Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
Všeobecná úvěrová banka mírně zvyšuje úrokovou sazbu z 3,60 % p.a. na 3,70 % p.a.
Tato banka má svá specifika, které efektivní úrokovou sazbu ještě mírně zvyšují.
1) denní připisování úroků - úrok se okamžitě připisuje ke vkladu a od následujícího dne je tak i s vkladem úročen
2) pro slovenské daňové nerezidenty platí, že není strhávána 20 % slovenská daň. Pokud si tedy opatříte potvrzení o českém daňovém domicilu (stačí jedenkrát za celou dobu trvání účtu), daníte až následující rok v běžném daňovém přiznání (do té doby je to, co by jinak česká banka strhla jako srážkovou daň, úročeno)
Pokud je roční úrokový výnos do 20 000 Kč a nepodávate daňové přiznání, nemusíte ho kvůli tomu podávat a úrok tak máte bez daně (pokud ho ale podáváte, protože musíte z jiného důvodu, tak tento výnos tam musíte zahrnout). Kdo nepracuje (důchodci, nezaměstnaní,...) tak může ušetřit díky odečitatelným položkám na dani z příjmu.
Sazba 3,70 % p.a. není nejvyšší úroková sazba na trhu, ale ve své kategorii (neomezná částka, bez nutnosti plnit podmínky obratu na účtu, plateb kartou, sjednání dalších služeb jako investice a další) je rozhodně bezkonkurenční.
Rozumé alternativy (pro částky do 500 000 Kč, pak úrok klesá):
mBank 4,01 % p.a., podmínka 5 plateb kartou a příchozí platba 15 000 Kč na běžný účet
Raiffeisen 4 % p.a., podmínka 10 plateb kartou
Pak tu je třeba ČS a ČSOB, ale tam je podmínkou mít další produkty, jako investice a podobně. Možná ještě Komerční banka, kde je 3,5 % p.a. (do milionu), pokud na účet jednorázově přijde 100 000 Kč.
Odesláno

Když jsem si na jejich fancy webu kliknul, že mám zájem o zhodnocení, vklad do 1 MCZK s krátkodobým horizontem rok, tak nováčci musí přinést minimálně ten míč. Pro nás drobné střádaly s řádově statisíci korun J&T Banka asi nebude, co?

Citovat

Minimální vklad je 1.000.000 CZK. Stávající klienti, kteří mají nebo měli v J&T Bance investice alespoň ve výši 100 000 CZK nebo vklady alespoň ve výši 1 000 000 CZK, si mohou Termínovaný vklad v CZK založit s minimálním vkladem 100 000 CZK.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odesláno

Pravda, neuvědomil jsem si. Mně zajímají jen spořáky a tam ten milion je potřeba jen při založení, pak už tam mohou být jakékoliv částky. Takže ted mám ten jejich spořák s nulovým zůstatkem a čekám, až budezase zajímavý.

Pro tebe -  vytahat kreditky a je to doma :). Já vždycky na začátku měsíce tahám zůstatky z kreditek a dávám na spořáky. Úplně super je Komerční banka, která u té prémiové kreditky má výběr z bankomatu zdarma a bez úročení. A za rozumných 50 korun to má Spořitelna také bez úročení. 

• Dát hlas 1
Odesláno

Díky. Technicky tomu rozumím, ale i kreditka je pro mě no-go. Z naprosto subjektivních důvodů. Ale jestli to chápu správně, tak stačí založit spořící účet a poslat na něj milion korun a třeba další pracovní den z něj klidně zase všechno poslat pryč? Samozřejmě prakticky bych tam nechal své úspory a poslal pryč jen to, co bych měl "půjčené" do toho požadovaného milionu?

Aktuálně mám na spořícím účtu u KB 3% p.a. na spořícím účtu Monety, který mám jako operativní rezervu pro svůj běžný každodenní účet tamtéž, 2,6%. Tak hledám další možnosti.

Odesláno

Ano, je to tak možné.

Já mám u KB 3,5 %, u mBank a Raifky 4 %.

Víc, než JT nabídne ještě VUB s 3,70 (já mám díky nějaké akci z minula 3,85). Pak mám ještě 4 % u Partnets jako odměnu za doporučení.

