Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 162
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
  V 5. 2. 2013 v 19:19, financ napsal:

Pouzdro 18 karátů jsem ještě neviděl

http://aukro.cz/zlat...2840890024.html

Jo jo, ty už jsem studoval v prosinci. Jejich největší problém je, že pouzdro podle puncovních značek a dalších znaků není z Československa. A tudíš to podle mého není sběratelsky "prim" zajímavé.

Podívej se třeba na dýnko těchto CHRONOGRAPHE SVISSE 18 KARÁTŮ , mají stejný punc , ryzostní značku, ale jinou výrobní značku. http://aukro.cz/zlate-hodinky-chronographe-svisse-18-karatu-i2949805050.html

Takže asi ze Švýcar.......

Odesláno (upraveno)
  V 5. 2. 2013 v 19:19, financ napsal:

Pouzdro 18 karátů jsem ještě neviděl

http://aukro.cz/zlate-naramkove-prim-18-karatu-i2840890024.html

Tyto hodinky nebyly vyrobeny v Eltonu. Jedná se o kombinaci zahraničního zlatého pouzdra s eltonským vnitřkem, a to jen částečně, neboť ani vteřinovka není originální. Jak uvádí Staník, pro pravověrného sběratele hodinek Prim bezcenný kus.

Upraveno uživatelem accutron
Odesláno

Ty zlaté primky se švýcarským pouzdrem ze zlaté slitiny mě osobně docela zaujaly. A to hlavně díky tomu, že prodejce nafotil v docela obstojné kvalitě řadu detailů, zejména puncovních značek. Myslím, že nebude na škodu, sem znovu umístit pro budoucí generace čtenářů některé fotografie již prodaných hodinek.

Dovolil jsem si také připojit několik svých postřehů.

post-9612-012528000 1360277417.jpg

Jestli dobře koukám na fotografie otevřených hodinek, tak v nich je kalibr 66.3 ve verzi se třemi šroubky na můstku pérovníku. To znamená, že strojek mohl být vyroben cca někdy mezi lednem 1969 a lednem 1972.

post-9612-072796900 1360277431.jpg

Asi nejzajímavější jsou, v rámci tohoto vlákna o zlatých pouzdrech primek, jednotlivé puncovní značky na víku pouzdra:

post-9612-045921000 1360277442.jpg

post-9612-013036000 1360277450.jpg

Úplně nahoře je československá puncovní značka pro cizí zlaté zboží (používaná do roku 1992) tzv ?lyra?. To písmenko nad lyrou není ?Š?, jak by se mohlo zdát z fotky, ale je to krásné české ?Č? (jako Československo).

Pod ním je jedna ze švýcarských puncovních značek, která se používala pro označení hodinkových pouzdra ze zlaté slitiny o ryzosti 750/1000 (18 karátová) ? tzv. hlava ?Helvetia? (ženská postava, národní symbol švýcarské konfederace). Tento punc se používal do roku 1995.

V tomto puncu se těsně pod hlavou Helvetie dá vytušit i velmi malá značka, která určuje konkrétní pobočku švýcarského puncovního úřadu (zpravidla je to ta nejbližší k výrobci pouzdra). Bohužel z fotografie se nedá blíže identifikovat.

Další punc označuje ryzost slitiny zlata: 18 k = 750/1000 = 0,750.

Asi nejzajímavější je pak ta úplně spodní značka ? jedná se o tzv ?výrobní a odpovědnostní značku (VOZ)? výrobce pouzdra. Vnější tvar puncu symbolizuje hlavu kladiva. To byla a je ?kolektivní VOZ? používaná drtivou většinou švýcarských výrobců pouzder z drahých kovů (pozn.: velké známé švýcarské značky jako ROLEX, IWC, atd. mají svoje individuální VOZ). Vlastního výrobce pak určuje číslice ?213?. Podle mých výzkumů v otevřených zdrojích (rozuměj zadarmo a tedy bez záruky) by se mělo jednat o firmu ?Rene Fer SA? z La Chaux-de-Fonds, která existovala v letech 1923 - 1996.

Pokud je číslo 2816 550 na víku pouzdra standartním sériovým číslem jako u ostatních Primek té doby, pak by to mohlo potvrzovat dataci na rok 1969 nebo 1970 (je znám záruční list hodinek typového čísla 50 050 1, sériového čísla 2713420 s datem prodeje 31. 7. 1969).

post-9612-018785500 1360277477.jpg

post-9612-040751700 1360277486.jpg

Punc na boku pouzdra se mi také nepodařilo identifikovat.

Z datací je vidět, že tyto 18 karátové zlaté hodinky jsou asi mladší než na začátku vlákna prezentované zlaté primky s československými 14 karátovými pouzdry. Docela by mě zajímalo, co bylo motivem pro vznik této nepochybně luxusní verze, když u nás se již dříve uměla levnější a méně exkluzivní pouzdra 14 karátová a Elton už měl v té době také vlastní linku na elektrolytické pozlacení mosazných pouzder.

Bylo to za účelem následný exportu za devizy nebo import pro nějaké tuzemské VIP (rozuměj papaláše)?

