Z. Odesláno 19. října 2006 Nahlásit Odesláno 19. října 2006 Zajímalo by mě, jaký vliv mají změny teplot na chod hodinek. Dá se obecně říci, že v chladnu se budou mechanické hodinky spíše předcházet či naopak?
šarik Odesláno 19. října 2006 Nahlásit Odesláno 19. října 2006 To máš těžký. Tam jsou dvě složky, na které působí teplota. A to kov jako takový a olej. Takže v chladu by se měl zkrátit vlásek, zcvrknout kolečka a hodinky zrychlit. Jenže naopak tuhne olej a hodinky by měly zpomalit. A při teplotě naopak. Další nepominutelný faktor je poloha hodinek, která má na rychlost chodu značný podíl bez ohledu na teplotu. Domnívám se, že tu můžeme teoretizovat, ale k nějakému jednotnému závěru nedojdeme. Aspoň soudím podle své ETY, kde jsem sledoval taky její chod v závislosti na teplotě, a zdá se, že její chod určují mě neznámé faktory, případně nějaká vyšší moc.
ladičpian Odesláno 19. října 2006 Nahlásit Odesláno 19. října 2006 Dle mých pozorování se Prim-Premier v horku zpožďují a v chladu zrychlují, přičemž poloha hodinek nemá téměř vliv. Podle mě, kdyby byly v neustálém pohybu, tak půjdou asi na vteřiny přesně, nejhorší je to noční klidové odložení!
gandalf Odesláno 19. října 2006 Nahlásit Odesláno 19. října 2006 Vyšší teplota měla vliv na velikost setrvačky a vlastnosti vlásku a tím i na přesnost hodinek /při vyšší teplotě se pozdily/. Řešilo se to např. tím, že setrvačka u hodinek, kde byla požadována vyšší přesnost, byla zhotovena z bimetalu a ten její rozpínání eliminoval. Stejně tak vlásek. Dnes se používají takové materiály, u kterých je vliv teplotních výkyvů zanedbatelný. To jsem se dočetl v Základech hodinářství.
vito Odesláno 20. října 2006 Nahlásit Odesláno 20. října 2006 Ladičpian: Je legrační, jak se taková pozorování mohou lišit. Já teď nějaký čas nosím svoje milé Prim Sport I gen. a zjistil jsem, že když je nosím celý den, tak se zpožďují o nějakých 30 vteřin za 24 hod. Když je ale na noc odložím do vodorovné polohy, tak jdou skoro na vteřinu přesně.
ladičpian Odesláno 22. října 2006 Nahlásit Odesláno 22. října 2006 Aneb, jak na prvním setkání chronomag řekl jeden člen, jasně, že je blbost sledovat vteřiny a dělat si z toho potom hlavu, ale jak jdou o 15 vteřin za den napřed tak mě to jaksi lidsky sere!
afrikab Odesláno 22. října 2006 Nahlásit Odesláno 22. října 2006 Aneb, jak na prvním setkání chronomag řekl jeden člen, jasně, že je blbost sledovat vteřiny a dělat si z toho potom hlavu, ale jak jdou o 15 vteřin za den napřed tak mě to jaksi lidsky sere! Taky uz setrim na Seiko Spring Drive
ladičpian Odesláno 22. října 2006 Nahlásit Odesláno 22. října 2006 Aneb, jak na prvním setkání chronomag řekl jeden člen, jasně, že je blbost sledovat vteřiny a dělat si z toho potom hlavu, ale jak jdou o 15 vteřin za den napřed tak mě to jaksi lidsky sere! Taky uz setrim na Seiko Spring Drive Nojo, ale ty nejsou čistě mechanické, je tam elektronika!!!
Ondraj Odesláno 22. října 2006 Nahlásit Odesláno 22. října 2006 Když jsou mechanické hodinky i přesné, tak to vždy potěší. Osobně se mi líbí, když se vejdu do minuty za měsíc.
Kocour Odesláno 23. října 2006 Nahlásit Odesláno 23. října 2006 Zajímalo by mě, jaký vliv mají změny teplot na chod hodinek. Dá se obecně říci, že v chladnu se budou mechanické hodinky spíše předcházet či naopak? Díval jsem se do COSC certifikátu u svých Stowa Flieger. Na 1 stupeň Celsia směrem k vyšší teplotě připadá o 0,19 sekundy denně pomalejší chod. Testováno v rozmezí 8 - 33 stupňů Celsia.
Z. Odesláno 23. října 2006 Autor Nahlásit Odesláno 23. října 2006 To by asi odpovídalo a vysvětlovalo, proč mají hodinky menší plusovou odchylku, když je nechám přes noc na ruce, než když je odložím na stolek. Přikládál bych to právě vlivu vyšší (tělesné) teploty.
JARDA2 Odesláno 31. října 2006 Nahlásit Odesláno 31. října 2006 Japonske automaty maji obrovske vykyvy. Seika Citizeny Orienty kdyz pracne doladite aby meli denni odchylku plus minus 5 vterin zkuste je strcit na hodinu do mrazaku. Udelaj za hodinu tri min. do plusu. V horku se naopak zpozduji. Pak ma velky vliv zda jsou v klidu nebo pohybu. Zalezi co vnich delate. Neni proste na svycary ty jdou stale stejne.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se