ragu Odesláno 9. května 2024 Nahlásit Odesláno 9. května 2024 Otázka je proč kupovat akcie přes Fio s jejich poplatky...smysl to dává u českých kvůli danění, jinak moc ne.
bluman Odesláno 9. května 2024 Nahlásit Odesláno 9. května 2024 54 minutes ago, ragu said: Otázka je proč kupovat akcie přes Fio s jejich poplatky...smysl to dává u českých kvůli danění, jinak moc ne. Pausalne 8 resp. 10USD za obchod na trhoch USA je najvyhodnejsia cena aku poznam, teda pri vyssich objemoch jednotlivych obchodov. Ale opravte ma prosim, ak sa mylim, lebo je to uz hodne davno, co som si robil "prieskum" poplatkov u inych brokerov..
ragu Odesláno 9. května 2024 Nahlásit Odesláno 9. května 2024 před 10 minutami, bluman napsal: Pausalne 8 resp. 10USD za obchod na trhoch USA je najvyhodnejsia cena aku poznam, teda pri vyssich objemoch jednotlivych obchodov. Ale opravte ma prosim, ak sa mylim, lebo je to uz hodne davno, co som si robil "prieskum" poplatkov u inych brokerov.. XTB: Zdarma Při měsíčním obj. do 100 000 EUR (pak popl. 0,2 %, min. 10 EUR).
bluman Odesláno 9. května 2024 Nahlásit Odesláno 9. května 2024 (upraveno) 44 minutes ago, ragu said: XTB: Zdarma Při měsíčním obj. do 100 000 EUR (pak popl. 0,2 %, min. 10 EUR). Takze nad 100000 mesacne vyrazne drahsie. Ako to pocitaju? Tych 100tis mas kazdy mesiac zdarma a uctovat poplatky ti zacnu po dosiahnuti toho objemu? Alebo ti potom spoplatnia aj tych 100tis? A este je otazka, ci nemaju poplatky skryte v spreade. Lebo z coho potom ziju? "Zdarma" je vzdy podozrive.. Upraveno 9. května 2024 uživatelem bluman
Jehlan Odesláno 9. května 2024 Nahlásit Odesláno 9. května 2024 před 13 hodinami, geometr napsal: O kryptu nevím nic. Na akcie a ETF si také myslím, že jsou XTB slušní (nemluvím o českých akciích, tam nevím). Úročí trochu i nezainvestované prostředky na účtech. A nedavno udělali možnost konverze mezi obchodními účty klienta (tuším mužeš mít až čtyři účty (?) v různých měnách - CZK / EUR / USD), sice za poplatek 0,5% z objemu transakce, ale vzhledem k obecně otřesným možnostem transferu dolarů z obchodního účtu ven (převod na bankovní účet, kdy se obvykle napakujou banky), mi to přijde v pohodě (převod EUR a CZK je pak bez brutálních poplatků bankám). Záleží samozřejmě, kolik člověk převádí a jak často a taky na tom, v jaké měně chce obchodovat, jak často nakupovat a prodávat. No a samozřejmě záleží na velikosti investic, které chce člověk u brokera držet a jeho důvěře v brokera, v tom asi těžko radit. K těm převodům - už jsem tady dával odkaz https://youtu.be/CziD0ILHoYI?t=569 Mám : fio účet CZK a fio účet USD . Dolary posílám na dolarový a koruny posílám na korunový. Na účtu fio broker mám usd i czk .
Vasa_H Odesláno 10. května 2024 Nahlásit Odesláno 10. května 2024 před 22 hodinami, geometr napsal: O kryptu nevím nic. Na akcie a ETF si také myslím, že jsou XTB slušní (nemluvím o českých akciích, tam nevím). Úročí trochu i nezainvestované prostředky na účtech. A nedavno udělali možnost konverze mezi obchodními účty klienta (tuším mužeš mít až čtyři účty (?) v různých měnách - CZK / EUR / USD), sice za poplatek 0,5% z objemu transakce, ale vzhledem k obecně otřesným možnostem transferu dolarů z obchodního účtu ven (převod na bankovní účet, kdy se obvykle napakujou banky), mi to přijde v pohodě (převod EUR a CZK je pak bez brutálních poplatků bankám). Záleží samozřejmě, kolik člověk převádí a jak často a taky na tom, v jaké měně chce obchodovat, jak často nakupovat a prodávat. No a samozřejmě záleží na velikosti investic, které chce člověk u brokera držet a jeho důvěře v brokera, v tom asi těžko radit. K americkym akciim, nic zleho ti nepreji, ale koukni na: https://archiv.hn.cz/c1-67320800-americke-akcie-jako-dedictvi-pozustali-se-musi-pripravit-na-dan-az-ve-vysi-40-procent Pohlidej si domicil.
