Přejít na obsah

Jakou mate banku?

Doporučené příspěvky

...takt o teda nevím, pánové... holt mám pobočku asi nějakej lepší oddíl, či co  :D  Paradoxní je, že já jsem bezkontakt nechtěl a nepoužívám ho. Vy po něm prahnete a nic. Na druhou stranu, implementace se SVK je problém, který měla mít UCB vyřešen už 1:1:2014 a dodnes nemají spárované systémy v ebankingu...  Mám pocit, že to dělají čeští IT odborníci (respektive dodavatelé) a protože z italského krev neteče, tak to ještě asi nějaký ten měsíc potrvá, páč  čím víc času a problémů, tím větší faktura, že ?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

...takt o teda nevím, pánové... holt mám pobočku asi nějakej lepší oddíl, či co   :D  Paradoxní je, že já jsem bezkontakt nechtěl a nepoužívám ho. Vy po něm prahnete a nic. Na druhou stranu, implementace se SVK je problém, který měla mít UCB vyřešen už 1:1:2014 a dodnes nemají spárované systémy v ebankingu...  Mám pocit, že to dělají čeští IT odborníci (respektive dodavatelé) a protože z italského krev neteče, tak to ještě asi nějaký ten měsíc potrvá, páč  čím víc času a problémů, tím větší faktura, že ?

Já bezkontakt mám u CITI a používám pořád, je to dost komfortní :cheers: U Uni bylo super vybírání z bankomatu v Rakousku a na Slovensku zdarma, jinak ani nevím, proč tam jsem. 

Asi bude potřeba napsat projekt na upgrade a trochu toho ladění no.. to na exec boardu projde, stejně tomu nikdo nerozumí :D

Odkaz ke komentáři

Přátelé je nějaký způsob, jak zjistím momentální kurz, který mi naúčtuje Spořitelna při platbě kreditní či debetní kartou v zahraničí, případně při výběru z bankomatu (přepokládám, že to bude stejné)? Jde o eurozónu, takže by tam nemělo docházet k žádným přepočtům. Díky.

Nijak. Platba se účtuje kurzem v okamžiku zaúčtování a to je zpravidla tak o 2 až 3 dny později (ale v určitých případech to může být i o několik týdnů později) a zpravidla použije banka ten nehorjší kurz daný den (pokud se během dne mění).

Sledovat tak konkrétní kurz nemá smysl, ale můžeš sledovat spread (rozdíl mezi prodejním a nákupním kurzem), ten mají banky obvykle dlouhodobě stabilní, můžeš tak porovnávat jednotlivé banky mezi sebou i vzhledem ke směnárnám.

Pokud platíš v zahraničí často, doporučuji tento článek - http://www.mesec.cz/clanky/velky-reality-test-kurzu-platebnich-karet-2014/ , zde si můžeš vybrat vhodnou kartu. Ideální je, pokud karta používá kurzy karetní asociace bez příplatku, což je aktuálně Cetelem (tam navíc je možné nastavit bonus 2 - 4 % z plateb, max. 400 - 800 Kč), nebo kreditní (pozor, pouze kreditní, ne debetky) karty Unicredit (a pouze MasterCard, ne VISA).

Rozdíl mezi bankou s nejlepšími a nejhoršími kurzy přesahuje 5 % a když se do toho započítají ještě ony bonusy, tak to udělá docela dost.

Další variantou je multiměnové konto a "dobíjení" přes devizovou společnost, tam je ale třeba počítat s poplatky, takže se to vyplatí jen při velkých objemech transakcí.

Ten účet někde v eurozóně je dobrý nápad a eura koupíš právě přes devizovku - např. zde http://trhy.mesec.cz/clanky/prisnejsi-podminky-procistily-trh-devizovych-spolecnosti-nektere-neprezily/ . Na drobné transakce je třeba Easychange, která má spread 14 haléřů (tedy 7 haléřů na 1 euru od středu). Jenže třeba německé banky nejsou při zřizování účtů cizincům zrovna vstřícné, chtěl jsem si zřídit účet u DKB.DE a odmítli mě. Účet ti zřídí např. VR Bank Zittau, ale ta ho nemá úplně zdarma. Na druhou stranu je to způsob jak se dostat k EC Karte, bez které jsi v Německu dost často "namydlený" (spoustu obchodů, zejména diskonty nebere klasické MasterCard nebo VISA i když u českých hranic se situace začíná pomalu zlepšovat).

