Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 861
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Já teda na tu údržbu akvária moc nebyl, ale ryby jsem dochoval do celkem požehnanýho věku. Nicméně se mi zdá, že měnit každej tejden třetinu vody je moc často - je aspoň převařená nebo jim to dotočíš z kohoutku?

Odesláno (upraveno)

chlapi, 24 ryb na 60litrů ... kdy reálně bude tak 45litrů vody ... buďte prosím soudní a berte tohle jako reálnou příčinu. Nejsem akvarista, dělám 15let teraristiku, přesto jsem nějaké to akva měl a tohle je hrozně hrozně moc.

Obecná poučka říká, že na 1cm ryby NEJMÉNĚ 1 litr vody .... při délce těch Tvých rybek třeba 5cm, tak je to 8-10ryb MAX. Nejdéle jsem měl akva 72litrů a v něm 6 parmiček pruhovaných a bylo to tak akorát.

Upraveno uživatelem solidus
Odesláno

Kyslíku mají myslím dost, nevšiml jsem si že by lapali po dechu, u hladiny se nepohybují, pokud můžu z toho soudit.

Co se týče počtu ryb, konzultoval jsem to v akvaristice, jsem myslel že mi tam poradí dobře...

Odesláno (upraveno)

solidus - jako je to hodně ryb, ale ty neonky jsou prťavý, tetry taky, jak velký jsou zakrslý čichavci teda nevím a co je otík taky nevím, ale myslím, že při dostatku kyslíku by to ty ryby přežily. Spíš by se možná žraly mezi sebou. Že to není ideální o tom žádná, ale v obchodech je taky mají nacpaný do malých akvárií hejna a nepokapou jim.

Edit: otík = že by krunýřovec? O těch se teda říká, že potřebujou aspoň 10 litrů na hlavu. No ale stejně si myslím, že hlavní zádrhel je jinde.

Upraveno uživatelem Klotzman
Odesláno

monkey78 - ryby prostě umírají, já aspoň na nich nepoznám, jak jsou při koupi staré a zda si už něco nepřinesly sebou. Píšeš, že jedna je KO a další dvě vypadají divně. Ty další 2 jsou stejný druh, stejný nákup? Já vodu měnil jednou za 2 týdny, později méně, hodně se odpařovala, tak jsem doléval. Jednou za pár měsíců velká výměna. Z kohoutku. Ryby si s tím vždy poradily. Pokud jsou tam rostliny, filtr, dobrá teplota a občas jsem měřil PH, popř. přidával věci na úpravu vody, bylo to OK. Ryby jsem měl pokud možno odolnější, ale ne vždy. Jednou za čas vždycky nějaká umřela. Co nechcíplo nikdy, byli přísavníci a dorůstali až hrozivé velikosti. Prošel jsem si několika problémy a nikdy nepřišel na to, čím to bylo - zelená řasa. Černá řasa. Úhyn rostlin. Šneci. Byl to boj, ale nakonec to bylo OK. Ryb musí být přiměřeně, dost úkrytů atd., některé druhy se nemají rády a napadají se, zvlášť, pokud je potenciálních obětí málo, v hejnu (u mne 6-8 ks) to bylo lepší, držely spolu. Vždycky mi říkali, že je lepší méně druhů, ale ve větším počtu, zvlášť hejnové. Měli jsme doma 2 akvárka, 60l (cca 15 ryb max) a 120 l (začínal jsem skoro na 40 rybách, později méně). Nedávno jsme obě po 7 letech zrušili. Držím palce. Upozorňuji, že nejsem profík, něco jsem o tom nastudoval, ale jinak amatér a řídil jsem se často metodou pokusů a omylů.

Odesláno

Jo, je to stejný druh a stejný nákup. Je to nové akvárko, cca měsíc a půl, možná jsem ho na začátek příliš přeplnil... Rostlin mám myslím dost, teplotu mám dobrou, uvidíme.

Odesláno

A místo rybiček máme už pár měsíců hada - Krajta královská, nějaká standardní, je dcery, koupena na teraburze. Umístěna v jednom z akvárií, 120 litrů. Je tam hodně vlhko, aspoň podle toho, co jsem četl, ale kdoví, jak vlhkoměr ukazuje, hadovi to evidentně neva, nic neplesniví, často ji (je to holka) bereme ven a vlhkost se sníží. Jednou týdně myška v extra krmícím boxu (na radu Cyrila). Je dobrý sledovat, jak se had chystá, myš hypnotizuje a dělá si za hlavou smyčky aby mohl vyrazit. Jednou to musím natočit a zpomalit, nechápu, jak to dělá, útok trvá zlomek sekundy a myš je omotaná. Už se nám jednou převlékla.   

