Patrik Odesláno 4. června 2013 Nahlásit Odesláno 4. června 2013 Patriku, mas znalost toho jak funguje evidence vlastniku verejne obchodovatelnych akciovych titulu v USA, neco jako analogie SCP u nas? Tedy jak dosahnout toho, ze by v USA byla nekde zapsana ve statnich udajich informace, ze jsem nakoupil X kusu titulu Y na napriklad NYSE? Aktualne to totiz funguje tak, ze kdyz nakoupim u treba FIO/ Saxo apod, tak ti to koupi pres US zprostredkovatele a ten to nakoupi pro tu ceskou banku na trhu. Tzn znalost toho, ze majitelem tech papiru jsem ja, ma pouze moje banka. To se mi nelibi.. Ale je docela dobre mozne, ze to nema zadne lepsi reseni..Ahoj, s tímhle bohužel neporadím. investování jde úplně mimo mě, já jsem extrémně konzervativní střadatel . Pokud vím, moji známí mají účty přímo u zahraničních obchodníků (pak řeší ten problém, že jim nechtějí brát příchozí platby od devizovek, protože požadují aby příchozí platby byly z účtu na stejné jméno - tohle splňuje jen Citfin, ale prý se někomu podařilo jednoho amerického obchodníka přesvědčit na Akcentu, protože ji znal), ale zkus se zeptat na nějakém odborněji zaměřeném fóru, třeba finexpert.cz
Patrik Odesláno 4. června 2013 Nahlásit Odesláno 4. června 2013 Přidám ještě jednu malou zprávičku z finančního prostředí. Zájem o II. pilíř je tak malý, že fondy lobbují za to, aby členství v něm bylo automatické a místo žádosti o vstup by se muselo aktivně žádat o výstup! Tak bacha na to!http://ekonomika.idnes.cz/lide-si-v-penzijnich-fondech-nespori-d77-/ekonomika.aspx?c=A130602_212157_ekonomika_brmDo konce června to snad neprojde a pak se mě to už nebude týkat , ale mladší ročníky by si měly dávat pozor, aby nevstoupily do něčeho, do čeho nechtějí a z čeho už do konce života nebudou moci vystoupit.
Viktor Odesláno 4. června 2013 Nahlásit Odesláno 4. června 2013 2 tmoris:Vícestupňová evidence v registrech cenných papírů je celosvětový standard, na který přechází i ČR. SCP už neexistuje, Centrální depozitář převzal stará data SCP s individuálními účty, ale nové nákupy jsou už také evidovány na podúčtech vypořádací banky nebo obchodníka s cennými papíry. V porovnání s individuálními účty je to spíš bezpečnější, licencované subjekty s účty v registrech vedou majetek zákazníků odděleně od svého a v případě jejich bankrotu není majetek klientů součástí konkurzní podstaty. V historii je minimum případů, že by se někdo naboural na účty s klientskými cennými papíry vedené pod bankami a OCP. Zato bylo dost případů vykradení individuálních účtů v SCP. V každém případě ale doporučuju používat služby finančních institucí s dobrým ratingem a pověstí, u nich se dá očekávat, že mají vnitřní kontrolní systémy zabraňující podvodům a že se k případným problémům postaví čelem, aby si neponičili reputaci.
KFL Odesláno 4. června 2013 Nahlásit Odesláno 4. června 2013 Přidám ještě jednu malou zprávičku z finančního prostředí. Zájem o II. pilíř je tak malý, že fondy lobbují za to, aby členství v něm bylo automatické a místo žádosti o vstup by se muselo aktivně žádat o výstup! Tak bacha na to!http://ekonomika.idnes.cz/lide-si-v-penzijnich-fondech-nespori-d77-/ekonomika.aspx?c=A130602_212157_ekonomika_brmDo konce června to snad neprojde a pak se mě to už nebude týkat , ale mladší ročníky by si měly dávat pozor, aby nevstoupily do něčeho, do čeho nechtějí a z čeho už do konce života nebudou moci vystoupit. Jo, to jsem četl, dobrá kujvárna . Nevěřím tomu, že by to mohlo projít, i když u nás jeden nikdy neví.
Jakubisko Odesláno 4. června 2013 Nahlásit Odesláno 4. června 2013 Dnes nasr. a znechucen Komerční bankou. Žádal jsem o vrácení poplatku za vystavení nové karty po blokaci. Mám uzavření pojištění Merlin, které podle webu KB i sazebníku kryje tento poplatek. Realita je taková, že mám uzavřenou starou variantu pojištění, která ještě toto neuměla (nebo aspoň to neuměla na kreditní karty). Jednak mě nikdo neinformoval, že je k dispozici nová varianta pojištění a druhak na webu žádnou takovou podmínku nemají - stojí tam doslova máš Merlin, vrátíme poplatek. Jsem před rozhodnutím utéct s běžným účtem od KB. Bohužel u nich mám hypotéku, kterou chci splatit na jaře příštího roku a penzijní připojištění - to jen tak nesplatím hehe. V každém případě teď jsem na nějakou dobu v zahraničí a běžný účet používám leda na placení zmíněné hypotéky a penzijka. Na to by stačilo asi mBank?
