decebal Odesláno 6. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 6. prosince 2006 Podle mého názoru, byla většina československých občanů před rokem 1989 odsouzena nosit hodinky značky PRIM, neboť na geniálně centrálně plánovaném trhu nic jiného k dostání nebylo. A to málo něčeho kvalitního, co se přivezlo ze západu, se okamžitě prodalo pod pultem. Proto, když si dřív šel někdo koupit hodinky, tak si vlastně šel koupit masové Primky. Kvalita těchto hodinek byla, stejně jako u většinu tehdy u nás produkovaného zboží, prachmizerná. Ve valné většině pochromovaná nebo pozlacená mosaz, plastová sklíčka, tuctový strojek (snaha o kopii švýcarských strojků). Značka Prim byla a je známá tak akorát v ČR/SR, dokonce se moc nedovážela ani na hladové trhy RVHP! Někdo řekne, ty hodinky mi sloužily 30 let! Ano, ukazovaly čas, ale člověk měl na ruce kus oprýskaného hnusu (chrom slezlý, poškrábané nebo popraskané sklíčko, nekvalitní ošuntělý řemínek, design hodinek většinou také nic moc?a nebo ?levná? ukradená rádoby napodobenina designu světových výrobců). Ale prostě se to neřešilo, nic jiného na výběr stejně nebylo. A navíc, i ty nejhnusnější Primky stály třetinu měsíčního platu. Tak co naděláš?! Když to píšu, tak na mě skoro padá deprese. Ještě, že už jsme někde jinde! Proto byli lidi po revoluci tak lační (nejen) po hodinkách zahraniční provenience. Chtěli si konečně dopřát něco nového, lepšího, kvalitnějšího, hezčího a reprezentativnějšího. A tu možnost naštěstí dodnes mají! Privatizovaný Elton po docela dlouhé době pochopil, že masové hodinky už ani u nás nikdo kupovat nebude. Tak si nechal poradit, aby zredukoval sortiment, řádově zvednul ceny, vyrobil několik exkluzivních modelů, a začal pracovat s PR. Proto dnes tak malý výběr, desetitisícové/statisícové ceny, v nabídce Tycho de Brahe, a prezidentovy nebo Schwarzenbergovy ?Primky?. Ano, chtělo to radikální změnu, ale? Elton dělá svá pouzdra ? to má být hlavní přednost?! No, udělat si pouzdro je jedna věc a udělat pěkné pouzdro je věc druhá. Dnešní pouzdra se za pěkná označit nedají, jsou nudná. Při troše shovívavosti si řeknete ?není to špatné?, ale neřeknete si ?to je ono!? Do hodinek Elton montuje strojky ETA. Ne že by byly špatné, jsou velmi dobré, ale nedají ani se zavřenýma očima označit za exkluzivní. Takže když to sečtu: pouzdro nuda, strojek nuda, ciferník/ručky nuda, značka nula, cena bomba. Tím se renomé nezíská! ČR má dnes 10 mil. obyvatel a dle mého názoru Elton dnes rejžuje na lidech v řádu tisíců, kteří už roupama neví co by, tak si nechávají renovovat staré klumpy (které stejně na ruku nevezmou), dělat solitéry s renovovanými starými strojky za 50-200 Kč (prodanými ovšem za desetitisíce), případně na lidech, kteří se nechají nachytat na vnucenou rádoby novou prestiž, a koupí tuctové zboží za přehnané částky (viz předchozí diskuse). Elton také velice rád využívá nostalgie, která se v některých lidech probouzí. A snaží se také apelovat na to, že je česká firma. Co z toho? Světové známosti Primky stejně nikdy nedosáhnou, těch pár lidí, co zaměstnávají, by se uživilo i jinak nebo by je podržel náš štědrý sociální systém. DPH zaplatíme z hodinek českých i cizích. A ve velice brzké době se stejně bude všechno vyrábět v té dnes pohrdané Číně (přestože na kvalitu výroby si dohlíží přímo zástupci renomovaných značek), Indii nebo Rusku. Takže o čem to je? Je to v první řadě o byznysu, v druhé o emocích a ve třetí o hlouposti nebo důvěřivosti. Kde bereš tu jistotu, že ty hodinky nenosím?
