Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Honzo, gratuluji, vše potřebné jsme si již řekli, nebo napsali. Možná by stálo za to dát nové vlákno, nebo to přesunout do Prim Sport 2, asi se k tomu vyjádří víc lidí.

Je téměř jisté, že tento model se nikdy do prodeje nedostal, tedy počet vyrobených prototypů bude velmi malý. Mám dotaz na accutrona, jaký je jeho názor, sám psal, že v případě každého prototypu, nebo spíše modelu, se vždy vyrobily dva kusy a ty se pak předvedly zástupcům prodejní sítě, jestli by o ně byl zájem. Takto mohlo vzniknout více modelů v těch dvou, nebo o něco více kusech, aniž se pak do prodeje dostaly. Ale v tomto případě se jedná o nové technické řešení, které ve fabrice někdo zrealizoval. Otázkou je, jestli to bylo myšleno též jako model určřený do obchodní sítě, tedy by byl někde ještě alespoň jeden další kus a nebo jestli se jedná o skutečný unikát / tj. něco, čeho je opravdu jen jeden kus, ne jak se většinou na Aukru píše o modelech, kterých byly stovky až tisíce/. Ta touha vyrobit sporty s automatem v Eltonu určitě byla, výrazem toho jsou všechny sport automatic s tím letovaným dýnkem a zároveň však cifrem bez nápisu automatic. S Honzou jsme se shodli, že to je technologicky nejbližší možný předchůdce leteckých automatů, vlastně shodný, vyjma toho cifru. Asi tehdy nebylo snadné jen tak takový zbrusu jiný cifr vyrobit, tedy myslím, že nebylo možné ho vyrobit v rámci soukromé víkendové iniciativy šikovných zaměstnanců. Mám hypotézu, která nemusí být až tak zcestná- armáda si vypřála vodotěsné hodinky v automatu, jak to dopadlo, všichni víme- vše ze zahraničí bylo přes požadované finanční limity. Oslovený Elton k dispozici žádné takové hodinky neměl, ale kluci věděli, jak je vyrobit. Šlo vlastně o to, co už tam podomácku dělali, jen bylo potřeba normálního dýnka, ne toho letovaného, což v rámci takové zakázky nebyl problém splnit a to dýnko se pak na letecké dávalo. Aby bylo jasné, že jsou to automaty, vyrobili cifr / nebo více cifrů/ s nápisem automatic, možná i pod tlakem času takový, jaký je / mě se tedy vůbec nelíbí/ hodinky předvedli armádě a ta řekla, jak by měl podle jejich představ cifr vypadat a tak ho potom také vyrobili u leteckých. Zvolený font písma přesně odpovídá leteckým. takže jsou si hodně blízké.

Druhá možnost je obrácená, po úspěchu rozprodaných leteckých kusů v maloobchodní prodejní síti chtěl Elton zákazníkům nabídnout něco, co by nemuselo být omezeno množstevně, tak udělali tento návrh, ten pak předvedli a prodejce to neoslovilo, tak k výrobě nedošlo.

Ale první verze je jaksi pohádkově romantičtější a mě by se líbila více. Vývojová spojitost s leteckými je ale jasná. Accutrone, zkus prosím zapátrat, jestli něco v archivech nenajdeš, pro mě je to stejně bomba, Honza to s ohledem na dalších 50 let koupil zadarmo a má něco, co nikdo jiný nemá.

Odesláno (upraveno)

PROSTĚ DIVNÝ PRIMKY,

Podívejte sami.nejde mi to do hlavy.Pouzdro s osazením na lunetu evidentně PSdvojkové.Namítnete složenina...jo ale nejde mi do hlavy to zadní dýnko vypadá na origo PSII ale bez popisu.Jasný bylo podobné šroubovací na pouzdro ze 68 bez vodotěsnosti a bez lunety.Jenže to je menší (ne závitem,ale okrajem) a když se dá na PSII pouzdro tak je tam půl milimetru mezera kde je vidět těsnění :( . Tak co borci? ODKAZ

post-12679-089483000 1317801435.jpg

post-12679-050603700 1317801449.jpg

Upraveno uživatelem nikdo
Odesláno

A co Tě na takovém šrotu zajímá? Pouzdro Sport 2, střeva ze soudků a dýnko jakékoli, které tam pasovalo, nemusí to být nutně Prim, má to dost krátké drážky na klíč, tak usuzuji, na víko pouze rozměrově podobné těm primáckým. Zajímavá je na tom jen relativně slušná korunka z Igenů....

Návštěvník rama
Odesláno

Mě se tady zdá všechno bez záhady: bastl společenského číselníku narvanej do sportovního pouzdra, víko z pseudosportů cal.66 má totožný závit. Akorát tam asi nebude těsnění aby to tak nelítalo, protože uvnitř chybí kroužek co drží strojek, zkoušel jsem to a jinak to nepasuje.

