Přejít na obsah

Ladickove Omegy

Pirx

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 69
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

K čemu jsou na tom kolečku ty 4 rubíny?

dle meho lajckeho nazoru vse co se ma hejbat a nema to drhnout potrebuje lozisko a v tomto pripade se jedna zrejmne o kluzne lozisko a rubiny kuli minimalnimu treni

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je to tak, to kolecko tam neni nijak uchyceno, nema zadnou osicku, proste volne plave v oleji a temi rubiny klouze bud po dne te "nadoby" nebo po tom pruhlednem vrsku.

Dekuji vam vsem za tolik kladnych hodnoceni, jsem rad, ze se vam moje recenze libila, motivuje me to k dalsi praci... :)

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Snow

Perfektní, 100% nejlepší recenze.

Omega Speedsonic jsou úžasné, nádherné hodinky, zamiloval jsem se na první pohled.

Děkuji za rozšíření obzoru. Těším se na další recenzi,

Odkaz ke komentáři

Můžu se zeptat jak jsou ty Omega Speedsonic f300Hz vysoké? Vypadá to na pořádného cvalíka.

Tak jsem to zmeril, je to 15 mm. Ono jak je to ze vsech stran zakulaceny, tak mi to ani neprijde tak vysoky... Ale nijak neprekazej, rukav pres ne sklouzne, za nic nezachytavaj... Krome teda futer samozrejme :-o
Odkaz ke komentáři

Je to tak, to kolecko tam neni nijak uchyceno, nema zadnou osicku, proste volne plave v oleji a temi rubiny klouze bud po dne te "nadoby" nebo po tom pruhlednem vrsku.

Dekuji vam vsem za tolik kladnych hodnoceni, jsem rad, ze se vam moje recenze libila, motivuje me to k dalsi praci... :)

Paráda... kdy a o čem bude tvá příští recenze? :smile_anim:

Odkaz ke komentáři

Zaujalo ma:

1.Ladičkové Omegy - olej - používal sa tam napr. podobný v rubínových ložískach? Predpokladám, že pri servisnej údržbe sa ani nemenil len olej, ale komplet celá tá kmitajúca doštička.

2.Energetická náročnosť - zjednodušene - batériu vyžmýkali skôr ladičky od Bulovy alebo Omegy? Či je to tak narovnako?

Odkaz ke komentáři

Zaujalo ma:

1.Ladičkové Omegy - olej - používal sa tam napr. podobný v rubínových ložískach? Predpokladám, že pri servisnej údržbe sa ani nemenil len olej, ale komplet celá tá kmitajúca doštička.

2.Energetická náročnosť - zjednodušene - batériu vyžmýkali skôr ladičky od Bulovy alebo Omegy? Či je to tak narovnako?

Na první otázku je odpověď jednoznačná. Ten "micromotor" je i s olejovou náplní hermeticky uzavřen při výrobě, není to servisovatelný díl. Při poruše, kterou může být například porušení hermetičnosti a ztráta olejové náplně, je nutné vyměnit celý funkční celek. Jelikož je navíc pevně spojen s rezonátorem, tedy ladičkou, jako náhradní díl se dodávala komplet nová ladička včetně mikromotoru.

Na druhou otázku odpověď neznám, nemám hodinky tak dlouho, abych mohl určit životnost napájecí baterie, v "literatuře", tedy dobovém návodu k hodinkám je napsaná životnost jeden rok.

Co se týká srovnání s Bulova Accutron, tam bude dalším faktorem to, že kalibr Bulova 214 je starší než ESA a byl navržen s napájením rtuťovou baterií s napětím 1.3 V, takže při jejím nahrazení dnes dostupnou baterií 1.55 V patrně dojde mimo jiné i ke změně výdrže.

Pro případné zájemce o hlubší studium problematiky kalibrů ESA 9162 a 9210 a Omega 1220/1230 přikládám odkazy na dobovou servisní dokumentaci, kde je vše pěkně rozkresleno:

ESA 9162 http://www.yeagley.net/Accutron/ESA%209162%20Repair%20Manual.pdf

dodatek s mechanickou částí chronografu ESA 9210 http://www.chronomaddox.com/omega/manuals/c1255_service/c1255_service.html

a Megasonic 1220/1230 http://nawcc50.org/pdf/Omega720.pdf

na internetu se dá najít fakt úplně všechno :rolleyes:

Co se týká těch posledních kapesních De Ville, situace je pravděpodobně vážnější, než jsem si původně myslel, hodinky se mi podařilo dát do polohy, ve které jdou bez zastavování, ale bohužel se ukázalo, že bez zastavování se za půl dne předejdou o cca 5 minut. Což znamená, že budou potřeba kromě vyčištění i seřídit. Na to je nutné vlastnit diagnostický přístroj Deltatest, viz obrázek, a to tu v ČR asi nikdo mít nebude.

post-5784-033055400 1305233557.jpg

Budu se muset obrátit na nějaké odborníky, Bienne nechávám zatím jako poslední instanci, zkusím http://www.electric-watches.co.uk/ případně http://www.swisstimeservices.com/

Mezitím jsem ještě krátkodobě oživil původní luminiscenci, aby byla sbírka fotografií kompletní... B)

post-5784-032691100 1305233536.jpg

post-5784-011866500 1305233543.jpg

No a k další otázce...