Patrik Odesláno 4. června 2013 Nahlásit Odesláno 4. června 2013 Obecně je pojištění platebních karet na nic. Levné banky vydávají karty zdarma (i po blokaci z důvodu ztráty) a za zneužití většinou nese odpovědnost banka - i když se k tomu nerady přiznávají a musí se jim "pomoci" finančním arbitrem . A i kdyby nakonec rozhodl jinak, horní hranice odpovědnosti klienta (není-li použit pin) je 150 ? (nařízení EU). Pojištění platebních karet je jen snahou přenést riziko banky na klienta. Karet mívám kolem 10 (špatně se to stanovuje, obvykle jsem v období, kdy nějakou ruším a jinou zakládám) a nikdy jsem si pojištění zneužití nejednával.
Patrik Odesláno 4. června 2013 Nahlásit Odesláno 4. června 2013 Na splacení hypotéky ti samozřejmě stačí jakýkoliv bezplatný účet. Za různých podmínek je nabízejí Air Bank, Citi, Equa, FIO, GE, ING (no, je to sice spořák, ale platit z něj jde na 3 účty), mBank, Poštovní spořitelna, Wüstenrot a Zuno. Dokonce i ČS umí bezplatné účty, ale ty podmínky za to nestojí - jinde mají to samé jednoduššeji.Problém je, pokud máš ve smlouvě o hypotéce povinnost mít u KB účet. Ať absolutně, nebo výměnu za nějaké úrokové zvýhodnění.
Jakubisko Odesláno 4. června 2013 Nahlásit Odesláno 4. června 2013 Díky Patriku. Mrknu na ty podmínky a jestli tam nebudu nějak háčkovaný, zdrhám k mBank. Nicméně pokud ano, potom o argument víc, proč zrušit poplatky za vedení úvěrového účtu.
KFL Odesláno 4. června 2013 Nahlásit Odesláno 4. června 2013 (upraveno) Mám hypo u ČS a jediná podmínka byla vedení BÚ výměnou za slevu na poplatky. Účet jsem osekal na absolutní minimum (29 Kč měsíčně) a jsem vesele u jiný banky a do ČS jen posílám splátku.A i kdybys tam měl, Kubo, povinnej obrat, tak tam holt jednou za měsíc pošleš a zase odešleš prachy. Bude to stát 10 kaček navíc, ale za ten klid a pocit, že nejsi ve spárách týhle strašný organizace (KB) to stojí.Já byl u KB jen kvůli hypo cca 4 roky zpět a nechápu, jak tenhle ústav někdo může dobrovolně používat. Viz moje starý dojmy.(Zrušení účtu na domovské pobočce - viz článek - samozřejmě proběhlo s komplikacemi a byla nutná intervence ředitelky pobočky. Když jsem pak odcházel z KB, cítil jsem nebývalý pocit úlevy.) Upraveno 4. června 2013 uživatelem KFL
Patrik Odesláno 4. června 2013 Nahlásit Odesláno 4. června 2013 Jakubisko: kdybys chtěl poslat "doporučení" do mBank (oba vyděláme pětikilo), pošli mi SZ KFL: i účet u ČS můžeš mít zdarma - http://www.mesec.cz/clanky/osobni-ucet-ceske-sporitelny-za-vernost-slevy/stačí tam točit 100 000 Kč za měsíc, klidně i mezi vlastními úcty (jen musí být u jiné banky, ideální je na tohle ING konto, které při převodu neposílá jméno majitele, opět můžu poslat "doporučení" )Má to i další "synergický efekt" - banky sledují obraty na účtech a podle toho nabízejí úroky při refixaci. Pokud mají pocit, že klient má příjmy, že ho každá banka ráda uvítá, nasadí lepší úrok, aby jim nezdrhnul. Pokud vidí, že tak tak splácí, tak ho při refixaci pěkně "osolí". Vím o případu, kdy ČS u člověka, který přišel o zaměstnaní nabídla refix za 6 % a jemu nezbylo, než souhlasit.
Zdeneli Odesláno 4. června 2013 Nahlásit Odesláno 4. června 2013 Když jsem odcházel od KB, tak jsem dostal příjemný kopanec do zadku v podobě 1000 kč poplatku za zrušení účtu, jo to byly doby.
