Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Jeden vážený člen chtěl vědět, jak to čistí mince a tak jsem to zkusil.

Dvacetikorunu poznáte, to druhé je výroční stříbrná stokoruna s J.V.Stalinem.

Stav před:

post-1538-098387800 1295799576.jpg

post-1538-079366400 1295799586.jpg

Odesláno (upraveno)

Stav po:

U dvacetikoruny je rozdíl téměř nepatrný, až nulový. U stříbrných mincí (čistil jsem jich víc) je zlepšení markantní (špatně jsem to vyfotil, tak to není moc vidět). Jsou takové lesklejší a prostě hezčí - dokonce i J.V.Stalinovi se lesknou tváře.

Čistil jsem to 8minut s trochou jaru.

post-1538-093640900 1295799633.jpg

post-1538-050672400 1295799646.jpg

Upraveno uživatelem Vit
Odesláno

zdravim,

díval jsem se tento týden an jeden v Tchibu. psali tam, že se tam dají dáti celý hodinky, pokud jsou vodotěsný. Nemám s tím vůbec žádnou zkušenost, ale asi bych se toho bál, resp. připadá mi to jako blbost. možná digitálky... nezkoušel to někdo? díky

Mám tu z Tchiba a v návodu je jasně napsáno, že se to netýký mechanických hodinek ...

Odesláno

Standardní ultrazvuková myčka na mince evidentně nestačí. Dělal jsem pokus v myčce a rozdíl je evidentní.

Posted Image

Odesláno (upraveno)

Standardní ultrazvuková myčka na mince evidentně nestačí. Dělal jsem pokus v myčce a rozdíl je evidentní.

Posted Image

Výsledek je ale dosažen chemií ne myčkou zkuste hodit tabletu do čističky a nechte jí zaplou stejný čas jako myčku a uvidíte min.stejný výsledek.Pozor jak jsem již psal hlídat, čistička porezní či horší materialy dovede dost odrbat a zničit.nejlépe čistí ušlechtilé kovy.Proto je to na stříbrných mincí nejvíce vidět.

Upraveno uživatelem Plukovnik
Odesláno

Ultrazvuk čistí mechanické nečistoty a ne zoxidovaný povrch. Na mosazné a měděné mince a předměty se mi osvědčil ocet. Ale je to vždycky jen dočasné, hrozně rychle to tmavne.

Odesláno

Ultrazvuk čistí mechanické nečistoty a ne zoxidovaný povrch. Na mosazné a měděné mince a předměty se mi osvědčil ocet. Ale je to vždycky jen dočasné, hrozně rychle to tmavne.

Ahoj, s tím octem je to dobrý nápad, ale aby to netmavlo, je potřeba povrch neutralizovat, nestačí jen omýt pod tekoucí vodou. Jinak se ti právě neutralizuje samovolně a dochází k opětovné oxidaci. Jemně zásaditý roztok z jílu nebo vápenná voda by měla stačit, pokud to vápno, chce to opravdu citlivě. Nejspolehlivější by mohl být roztok na úpravu pH v akváriu, dá se o sehnat i s lakmusovým papírkem a nestojí o moc. Zásaditě působí i mýdlo s jelenem, ale tam už je ten louh dost silný a mohlo by ti to dělat podobnou neplechu jako ocet.
Odesláno

Kupte si drcený vápenec v zahrádkářství stojí pár kaček.Nasypte čtvrtku pet lahve a zbytek dolejte vodou pořádně zatřepat a nechat klesnout kal cca 1 den poté je voda neutrální.Používám to v akvaristice.Dá se nekonečně opakovat.

Odesláno

Ahoj, s tím octem je to dobrý nápad, ale aby to netmavlo, je potřeba povrch neutralizovat, nestačí jen omýt pod tekoucí vodou. Jinak se ti právě neutralizuje samovolně a dochází k opětovné oxidaci. Jemně zásaditý roztok z jílu nebo vápenná voda by měla stačit, pokud to vápno, chce to opravdu citlivě. Nejspolehlivější by mohl být roztok na úpravu pH v akváriu, dá se o sehnat i s lakmusovým papírkem a nestojí o moc. Zásaditě působí i mýdlo s jelenem, ale tam už je ten louh dost silný a mohlo by ti to dělat podobnou neplechu jako ocet.

