Kalifx Odesláno 21. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2011 Poprosil bych zdejsi odborniky na Win nebo Ubuntu o radu. Pujcil jsem kamosovi ntb a tomu se, z nejakejch zahadnejch duvodu, podarilo smazat partition s Ubuntu, takze se podelal grub zavadec a ted uz jen pri bootu lakonicky pise: unknown filesystemgrub rescue ... smytec. Nemate nejakej navod co s tim? Sedmicky tam zůstaly, ale nevim, jak se k nim dostat a hlavne jak z nich nabootovat. Diky.
Jakubisko Odesláno 21. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2011 Nabootovat z CD/USB a s pomocí nějakého šikovného programu (Partition Magic, Norton Ghost, atp.) nastavit partition s Win7 - NTFS, jako bootovací. 2
maty Odesláno 21. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2011 A nebo pri zapnuti ntb skocit do BIOSu a nastavit partition s Win jako first-boot device. Good luck.
Kalifx Odesláno 21. srpna 2011 Autor Nahlásit Odesláno 21. srpna 2011 Nabootovat z CD/USB a s pomocí nějakého šikovného programu (Partition Magic, Norton Ghost, atp.) nastavit partition s Win7 - NTFS, jako bootovací. Hele, nejsem si jistej, jestli tohle partition magic umí... A nebo pri zapnuti ntb skocit do BIOSu a nastavit partition s Win jako first-boot device. Good luck. V BIOSu jsem samozřejmě byl, ale jedinou volbu bootu, kterou mně nabízí, je HDD, FDD nebo LAN. Nedovolí mně vybrat jednotlivé partition jako booty. Já měl dojem, že to snad ani nejde. Že nabízí jen fyzický disky...?
Horhe Odesláno 21. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2011 A co tam šoupnout origo CD W7 a dát opravit? Pokud tedy to cd máš...
lib Odesláno 21. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2011 A co tam šoupnout origo CD W7 a dát opravit? Pokud tedy to cd máš... Netbooky přece nemívají mechaniku
Horhe Odesláno 21. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2011 Netbooky přece nemívají mechaniku Ha, sorry, blbě vidim, četl jsem notebook.
KFL Odesláno 21. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2011 Tak Win7 DVD nahrát na USBčko coby instalační (návody jsou všude na webu) a pak spustit opravnou instalaci, resp. opravu boot sectoru (BCD zavaděč). Poté kamarádovi utrhnout pazoury.
boo-beek Odesláno 21. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2011 (upraveno) KFL +1, nic jinýho rozumně fungovat nebude. Tedy pokud by sis nechtěl nechat GRUB jako bootmgr pro windows only V biosu nic nez fyz. disky neuvidis. Partition magic, Ghost, etc. jsou zbytecny kroky navic. Kdyz nabootujes instalacni program windows, tak jedna z moznosti je oprava zavedeni systemu, nebojaksetosakrajmenuje. Edit: http://www.jiribrejcha.net/2009/03/nainstalujte-si-windows-7-nebo-vista-z-usb-flash-disku/ tohle vypada rozumne, byt je to psany na 7 beta. Upraveno 21. srpna 2011 uživatelem boo-beek
Kalifx Odesláno 21. srpna 2011 Autor Nahlásit Odesláno 21. srpna 2011 (upraveno) Chlapi díky za info... Kamaráda nebudu mlátit, už tak je nějakej zkroušenej. Zkouším ještě jednu cestu z internetu. Naštěstí tohle je netbook "na hraní", takže mě to nijak moc netíží, akorát jsem si ho chtěl vzít do Itálie. Jenom nemůžu pochopi, proč ti roztodivní pajtáši z MS nenabízej nějakej jednoduchej link pro majitele bezmechanikových netbooků, na kterým by si stáhli, co já vím, utilitku, na nalezení existující instalace Win7 na disku. S ohledem na to, že jsem si ntb s tímto systémem legálně koupil, mně každý metody typu "vytvoř si boot USB z Win7 DVD" když ho nemám, připadají ňáký divný... Ale jak říkám, moc díky za pomoc. Edit: tohle není ironie. fakt děkuju. ). EDIT: protože ještě jednou zdůrazňuju: JÁ ŽÁDNÝ WIN7 DVD PŘI KOUPI NEDOSTAL. S odkazem v manuálu, že záloha systému je na části disku a já to z ní můžu přece kdykoli obnovit. Zřejmě kdykoli není tím, čím se zdá být. Upraveno 21. srpna 2011 uživatelem Kalifx
KFL Odesláno 21. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2011 EDIT: protože ještě jednou zdůrazňuju: JÁ ŽÁDNÝ WIN7 DVD PŘI KOUPI NEDOSTAL. S odkazem v manuálu, že záloha systému je na části disku a já to z ní můžu přece kdykoli obnovit. Zřejmě kdykoli není tím, čím se zdá být. Ne když jsi na to nainstaloval linuch a přepsal standardní zavaděč. S tím jaksi OEM instalace nepočítá a spoléhá se na expertízu uživatele .