Omlouvám se za hnusné fotky z mobilu. Ta s lidmi je návštěva, Maxík si hada zamiloval...

post-3283-0-28457100-1490792574_thumb.jpg

post-3283-0-57553300-1490792604_thumb.jpg

Odesláno

Zdravím,

našel by se tady nějaký akvarista? Mám akvárium cca měsíc a půl a dnes ráno jsem našel jednu mrtvou rybku (tetra růžová) a dvě další taky nevypadají dobře. Ještě včera jsem nepozoroval žádné známky nemoci. Je to 60l akvarium, počet rybek 24 (teď už 23) - 8x tetra růžová, 10x neonka obyčejná, 2x čichavec zakrslý a 4x otíci. Odkaluji a cca 1/3 vody měním 1x týdně. Voda nezapáchá. Akorát jsem v sobotu měnil filtr za nový, protože starý přestal fungovat... Co může být špatně? Může to být tou výměnou filtru. Mnohokrát díky

Takhle těžko říct, zkusil bych pořádně procistit filtr a případně vyměnit vodu.

Odesláno

A místo rybiček máme už pár měsíců hada - Krajta královská, nějaká standardní, je dcery, koupena na teraburze. Umístěna v jednom z akvárií, 120 litrů. Je tam hodně vlhko, aspoň podle toho, co jsem četl, ale kdoví, jak vlhkoměr ukazuje, hadovi to evidentně neva, nic neplesniví, často ji (je to holka) bereme ven a vlhkost se sníží. Jednou týdně myška v extra krmícím boxu (na radu Cyrila). Je dobrý sledovat, jak se had chystá, myš hypnotizuje a dělá si za hlavou smyčky aby mohl vyrazit. Jednou to musím natočit a zpomalit, nechápu, jak to dělá, útok trvá zlomek sekundy a myš je omotaná. Už se nám jednou převlékla.   

Omlouvám se za hnusné fotky z mobilu. Ta s lidmi je návštěva, Maxík si hada zamiloval...

na tu vysokou vlhkost pozor, tenhle druh krajty jí moc nemusí, žijí převážně v sušším prostředí

Odesláno

Standis - díky za upozornění. Koupil jsem do akvárka teploměr a vlhkoměr. Do krytu, který pochází z akvárka, jsem vyvrtal spoustu děr, aby teplý, vlhký vzduch mohl unikat nahoru. Přesto, když máme hada venku a kryt je dole, vlhkost dost klesá. No, možná vyvrtám další díry... Jak se pozná, že se to hadovi nelíbí? Vypadá normálně, obvykle je schovaný, večer vylézá, když ho vytáhneme, je normálně čilý. Žere a pije, jednou se převléknul. Vlhkost je tam asi i díky tomuhle plochému "jezírku", cca 1x týdně doplňujeme vodu, had z něj pije nebo se skrz vodu proplazí, asi mu to dělá dobře:-).

Na druhou stranu netuším, jestli vlhkoměr ukazuje správně ani jak se vlhkost mění v různých prostorách akvárka - vlhkoměr je na zadní stěně, asi uprostřed stranově i výškově.

post-3283-0-99135500-1490866820_thumb.jpg

Odesláno

Standis - ti jsou nádherní. Co je zač ten rezavej?

uprostřed Krajta mřížkovaná, poslední Hroznýšovec duhový

jinak ze včerejších zpráv:

29. března 2017  11:55

Neobvyklý případ usmrcení dospělého člověka krajtou oznámila místní policie z indonéského ostrova Sulawesi. Při pátrání po nezvěstném zemědělci na palmové plantáži nalezli vesničané sedmimetrovou Krajtu mřížkovanou, která zjevně zažívala rozměrnou kořist. Když policisté hada zabili a rozpárali, našli v útrobách natrávené tělo nebohého muže.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/sedmimetrova-krajta-sezrala-muze-sulawesi-indonesie-p0r-/zahranicni.aspx?c=A170329_110951_zahranicni_aha

Odesláno

Standis - díky za upozornění. Koupil jsem do akvárka teploměr a vlhkoměr. Do krytu, který pochází z akvárka, jsem vyvrtal spoustu děr, aby teplý, vlhký vzduch mohl unikat nahoru. Přesto, když máme hada venku a kryt je dole, vlhkost dost klesá. No, možná vyvrtám další díry... Jak se pozná, že se to hadovi nelíbí? Vypadá normálně, obvykle je schovaný, večer vylézá, když ho vytáhneme, je normálně čilý. Žere a pije, jednou se převléknul. Vlhkost je tam asi i díky tomuhle plochému "jezírku", cca 1x týdně doplňujeme vodu, had z něj pije nebo se skrz vodu proplazí, asi mu to dělá dobře:-).

Na druhou stranu netuším, jestli vlhkoměr ukazuje správně ani jak se vlhkost mění v různých prostorách akvárka - vlhkoměr je na zadní stěně, asi uprostřed stranově i výškově.

Krajtu královskou mám 16let, má tam -těch několik let suchou přírodní kůru, vlhčím jen v období před svlekem a i to nemá rád, protože když mu kůru porosím, tak hned vyleze nahoru na poličku a dole na vlhké kůře nezůstane. Jak poznáš, že mu to nevyhovuje? Pokud je vlhkost v celém terárku a je jí opravdu hodně, tak to poznáš až když u něho začne plíseň.

Jinak doporučuji tyto stránky:

http://tera.poradna.net/

Odesláno

Twl, já ti je normálně závidím, ten zelenáč je taky boží. Úplně začínám cítit akutní nedostatek hadů v bytě.

Jenže já musel svýho hada krmit celej život násilím, podruhý už do toho nendu.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...