Přejít na obsah

Grand Seiko SBGA011

Doporučené příspěvky

Grand Seiko SBGA011 sú Spring Drive hodinky s kalibrom 9R65A, t.j. s automatickým a manuálnym náťahom, ukazovateľom rezervy chodu, bežnou dátumovkou a hackingom. Púzdro a ťah sú titánové, zdobené prvkami zo svetlejšej titánovej zliatiny, ktorá mierne pripomína nerezovú oceľ. Pomer brúsených a leštených častí je vyvážený. Hodinky sú veľmi ľahké a nosia sa veľmi pohodlne. Ťah obsahuje dva segmenty, ktoré sú o niečo kratšie ako zvyšné úseky, takže jeho dĺžku je možné nastaviť pomerne presne. Safírové sklíčko je zakrivené a jeho priemer je 33mm. Korunka aj zadné viečko sú skrutkovacie. Pri manuálnom náťahu sa korunka otáča trochu ťažšie ako je obvyklé, strojček pritom vydáva aj iný zvuk, charakteristický pre SD. Na zadnom sklíčku je nanesené logo GS vo forme veľmi jemnej priehľadnej kovovej vrstvy, ktorá je viditeľná len za určitých svetelných podmienok. Indexy a ručičky sú dokonale vyleštené. Modrá sekundová ručička sa pochopiteľne pohybuje úplne rovnomerne, pričom sa zdá akoby šla podstatne pomalšie. Jej plynulý pohyb pôsobí hypnotizujúco, nie je problém ju sledovať nepretržite aj desiatky minút. Trúfam si povedať, že ak raz človek uvidí hodinky s veľkou SD sekundovou ručičkou, všetky 8Hz aj 10Hz strojčeky mu začnú pripadať trhané a akési uponáhľané.O quartzových strojčekoch sa radšej ani nebudem vyjadrovať. Ciferník SBGA011 je kovová rytina, ktorá by mala evokovať sneh na svahoch japonských hôr. Jeho textúra je tak jemná, že vytvára zvláštny nekovový dojem, ktorý som zatiaľ nebol schopný na fotografii uspokojivo zachytiť.

Hodinky sú celkovo veľmi nenápadné, s konzervatívnym dizajnom. Nepútajú nežiadúcu pozornosť. Obraz značky Seiko u bežnej populácie úspešne maskuje skutočnú hodnotu tohto skvostu. Nenašiel som žiadne vizuálne ani estetické nedostatky, ktoré by som mohol kritizovať. Za tri dni od prvotného nastavenia som zatiaľ nespozoroval žiadnu odchýlku od času na hodinkách riadených signálom vysielača DCF77.

Upraveno uživatelem grand
  • Dát hlas 5
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je trochu škoda, že mnohí ľudia považujú Spring Drive strojčeky iba za mierne vylepšenú verziu technológie Seiko Kinetic. Zatiaľ čo Kinetic používa ako rezervoár energie akumulátor, prípadne vysokokapacitný kondenzátor, oba s výrazne obmedzenou životnosťou, Spring Drive sú mechanické hodinky s energiou uloženou v mechanickej podobe a veľmi sofistikovaným regulátorom rýchlosti otáčania, fungujúcim na princípe elektromagnetickej brzdy riadenej mikroprocesorom, ktorý získava energiu pre svoj beh zo samotného brzdenia. Kryštál zohráva dve úlohy. Jednou je taktovanie mikroprocesora a druhou je poskytovanie referenčnej hodnoty rýchlosti otáčania. Malou nevýhodou je závislosť rezonančnej frekvencie kryštálu od okolitej teploty. Predpokladám, že sa v dohľadnej dobe objavia teplotne kompenzované Spring Drive strojčeky, ktoré budú dosahovať výnimočnú presnosť v celom rozsahu okolitých teplôt. 

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Nádherný kousek, především číselník!

Koukám a váží pouze 100g, nemáš z nich pocit jako by byli plechové?

Osobne preferujem ľahšie hodinky, vlastním v podstate iba titánové a keramické kúsky. Tieto GS sú veľmi solídne.

Oceľových mám iba zopár muzeálnych Casiotronov z 80-tych rokov, ich ťahy sú plechové a aj tak pôsobia.

Odkaz ke komentáři

Inak, ďakujem za gratulácie.   :smile_anim:

Prinesiem si lepší objektív a pokúsim sa trochu pohrať so svetlom, aby tie fotky aj nejako vyzerali.

Ak by niekto chcel fotku konkrétneho detailu, tak sem s tým, nech sa môžete tiež kochať...

Otvárať ich ale zatiaľ určite nebudem.

Odkaz ke komentáři

Hodinky sú celkovo veľmi nenápadné, s konzervatívnym dizajnom. Nepútajú nežiadúcu pozornosť.

Obraz značky Seiko u bežnej populácie úspešne maskuje skutočnú hodnotu tohto skvostu.

Nenašiel som žiadne vizuálne ani estetické nedostatky, ktoré by som mohol kritizovať.

Za tri dni od prvotného nastavenia som zatiaľ nespozoroval žiadnu odchýlku od času na hodinkách riadených signálom vysielača DCF77.

Tyto 4 vety mi zpusobuji husi kuzi a vzruseni. To je to, co mam rad na Grand Seiko, a co jsem zazival, kdyz jsem nosil v lete Grand Seiko.

Jen jsem na nich casem nasel jeden malinky esteticky nedostatek - mi byly maly :)

Odkaz ke komentáři

Gratulujem. To sa nestáva, aby začiatočník prišiel s hodinkami o ktoré bežný spotrebiteľ nezakopne, ba ani o nich nepočuje. Ku GS a SD sa bežný chronomagor dostáva keď prejde lacnejšou triedou Seiko, resp. nejakými Swiss Made, prebehne strednou triedou Breitling, Omega, Rolex, trochu dozrie a potom si kúpi niečo takéto. Aj ja som zvedavý s čím prídeš nabudúce.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník YPO

Aj ja som zvedavý s čím prídeš nabudúce.

pokud jde o presny cas tak s klidnym svedomim reknu, ze nic lepšího a přesnějšího kromě atomových digiálek neexistuje, takze co dalsiho ? ..... nic :D
Odkaz ke komentáři

• po 3 týdnech...

Keď som kupoval tieto hodinky, mojím úmyslom bolo nosiť ich iba príležitostne, približne raz do týždňa. Natoľko som si ich však obľúbil, že ich mám na ruke v podstate každý deň. Všetky svoje zvyšné hodinky teraz používam už iba ako nástroj na zobrazovanie času, už ma tak netešia ako pred príchodom týchto GS SD.

Za necelý mesiac nazbierali viacero škrabancov, nechránený titán je vcelku mäkký. Aj utieranie handričkou na čistenie optiky necháva na zrkadlovo lesklých plochách púzdra mikroskopické škrabance.

31. októbra, pri zmene času na zimný, som si dal záležať na ich presnom nastavení. Odvtedy, za 15 dní meškajú celkovo približne 0,1 sekundy. Ak by si zachovali takúto presnosť aj v lete (čo nepredpokladám), za celý rok by mohli meškať cca 3 sekundy...

Odkaz ke komentáři

grand - mam jenom jeden dotaz - jak poznas, ze hodinky maji rozdil 0,1s? Chapu, ze jde poznat jestli hodinky meskaji napriklad 1, 3, 15s/den, ale napriklad okem poznat rozdil 0,1s by byl fakt vykon.. Taky je ale mozny, ze na to mas nejaky specialni pristroj, kterym odchylku sledujes. Diky za info, opravdu me to zajima.

Upraveno uživatelem spiderer
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...