Kalifx Odesláno 21. srpna 2011 Autor Nahlásit Odesláno 21. srpna 2011 (upraveno) Ne když jsi na to nainstaloval linuch a přepsal standardní zavaděč. S tím jaksi OEM instalace nepočítá a spoléhá se na expertízu uživatele . Však já to chápu. První nestandardní krok bylo mé nainstalování Ubuntu do partyšny. Druhým nestandardním (eufemisticky řečeno) krokem bylo smazání tohoto dílu kamarádem. Ale stále nechápu, proč nemám možnost standardní, čisté přeinstalace. Dřív jsem měl pro tyto účely instalační CD, takže jsem se měl jako uživatel možnost nápravy (byť za cenu ztráty dat) a moh jsem se stavět na hlavu a dělat s OS všelijaký kejkle. I jako OEM uživatel jsem měl to CD. Teď mám díky přístupu MS (možná) místo legálně koupenýho HW s OS jenom hromadu nepoužitelnýho šrotu... Upraveno 21. srpna 2011 uživatelem Kalifx
TomAnt Odesláno 21. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2011 1. Pozicat si externu DVD mechaniku2. Pozicat si od niekoho standardne boot CD s instalackou Windows 73. postupovat podla uz spomenuteho navodu (boot do opravneho rezimu (command line), kde treba sprocesovat dva prikazy "fixboot" a "fixmbr") To je vsetko. CDcko mozes pouzit hocake kolegove, kamaratove, system mas legalne a instalnuty, ides to len opravit, ziaden kod to po tebe pytat nebude.
KFL Odesláno 21. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2011 Teď mám díky přístupu MS (možná) místo legálně koupenýho HW s OS jenom hromadu nepoužitelnýho šrotu... Ono to vyplývá z toho, že netbook nemá CD/DVD mechaniku. Pak OEM hodí data na pártyšnu a neřeší. Není to přístup MS . Navíc prodejce by ti IMHO měl média poskytnout proti paragonu.
Kalifx Odesláno 21. srpna 2011 Autor Nahlásit Odesláno 21. srpna 2011 (upraveno) Ono to vyplývá z toho, že netbook nemá CD/DVD mechaniku. Pak OEM hodí data na pártyšnu a neřeší. Není to přístup MS . Navíc prodejce by ti IMHO měl média poskytnout proti paragonu. No jo... Popravdě jsem ani nepočítal, že by miliardovej softvérovej gigant moh třeba jako OEM verzi svýho OS přibalovat gigovou flashku (i když třeba takovej SAMSUNG to dělá i u blbý televize). Ale pokud to není teda věc MS tak koho? Prodejce? Dřív mně celkem ochotně dali k počítači instalační médium. Proč teď ne? Třeba proto, že ho nemaj? CD je u ntb naprd a jinou možnost MS nenabízí? A stále to nevysvětluje to, proč není možný nalepit na dno ntb nějakou samolepku se serial numberem a to bych pak vložil při reinstalaci staženýho recovery systému z portálu MS... Upraveno 21. srpna 2011 uživatelem Kalifx
tyfo Odesláno 21. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2011 (upraveno) Ono to vyplývá z toho, že netbook nemá CD/DVD mechaniku. Pak OEM hodí data na pártyšnu a neřeší. Není to přístup MS . Navíc prodejce by ti IMHO měl média poskytnout proti paragonu. Ono media ti prodejce jen tak neda u mne za to chteli v IBM 350 kc, pokud si koupis NB s OS na HDD tak si mas udelat zalohu to WIN 7 umi samy o sobe. Aby jsem jen neprudil tak mas v zasade nekolik reseni za jednodusi povazuji nainstalovat znovu na tu smazanou partition ubuntu a pokud to neudela sam tak rucne doplnit ten GRUB o widle. Nebo si nekde pujc stejnej notas (urcite se najde) a zkopiruj z nej masterboot atd.. nebo jak tu jiz psali pokusit se to opravit s originalkama (nebo si stahni jejich kopii) no a nebo to cely prevalcuj s pomoci usb mechaniky a origo win, pokud by ti neprosla aktivace tak tam aktivuj po telefonu, zavolas a reknes ze nemas jinou instalacku a oni ti poradi co s tim. edit: jen poznamecka ty tam nemas tu samolepku s aktivacnim kodem ????, a nemas ty nahodou jen starter win7 ten se totiz neda koupit a tak take k tomu nejsou media. Napis typ co mas treba se nekdo najde se stejnym a posle ti kopii toho masterboot a ty to tam jen kopnes v nejakym live linuxu. Upraveno 21. srpna 2011 uživatelem tyfo