Setkal se někdo už s něčím podobným? :helpsmilie:

A toto bude asi na Accutrona. Jsou nějaké záznamy, :helpsmilie: že to šlo oficiálně přes tehdejšího Eltona, nebo to byla ?nezávislá? akce prodejních státních organizací Merkurie a/nebo Klenoty či nějaké jiné organizace nebo subjektu? A bylo pořizování švýcarských zlatých pouzder pro primky standardní praxí za minulého režimu, nebo je to skutečně jen nějaká výjimka?

Odesláno
  V 7. 2. 2013 v 23:06, Petr_P napsal:

post-9612-040751700 1360277486.jpg

Punc na boku pouzdra se mi také nepodařilo identifikovat.

To bych rekl ze bude taky svycarskej, opet hlava Helvetie plus pismeno, viz lepsi obrazek z jinych hodinek:

post-5784-033692000 1360301930.jpg

Odesláno (upraveno)
  V 7. 2. 2013 v 23:06, Petr_P napsal:

Úplně nahoře je československá puncovní značka pro cizí zlaté zboží (používaná do roku 1992) tzv ?lyra?. To písmenko nad lyrou není ?Š?, jak by se mohlo zdát z fotky, ale je to krásné české ?Č? (jako Československo).

Pod ním je jedna ze švýcarských puncovních značek, která se používala pro označení hodinkových pouzdra ze zlaté slitiny o ryzosti 750/1000 (18 karátová) ? tzv. hlava ?Helvetia? (ženská postava, národní symbol švýcarské konfederace). Tento punc se používal do roku 1995.

Jako vždy dokonalý rozbor, fakt výborná práce s veřejnými zdroji. Jak už říkal Lenin - googlit, googlit, googlit :D .

Pro mě je velký objev puncovní značka pro cizí zlaté zboží používaná v Československu, tzv lyra s písmenkem Č. Nějak jsem ji nebyl schopen identifikovat, díky.

Ty ostatní symboly mají plusmínus všechny země podobné - národní puncovní značka, označení ryzosti zlata a identifikace výrobce pouzdra.

Tím je jasné, že to byl oficiální dovoz a ne soukromá akce někoho, kdo mohl vycestovat. Co bylo zatím zjištěno z dřívějška, tak žádné z celozlatých primek nebyly akce Eltonu, ale firem oficiálně pracujících se zlatem (výroba pouzdra např. Soluna, prodej Klenoty).

Upraveno uživatelem stanik73
Odesláno
  V 8. 2. 2013 v 5:39, Pirx napsal:

To bych rekl ze bude taky svycarskej, opet hlava Helvetie plus pismeno, viz lepsi obrazek z jinych hodinek:

Díky! To je ono! :notworthy:

Na tvé fotce je pod hlavou Helvetie velké písmeno "C". To by měla být značka pobočky švýcarského puncovního úřadu v La Chaux-de-Fonds.

A pokud se dobře dívám na značku na prodaných zlatých primkách, tak to také vypadá na velké písmeno "C". Což by potvrzovalo logiku, že pravděpodbný výrobce pouzdra ?Rene Fer SA? z La Chaux-de-Fonds si nechal puncovat své produkty v nejbližší pobočce puncovního úřadu.

P.S. Kdyby to náhodou nebylo písmeno "C", ale vizuálně podobné "G", tak by to byl puncoví úřad Gen?ve Montbrillant.

Odesláno
  V 12. 2. 2013 v 12:15, financ napsal:

A už jsi zjistil výrobce?

Bohužel ještě ne. Výrobní značky výrobců v ČR jsou komplet na netu včetně historických, na Slovensku tomu tak bohužel není.

Jsou tu ale určitě lepší pátrači jako třeba Petr_P :) . Berte to jako výzvu - kdo rozluští slovenského výrobce zlatého pouzdra podle přiložené výrobní značky?

post-9970-020612900%201323765871.jpg

Odesláno
  V 12. 2. 2013 v 15:25, stanik73 napsal:

Bohužel ještě ne. Výrobní značky výrobců v ČR jsou komplet na netu včetně historických, na Slovensku tomu tak bohužel není.

Jsou tu ale určitě lepší pátrači jako třeba Petr_P :) . Berte to jako výzvu - kdo rozluští slovenského výrobce zlatého pouzdra podle přiložené výrobní značky?

post-9970-020612900%201323765871.jpg

Ruku do ohně bych za to nedal, ale mohla by to být kotva, která se razila na zboží určené k vývozu někdy od 1962 do 1992, ale je to jen spekulace...

Odesláno (upraveno)
  V 13. 2. 2013 v 10:13, JR_2010 napsal:

Ruku do ohně bych za to nedal, ale mohla by to být kotva, která se razila na zboží určené k vývozu někdy od 1962 do 1992, ale je to jen spekulace...

Chvilku jsem si myslel, že by to mohlo být ono, ale to co jsem nafotil na dýnku se dost liší od vzoru kotvy z dokumentace, který přikládám. A puncovní značky jsou vždy dost přesné.....

post-9970-094813000 1360795591.jpg

Upraveno uživatelem stanik73
  • po měsíci...
Odesláno
  V 1. 4. 2013 v 10:41, Honza.manta napsal:

Už dle názvu vlákna - je to OT.

tak to se omlouvám, pokud to lze smazat, tak potom jen dobře. Dal jsem to tam kvůli tomu, že tam bylo zmiňována ta puncovní značka, tak že je i na jen pozlaceném pouzdru. 

• po měsících...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...