www.aljancic.com Odesláno 5. října 2011 Autor Nahlásit Odesláno 5. října 2011 Náhodou jsem zachytil na aukru. Nevím, zda je to ještě aktuální a pomůže-li to... Tak to je nářez! Tomu říkám studijní materiál. Díky za link.
www.aljancic.com Odesláno 14. října 2011 Autor Nahlásit Odesláno 14. října 2011 Tož jsem těch 56 ciferníků z Aukra koupil. Ještě jednou díky Radim01 za tip! Doufám, že přijdou brzo a budu je moci začít ničit. V zájmu vědy a pokroku samozřejmě. Mám totiž ideu, že zkusím rozbitý ciferník zbavit většiny smaltu a pak jej nasmaltuju znovu a opatřím tím co chybí. Uvidíme...
Arthur N. Odesláno 15. října 2011 Nahlásit Odesláno 15. října 2011 přeji hodně zdaru a těším se na výsledky
Karlos Odesláno 15. října 2011 Nahlásit Odesláno 15. října 2011 I já držím palce. Moje tajné přání by zase bylo přijít na postup jak takový původní (často nenahraditelný a cenný), ale poškozený ciferník opravit a vrátit mu původní stav a vzhled. To by bylo něco! Pokud bude nově udělaný ciferník identický s originálem, tak to bude samozřejmě taky špička, ale přece jen, originál je originál, tedy aspoň já to tak cítím.
Radim01 Odesláno 15. října 2011 Nahlásit Odesláno 15. října 2011 tak to rád slyším, že to klaplo.... a držím palce do "ničení"
DaHol Odesláno 20. října 2011 Nahlásit Odesláno 20. října 2011 měl bych jeden dotaz: jaký je podle Vás nejčastější průměr smaltovaných ciferníků? Pro začátek klasických hodinek s celkovým průměrem cca 50 mm, ne jeptišek.Ptám se proto, že by se smaltovaly větší(před malováním) a potom se to, co by přebývalo "navíc" odbrousilo. Smalt je vlastně sklo, takže by s tím neměl být problém a dalo by se to v případě potřeby i dovyleštit, ale to si myslím, že není potřeba, jelikož kraj ciferníku stejně neni vidět.
www.aljancic.com Odesláno 20. října 2011 Autor Nahlásit Odesláno 20. října 2011 měl bych jeden dotaz: jaký je podle Vás nejčastější průměr smaltovaných ciferníků? Pro začátek klasických hodinek s celkovým průměrem cca 50 mm, ne jeptišek. Ptám se proto, že by se smaltovaly větší(před malováním) a potom se to, co by přebývalo "navíc" odbrousilo. Smalt je vlastně sklo, takže by s tím neměl být problém a dalo by se to v případě potřeby i dovyleštit, ale to si myslím, že není potřeba, jelikož kraj ciferníku stejně neni vidět. Otázka nejčastějšího průměru smalt. ciferníku nebude ta pravá pro mne, bo nejsem hodinář. V každém případě ale můžu říct, že se okraje ciferníku zabrušovat musí. Je to na nich vidět, že smalt nejde do ztracena, ale je pěkně zabroušený. Dokonce to zabroušení mi přijde jako finální operace, protože je hrubé. Ani trošku netknuté pálením (černé).
DaHol Odesláno 21. října 2011 Nahlásit Odesláno 21. října 2011 jj, to byla otázka do davu na zdejší osazenstvo. Chci si nechat udělat jeden přípravek, tak jsem si myslel, že zkusim rovnou rozměr, který bude v budoucnu k něčemu použitelný. Jinak si nemyslim, že všechny ciferníky jsou dobrušovány. Někde se mi zdálo, že to z pece "vypadlo" na první ránu. Ani pod mikroskopem jsem nenašel stopy po opracování.