efliky Odesláno 6. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 6. prosince 2006 Omlouvám se, že se vracím v diskuzi zpět. Téměř všechno uvedené jsem schopen pochopit, beru to, se spoustou věcí jsem ochoten souhlasit .... Jediné, co se mi zdá v názorech trochu nekonzistentní a asi to udalo i směr diskuze (od toho, že jsou někde k mání nějaké lacinější primky až k otázkám blízké a daleké budoucnosti Eltonu) je následující citace : .......... Jinak jsem vděčný za takovouto diskuzi, jenom pro příště poprosím, když na nějaký takový případ narazíte, pošlete mi prosím mail s přesnými souřadnicemi nebo ještě lépe nelitujte koruny a zatelefonujte mi. Kdo nechce utrácet za pomoc Eltonu, stačí, když mě prozvoní. a s tou jako jedinou mám, pravda jako neakcionář Eltonu, trochu problém. Ale třeba to byla jen Primova okamžitá unáhlenost. :-)
Návštěvník Kamil Odesláno 6. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 6. prosince 2006 Omlouvám se, že se vracím v diskuzi zpět. Téměř všechno uvedené jsem schopen pochopit, beru to, se spoustou věcí jsem ochoten souhlasit .... Jediné, co se mi zdá v názorech trochu nekonzistentní a asi to udalo i směr diskuze (od toho, že jsou někde k mání nějaké lacinější primky až k otázkám blízké a daleké budoucnosti Eltonu) je následující citace : .......... Jinak jsem vděčný za takovouto diskuzi, jenom pro příště poprosím, když na nějaký takový případ narazíte, pošlete mi prosím mail s přesnými souřadnicemi nebo ještě lépe nelitujte koruny a zatelefonujte mi. Kdo nechce utrácet za pomoc Eltonu, stačí, když mě prozvoní. a s tou jako jedinou mám, pravda jako neakcionář Eltonu, trochu problém. Ale třeba to byla jen Primova okamžitá unáhlenost. :-) No vidíš, až teď mi to vlastně došlo. Vlastně máš pravdu. Nás, tedy zde přítomné členy fóra, se nás hluboce dotýká, že si o nás pan Prim myslí, jakože nemáme korunu na telefon. A to jenom proto, že se nám zdají Orlíky za 11 tis. drahý. :lol: :lol:
Pachollini Odesláno 6. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 6. prosince 2006 ikdyž si nepůjdou hned koupit 120 deka zlata, zpracovaného do časomíry Jo, 120 deka zlata? Nevěděl jsem, že Prim dělá kukačky z masivních drahých kovů :-D ... Ta zmínka o počtu modelů mě taky zarazila vzhledem k tomu, kolik se jich prezentuje na webu. Z něj bych měl pocit, že produkce Eltonu je poměrně chudá.
Prokop Odesláno 6. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 6. prosince 2006 Elton dnes vyrábí: cca 3000ks hodinek ročně cca 100 modelů ale na webu jsem napočítal 19 modelů. Chtělo by to víc se chlubit svou prací a prezentovat všechny. Kdo nečte Chronomag, tak mu tahle informace chybí. To je pravda! Za to už jsem si posypal hlavu popelem. Na webu toho chybí strašně moc z toho, co dnes dokážeme nabídnout. My prostě tvoříme rychleji, než o tom stačíme informovat veřejnost. Kdo v poslední době viděl některé naše nové kousky mi dá zapravdu. Na druhou stranu musím přiznat, že už se mi trošku rozostřuje hranice pojmu model. Protože více, či méně unikátních solitérů nebo solitérních renovací jsme udělali také mnoho.
X-Bob Odesláno 7. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 7. prosince 2006 To Pacholini - jo jo, trochu jsem se přepsal :D Ale uznej, TAKOVÝ kukačky na ruce, k tomu aligátor šíře 58 mm se zlatou sponou z pásku od kalhot, s "tuningovanou" kukačkou .... To by bylo, co?
Pachollini Odesláno 7. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 7. prosince 2006 To by bylo, akorát bys musel střídat ruce, jinak bys byl za měsíc dost asymetrickej :-)
Tomasek Odesláno 7. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 7. prosince 2006 No vžyť to je tak jednoduché. Cena hodinek = přímé výrobní náklady (strojek, pouzdro, sklo, tah atd..) + správní náklady (marketing, účtárna, management) + cena značky. Asi je nám všem jasné že u hodinek Rolex, nebo Omega platíme hoooooodně za značku. A určitě výroba hodinek Patek Philipe není až tak nákladově drahá, odhadl bych, že minimálně polovinu ceny (ne-li více) platíte za značku. U Primu to je stejné. Cena se počítá stejným způsobem. Je zde pouze otázka, zda-li je kupující ochoten zaplatit určitou cenu za značku. Pokud ano tak si Primky koupí, pokud ne, tak si koupí hodinky s lepším poměrem cena/výkon. cenu za znacku za Rolex chapem, lebo tu znacku pozna na celom svete kazdy a je jedno ci kope kanal alebo je poloboh... ale do ceny hodiniek zahrnut cenu za znacku, ked tu danu znacku poznaju akurat v jednom state a nikde inde je trochu silne kafe... keby bol v hodinkch Prim vlastny strojcek, tak ani nemuknem, lebo by to uz bolo o niecom inom, ale dat tam ETA, ktora sa rozoberie a potom naspat zlozi a napisat, ze je to Prim je silne kafe... kupim si motor VW a rozoberiem ho, potom opat zlozim a napisem, ze som vytvoril motor Macko Uško, ktory je len odvodeny od Audi (resp. koncernu VW) To musí napsat bunny z Popradu a nazvat věci pravým jménem? Alespoň se patriotům přitížilo Díky bunny
Tomasek Odesláno 7. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 7. prosince 2006 My prostě tvoříme rychleji, než o tom stačíme informovat veřejnost. Nevěřím, že to před vámi už neřekl Yossarian!
