Návštěvník Ondra Odesláno 4. května 2012 Nahlásit Odesláno 4. května 2012 (upraveno) Nemáte někdo informaci od původních zaměstnanců Eltonu (či z dokumentace), jaká byla plánovaná životnost běžných Primek s mosazným (zlaceným / chromovaným) pouzdrem? To že pak sloužily desetiletí, a některé slouží dodnes, jim budiž ke cti. Ale jde mi o plánovanou životnost z hlediska volby materiálů, konstrukce, údržby apod. Myslím, že hlavním "slabým" místem, které zkracovalo plánovanou životnost, bylo právě to mosazné pouzdro. Díky za info Upraveno 4. května 2012 uživatelem Ondra
bohus76 Odesláno 4. května 2012 Nahlásit Odesláno 4. května 2012 Řeknu jen tolik,počítala se ta životnost podle nanesených mikronů pozlacení,ale kdybys mě zabil,tak Ti to přesně neřeknu.Snad se najde někdo,kdo to ví /accutron ?/.
Návštěvník Ondra Odesláno 4. května 2012 Nahlásit Odesláno 4. května 2012 (upraveno) Řeknu jen tolik,počítala se ta životnost podle nanesených mikronů pozlacení,ale kdybys mě zabil,tak Ti to přesně neřeknu.Snad se najde někdo,kdo to ví /accutron ?/. Díky! Dobrej začátek, třeba bude někdo vědět víc. Upraveno 4. května 2012 uživatelem Ondra
odjinud Odesláno 4. května 2012 Nahlásit Odesláno 4. května 2012 Jediná firma, která má podle mě koule udávat aktuálně životnost, je podle mě ruský Vostok, který udává u nových Ampfibií 10 let. To mě celkem překvapilo, že s tímhle celkem nízkým číslem jde ven. Ostatní radši mlčí (a dělají dobře).
Návštěvník Ondra Odesláno 4. května 2012 Nahlásit Odesláno 4. května 2012 Tak jsem našel, že "Výdrž zlacení je: 1 mikron cca 1 rok při běžném denním nošení" a "Pouzdra hodinek byla mosazná, buď niklovaná a chromovaná nebo zlacená (zpočátku s 20 mikrony, během dalších let byla tato vrstva díky dokonalejší technologii snižována až na 3 mikrony)" Čili, zdá se, že životnost při denním nošení byla plánována minimálně na 3 roky až 20 let (starší modely se silnější vrstvou)... Sedí to?
bohus76 Odesláno 4. května 2012 Nahlásit Odesláno 4. května 2012 Prim pyžama mají vrstvu 20mikronů a pro někoho kdo má agresivní pot není problém jej zlikvidovat do 5 let.Někomu vydrží víc a někomu míň.Obecně to nelze říct.
Jeronimo Odesláno 5. května 2012 Nahlásit Odesláno 5. května 2012 Můžu asi jen konstatovat, že se jedlalo spíše o velkosériově vyráběné hodinky pro široké masy, s vyjímkou speciálnějších modelů. Z toho usuzuji, že to asi neměly být hodinky na celý život. Ale na druhou stranu při slušném zacházení a s nejdostupnějším servisem, mají šanci, že nás všechny přežijou
Návštěvník Ondra Odesláno 5. května 2012 Nahlásit Odesláno 5. května 2012 (upraveno) Můžu asi jen konstatovat, že se jedlalo spíše o velkosériově vyráběné hodinky pro široké masy, s vyjímkou speciálnějších modelů. Z toho usuzuji, že to asi neměly být hodinky na celý život. Ale na druhou stranu při slušném zacházení a s nejdostupnějším servisem, mají šanci, že nás všechny přežijou Tos nám pomohl... Jedná se mi o to, jakou sám Elton plánoval maximální dobu, kdy budou jedny konkrétní hodinky v každodenním provozu. Můj tajný tip je, že to bylo max. 10 let. A pak si měl zákazník koupit nové Primky. Upraveno 5. května 2012 uživatelem Ondra
mildafleck Odesláno 5. května 2012 Nahlásit Odesláno 5. května 2012 Myslím že při občasné péči nás přežijí určitě.Mám spoustu hodinek který už určitě přežili jednu generaci a i když je občas najdu na burze opravdu ve strašných podmínkách tak 90 procent hodinek natáhnu a jdou a většinou jdou přesně.Primky jsou jednoduché a spolehlivé hodinky nepotřebuji nosit jiné. :smile_anim:
filo-boxer Odesláno 5. května 2012 Nahlásit Odesláno 5. května 2012 Podle knihy "Technologie náramkových hodinek Prim" od pana Jaroslava Vajsara to bylo ca 10 let: Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Jeronimo Odesláno 5. května 2012 Nahlásit Odesláno 5. května 2012 (upraveno) Tos nám pomohl... ....No jo. . Prostě jen konstatuju z toho mála co vím. Kdo ví jak to s Primkami mysleli doopravdy ti co řídili hospodářství v RVHP. Ale taky typuju vzhledem k tehdejší nekonzumní době v poměru s kvalitou u běžných modelů cca 5 až 15 let. Edit: filo-boxer mě předběhl, tak jsem se skoro trefil. Upraveno 5. května 2012 uživatelem Jeronimo
bohus76 Odesláno 5. května 2012 Nahlásit Odesláno 5. května 2012 Řekl bych,že většina primek tuto dobu několikrát přesluhuje A pokud se k nim člověk slušně chová a sem tam jim dopřeje servisu,tak tu s náma ještě nějaký pátek budou.