Rozumným kompromisem by byl eurový účet u české banky s minimálními poplatky - tady by mohlo pomoci FIO, které má eurový účet vedený bez poplatků a kartu k němu taky. Poud se nic nezměnilo, tak při platbě v eurech nedochází ke konverzi (není to u našich bank samozřejmé), takže z eurového účtu budeš platit rovnou v eurech. Příchozí SEPA platba na účet stojí 20 korun a pokud použiješ devizovku (Akcenta, Easychange, možná i Fortissimo), která má účet rovněž u FIO, tak půjde o převod v rámci banky a tudíž nezaplatíš popaltek žádný.

Nemyslel jsem to jako knížecí radu, ale jako radu, že pokud nechceš řešit neřešitelné, tak je řešením eurokonto :)  . Nevím tedy jak chceš zjistit kolik korun tě v určitou chvíli bude stát transakce, kterou budeš provádět v zahraničí z karty vedené v české měně u české banky. Jak už jsem psal, ovlivňuje to tolik faktorů, že to, podle mé zkušenosti, zjistit nelze : jednak kde platíš či vybíráš eura (země, bankomat které banky nebo terminál prodejce (opět poskytnutý kterou bankou?)), potom která korespondenční banka tvé banky a banky příjemce  provádí celaring (to je vypořádání konverze a platby vůbec) a potom taky, kdy, který den všechny banky operaci zpracují? Protože můžeš zaplatit zítra, a jedna banka ti transakci zaúčtuje během 24h, ale taky ti ji může zaúčtovat za několik dnů, a to nemluvíme o tom, že každá z těch bank ( a nejsou jen dvě) to může zpracovat (zaúčtovat) jiný den.... čili garantovat kurz je jaksi nemožné, jestli tomu trochu rozumíš, co jsem ti právě napsal.Nicméně v případě konverze koruna/euro jsou denní rozdíly celkem marginální, zatím :) takže bych to moc neřešil, opravu jde o haléře. Dalšími faktory jsou : která banka pracuje s kterým přepočítacím kursem (svým, londýnským, ECB, CNB atd), a další podružnosti, jako jsou ceny transakcí (poplatky). Takže jediné řešení je, vyměnit koruny na eura a platit jimi ( a pak máš kurs jasný), nebo ten euroúčet. Ač si mnoho lidí myslí, že v prostoru EU a Shengennu nejsou žádné hranice, u bankovního světa nic takového neexistuje. Hranice jsou stále a jsou složitější, kvůli vyrovnání (clearing a zúčtovací střediska), než hranice normálních států.

Víc mě fakt nenapadá.... Stačí?

Tady se v lecčems mýlíš - kurz nezávisí na provozovateli bankomatu, tedy kromě případů, kdy využiješ tzv. "dynamic currency conversion" a přijmeš nabídku bankomatu (ale třeba i terminálu obchodníka) na zaúčtování platby v měně karty. Je to tak trochu povod ze strany obchodníka a "velký odrb", pozor na to a nikdy to neodsouhlasujte, kurz je vždy nevýhodný - obchodník z toho má od banky provizi. Psal jsem o tom zde: http://www.mesec.cz/clanky/ctyri-myty-ktere-budou-vasi-penezenku-na-dovolene-mrzet/ .

Pozor také na to, že Česká spořitelna bude brzy výběry z bankomatů účtovat horším kurzem - valutovým - http://www.mesec.cz/aktuality/karty-ceske-sporitelny-budou-mit-horsi-smenny-kurz-pro-vybery-hotovosti/

covece ja se na to taky jednou na sluzebce zameril a rozdil v kurzu pri platbe kreditkou (citi) a debetkou (KB) ve stejny den byl 0.08 CZK/EUR. Nicmene rozhodne vyhodnejsi je platit EURem vyhodne smenenym ve smenarne, tam se bavime o cca 0.5 CZK/EUR.

Nicmene jak pise M10 sam to neresim, nejde o tak zasadni castky pri mych obratech...

Porovnával jsi dvě (skoro stejně) (ne)výhodné banky. Kdybys porovnal s Cetelem, dělal by rozdíl cca 1,7 % (Cetelem zúčtuje kurzem karetní asociace, tedy velmi blízko středu, cca 0,3 % od středu, kdežto Citibank účtuje jako střed + 2 ). A to jsou i horší banky.

Abych to tedy shrnul - to že lidé neřeší kruzy při použití platební karty vede k tomu, že banky je plíživě zhoršují (pozoruji to již několikátý rok, banky, které původně zúčtovaly kurzem asociace - např. Raifka, nyní účtují svým deviza-prodej). Řešit kurzy při použití karty tak rozhodně smysl má!