KFL Odesláno 4. června 2013 Nahlásit Odesláno 4. června 2013 (upraveno) Jakubisko: kdybys chtěl poslat "doporučení" do mBank (oba vyděláme pětikilo), pošli mi SZ KFL: i účet u ČS můžeš mít zdarma - http://www.mesec.cz/clanky/osobni-ucet-ceske-sporitelny-za-vernost-slevy/stačí tam točit 100 000 Kč za měsíc, klidně i mezi vlastními úcty (jen musí být u jiné banky, ideální je na tohle ING konto, které při převodu neposílá jméno majitele, opět můžu poslat "doporučení" )Má to i další "synergický efekt" - banky sledují obraty na účtech a podle toho nabízejí úroky při refixaci. Pokud mají pocit, že klient má příjmy, že ho každá banka ráda uvítá, nasadí lepší úrok, aby jim nezdrhnul. Pokud vidí, že tak tak splácí, tak ho při refixaci pěkně "osolí". Vím o případu, kdy ČS u člověka, který přišel o zaměstnaní nabídla refix za 6 % a jemu nezbylo, než souhlasit. Co se refinance týče, to budu řešit až za 3 roky a stejně asi přejdu jinam. Prostě podle toho, kdo dá lepší podmínky .U Raifky jsem měl první hypo, byl jsem u nich 10 let a nabídli zdaleka nejhorší úrok ze všech (4,04 z původních 4,1), takže u nich synergie moc nezafungovala . Upraveno 4. června 2013 uživatelem KFL
Brownicek Odesláno 5. června 2013 Nahlásit Odesláno 5. června 2013 (upraveno) Premyslim o zalozeni dalsiho uctu (stavajici studentske G2 u KB)... Slouzil by v podstate jenom k platbam kartou v zahranici (dovoleny apod.) plus nakupum (US eshopy a paypal na ebay). Co byste mi doporucili? Upraveno 5. června 2013 uživatelem Brownicek
Patrik Odesláno 5. června 2013 Nahlásit Odesláno 5. června 2013 (upraveno) Co takhle kreditka (například bezplatná Easy) od Rajfky? Má čistý kurz MasterCard a placené varianty (Style a DeLuxe) navíc vrací 1 až 2 % z platby.Na www.bankovnipoplatky.com/kreditni-karta je možné získat RB Style na 2 roky zdarma. Pro případný výběr hotovosti Equa. Kurz není úplně nejlepší (ale ani extra špatný) a má výběry v zahraničí za 9 Kč (v tuzemsku zdarma) Upraveno 5. června 2013 uživatelem Patrik
Brownicek Odesláno 5. června 2013 Nahlásit Odesláno 5. června 2013 Díky a tip.. Hotovost v zahraničí jsem snad ještě nevybíral (a ten jeden vyber mesicne by mel byt na karte u G2). Jen se teď koukám, že jim nemám jak doložit pravidelný příjem, takže pro mě zatím bohužel
Patrik Odesláno 5. června 2013 Nahlásit Odesláno 5. června 2013 Dalibor Chvátal (šéfredaktor Měšce) připravuje velký test karet (nejspíše v červenci), tak dám pak vědět až bude. Zatím si můžeš posloužit starším http://www.mesec.cz/clanky/kurzy-platebnich-karet-velky-test-v-eur-usd-a-gbp/
Návštěvník Zmizík Odesláno 6. června 2013 Nahlásit Odesláno 6. června 2013 Čau Patriku, todle mně zní jako možnost převést peníze z běžného spořícího účtu na termínovaný. Nebo ne? http://www.imsd.cz/files/novinky/realizace_ukonu.pdfA kdyby to tak bylo, co by z toho plynulo? Asi pokus o omezení runu v případě, že by to tak udělalo hodně klientů, ne?
Patrik Odesláno 6. června 2013 Nahlásit Odesláno 6. června 2013 Ahoj,já jsem vybral ze spořáku vše, co jsem tam měl hned začátkem května, jak snížili úrok z 2,8 na 2,1 % (a dal to do ERB za 3,4 (aktuálně 2,85)).Co se týče této nabídky - no aktuálně stejně nemůžeš peníze vybrat, tak proč je nemít vázané za víc. Když MSD "padne", tak ti prachy vyplatí FPV, takže bych do toho šel, snad jen kdybys s nima v dohledné době počítal a čekal, až opět začnou fungovat, že je vybereš, tak bych doporučil netermínovat.Každopádně jestli MSD skončí a na trhu se najednou objeví těch 14 miliard z FPV, tak poletí úrokové sazby všech bank a založen raketově dolů .
Viktor Odesláno 6. června 2013 Nahlásit Odesláno 6. června 2013 Ještě jsem nezažil, aby finanční instituce, ve které zasáhnul stát, to nakonec ustála. Třeba bude MSD první. Zato prakticky všude se "ztratily" prachy.
Patrik Odesláno 6. června 2013 Nahlásit Odesláno 6. června 2013 Tím o důvod víc si to zafixovat. Pojištění se vztahuje na vklad včetně (i nepřipsaných) úroků. Aspoň dostane víc peněz .
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se