geometr Odesláno 10. května 2024 Nahlásit Odesláno 10. května 2024 (upraveno) O tom samozřejmě vím A předpokládám, že kdo obchoduje (drží) americké akcie snad taky. A taky předpokládám, že když někdo něco obchoduje nebo investuje, tak než s tím začal, tak se o daně dostatečně zajímal a řešil je. A zajímá se o ně průběžně. Upraveno 10. května 2024 uživatelem geometr
ragu Odesláno 10. května 2024 Nahlásit Odesláno 10. května 2024 @Vasa_H Domicil si může pohlídat u ETF, US akcie prostě kupuješ obvykle na NYSE/NASDAQ a tomuhle riziku se vystavuješ. Mám k tomu jednu starší citaci (třeba se to řeší v článku, nemám k tomu přístup) Citovat Tak jsem prohledal oficiální stránky IRS, brokerů atd. aby tu místo nějakých blbostí a dojmů byly fakta a realita. Bohužel do detailu se všechny informace najít nedají a tak je spousta věcí přes internet nedohledatelná. Pro Malaga a VSbrocka bude asi překvapení, že každý broker, který chce obchodovat v USA, se musí zaregistrovat a podléhat přísným pravidlům americké SEC (Securities and Exchange Commission). A to bez ohledu, zda poskytuje svoje služby jen cizincům a bez ohledu na zemi brokera. A každý broker musí dodržovat zákony USA včetně všech daňových. Aneb pokud vlastním majetek v cizí zemi, podléhám tamním zákonům dané země, co se týče daného majetku. Tedy věty, jako proč by měl broker něco hlásit cizí mocnosti a že podle právníků by měl člověk být daněný podle země rezidence není a nikdy nebyla pravda. Mezi daňové zákony pro nerezidenty USA patří zákon, že každý nerezident USA musí zaplatit 30% daň z dividend srážkovou daní u brokera. Tato daň může být snížena úmluvou mezi zeměmi a třeba ČR má domluvenu nižší sazbu 15%. Tedy každý broker zadrží srážkovou daň z dividendy, zašle jí automaticky Americkému správci daně (IRS) a každoročně podává pro IRS formulář 1042-S. Tedy broker o vás neustále předává data cizím vládám a finančním institucím, což by v dnešním propojeném globálním světě nemělo být pro nikoho překvapením. Pokud navíc pobýváte v USA déle než 183 dní za kalendářní rok, pak se na vás vztahuje i povinnost zaplatit kapitálovou daň z prodeje akcií. Další daňový zákon je právě ta dědická daň pro nerezidenty USA s majetkem v USA vyšším než $60k. Pak jsou dědicové povinni zaplatit dědickou daň úřadu IRS ve výši 40%. Opět jako u dividend není rozdíl, zda máte brokera z ČR nebo USA. Tento zákon pro vás platí vždy. Může však být rozdíl v přístupu jednotlivých brokerů k danému zákonu, jejich případná neznalost i pochybení a větší pravděpodobnost brokera z USA se daným zákonem řídit. Dle aktuální verze zákona, co jsem dokázal dohledat by povinnost vyřízení a nahlášení této daně u IRS měla připadat na vykonavatele dědického řízení či na dědice a ne na brokera. Není aktuálně povinnost a kompetence brokera tuto daň u IRS vyřizovat. Na druhou stranu broker, obzvláště ten z USA by mohl a měl požadovat doklad o zaplacení této dědické daně, před uvolněním aktiv dědicům. Tedy účet zůstane uzamčený, dokud daň nezaplatíte. K dnešnímu dni nemá ČR žádnou úmluvu s USA o snížení či neuplatnění této dědické daně, tudíž tuto daň zaplatit musíte a v plné výši 40%. Na druhou stranu, pokud pozůstalí nenahlásí smrt klienta brokerovi a nebo IRS si tuto informaci od brokera nevyžádá, pak je dnes šance IRS se dozvědět o smrti nerezidenta velice malá a vymahatelnost této daně je dnes také velice malá. Např. dle statistik IRS pro rok 2014 se uvádí jen 150 případů přihlášení se k povinnosti tuto daň platit. Tedy v praxi, pokud se dědicové k této dani nepřihlásí, tak nic platit nebudou, pokud nedojde k situaci, že broker účet zablokuje a bude vyžadovat doklad o zaplacení daně u IRS. Tato možnost je více pravděpodobná u brokera z USA, než třeba u té Patrie, které z nevědomosti, lenosti či jiného důvodu nedodrží patřičný zákon. No také je důležité říci, že daňové zákony se mění velice často. Tedy pokud je mi třeba 30, tak v době mé smrti třeba za 40 let budou platit úplně jiná pravidla, než dnes a jiný level vymáhání těchto zákonů. Tudíž, že se dnes tento zákon v podstatě neuplatňuje neznamená, že se nebude uplatňovat více již za pár let. Naopak je to téměř jisté. Propojenost daňových úřadů a výměna informací mezi zeměmi se zvyšuje rok od roku. Také je dost možné, že přesunou povinnost informovat IRS o smrti nerezidenta s majetkem v USA na brokery a blokovat účty do zaplacení této daně bude norma.