Odkaz ke komentáři

Já mám Českou spořitelnu a Komerční banku. Oboje dvě zmíněné banky mě pěkně s*rou. kdybych si měl vybrat, tak bych šel do AIR Bank.

Zrovna co se kurzů týče, tak jsi na tom ve Spořce líp, než v Air Bank.

Air Bank, deviza prodej 28,338

Česká spořitelna, deviza prodej 28,320

Kurz MasterCard (je vždy o den zpožděný, tak se musíš mrknout zítra, používá zmíněná Cetelem) https://www.mastercard.com/global/currencyconversion/

Odkaz ke komentáři

Patriku moc děkuji. Vidím, že si skutečně moc nepomohu, protože všechna ta řešení jsou klasické drbání se levou rukou na pravém uchu přes hlavu. Zase to nejsou takové výdaje, abych to řešil před devizovku nebo vytvořením nových kont, budu si muset říct, že za pohodlí se platí...

Mimochodem jsem zkusil vybrat ve Vídni včera 100 EUR z bankomatu Erste a kurz byl tuším kolem 28,5 / EUR, navíc to mlelo cosi o 3 % poplatku, nešlo z toho úplně pochopit, zda by to účtovali navíc nebo už to bylo součástí kurzu. To raději koupím při návštěvě Prahy balík EUR ve směnárně...

Odkaz ke komentáři

Malé doplnění - u Citi jsem uvedl chybnou (starou) informaci, že má kurz střed +2 %, bohužel je to víc - střed +3 %, tady je krásně vidět, jak se podmínky plíživě zhoršují.

Jinak začínám do zahraničí opět vozit hotovost, devizovky ale stejně využívám, třeba pro platby na eBay. Zrovna dnes jsem posílal 35 ? pro známého na úhradu hrobového místa na Slovensku, takže se vyplatí i na drobné platby.

Odkaz ke komentáři

K tomu zridit si eurovy ucet v eurozone : i kdyz banky odmitaji otevrit ucty nerezidentum (viz Patrikova zkusenost z Nemecka), tak existuje elegantni reseni : otevrit si jej na Slovensku. Tam maji lokalni menu euro, takze ucet i karta jsou vedeny v domaci mene. A propos, napriklad UniCredit, ac zfuzovala, stale nema spojene systemy (o tom jsme si psali vyse) a tedy je moznost tam jeste porad otevrit ucet s kartou vedene v ?. Jinak samozrejme, ze podminky u bank se stale zhorsuji a budou i do budoucna, nedelejte si iluze a plane nadeje. Banky bez poplatku neexistuji nikde na svete, na namitju ohledne FIO nehodlam reagovat (mimo mnoha dalsich duvodu nejde o banku ale obchodnika s cenymi papiry, bankovnictvi maji jako nutne zlo kvuli licenci, a je to jen otazka casu, kdy se jejich sluzby a poplatky sjednoti se zbytkem sveta velkych bank, pokud budou chtit prezit atd.).

Odkaz ke komentáři

Asi jsem se nevyjádřil úplně přesně. Není problém otevřít účet v jiné zemi, ale třeba v Německu odmítají cizince bezplatné (převážně internetové) banky, zejména ty, které mají výběry z bankomatů po celém světě zdarma (třeba ta DKB.DE). Naopak k Čechům vstřícná je VR Bank Zittau, která má dokonce i česky mluvící bankéře a dokonce i pobočku v Praze (jen pro sjednání účtů). Jen není zcela zdarma, platí se za kartu a za odchozí transakce. Pro zamýšlené použití (nalití peněz, třeba přes devizovku a platby kartou) ale nevychází špatně. Navíc je zde výhoda vlastnictví EC Karty (správně by se mělo používat novější označení Giro Card), bez které je člověk v Německu a částečně v Rakousku celkem "namydlený". Karta je vydávána jako "hybridní", obvykle v kombinaci s Maestro. V EC terminálech se tak hlásí jako EC, v ostatních jako Maestro.

S těmi bankami bez poplatků to není tak úplně pravda, zrovna v Německu je to zmíněná DKB.DE, dále Comdirect, za určitých podmínek (splnění obratu) Postbank a pak takové u nás méně známé jako BMW Bank, atd. Nabídka je tam širší než u nás. Bezpoplatkovými myslím banky, které neúčtují poplatky za nejzákladnější služby, typu vedení účtu, kartu, příchozí a odchozí platby v eurech, někdy mají zdarma i výběry z některých bankomatových sítí, nebo alespoň omezený počet. Zpravidla si to vynahrajují na nadstandarndích službách nebo méně viditelných poplatcích (např. právě na kurzové marži, i když zrovna VR Bank Zittau má velmi nízkou kurzovou marži)

Co se Slovenska týče, tam mě z bezplatných bank napadá jen Privatbanka, ale také mám zprávy, že bez alespoň korespondenční adresy na Slovensku cizinci účet neotevřou, přitom ještě před pár lety otvírali Čechům účty zcela běžně a to i korespondenčně.