www.aljancic.com Odesláno 22. října 2011 Autor Nahlásit Odesláno 22. října 2011 I já držím palce. Moje tajné přání by zase bylo přijít na postup jak takový původní (často nenahraditelný a cenný), ale poškozený ciferník opravit a vrátit mu původní stav a vzhled. To by bylo něco! Pokud bude nově udělaný ciferník identický s originálem, tak to bude samozřejmě taky špička, ale přece jen, originál je originál, tedy aspoň já to tak cítím. Tomu naprosto rozumím, i já cítím, že je potřeba ponechat co nejvíce toho původního netknuté. Jak se ale stavět k takovéto opravě cenného ciferníku: 1. nejprve by se ve vysokém rozlišení nafotografoval 2. odstranil by se smalt z celého povrchu i s veškerými grafickými prvky 3. udělal by se smalt nový 4. dorýsovala by se veškerá grafika podle fotografie ciferníku tak, aby byla neroznatelná od originálu Největší část původního ciferníku by zůstala zachována - nožičky a plech. Nový by byl jen smalt, který vlastně opravu potřeboval. Ponechme teď stranou otázku kvalitní / nekvalitní nové grafiky ciferníku a předpokládejme, že by byla NAPROSTO STEJNÁ A NEROZEZNATELNÁ OD ORIGINÁLU.
Karlos Odesláno 22. října 2011 Nahlásit Odesláno 22. října 2011 Tohle by samozřejmě bylo super, je možné udělat potisk nerozeznatelný od originálu? A netuším jak se smalt dá odstranit, bál bych se poškození toho podkladového plechu.Je reálné opravit ciferník, který má odlouplý jen malý kousek smaltu? Nějak to vylouplé místo zaplnit, opravit potisk?
www.aljancic.com Odesláno 22. října 2011 Autor Nahlásit Odesláno 22. října 2011 Tohle by samozřejmě bylo super, je možné udělat potisk nerozeznatelný od originálu? A netuším jak se smalt dá odstranit, bál bych se poškození toho podkladového plechu. Je reálné opravit ciferník, který má odlouplý jen malý kousek smaltu? Nějak to vylouplé místo zaplnit, opravit potisk? Dokud to nedokážu, nebudu říkat, že to jde (koho zajímá nějaké teoretizování žeano). Ale touhle cestou teď půjdu, mám na čem zkoušet. O opravách jen malých kousků smaltu jsem tu již psal dříve. Nic nového nevím a to co o tom vím, za moc bohužel nestojí
www.aljancic.com Odesláno 23. října 2011 Autor Nahlásit Odesláno 23. října 2011 Jinak si nemyslim, že všechny ciferníky jsou dobrušovány. Někde se mi zdálo, že to z pece "vypadlo" na první ránu. Ani pod mikroskopem jsem nenašel stopy po opracování. No všechny zabrušované nejsou. Některé mají po obvodu takový parádní drobný rantlík - to se to pak smaltuje... Supr pomocník - krásně se tím vymezí obvod a nemusí se zabrušovat.
PavelK Odesláno 24. října 2011 Nahlásit Odesláno 24. října 2011 Tomu naprosto rozumím, i já cítím, že je potřeba ponechat co nejvíce toho původního netknuté. Jak se ale stavět k takovéto opravě cenného ciferníku: ... 2. odstranil by se smalt z celého povrchu i s veškerými grafickými prvky ... Právě kvůli tomu, aby se ponechalo co nejvíc původního, by mi asi bylo proti srsti zničit zachovalou část smaltu. To bych radši měl ciferník komplet nový a ten starý poškozený vedle v krabičce.
www.aljancic.com Odesláno 24. října 2011 Autor Nahlásit Odesláno 24. října 2011 Právě kvůli tomu, aby se ponechalo co nejvíc původního, by mi asi bylo proti srsti zničit zachovalou část smaltu. To bych radši měl ciferník komplet nový a ten starý poškozený vedle v krabičce. Tak toho jsem se obával, ale chápu to. Díky za názor.