Odesláno (upraveno)

Hm asi to dýnko fakt není PRIM.Jinak to sedí na bastl :) .

Návštěvník rama
Odesláno

Hm,hm, je to neznámé dýnko ze 70. let pravděpodobně swiss výroby:

Posted Image

Autor fotky Kutil Prim

Odesláno

Hm,hm, je to neznámé dýnko ze 70. let pravděpodobně swiss výroby:

Posted Image

Autor fotky Kutil Prim

Je to úplně normální dýnko z primek s prachotěsným pouzdrem. Jinak ty hodinky se mi zdaj OK , mám doma úplně stejný, ale ještě v horším stavu.

post-12888-075253900 1317812562.jpg

post-12888-061926000 1317812571.jpg

Návštěvník rama
Odesláno

kutilprim

S tím swiss to samo že byla nadsázka, podle fotky je to snad úplně jasné. Omlouvám se za zneužití fotky, byla rychle po ruce. Co je to přesně za pouzdro ale pozná až jejich majitel tím, jestli tam bude držet luneta nebo ne. Asi máš ale pravdu, je tam to vybrání trochu větší, ale asi to bude soudek. Jen to tak vypadá a taky proč by někdo takový vrak tak složitě předělával.

Odesláno (upraveno)

Ja jsem myslel,že se nad tim zamyslíte.Je to pouzdro PSII (má větší plošku okolo ciferníku a osazení pro lunetu).Je na něm víčko co nemá mezeru -není tedy z hodinek co byly jen prachotěsné to má menší obvod o cca 0,5mm.Myslel jsem tedy že to je víčko z PSII bez značení,prostě nějaký mezityp :) .Tady jsou fota jak sedí klasika víčko z prachotěsných na pouzdru PSII je tam prostě mezera a kdyby bylo pod nim těsnění tak je vidět černý kroužek.

post-12679-096092200 1317814400.jpg

post-12679-032649800 1317814416.jpg

edit:chyba

Odesláno

kutilprim

S tím swiss to samo že byla nadsázka, podle fotky je to snad úplně jasné. Omlouvám se za zneužití fotky, byla rychle po ruce. Co je to přesně za pouzdro ale pozná až jejich majitel tím, jestli tam bude držet luneta nebo ne. Asi máš ale pravdu, je tam to vybrání trochu větší, ale asi to bude soudek. Jen to tak vypadá a taky proč by někdo takový vrak tak složitě předělával.

Ale asi je to zbytečná debata to co vypadá napohled záhadně bude jen trochu větší ploška okolo ciferníku :) .Na smetiště s touhle mnou zaviněnou diskuzí :suicide_anim: .
Návštěvník rama
Odesláno

Taky záleží na tom, jestli tím víkem ze soudků zavíráš jen prázné pouzdro PS2, se strojkem, nebo strojek i s tím vymezovacím kroužkem okolo. Je to dýl co jsem to zkoušel,ale pamatuju si že to moc dobře nešlo. Každopádně zabývat se ojetým brakem je ztráta času, taky to už balím.

Odesláno (upraveno)

Tak tu máme jedny Elton Sporty za 30 táců.http://aukro.cz/elton-sport-i-generace-prim-hodinky-i1862333753.html /Odkaz se mi nějak nepovedl./

Upraveno uživatelem rommy
Odesláno

Lubos123456 uz je jednou prodával. Tak se asi neprodaly ???? nebo to jsou druhe??? myslim ze minule to bylo ale to stejne cislo, akorat zvednul cenu :sad01_anim:

Odesláno

Lubos123456 uz je jednou prodával. Tak se asi neprodaly ???? nebo to jsou druhe??? myslim ze minule to bylo ale to stejne cislo, akorat zvednul cenu :sad01_anim:

Pokud bych si měl tipnout, tak za tuhle cenu se asi neprodají

Odesláno

Taky bych tak tipoval, ale jsou fuč. Koupeny.

Opět se potvrzuje že každá věc má svýho kupce, každopádně ať novému majiteli přináší radost, určitě má k tomuto typu bližší vztah....

Odesláno

Pokud bych si měl tipnout, tak za tuhle cenu se asi neprodají

Tvrdím už delší dobu, že Elton Sport ve výborném stavu se všemi původními autentickými díly (luneta, bombírované ručky, číselník, dýnko) hodnotu kolem 30k mají :D .

Každopádně Elton Sport potvrdily, že se z neznáma jako "novodobý" objev staly po Orlíkách druhými nejcennějšími primkami - na úrovni s kal.97 . Samozřejmě co se týče zdokumentované ceny u více prodejů , nikoliv jedinečnosti či počtu kusů :P .

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...