Odkaz ke komentáři

Ty máš na Slovensku mrtvou schránku? ;)

:D.

Tak čas od času (více méně furt) se na mne obracejí lidé, kteří potřebují zaplatit někam do zahraničí, protože ví, že to mám buď zdarma (eurozóna, Polsko) nebo levněji (za stovku třeba Maďarsko a snad i nějaké další země, musel bych se podívat) a mne to baví :). Možná jednou navštívím všechny země, do kterých jsem už posílal peníze :D

Odkaz ke komentáři

Zrovna co se kurzů týče, tak jsi na tom ve Spořce líp, než v Air Bank.

Air Bank, deviza prodej 28,338

Česká spořitelna, deviza prodej 28,320

Kurz MasterCard (je vždy o den zpožděný, tak se musíš mrknout zítra, používá zmíněná Cetelem) https://www.mastercard.com/global/currencyconversion/

Jen doplním ten včerejší kurz MasterCard 1 CZK = 0.036038 EUR, tj. pokud to počítám správně (počítám 1/X), vychází mi kurz 27,748. Oproti Spořce je to rozdíl 57 halérů.

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Update pro ty, co by nedejbože zvažovali kdysi fajn UniCreditbank.

je 10.11.  - UCB mi nebyla schopna vydat a doručit MCgold, jejíž platnost skončila 10/2014.  Osobní intervence v bance, emailová korespondence zodpovězena jen automatem s přidělením "čísla jednacího" a bez odpovědi. Prostě procesy na úrovni zkrachovalého rakouského nukleárního aktivisty. Jinou kartu k tomuto účtu nemám a oni na to totálně kašlou (poplatek 400 plus další drobnosti si zaúčtovat nezapomenou, z toho strach nemám) to vše u účtu, co mám více než deset let.

Upraveno uživatelem gougy
Odkaz ke komentáři

Update pro ty, co by nedejbože zvažovali kdysi fajn UniCreditbank.

je 10.11.  - UCB mi nebyla schopna vydat a doručit MCgold, jejíž platnost skončila 10/2014.  Osobní intervence v bance, emailová korespondence zodpovězena jen automatem s přidělením "čísla jednacího" a bez odpovědi. Prostě procesy na úrovni zkrachovalého rakouského nukleárního aktivisty. Jinou kartu k tomuto účtu nemám a oni na to totálně kašlou (poplatek 400 plus další drobnosti si zaúčtovat nezapomenou, z toho strach nemám) to vše u účtu, co mám více než deset let.

Chápu, to je na nas..ní, asi tě to neutěší, ale oni teď řeší systémovej problém s novou hrozbou, jako všechny banky na světě, jen málokterá vám to, jako pacošům, řekne :)  jedná se o tohle : (http://en.wikipedia.org/wiki/POODLE) . V pátek nešlo přihlášení přes sms bránu atd. Takže ono to vždycky není tak, jak se uživateli zdá, neboť nic jiného nevidí a info mu nikdo nedá. Neomlouvám je, jen konstatuji.

Odkaz ke komentáři

Myslíš jako se spořákem? No, fakt není moc z čeho vybírat. Snad jen Air (1,1 % ovšem jen do 250 000 pro nové klienty), Sberbank (1,63 %, ale jen do 149 900), mBank (mSpoření, dost náročné na naplnění, 3 % p.a., jen do 100 000), MPU - 1,7 % do 150 000, příp. 1,2 %, nebo Wüstenrot s fixací

Odkaz ke komentáři

A co přesně potřebuješ zjistit, ohledně práce s hotovostí? Ani z toho odkazu mi to není moc jasné...hledáš zúročení? Pokud ano, tak záleží, jaký objem prostředků máš k dispozici. Pokud se bavíme o pár stech tisících korun, tak je hlavně nedávej nikomu na zhodnocení (myslím investičním institucím). Jestli jsi v něčem dobrej, zainvestuj do toho a budeš z toho mít zhodnocení. Týká se i  případu, že se  bavíme o pár milionech CZK... :)

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...