Paráda... kdy a o čem bude tvá příští recenze? :smile_anim:

O čem... to trošku představu mám, ale kdy to bude... :worried_anim: Záleží na tom, jak se podaří sehnat materiál k recenzi... :smile_anim:

Když už jsem u těch ladiček, zůstanu u příbuzného oboru... bude se jednat o Omega Electroquartz, který má s ladičkami společnou nejen dobu vzniku, zajímavý příběh, ale HLAVNĚ, zcela plynulý chod vteřinové ručky! Jedná se o unikátní kalibr Beta 21, který vymyslelo za tím účelem založené konsorcium švýcarských výrobců hodinek. Na Omegu připadl vývoj té části kalibru, kde jsou pulzy z krystalu převáděny na pohyb ozubených kol, a Omega použila stejný systém jako u svých ladičkových kalibrů, výsledkem byl tedy plynulý pohyb ruček i u quartzu, žádné skákání po vteřině. Tento kalibr, první komerční quartz, dával do hodinek i Patek, nebo třeba i Rolex, který ovšem záhy z konsorcia vystoupil, protože kalibr Beta 21, který pomáhal vyvíjet se mu pak nevešel do Oyster pouzder.... pokračování příště.... :)

post-5784-086682200 1305231014.jpg

post-5784-063691200 1305231021.jpg

No a ještě později bychom se mohli dostat k údajně nejpřesnějšímu quartzu v té době, Omega MegaQuartz 2,4 MHz, a jaho využití v Omega Marine Chronometer.

post-5784-022868400 1305232911.jpg

Ale to fakt až za dlouho... :P

Upraveno uživatelem Pirx
Odkaz ke komentáři

Díky za odpovede. V prípade oleja som myslel aj na jeho "zhusťovanie" časom, kedy by to možno malo vplyv aj na trenie rotujúceho kotúča, keďže je prakticky celý v ňom ponorený...a nadväznosť na výdrž batérie. No tým, že je doštička hermeticky uzatvorená, by to eliminovalo. Laicky :)

Pekná recenzia, ktorá navnadí a naštartuje do podrobnejšieho štúdia. Dík za ňu.

Odkaz ke komentáři

• po 3 týdnech...

...jeste jsem byl na kontrole, jestli Omega ve svem podnikovem muzeu v Bienne nahodou svoje ladicky nejak nezanedbava, nebo se za ne dokonce nestydi... :whistling:

Tak nestydi... na vystavka kalibru obsahuje f300 i f720:

post-5784-075762800 1307682913.jpg

Speedsonic ma sve cestne misto ve vitrince s MARK II, III, IV, V, 4.5... :speak_cool:

post-5784-086731000 1307682909.jpg

Pak tam maji jeste jeden Speedsonic co byl ve vesmiru... to jsem v recenzi zapomnel zminit, Speedsonic byl flight-qualified by NASA, ale pouze v te obycejne verzi, ne Lobster, a to z duvodu, ze Lobster ma mineralni sklo, ktere NASA zakazala, ale obyc Speedsonic mel hesalit, takze letet mohl a letel...

Dalsi zajimavost je, ze vystaveny kousek ma jiny ciselnik a jine rucky, nez ten muj, je to tedy uz treti verze.

post-5784-014091300 1307682912.jpg

post-5784-001542300 1307682913.jpg

Ma totiz T - swiss made - T, ja to mam bez tech Tcek, ty leskle hodinove indexy jsou uprostred nabarvene na cerno, ja je mam cele leskle, a rucky jsou v kombinaci cerna + lumi, ja mam bila + lumi.

Navic to vypada, ze ten jejich ma svitici body i na 6 a 12, u me jsou jen 1,2,4,5,7,8,10,11.

post-5784-022561100 1307682911.jpg

A nakonec neco off-topic, detail provedeni vystrelovaci kotvy na Seamasteru Jamese Bonda :gunsmilie:

post-5784-048862100 1307682908.jpg

Odkaz ke komentáři

paráda - děkuji :notworthy: . OKAMŽITĚ to dejte na titulní stranu !!!

Musím uznat, že tohle je opravdu heroické období omegy - moonwoče, lemánie kalibry, tyhle quartzky a opravdu výjmečně povedený dizajn. Musím napsat, že na výstavě na radnici mě ty marine chronometer děsně zaujaly, jedny nejen z nejpřesnějších, ale i nejhezčích quartzek - na článek se netrpělivě těším.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...