Jo, kreditky se musí hlídat, ale můžou ti něco přinést, já odhaduji roční výnos na takových 25 tisíc :)

• Like 1
Odesláno
Ahoj, mám dotaz k exkluzivnímu účtu u RB, konkrétně ke zlatým debitkám a cestovnímu pojištění. U MC i Visa debetní karty Gold vidím že je k nim nabízené to samé pojištění jako doplňková služba a je to od toho samého poskytovatele. Pokud mám ty karty obě, znamená to že mám to cestovko 2x anebo se to počítá jen jako jedno?
Pokud se najde někdo kdo také využívá, budu rád za info
Urcite nejde cerpat 2x/vicekrat. Zvolis si, z jake pojistne smlouvy budes cerpat a tam se bude resit pojistne plneni. Nemuzes pri naroku treba 10k cerpat tuto castku od vice pojistoven - nebo spis vice smluv, klidne muzou byt u jedne pojistovny. Jednak se te na to pojistovny ptaji, jestli uz jsi nekde zadal/dostal a navic bys pak mohl ty penize navic muset vratit
Odesláno

Tohle není úplně přesné. Je možné čerpat z více smluv, jen s výjimkami (uvedu níže) není možné získat vyšší plnění, než byla způsobená škoda.
Tedy je možné, aby část škody zaplatila jedna pojišťovna a část jiná (nebo ta samá z jiné pojistky), pokud celkové plnění nepřesáhne způsobenou škodu. Pojišťovny se ptají, zda je klient pojištěn na stejné riziko i jinde a pokud ano, může ta pojišťovna, která plnila (pokud plnila vše) uplatit regres vůči jiné pojišťovně (ostatním pojišťovnám) v příslušném poměru (zpravidla dle výše pojistného krytí). Čistě teoreticky, pokud škoda přesahuje pojistný limit jedné smlouvy, je možné uhradit zbytek škody ze smlouvy jiné, zákonu to neodporuje, ale praktická realizace bude dost boj s byrokratickým šimlem, zatímco nárokující strana (třeba nemocnice) bude požadovat plnění po Vás (jako pacientovi), budou vás jednotlivé pojišťovny posílat od čerta k ďáblu, ale teoreticky byste se měli dopracovat toho, že bude celá škoda uhrazena.

Výjimka: u škod na zdraví je možné plnit vícenásobně z různých pojistek a to u každé samostatně. Tj. např. budu zraněn při dopravní nehodě, mám nárok na úhradu škody z povinného ručení viníka, ale zároveň si mohu nechat hradit z vlastního úrazového pojištění a to i u více pojišťoven naráz. U některých pojišťoven může být pojistnými podmínkami stanovena maximální výše násobku pojistného plnění (např. jsem se setkal se čtyřnásobkem základních částek), ale to je pouze omezení v rámci jedné pojišťovny. Tedy budu mít u pojišťovny A sjednáno několik smluv, které budou dohromady na pětisnásobek základních částek, dostanu ale čtyřnásobek, stále můžu požadovat ale plnění od pojišťovny B kde budu míst také smlouvu a od pojišťovny C z povinného ručení viníka. Opakuji - tento specifický případ se vztahuje pouze na škody na zdraví. Škody na majetku (nabourané auto), finanční újma (ztráta na výdělku, zrušená dovolená, rozbité Rolexky) mohu dostat pouze do výše způsobené škody.

Je tu ještě jeden případ, kdy je běžné plnění z více pojistek u škody na majetku. Např. u nabouraného auta si můžu nechat hradit z havarijního pojištění a z povinného ručení viníka uplatit poze spoluúčast (nebo ji uplatit z blbostky zaměstnance-řidiče). Obvykle je to výhodnější, pojišťovny při plnění z HAV bývají vstřícnější, setkal jsem se s HAV smlouvami, kde se hradilo třeba 120 % obecné ceny vozidla (počítalo se s tím, že cena v bazarech předpokládá ne úplně 100 % stav vozidla a tedy cena bazarového auta zcela neodpovídá ceně "mého" auta před nehodou). Navíc v případě, že je prokázána plná vina druhého vozidla, tak to obvykle nemívá vliv na bonus (neb na pojišťovnu přešlo právo na regres).

• Like 1
  • Díky 1
Odesláno (upraveno)

Nemáte někdo @Patrik zkušenost s okamžitou SEPA platbou z Německa na EUR účet v české bance. Ptal jsem se v Raiff a moc tomu nevěřím, že to bude spolehlivé

Třeba jiná banka?

Díky

Upraveno uživatelem p3k
Odesláno

Pokud vím, tak u nás umí instant SEPA jen Oberbank, Fio a J&T. Ale třeba se přidaly další.

nikdy jsem ale nezkoušel 

• Dát hlas 1
Odesláno
před 10 hodinami, Patrik napsal:

Pravda, neuvědomil jsem si. Mně zajímají jen spořáky a tam ten milion je potřeba jen při založení, pak už tam mohou být jakékoliv částky. Takže ted mám ten jejich spořák s nulovým zůstatkem a čekám, až budezase zajímavý.

Pro tebe -  vytahat kreditky a je to doma :). Já vždycky na začátku měsíce tahám zůstatky z kreditek a dávám na spořáky. Úplně super je Komerční banka, která u té prémiové kreditky má výběr z bankomatu zdarma a bez úročení. A za rozumných 50 korun to má Spořitelna také bez úročení. 

