adamo Odesláno 8. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2010 Prosím zkušenější o radu. Prodávám auto a objevil se zájemce ze zahraničí, který je ochoten poslat mi poníze předem na účet. Chce po mně, abych mu poslal svoje jméno, název banky, IBAN, SWIFT a moje číslo na mobil. Nevím proč, ale mám z toho nějaký divný pocit. Chci se zeptat jestli je takovýto postup bezpečný, nebo je možné tyto údaje nějak zneužít? Děkuji za názory
Návštěvník Tada Odesláno 8. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2010 No bez IBANu a SWIFTu ti prachy asi nepošle... Podle mě je nejlepší používat Paypal...
sta Odesláno 8. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2010 když mu nedáš i heslo do e-bankingu, tak by to neměl být problém
adamo Odesláno 8. listopadu 2010 Autor Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2010 No bez IBANu a SWIFTu ti prachy asi nepošle... Podle mě je nejlepší používat Paypal... Že mi bez IBANu a SWIFTu nic nepošle je mi jasné. Možná jsem jenom paranoidní... ale nerad bych skončil bez auta a bez peněz
bandicoot Odesláno 8. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2010 Je to standardní označení účtu. Pokud máš obavy tak si založ účelový účet. A pak zruš.
Horhe Odesláno 8. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2010 (upraveno) No aby to nedopadlo naopak. Někde jsem zaslechl, že si vyžádaj tvoje údaje, pak ti tam pošlou velkou částku a chtěj to pak někam převýst či co. Takový nějaký praní peněz z afirky, ale možná je to blábol. Resp. říkal mi to kámoš, co prodával na aukru svatební šaty, a to samý, zájemce z ciziny, nechtěl ani žádný další fotky, nebo informace, hned iban swift atd, že pošle prachy. Tak chvíli gůglil na našel to co jsem říkal.. Normálně mu řekni, ať si pro to přijede, že chceš prachy při převzetí a uvidíš.. Jo a ještě, zkus si jeho nebo její jméno hodit do gůglu, je dost pravděpodobný, že tam nějaký reference vypadnou. Upraveno 8. listopadu 2010 uživatelem Horhe
filo-boxer Odesláno 8. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2010 (upraveno) Z kterého zahraničí je ten zájemce? Pozor v případě, že by ti "omylem" převedl o pár tisíc Euro víc a chtěl po tobě abys ten omyl převedl na jiné konto. Takhle se myslím perou peníze z účtů kdy někomu na bankomatu ukradnou číslo karty a pin. @Horhe: Upraveno 8. listopadu 2010 uživatelem filo-boxer
bandicoot Odesláno 8. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2010 (upraveno) Někde jsem zaslechl, že si vyžádaj tvoje údaje, pak ti tam pošlou velkou částku a chtěj to pak někam převýst či co. Takový nějaký praní peněz z afirky, ale možná je to blábol. Ono to má pak další fázi, že poté, co hláškou "pošlu ti to předem" vzbudí zdání férovosti, po tobě chtějí nejdřív "manipulační poplatky" s nějakou chytrou historkou. Takže máš mínus a žádné plus se nekoná... Pochybuju, že by někdo pral prachy přes neznámý účet bez možnosti vymáhat tu částku pokud bys jí neposlal. edit: v praxi všechny historky typu "Dobrý den, jmenuji se Kunta Kinte a jsem synem svrhnutého generála Long Dong Kingžaby v africké republice Chulimanga. Poté, co nový režim... bla... bla...bla... máme ulité peníze... bla... bla... bla... chceme je poslat do Evropy, kam se stěhujeme..." končí nikoliv transferem na naše účty , ale začínají právě oním pošli xx kUSD jako "...startovací transakci abychom mohli u nás zařídit vše potřebné". Upraveno 8. listopadu 2010 uživatelem bandicoot
filo-boxer Odesláno 8. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2010 (upraveno) To si pleteš s podvodem "Dědictví z Nigerie". Tam ti slíbí 26.344.544 Dolarů, ALE nejdřive potřebujou ty manipulační poplatky... Upraveno 8. listopadu 2010 uživatelem filo-boxer
Horhe Odesláno 8. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2010 Pochybuju, že by někdo pral prachy přes neznámý účet bez možnosti vymáhat tu částku pokud bys jí neposlal. No nevim, spousta lidí by asi poslala, kdyby jim vyhrožoval nějakej Omar, že pokud nepošlou prachy, někoho k nim pošle a pošteluje končetiny hasákem.