geometr Odesláno 10. května 2024 Nahlásit Odesláno 10. května 2024 před 11 hodinami, Jehlan napsal: K těm převodům - už jsem tady dával odkaz https://youtu.be/CziD0ILHoYI?t=569 Mám : fio účet CZK a fio účet USD . Dolary posílám na dolarový a koruny posílám na korunový. Na účtu fio broker mám usd i czk . Nemám fio (už nějakou dobu), takže nevím, jak funguje u nich převod dolarů, když máš u nich obchodní i běžný dolarový účet. A co se týká XTB (když už tu na ně došlo), tak tam není problém dostat zadara z dolarového běžného účtu dolary na obchodní dolarovy účet, problém, resp. poměrně drahý může být převod dolarů z obchodního účtu ven (jak jsem psal, záleží kolik a jak často kdo chce převést). Jinak já dolary mám, nepotřebuju je zatím někde kupovat. Obecně prostě transakce (převody) s dolary v našich končinách něco (na můj vkus obvykle dost) stojí, no.
bluman Odesláno 10. května 2024 Nahlásit Odesláno 10. května 2024 (upraveno) 2 hours ago, geometr said: Nemám fio (už nějakou dobu), takže nevím, jak funguje u nich převod dolarů, když máš u nich obchodní i běžný dolarový účet. Prevody medzi obchodnym a beznym USD uctom oboma smermi v ramci Fio je zadarmo a rychlo (nie som si teraz isty, ci okamzite). Naviac, v ramci broker platformy je i moznost zmeny medzi CZK, USD, EUR i mnohymi dlasimi menami za velmi dobre kurzy kurzy (lepsie ako Fio bankove kurzy na devizove zmeny, najma pri vyssich sumach). Dalsia moznost tam je, na obchodovanie si USD len pozicat a koruny ci eura nemenit, len pouzit ako zabezpeku na tu pozicku. Samozrejme je to urocene (prijatelne), takze na nejake dlhodobe drzanie akcii je to asi blbost, ale da sa s tym spekulovat na vyvoj kurzov alebo naopak hedgovat kurzove vykyvy. Vhodne asi najma pri tradingu. Upraveno 10. května 2024 uživatelem bluman
ragu Odesláno 10. května 2024 Nahlásit Odesláno 10. května 2024 Možná mi něco uniká, ale je nějakej problém v tom si například udělat dolarovej účet na Revolut a poslat si dolary z XTB tam a udělat konverzi přes Revolut (ve verzi premium neomezeně s rozumným kurzem)? Samozřejmě je potřeba si Revolut nejdřív "vytrénovat" tzn. tam udělat nějaký obraty a ne tam rovnou střelit statisíce bez předchozí aktivity, to pak smrdí zablokováním účtu.
Jehlan Odesláno 10. května 2024 Nahlásit Odesláno 10. května 2024 V 8. 5. 2024 v 21:54, Jehlan napsal: 21:52 se mi nakoupil GRPN (10.65) Zatím 20% růst při 2000ks za 2 dny. Nechám to uležet.
