně, to je trochu jiná záležitost, to bych neporovnával. 

Odesláno

Když srovnávat s autem, tak u auta by tomu tak odpovídala GO motoru. A tu já teda preventivně nedělám. Udělal bych jí, kdyby ten motor měl nějaký vážný problém.

Odesláno

Já teda myslím, že lepší než zadřít strojek je nechat ho vyservisovat, pořád dám radši pár stovek za generálku, než v řádech tisícovek kupovat nový hodinky... SKX023 nebo SBDA001 mají levnej 7S2X strojek, a stejně jsem je nevyhodil a dal vyservisovat, jednak už se nový nedají sehnat, druhak jsou to pak hodinky s příběhem, když je člověk nevyhodí :)

Ale myslím, že rozšířenější je ten názor, co píše Bushman. Když jsem chtěl u Frýdla nechat vyservisovat SKX013, tak se mi vysmál, že oprava bude stát jako celý hodinky...

Odesláno

A to je při nepřetržitém nošení, nebo odkládáš třeba na noc? Je rozdíl, když řekneš, když je mám 24 hodin na ruce, normálně je nosím a nestarám se a za den udělají třeba + 4s.  A nebo nosím je přes den, to se mi zpozdí o třeba 4s, ale když je pak položím přes noc na dýnko, tak jdou do plusu, takže to dorovnají a ráno jsem třeba +3s... Protože v tom druhém případě si ten výsledek vlastně cíleně zlepšuju. Já nosím monstra 24 hodin denně a tak mě zajímá ta první varianta - hodinky nosím a po týdnu je na nich odchykla X sekund.

Na noc neodkládám, ale v práci jo. Asi na devět hodin, po - pá. Ale zas takovej rozdíl v tom nevidím. A mimochodem, přes vánoce jsem ty hodinky čtrnáct dní nesundal z ruky a odchylka byla stejná. I když teda, to jsem se taky malinko podivil, že to tak vyšlo.

Mi to připadne, jako by sis myslel, že to odkládání je nějakej podvod :-) Já to beru tak, že pokud odkládání pomůže, tak fajn. A pokud se to kvůli odkládání zhoršuje, tak se nedá nic dělat. Ale já je neodkládím proto, aby něco doháněly. A ani bych je nezačal nosit v práci, abych tomu pomohl. Svým způsobem se taky nestarám. Sice si dělám poznámky od začátku, co ty hodinky mám, ale víceméně je nějak nastavím, napíšu si jak, a za pár dní se mrknu na radiobudík, jestli jsem v přijatelné odchylce, a když jo, tak jedu dál a omrknu to zase po pár dnech, když si vzpomenu...

V servisu jsem je měl jednou, šly tam, když dělaly skoro půl minuty do mínusu denně. I s výměnou skla to dělalo 2840,-.

Odesláno

No jo, ale to takhle nemůžeš srovnávat. Tady jde o to, že ten strojek v seikách půjde bez údržby jak dlouho? Deset let? Spíš déle, myslím. A jakou budou mít ty seika, co nový stojí pět tisíc, cenu po deseti letech? Poškrábaný, obnošený... Tisícovku? Dvě? A komplet servis bude za kolik? Za tisícovku či dvě? Ekonomicky mi vychází lepší ty hodinky vyhodit  a pořídit si nový. Bavíme se samozřejmě o strojkách, které vyrábí automaty po milionech kusů, prostě spotřebka, hodinky na denní používání.

Auto a jeho náplně, to je trochu jiná záležitost, to bych neporovnával. 

Nešlo o to srovnávat auto a hodinky, jako spíše o absurdnost příměru, že do "věcí, co fungujou se nemá hrabat". Nicméně záleží na úhlu pohledu: koupíš, zničíš, koupíš nový. Já správný konzumní typ nejsem. A když se mi něco líbí, tak se k tomu i patřičně chovám, protože bych o to nerad přišel. Samostatný servis není u Seiko mechanik až tak drahou záležitostí (kromě chronografů) ? takže při patřičné údržbě není důvod aby Ti nevydržely desítky let. A k té ekonomické výhodnosti ? před deseti lety sis např. nové Samuraie koupil za mnohem nižší částku než v současné době dáš za omlácené. A to se nejedná o žádné vintážky. Stejný nebo podobný model dnes nekoupíš, protože se zkrátka už nevyrábí. A pokud třeba proběhne nějaká jejich reedice, pak cena určitě bude někde jinde.

Odesláno

Na noc neodkládám, ale v práci jo. Asi na devět hodin, po - pá. Ale zas takovej rozdíl v tom nevidím. A mimochodem, přes vánoce jsem ty hodinky čtrnáct dní nesundal z ruky a odchylka byla stejná. I když teda, to jsem se taky malinko podivil, že to tak vyšlo.

Mi to připadne, jako by sis myslel, že to odkládání je nějakej podvod :-) Já to beru tak, že pokud odkládání pomůže, tak fajn. A pokud se to kvůli odkládání zhoršuje, tak se nedá nic dělat. Ale já je neodkládím proto, aby něco doháněly. A ani bych je nezačal nosit v práci, abych tomu pomohl. Svým způsobem se taky nestarám. Sice si dělám poznámky od začátku, co ty hodinky mám, ale víceméně je nějak nastavím, napíšu si jak, a za pár dní se mrknu na radiobudík, jestli jsem v přijatelné odchylce, a když jo, tak jedu dál a omrknu to zase po pár dnech, když si vzpomenu...