Nehrozí u octa poškození mincí?

V octu čistím perlátory do vodovodních baterií. Vyčistí to perfektně, ale po druhém čištění se rozpadnou sítka.

Odesláno

Nehrozí u octa poškození mincí?

V octu čistím perlátory do vodovodních baterií. Vyčistí to perfektně, ale po druhém čištění se rozpadnou sítka.

S octem na mince je dost drastické když už tak opatrně měděným,mosazným,niklovým a hliníkovým dost ubližuje.Spíše jarovou vodu nebo slabší citronovou vodu.Ale je třeba si připomenout že ul.čistička čistí mechanické zašpinění né oxidaci a patinu.Já mince čistím opatrněji.Zaleju je cocacolou a každý den je kontroluji krásně je to vyčistí.No pak je na chvilku projedu jarovou dodou v čistišce.

Odesláno

:offtopic: : Perlátory do vodovodních baterií čistím úspěšně Larrinem na WC (naložit do koncentrovaného na cca hodinu) a kupodivu se zatím nerozpadají :)

Odesláno

:offtopic: : Perlátory do vodovodních baterií čistím úspěšně Larrinem na WC (naložit do koncentrovaného na cca hodinu) a kupodivu se zatím nerozpadají :)

Zkusim :guitar:

Odesláno

Já mince čistím opatrněji.Zaleju je cocacolou a každý den je kontroluji krásně je to vyčistí....

Oooo, čistit mince v cocacole? :eek:

jsem celkem dlouholetý mincolog, ale s touhle radou jsem se ještě nesetkal...

To musím vyzkoušet!!! Všechny kovy?

Odesláno

Oooo, čistit mince v cocacole? :eek:

jsem celkem dlouholetý mincolog, ale s touhle radou jsem se ještě nesetkal...

To musím vyzkoušet!!! Všechny kovy?

Jo všechny druhy kovu ale zkoušet každý den vyndat a zkouknouti a až bude mít nejhezčí vzhled umýt a je to.Radu jsem před 15 lety dostal od velmi starého mumismatika.

Odesláno

Jo všechny druhy kovu ale zkoušet každý den vyndat a zkouknouti a až bude mít nejhezčí vzhled umýt a je to.Radu jsem před 15 lety dostal od velmi starého mumismatika.

tohle doporucuje i kralovsky restaurater svedskeho dvora, Dr. Frantisek Makes. taky pry na neho koukali jako na exota, kdyz jim rekl, ze maji ten kousek kovoveho artefaktu hodit do Coly. redaktor cumel taky, tak se zeptal: "no to jsem prekvapeny. to ten kofein tak pusobi." a on mu odpovedel: "zadny kofein, kazdy prece vi, ze v coca cole je kyselina fosforecna." no a ta je prave zodpovedna za to bezvadne cisteni.
Odesláno

tohle doporucuje i kralovsky restaurater svedskeho dvora, Dr. Frantisek Makes. taky pry na neho koukali jako na exota, kdyz jim rekl, ze maji ten kousek kovoveho artefaktu hodit do Coly. redaktor cumel taky, tak se zeptal: "no to jsem prekvapeny. to ten kofein tak pusobi." a on mu odpovedel: "zadny kofein, kazdy prece vi, ze v coca cole je kyselina fosforecna." no a ta je prave zodpovedna za to bezvadne cisteni.

Přesně tak a je jí tam tak malé množství že lze snadno pohlídat dobu aby se to nepřehnalo.Hlavně všude dostupná za pár kaček a zbytek můžem vipíti :-)

Odesláno (upraveno)

Přesně tak a je jí tam tak malé množství že lze snadno pohlídat dobu aby se to nepřehnalo.Hlavně všude dostupná za pár kaček a zbytek můžem vipíti :-)

Tak ve středu bych prosil s Metaxou :wheelchair:

edit.: a doplň si ty zájmy

Upraveno uživatelem gandalf

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...