Ondrej Berkus Odesláno 10. května 2011 Nahlásit Odesláno 10. května 2011 (upraveno) Zdravím všechny, s #21 hotovým jsem se pustil do dalších hodinek... Kdyby vás náhodou přestalo bavit se koukat, jak vznikají, dejte vědět Začnem hrubým materiálem na pouzdro - 10mm silný plát uhlíkových vláken. a nahrubo vysoustružený základ pouzdra rozvržený zadní dekl, 2.6 mm silný titan. Pouzdro už má šest děr na šroubky. Navrtáno, zahloubeno, vyřezáno... a zafrézované vybrání pro nožky rozvržené nožky... částečně a tady už vyřezané, navrtané, a jedna z nich vybroušená skoro do tvaru... o trochu (dost) broušení později... Upraveno 10. května 2011 uživatelem Ondrej Berkus
Ondrej Berkus Odesláno 10. května 2011 Autor Nahlásit Odesláno 10. května 2011 a přišroubované k pouzdru tahle fotka je nechutně máznutá, omlouvám se... rozsah chodu nožek - podle mě to prospěje ergonomii, každopádně to neuškodí, a je to setsakramentsky cool :) TO BE CONTINUED... Díky za kouknutí, mějte se hezky, O'p'B
grakij Odesláno 10. května 2011 Nahlásit Odesláno 10. května 2011 Kua a já už čekal i výsledek Tak uvidíme příště, jsem zvědav na ciferník a tak dále.
Návštěvník Tada Odesláno 10. května 2011 Nahlásit Odesláno 10. května 2011 Že by první české karbonové hodinky? PARÁDA! Asi se za Tebou budu muset stavit a udělat tu reportáž
ricous Odesláno 10. května 2011 Nahlásit Odesláno 10. května 2011 V 10. 5. 2011 v 18:51, 'Ondrej Berkus' napsal: Kdyby vás náhodou přestalo bavit se koukat, jak vznikají, dejte vědět Nechtělo se mi nikdy do tvých vláken zasahovat, jakou k nim mám úctu. Sedím, prohlížím si je, ústa otevřená, brada padlá a závist - tvá šikovnost je něco, co mi bylo upřeno. Takže píši poprvé a naposledy, ale pokračuj prosím.
obchodnik-o3 Odesláno 10. května 2011 Nahlásit Odesláno 10. května 2011 to bude zase napinave a ty to budes natahovat,no ale pockame si
Ondrej Berkus Odesláno 11. května 2011 Autor Nahlásit Odesláno 11. května 2011 Díky pánové Jo, zase se to potáhne, ale snad ne nějak šíleně dlouho Tado, nevím, jestli jsou to první české karbonové hodinky, ohledně výroků v tomhle stylu jsem doooost opatrný. Možné to ale je A co se týká návštěvy u mě, víš (a to platí vlastně pro všechny tady), že jsou u mě dveře stále otevřené. Jenom když počkáš, a stavíš se až konečně dostanu to blbé Áčko na řidičák, protáhnu Tě tady po kopečkách kolem nás O'p'B
libor2002 Odesláno 11. května 2011 Nahlásit Odesláno 11. května 2011 Jak se vubec pracuje s karbonem? ... myslim obrabeni, soustruzeni...
pevo Odesláno 11. května 2011 Nahlásit Odesláno 11. května 2011 Tady materiál... tady vyvrtáno... tuhle ubráno... zde zabroušeno... jo, jo, geniální věci se dají popsat jednoduše. Těším se na výsledek!
Ondrej Berkus Odesláno 11. května 2011 Autor Nahlásit Odesláno 11. května 2011 Geniální? Ale ne, já si jenom tak hraju Uhlík je hodně specifický na práci, ne až tak na obrábění, ale na ochranu zdraví - prach a jehličky z uhlíku se usazují v plicích, a fungují podobně jako skelná vata - chytá se to do kůže, a nejdou pořádně vytáhnout (protože nejsou vidět). Takže svědění, vyrážka, a tak podobně. Ale výsledek za to stojí. Co se týká samotného obrábění, je trochu náročné, pokud se pracuje s HSS nástroji, ale karbidy s ním nemají žádný problém. brousí a leští se taky v pohodě. A co se na hodinkách dělo dneska? Na soustruhu jsem si vytočil zadní víko a držák strojku. Ještě musím udělat na víku šikmou plochu od skla ke kraji (kostrbatý popis, ale víte co myslím, ne? ) vrtání a frézování děr na korunku a tlačítka... Ještě jsem odfrézoval tu nejslabší část uhlíku zpod nožek, protože v nejslabším místě to opravdu byla jenom 'folie'. takhle dosedají všechny čtyři nožky na titan, a je to celkově čistší... A dostanou se o nějaké 0.2mm níž. zboku ještě pár obrázků jedna věc, kterou už jsem zmínil na začátku v souvislosti s ochranou zdraví - na vnitřní straně hodinek bude uhlíkové vlákno, a protože jsem se držel celkového konceptu i v případě držáku strojku, budu muset vnitřní stranu dokonale vybrousit (tak 800 grit), a zalakovat. Tak nebude hrozit, že se některá z těch nechutných jehliček dostane do strojku. Díky za kouknutí, mějte se, O'p'B
Ondrej Berkus Odesláno 12. května 2011 Autor Nahlásit Odesláno 12. května 2011 Díky Ono by to asi bylo špatně, kdyby to nevypadalo čím dál tím líp, no ne? O'p'B
shore Odesláno 12. května 2011 Nahlásit Odesláno 12. května 2011 woh vypada to hodne zaujimavo, len tak dalej
bandicoot Odesláno 12. května 2011 Nahlásit Odesláno 12. května 2011 Papi, ty se s tim nemažeš, pěkně to v tvých vláknech lítá...