V servisu jsem je měl jednou, šly tam, když dělaly skoro půl minuty do mínusu denně. I s výměnou skla to dělalo 2840,-.

Podvod to není, ale dá se tím ten výsledek vylepšit. :-) Dělám to někdy taky tak. Mám změřeno, že když je vůbec nesundávám, zpožďují se tak cca 6 sekund denně. Ale když je odložím na dýnko, docela dost jdou dopředu. Za 24 hodin klidně 10 - 15 sekund. Takže je několik dní nodím naprosto furt a když naberu trochu odcylku, položím je na noc, den  a další noc na dýnko a vezmu géčka. Monstra ztrátu dorovnají a nemusím v podstatě sáhnout na korunku a můžu říct, že jsem třeba za týden nošení + 3 sekundy, což je vlastně super. Ale není, protože ty hodinky nijak extra přesně nejdou. Ovšem výsledná odchylka je k mé spokojenosti, tak to nijak neřeším. 

Víc než velikost odchylky mi vadí, že jde do mínusu. Do plusu je to z mého pohledu lepší, jednou za týden stačí vytáhnout korunku a počkat půl minuty a je seřízeno. Nemusím manipulovat s ručkama. Ale jak jdou do mínusu, tak je musím nastavovat a to je otravný.

Odesláno

Když šly do mínusu mně, tak jsem je dal dvě až tři minuty do plusu a za čtrnáct dní znovu. Ale jinak souhlas, do plusu je to lepší, tam tak moc nehrozí, že někam přijdeš pozdě :-)

Já je teď většinou nepřenastavuju dřív, než když jdou o víc jak minutu napřed, což je asi tak jednou za měsíc .-)

Odesláno

Mě jdou hodinky cca+10s/d,když je odchylka velká tak je normálně nastavím tj.vytáhnu korunku manipuluju s ručičkama.Není to žádná"vědecká" práce.

Odesláno

....mne atlasy po nastaveni u hodinara idu asi do -5s takže nema vyznam sa v nich znova rypat,chcelo to trochu trpezlivosti najst polohu pri ktorej sa zrychlia čo je momentalne na kant na nožičky 6stkou hore ,tak za noc dobehnu čo za den zmeškali,takže nie je treba pri aktivnom noseni vobec štelovat.Prvy servis som im doprial po 8mich rokoch vyčistenie premazanie vymena tesneni.

na sumach to same ale poloha pri ktorej zrychluju je pokladanie na sklo.

• po 3 týdnech...
Odesláno

Moje "monstra" druhé generace dělají tak kolem těch 5sekund. V závislosti na tom, jak moc je nosím. Každopádně je to skvělý výsledek za rozumný peníz.

Odesláno

skx007

Od 20.11. do 21.12.2015 -  104s za 31 dní, tj.denní průměr 3,35s

Od 21.12. do 13.1.2016 - 78s za 23 dní, tj. denní průměr 3,39s

Od 13.1. do 2.2.2016 - 7s za 20 dní, tj. denní průměr 0,35s

Odesláno

Tady fakt nikoho nezajímají nějaký quartzky, ani módní.

jj to je jasné,jinak 7S36 dělá pořád cca+10s/d teď je nechám týden odpočinou a uvidím co bude.

Odesláno

jj to je jasné,jinak 7S36 dělá pořád cca+10s/d...

Nějak ti pořád uniká ten název vlákna - 7S26. Ani módní mrdky, ani 7S36, ale 7S26. Proč máš pořád nutkání přispívat s něčím, co s vláknem samotným nesouvisí? Neřeknu, kdybys měl pár kousků 7S26 i 7S36 a přinesl nějaký hodnotný srovnávací test, asi bychom se všichni potěšili a pochválili tě. Takto jen plevelíš...

Odesláno

Nějak ti pořád uniká ten název vlákna - 7S26. Ani módní m.dky, ani 7S36, ale 7S26. Proč máš pořád nutkání přispívat s něčím, co s vláknem samotným nesouvisí? Neřeknu, kdybys měl pár kousků 7S26 i 7S36 a přinesl nějaký hodnotný srovnávací test, asi bychom se všichni potěšili a pochválili tě. Takto jen plevelíš...

Je velký rozdíl mezi strojky  7S26 a 7S36 ?

Odesláno

Je velký rozdíl mezi strojky  7S26 a 7S36 ?

Velký rozdíl to není. Ale - 7S26 má 21 kamenů, 7S36 jich má 23. Některá uložení jsou jiná.

Takže rozdíl v chodu 7S26 a 7S36 určitě je. Takže i přesnost bude mírně jiná.

Na internetech je množství dohadů a fantazií, ale podložené informace nejsou, nebo jsem je zatím nenašel. Chtělo by to velkou srovnávačku.

Abych to shrnul: každopádně rozdíly tam jsou a jsou to - i když mírně - rozdílne kalibry. Buď se tady můžeme bavit o 7S26, což je předmětem tohoto vlákna, nebo poprosme mody, ať to přejmenují na Přesnost kalibrů 7S26, 7S36.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...