Takže vybereš z kreditky v bankomatu/vkladomatu cash, hned ho vložíš na běžný účet, odkud ho převedeš na spořák? A posledního pak převedeš peníze na účet u kreditky? Kolik je limit pro výběr hotovosti z bankomatu KB? 

Odesláno

Buď, nebo ja to takhle taham pres revolut. Teoreticky by to mělo jit i pres dobití Airbank, ale to jsem zatím nezkoušel, tam se uz bojím, že to je moc okaté a ze by tam mohl byt zádrhel, ale v principu je to asi to stejne co revolut.

Odesláno

Přesně tak. KB z bankomatu (KB bankomat na 1 výběr mi dal 80 tisíc, AirBank sdílený bankomat 120 tisíc), ostatní přes Revolut

Odesláno
Tohle není úplně přesné. Je možné čerpat z více smluv, jen s výjimkami (uvedu níže) není možné získat vyšší plnění, než byla způsobená škoda.
Tedy je možné, aby část škody zaplatila jedna pojišťovna a část jiná (nebo ta samá z jiné pojistky), pokud celkové plnění nepřesáhne způsobenou škodu. Pojišťovny se ptají, zda je klient pojištěn na stejné riziko i jinde a pokud ano, může ta pojišťovna, která plnila (pokud plnila vše) uplatit regres vůči jiné pojišťovně (ostatním pojišťovnám) v příslušném poměru (zpravidla dle výše pojistného krytí). Čistě teoreticky, pokud škoda přesahuje pojistný limit jedné smlouvy, je možné uhradit zbytek škody ze smlouvy jiné, zákonu to neodporuje, ale praktická realizace bude dost boj s byrokratickým šimlem, zatímco nárokující strana (třeba nemocnice) bude požadovat plnění po Vás (jako pacientovi), budou vás jednotlivé pojišťovny posílat od čerta k ďáblu, ale teoreticky byste se měli dopracovat toho, že bude celá škoda uhrazena.

Výjimka: u škod na zdraví je možné plnit vícenásobně z různých pojistek a to u každé samostatně. Tj. např. budu zraněn při dopravní nehodě, mám nárok na úhradu škody z povinného ručení viníka, ale zároveň si mohu nechat hradit z vlastního úrazového pojištění a to i u více pojišťoven naráz. U některých pojišťoven může být pojistnými podmínkami stanovena maximální výše násobku pojistného plnění (např. jsem se setkal se čtyřnásobkem základních částek), ale to je pouze omezení v rámci jedné pojišťovny. Tedy budu mít u pojišťovny A sjednáno několik smluv, které budou dohromady na pětisnásobek základních částek, dostanu ale čtyřnásobek, stále můžu požadovat ale plnění od pojišťovny B kde budu míst také smlouvu a od pojišťovny C z povinného ručení viníka. Opakuji - tento specifický případ se vztahuje pouze na škody na zdraví. Škody na majetku (nabourané auto), finanční újma (ztráta na výdělku, zrušená dovolená, rozbité Rolexky) mohu dostat pouze do výše způsobené škody.
Je tu ještě jeden případ, kdy je běžné plnění z více pojistek u škody na majetku. Např. u nabouraného auta si můžu nechat hradit z havarijního pojištění a z povinného ručení viníka uplatit poze spoluúčast (nebo ji uplatit z blbostky zaměstnance-řidiče). Obvykle je to výhodnější, pojišťovny při plnění z HAV bývají vstřícnější, setkal jsem se s HAV smlouvami, kde se hradilo třeba 120 % obecné ceny vozidla (počítalo se s tím, že cena v bazarech předpokládá ne úplně 100 % stav vozidla a tedy cena bazarového auta zcela neodpovídá ceně "mého" auta před nehodou). Navíc v případě, že je prokázána plná vina druhého vozidla, tak to obvykle nemívá vliv na bonus (neb na pojišťovnu přešlo právo na regres).
Souhlasim a dik za upresneni
Odesláno
před 9 hodinami, Maro napsal:

Buď, nebo ja to takhle taham pres revolut. Teoreticky by to mělo jit i pres dobití Airbank, ale to jsem zatím nezkoušel, tam se uz bojím, že to je moc okaté a ze by tam mohl byt zádrhel, ale v principu je to asi to stejne co revolut.

Áno, mám to vyskúšané, ide to. Ale "iba" 100k mesačne, dobíjanie má obmedzené Airbanka.

• Díky 1
Odesláno
před 13 hodinami, Patrik napsal:

Přesně tak. KB z bankomatu (KB bankomat na 1 výběr mi dal 80 tisíc, AirBank sdílený bankomat 120 tisíc), ostatní přes Revolut

Ok, proč ale vlastně vybíráš ten cash (80k - vícekrát?)) a netaháš všechno přes Revolut? Zajímá mě kreditka KB.

Odesláno

Z toho Revolutu to taky musím nějak dostat. Což u jiných kreditek dělám přes dobírky na poště a to už je náklad.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...