Jehlan Odesláno 10. května 2024 Nahlásit Odesláno 10. května 2024 Poptám se lidí kteří rozumí. Kde sledujete vývoj cen hodinek ? Případně ve které fázi se nacházíme. Vím, že se to v čase mění podobně jako třeba nemovitosti. Jestli lze predikovat pokles či vzestup a podle toho plánovat vhodné časové okno pro nákup nějakého vysněného kousku.
sam.svi Odesláno 10. května 2024 Nahlásit Odesláno 10. května 2024 před 23 minutami, Jehlan napsal: Poptám se lidí kteří rozumí. Kde sledujete vývoj cen hodinek ? Případně ve které fázi se nacházíme. Vím, že se to v čase mění podobně jako třeba nemovitosti. Jestli lze predikovat pokles či vzestup a podle toho plánovat vhodné časové okno pro nákup nějakého vysněného kousku. Vysněný kousek bych si jednoduše koupil a neřešil, jestli trh spadne ještě o X procent nebo ne. Obecně vzato teď asi nejsme v nějaké "bublině" jako třeba v roce 2021 kdy všichni kupovali všechno za jakékoliv ceny, takže se to dá nazvat spíš jako "buyer's market". Na druhou stranu je to ale dost generalizování a nemusí to vůbec platit pro všechno... Na statistiky se dá koukat třeba na chrono24 nebo WatchCharts.
geometr Odesláno 10. května 2024 Nahlásit Odesláno 10. května 2024 před 4 hodinami, ragu napsal: Možná mi něco uniká, ale je nějakej problém v tom si například udělat dolarovej účet na Revolut a poslat si dolary z XTB tam a udělat konverzi přes Revolut (ve verzi premium neomezeně s rozumným kurzem)? Samozřejmě je potřeba si Revolut nejdřív "vytrénovat" tzn. tam udělat nějaký obraty a ne tam rovnou střelit statisíce bez předchozí aktivity, to pak smrdí zablokováním účtu. Tady nejde o to si někde nějakej dolarovej účet udělat. Tady jde o to, že převod mezi dolarovými účty prostě něco stojí. Jak moc a kolik je pro koho přijatelné je věc druhá. Kde a jak si pak dolary směňuješ (před odesláním na obchodní účet nebo po přijetí z obchodního účtu) je věc třetí.
ragu Odesláno 10. května 2024 Nahlásit Odesláno 10. května 2024 (upraveno) před 57 minutami, geometr napsal: Tady nejde o to si někde nějakej dolarovej účet udělat. Tady jde o to, že převod mezi dolarovými účty prostě něco stojí. Jak moc a kolik je pro koho přijatelné je věc druhá. Kde a jak si pak dolary směňuješ (před odesláním na obchodní účet nebo po přijetí z obchodního účtu) je věc třetí. Nechce se mi to zkoušet ale mám za to, že u XTB neplatíš za výběr od nějaký částky a Revolut ti za připsání na USD účet poplatek nedá. Sám si pak v rámci revolutu uděláš směnu na EUR/CZK. Ale nechci kecat. EDIT: Hodil jsem příkaz na výběr 1USD z XTB na Revolut. XTB píše bez poplatků, uvidím co Revolut. Upraveno 10. května 2024 uživatelem ragu
geometr Odesláno 10. května 2024 Nahlásit Odesláno 10. května 2024 (upraveno) Zkus to Převeď si z dolarovýho obchodního účtu dolary na nějakej běžnej dolarovej účet (třeba od XTB; fakt to nezkoušej s 10 $) a pak sem napiš, kolik $ se cestou ztratilo. Edit: No, jsem zvědav. Bez poplatků, 1$? To že je výběr zdarma (mám za to, že od nějaký částky), ještě neznamená, že nezaplatíš poplatky bankám cestou za převod. No, napiš pak, jak dlouho to trvalo a kolik to stálo (možná pátek večer taky není úplně ideální, ale nevím...). Upraveno 10. května 2024 uživatelem geometr
ragu Odesláno 10. května 2024 Nahlásit Odesláno 10. května 2024 Uvidíme. U XTB se to zpracuje za 3h od zadání, a víkend s tím taky zamíchá. Počítáme že do středy bych mohl vědět, přinejhorším to bude trpka zkušenost za pár stovek.
geometr Odesláno 10. května 2024 Nahlásit Odesláno 10. května 2024 Tak stovek určitě ne. A kdo nic nedělá, nic nezkazí
bluman Odesláno 10. května 2024 Nahlásit Odesláno 10. května 2024 6 hours ago, ragu said: Možná mi něco uniká, ale je nějakej problém v tom si například udělat dolarovej účet na Revolut a poslat si dolary z XTB tam a udělat konverzi přes Revolut (ve verzi premium neomezeně s rozumným kurzem)? Samozřejmě je potřeba si Revolut nejdřív "vytrénovat" tzn. tam udělat nějaký obraty a ne tam rovnou střelit statisíce bez předchozí aktivity, to pak smrdí zablokováním účtu. Ja ked som pred casom pozeral ten Revolut, vobec mi to neprislo nejak vyhodne. To uz skor Wise.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se