bandicoot Odesláno 8. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2010 To si pleteš s podvodem "Dědictví z Nigerie". Tam ti slíbí 26.344.544 Dolarů, ALE nejdřive potřebujou ty manipulační poplatky... jenom teoretizuju na základě toho co vím, prachy se perou jinak - v praxi lidi nevrací/neposílají dál ani peníze, který jim skutečně neoprávněně přijdou na účty
224477 Odesláno 8. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2010 Nehovorim, ze je to rovno podvod, ale mne to znie divne, preco ti nieco take ponuka.. Ak mozu 'nasinci' cestovat do DE po auta, preco by nemohol tvoj kupec pricestovat do CR, je to fer vec. Prijmom penazi sa vystavis takemu riziku, ze moze transakciu reklamovat /z nejakeho dovodu - ty vobec nevies ci ucet z kt. to posle bude jeho, alebo ci jeho identita je skutocna/ a ak to prejde u jeho banky, tak ta nasledne tvojej banke proste tu sumu stiahne z uctu, teda v konecnom dosledku tebe, samozrejme nepomoze, ze by si ju vopred vybral Neviem aka je moznost /a cena/ predavat to prostrednictvom 3. strany, naprikad notara, urcite to nie je zadarmo. Kupec/zaujemca je odkial? ako sa identifikoval?
bandicoot Odesláno 8. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2010 (upraveno) Tady jsem něco našel http://pelmel.info/western-union-seky-a-internetove-podvody výcuc: "Omylem poslali za zboží víc, takže po vás chtějí to urychleně poslat zpět, ideálně ještě ten samý den. Háček je v tom, že šek je nekrytý, na což přijdete až třeba po týdnu" Upraveno 8. listopadu 2010 uživatelem bandicoot
filo-boxer Odesláno 8. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2010 jenom teoretizuju na základě toho co vím, prachy se perou jinak - v praxi lidi nevrací/neposílají dál ani peníze, který jim skutečně neoprávněně přijdou na účty Já jenom teorertizuju na základě televizního pořadu (něco jako "Na stopě") co jsem nedávno viděl ne nějakém německém programu.
bandicoot Odesláno 8. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2010 (upraveno) Tak to teoretizujeme dobře Akorát tady spíš jde o to prachy krást než prát. Money Laundering přes banky v zemích EU je IMHO nesmyslné riziko. Je tu příliš kontroly...Lepší je kupovat nemovistosti cash Jen drobná úsměvná vsuvka: v SK prudce stouply prodeje bytů za hotovost těsně před přechodem na EUR, u developerů se tlačili úředníci s igelitkama edit: ...ta diskuze pod článkem z mého odkazu je výživná - lidi jsou fakt divný. Upraveno 8. listopadu 2010 uživatelem bandicoot
redd Odesláno 8. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2010 Mě přijde divný, že chce někdo při koupi auta platit předem převodem.
Micey Odesláno 8. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2010 edit: ...ta diskuze pod článkem z mého odkazu je výživná - lidi jsou fakt divný. Ta diskuze je super! Schválně jsem mrknul do pošty za poslední tejden a mám tam na výhrách v přepočtu cca 150 mega
bandicoot Odesláno 8. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2010 ...u mě doteď vede dceruška svrženýho středoafrickýho generála co mi psala mejla z domácího arestu. Co fakt nenávidím je phishing, ten umí být slušně věrohodný.
adamo Odesláno 8. listopadu 2010 Autor Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2010 Tak po tom co to tady čtu, tak to asi fakt raději utnu. Protože to fakt smrdí na sto honů. Paní prý pracuje pro belgickou skupinu "Sergt" (kterou jsem na netu zatím nenašel) a je reprezentant v Africe (Ivory Coast) (!?), kde bydlí a jí a jejím dětem se to auto moc líbí. Její psaná angličtina je dost slabá (což je další podezřelá věc pokud pracuje pro nějakou mezinárodní společnost). Ale hlavně, proč by někdo kupoval auto v CR a pak ho vezl do pobřeží slonoviny?!?
redd Odesláno 8. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 8. listopadu 2010 Nikdo nekoupí auto jen podle fotky, ani Afričan. 1
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se