www.aljancic.com Odesláno 21. dubna 2016 Autor Nahlásit Odesláno 21. dubna 2016 Zdravím vás přátelé. Mám za sebou velké množství práce a před sebou výsledky, které budu moci již brzy publikovat. Ikdyž jsem se neozýval, nepřestal jsem pracovat na vývoji smaltovaného ciferníku. Předně musím předeslat, že mně osobně jdou spíše malé věci. Pokud je práce do 30 - 40 mm, tak nějak se mnou více souzní. Kdo jste mně poslal vyrobit ciferník na nástěnné hodiny (větší rozměr) tak víte, že se stále courám. Tam mám ještě co řešit. Věřte mi, že kdybych to zvládl, už byste jej měli hotový. V menších rozměrech se mi však podařil průlom a doufám, že brzy dojde i na ty větší rozměry. Těšte se
honza71 Odesláno 22. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 22. dubna 2016 No super, ty žiješ a ještě to vypadá, žes něco spáchal !!!Kdy bude první předváděčka na severským srazu ?
www.aljancic.com Odesláno 26. dubna 2016 Autor Nahlásit Odesláno 26. dubna 2016 No super, ty žiješ a ještě to vypadá, žes něco spáchal !!!Kdy bude první předváděčka na severským srazu ?:-) Tak to nevím, musím napřed něco pěkného ke chlubení spáchat. Mám tu zatím jen nudné vzorky a zkoušky (ale je jich zase dost )). Něco připravím a domluvíme to. Á propós, víte o někom nebo můžete se někdo poblíž podílet na přípravě plechu / mědi - bombírování podle předlohy + tvrdé pájení nožiček (event. hrotovým zážehem - kondenzátorovým výbojem) ? Já jsem vcelku dost zaměstnaný a tohle bych fakt potřeboval někomu zadávat kvůli úspoře času. Když tak PM, díky!
www.aljancic.com Odesláno 10. května 2016 Autor Nahlásit Odesláno 10. května 2016 Dneska jsem si pročetl všechny svoje i vaše příspěvky v tomto vlákně. Uvědomil jsem si, že vlákno "Opravy a servis" není úplně to správné. Možná ještě tak "pomoc" - tu jsem tady před lety ale potřeboval jenom já a rozhodně jsem jí nemohl nabídnout. Jenže téma "Výroba hodinek nebo číselníků" tady není (proč vlastně?!) a přitom by to pár lidí mohlo i zajímat. Já jsem nezkoušel smaltované ciferníky opravovat. Chtěl jsem od začátku umět smaltovaný ciferník vyrobit. Jak ale píšu v prvém příspěvku - čím menší, tím pro mě lepší a dneska je umím.Byl jsem po pár letech práce asi v půli cesty ke smaltovanému ciferníku, když jsem byl osloven další poptávkou tentokrát po ciferníku do náramkových hodinek. Do té doby jsem měl poptávku na ciferníky lehce pod 10 cm s ruční malbou číslic i kružnic a s tím jsem se nekonečně pral. Kdo to nezkusil, neví co dělá plech přesného tvaru v peci. Prostě ho vyndáte z pece a on má úplně jiný tvar, než jak šel dovnitř. A přitom těch výpalů potřebuje sakra několik! Ke kroužení kružítkem s keramickou barvou jsem se v tu dobu ani nedostal.Zintenzívnil jsem zkoušky výroby ciferníků v menších rozměrech a došel po asi půl roce k cíli. Připojuji obrázek základu mojich prvních ciferníčků ještě bez tisku. Tisk už ale pro mne nepředstavuje problém. Nějakou grafiku zpracuji a pak postnu. Problém pro mě byl, dostat se sem - do téhle fáze... NEMÁM PRÝ PRÁVO POSTOVAT OBRÁZEK. Tak posílám post bez obrázku a někdy dohledám, v čem je problém... Všimněte si, že vlevo ty spodní strany vypadají ještě docela bíle. To se změní hromadou výpalů potřebných pro dokončení cifru... Averzy - pravá strana - se moc nezmění a zůstane bílá, protože je na ní daleko více vrstev smaltu.
JaRooN Odesláno 10. května 2016 Nahlásit Odesláno 10. května 2016 Pošli mi tu fotku do SZ, já ti ji sem vložím Jsem na ni fakt zvědavý a myslím, že nejsem sám...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se