Kalifx Odesláno 21. srpna 2011 Autor Nahlásit Odesláno 21. srpna 2011 (upraveno) Ono media ti prodejce jen tak neda u mne za to chteli v IBM 350 kc, pokud si koupis NB s OS na HDD tak si mas udelat zalohu to WIN 7 umi samy o sobe. Aby jsem jen neprudil tak mas v zasade nekolik reseni za jednodusi povazuji nainstalovat znovu na tu smazanou partition ubuntu a pokud to neudela sam tak rucne doplnit ten GRUB o widle. Nebo si nekde pujc stejnej notas (urcite se najde) a zkopiruj z nej masterboot atd.. nebo jak tu jiz psali pokusit se to opravit s originalkama (nebo si stahni jejich kopii) no a nebo to cely prevalcuj s pomoci usb mechaniky a origo win, pokud by ti neprosla aktivace tak tam aktivuj po telefonu, zavolas a reknes ze nemas jinou instalacku a oni ti poradi co s tim. Já už jsem to vyřešil. Nainstaloval jsem na celej netbook ubuntu, všechno běží jak má, takže jsem spokojenej. Vysledkem akorát je, že na počítači s původně koupenejma a naistalovanejma winckama je už prostě nemám. Takže ze tří počítačů doma mám na jednom MacOSX, na druhým WinXp (je to DELL, takže k němu mám instalačky a než se mně rozpadne na prach, tak tam ty XPčka taky nechám), no a na třetím je to Ubuntu. A příští netbook s Win už nechci. Pro mě jsou prostě peníze za licenci Win7 (který nemůžu jednoduše přeinstalovat) vyhozený prachy. EDIT: a mám starter Win. Ale co to na věci mění? Že se nedaj koupit? Tak ať je tam nedávaj! Upraveno 21. srpna 2011 uživatelem Kalifx
KFL Odesláno 21. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2011 A stále to nevysvětluje to, proč není možný nalepit na dno ntb nějakou samolepku se serial numberem a to bych pak vložil při reinstalaci staženýho recovery systému z portálu MS... Tohle je na delší diskuzi, ale v zásadě jde o distribuční model. Každej OEM komp je výrobkem OEM dodavatele, a to včetně systému. Tj. image, která je nainstalovaná, je dodávaná skrz OEM, ať už je upravená (HP, IBM atd.) anebo neupravená (Franta z Horní-dolní). Za počítač i obsah potom odpovídá OEM prodejce (míněno že to po instalaci chodí), a podporu taky dělá OEM dodavatel, nikoli MS. Čili tebou zmiňovaný portál se softem ke stažení by musel v tomto případě provozovat prodejce. Může se nám to nelíbit, ale tak to zkrátka je. Jinak ti samozřejmě rozumim .
Kalifx Odesláno 21. srpna 2011 Autor Nahlásit Odesláno 21. srpna 2011 Tohle je na delší diskuzi, ale v zásadě jde o distribuční model. Každej OEM komp je výrobkem OEM dodavatele, a to včetně systému. Tj. image, která je nainstalovaná, je dodávaná skrz OEM, ať už je upravená (HP, IBM atd.) anebo neupravená (Franta z Horní-dolní). Za počítač i obsah potom odpovídá OEM prodejce (míněno že to po instalaci chodí), a podporu taky dělá OEM dodavatel, nikoli MS. Čili tebou zmiňovaný portál se softem ke stažení by musel v tomto případě provozovat prodejce. Může se nám to nelíbit, ale tak to zkrátka je. Jinak ti samozřejmě rozumim . Víš co, já jsem v podstatě dlouholetej a dobrovolnej uživatel MS produktů. I když jsem měl doma vždycky nějaký Jabko, tak i Win. A najednou přijde, podle mě, banální problém a já zjišťuju, že jsem vlastně za kreténa. Něco si koupím (netbook s Win7 Starter Edition), ten se mně (ale ano, klidne to řeknu) v podstatě "vlastní" vinou posere a tím pádem jsem v p....i. Ať se na to dívam z jakéhokoli úhlu, tak to prostě pro mě, jako zákazníka, není nijak výhodný. To je celý. A že to tak chodí, samozřejmě vím. Přesvědčováním lidí, že trojnohej kůň sice neutáhne žádnej náklad, ale jeho nákupem ušetřej 150 korun za tu chybějící nohu, se už nějakej ten pátek živím.
KFL Odesláno 21. srpna 2011 Nahlásit Odesláno 21. srpna 2011 (upraveno) Pro mě jsou prostě peníze za licenci Win7 (který nemůžu jednoduše přeinstalovat) vyhozený prachy. Chápu, přesto se nemůžu ubránit reakci . Jednoduše přeinstalovat je můžeš, pokud máš zachovanou OEM instalaci, kde je recovery oddíl. Protože jsi o něj ale přišel (a je jedno jak), tak to holt neuděláš. Správně by ses měl obrátit na OEM, který by ti dal (ať už za úplatu či zdarma) instalační média a potom bys to opravil. Jinými slovy - jedním zásahem jsi upravil default konfiguraci (instalace linuchu), což samo o sobě není samozřejmě nic proti ničemu, druhým zásahem jsi přišel o recovery data (kámoš; v manuálu k netbooku bude nejspíš napsaný, že ji nemáš v žádným případě mazat). Naštve to, absolutně chápu, ale těžko z toho můžeš vinit kohokoliv jinýho. A znova opakuju, že OEM by ti v takovym případě pomohl . Upraveno 21. srpna 2011 uživatelem KFL
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se