BUBÁK Odesláno 7. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 7. prosince 2006 Moc nerozumím u mechanických hodinek termínu poměr cena/výkon- něco jiného to je např. u počítačů, automobilů, motocyklů. U hodinek je jistě hlavním požadavkem přesnost měření času, následně pak další vlastnosti např.odolnost vnějším vlivům,design, značka,historie, osobní vztah. Poměrově vycházejí nejlépe z časoměrných přístrojů digitálky za 300,-, poslouží stejně jako Rolexy. Proč tedy? Jeden chce Primky za 30000,-- 50000,-, jiný Omegy za 60000,-, nebo Panerai za 200000,- , nebo alespoň Seika za 2000,--3000,-.Když je předem zřejmé, že přesnosti digitálek za 300,- nikdy nedosáhnou, musí se dát občas vyčistit, seřídit, atd.. Řekl bych , že vztah k mechanickým hodinkám může být daný nějakou predispozicí z dětství, která v nás dříme a jednoho dne se projeví, asi ještě z doby dětství, kterou si už nepamatujeme a kdy se dospělí ptali ,,jak dělají hodiny" přece TIK- TAK. Takže poměry, ceny, výkony u mechanických hodinek bych zas až tak neřešil, ať si každý koupí co chce, co se mu líbí a má z toho užitek a hlavně radost, o to přeci jde..... :)
JJ Odesláno 8. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 8. prosince 2006 přesnosti digitálek za 300,- nikdy nedosáhnou, musí se dát občas vyčistit, seřídit, atd.. Pche, zato půjdou i mimo civilisaci aniž bys musel shánět baterku a hlavně i po jaderném výbuchu. Uznej, že to je velmi prakticé a cenu to odůvodňuje :-D
BUBÁK Odesláno 8. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 8. prosince 2006 přesnosti digitálek za 300,- nikdy nedosáhnou, musí se dát občas vyčistit, seřídit, atd.. Pche, zato půjdou i mimo civilisaci aniž bys musel shánět baterku a hlavně i po jaderném výbuchu. Uznej, že to je velmi prakticé a cenu to odůvodňuje :-D Mám za to, že tohle jsou fakt pádné argumenty, prostě moje řeč. Takže UZNÁVÁM !!!!
VS Odesláno 8. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 8. prosince 2006 přesnosti digitálek za 300,- nikdy nedosáhnou, musí se dát občas vyčistit, seřídit, atd.. Pche, zato půjdou i mimo civilisaci aniž bys musel shánět baterku a hlavně i po jaderném výbuchu. Uznej, že to je velmi prakticé a cenu to odůvodňuje :-D Ten jaderný výbuch mě přesvědčil http://www.aldebaran.cz/animace/Phy_B_Tactical.mpg Fascinují mě ti kameramani na konci klipu s Orlíkama na ruce
mechano Odesláno 8. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 8. prosince 2006 Lidi, pořád čekám že tu někdo nakousne otázku ŽIVOTNOSTI. Ne po A-výbuchu ale třeba po padesáti letech používání. To by bylo to cena/"výkon".
BUBÁK Odesláno 8. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 8. prosince 2006 Lidi, pořád čekám že tu někdo nakousne otázku ŽIVOTNOSTI. Ne po A-výbuchu ale třeba po padesáti letech používání. To by bylo to cena/"výkon". To jsem nenakousl, při mém používání hodinek byla zatím hranice životnosti do 5 let. To bych je musel mít v šuplíku, aby vydržely déle.
mechano Odesláno 8. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 8. prosince 2006 No právě, často tady čtu srandovní názory že někdo má hodinky už půl roku a pořád je to bezvadný. No a kvalita vyniká tehdy, když je to bezvadný ještě za sto let.
Ciferník Odesláno 8. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 8. prosince 2006 No, nevím, co si o tom myslí mechano jako profík, ale mně množství Primek, které i po padesáti letech provozu (a zřejmě minimální péče v duchu hesel "kdo šetří, má za tři" a "nespravuj, co není rozbité") šlapou docela dobře, připadá velmi slušné.
typograf Odesláno 8. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 8. prosince 2006 Mechano, ta kvalita mi bude za sto let na dvě věci.
Ciferník Odesláno 8. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 8. prosince 2006 typograf: To jistě, ale dědicové by ji mohli ocenit :-)
typograf Odesláno 8. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 8. prosince 2006 To je fakt, třeba zřídí někde na Marsu Muzeum starých primek.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se