Ondrej Berkus Odesláno 12. května 2011 Autor Nahlásit Odesláno 12. května 2011 Díky Bohužel, s tím návalem práce, který mám, jsem trochu přišel o ten luxus, kdy jsem byl v dílně tři hodiny denně, a všechno jsem v pohodě stíhal Na druhou stranu, tyhle úvodní, v podstatě hrubé práce, vždycky letí rychle. Až se dostanu k dokončování a ladění detailů, celé to bude podobný efekt jako když jsme v Matrixu poprvé viděli bullet-time Dneska jsem se jim věnoval jenom chvíli, udělal jsem šikmou plochu na zadním víku. Ještě ale musím odsoustružit ten přesah na kraji, a celé to vybrousit do hotova. Díky za kouknutí, mějte se, O'p'B
pato31681 Odesláno 12. května 2011 Nahlásit Odesláno 12. května 2011 Uplna parada, len tak dalej ! Na tieto hodinky som obzvlast zvedavy, zaujimavy je karbon ako material puzdra. Tesim sa na pokracovanie a do buducna Ti prajem len same uspechy !
Ondrej Berkus Odesláno 13. května 2011 Autor Nahlásit Odesláno 13. května 2011 Díky moc dnešel ale moc úspěšný nebyl.... dal jsem zadnímu víku trochu fazonu, a nachystal ho na broušení, a vyrobil jsem si trubičku pro těsnění korunky (titan), protikus se závitem 0.9mm (mosaz), a samotnou korunku (titan)... zatím dobrý.. jenomže, pak jsem si špatně spočítal umístění a náklon otočného stolu, a už to bylo - zapuštění na korunce jsou úplně špatně, a navíc jsem mosazný protikus nalisoval dřív, než bylo záhodno. Takže zahodit, a zítra znova... Nevypadá ale úplně špatně, no ne? tady umístěná u pouzdra, jenom pro představu. Díky za kouknutí, mějte se, O'p'B
obchodnik-o3 Odesláno 13. května 2011 Nahlásit Odesláno 13. května 2011 nevypada uplne spatne ,len skoda ze zajtra musis opakovat vyrobu a neposunieme sa dalej,zase zdrziavackato robis schvalne aby si to tu drzal v napati
Ondrej Berkus Odesláno 14. května 2011 Autor Nahlásit Odesláno 14. května 2011 tak, tady je opakovaná výroba korunku jsem po vysoustružení a vyfrézování dvou zapuštění na čele 'trochu ohřál' propan-butanovým hořákem, aby titan, ze kterého je vyrobená, na povrchu zoxidoval na tvrdou, tmavě šedou vrstvu, která se bude lépe hodit k celkové barvě hodinek. čelo a dva vystupující kroužky jsem lehce přebrousil - schválně, kdo ví, co má korunka připomínat? zalisoval jsem mosazný díl, do kterého jsem posléze navrtal díru pro závit natahovací hřídele a závit jsem vyřezal tímhle tintítkem další operace bude frézování značek na vnitřní šikmé ploše mezi sklem a ciferníkem. Bude se to dít touhle 'obrovskou' frézou... nevím, jestli předchozí fotka má ten efekt, který má mít, takže fotka reálné velikosti... Abych se přiznal, na tohle už jsem dneska neměl 'cojones' , takže na to vletím zítra. Ještě jsem s tak malým průměrem nepracoval, takže mi prosím držte palce, aby to fréza i pouzdro přežilo ve zdraví Díky za kouknutí, mějte se, O'p'B
JDenver Odesláno 15. května 2011 Nahlásit Odesláno 15. května 2011 V 14. 5. 2011 v 19:13, 'Ondrej Berkus' napsal: čelo a dva vystupující kroužky jsem lehce přebrousil - schválně, kdo ví, co má korunka připomínat? To snad není tak těžké poznat. Motorový píst?
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se