filo-boxer Odesláno 5. května 2012 Nahlásit Odesláno 5. května 2012 A ješte pár informací ze stejného zdroje: Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Návštěvník Ondra Odesláno 5. května 2012 Nahlásit Odesláno 5. května 2012 Skvělá práce, filo-boxer, díky
Petr_P Odesláno 5. května 2012 Nahlásit Odesláno 5. května 2012 ....No jo. . Prostě jen konstatuju z toho mála co vím. Kdo ví jak to s Primkami mysleli doopravdy ti co řídili hospodářství v RVHP. Ale taky typuju vzhledem k tehdejší nekonzumní době v poměru s kvalitou u běžných modelů cca 5 až 15 let. Tak se na to jako plánovač RVHP podíváme: Československo mělo v posledních 20 letech své existence cca 15 milionů obyvatel (pro jednoduchost předpokládejme konstantní počet obyvatel, ve skutečnosti ale byla porodnost větší než úmrtnost) Řekněme, že pokud odečteme příliš mladé a ty, kteří o hodinky nemají žádný zájem, tak to máme cca 12,5 milionů zákazníků. Řekněme, že dovoz tvoří 60% spotřeby hodinek (třeba všechny dámské + část produkce pro muže). Pak na domácího výrobce Elton zůstává trh 40%, tj. 5 milionů zákazníků. Elton v roce 1970 vyrobil 435 tisíc náramkových hodinek PRIM. V roce 1990 to bylo 500 tisíc. Pro jednoduchost předpokládejme, že na domácí trh v posledních 20 letech existence Československa dodával cca 450 tisíc ročně. Z toho vychází, že při produkci 450 tisíc hodinek pro 5 milionů zákazníků, bylo statisticky možné koupit si nové Primky vždy po cca 11 letech. Tolik suchá čísla o možnostech eltonské produkce. P.S. Pochopitelně je to statistika. V realitě to muselo být mnohem složitější. Když si vzpomínám na začátek 80. let, tak u nás doma jsem měl Primky (dětské) jen já, všichni ostatní měli směs švýcarských, západoněmeckých a asijských hodinek (převážně digitálek). Z hlediska (ne)spolehlivosti statistik je asi zajímavé, že část z nich se k nám nedostala přes oficiální distribuční kanály.
Návštěvník Ondra Odesláno 5. května 2012 Nahlásit Odesláno 5. května 2012 (upraveno) Tak se na to jako plánovač RVHP podíváme: Československo mělo v posledních 20 letech své existence cca 15 milionů obyvatel (pro jednoduchost předpokládejme konstantní počet obyvatel, ve skutečnosti ale byla porodnost větší než úmrtnost) Řekněme, že pokud odečteme příliš mladé a ty, kteří o hodinky nemají žádný zájem, tak to máme cca 12,5 milionů zákazníků. Řekněme, že dovoz tvoří 60% spotřeby hodinek (třeba všechny dámské + část produkce pro muže). Pak na domácího výrobce Elton zůstává trh 40%, tj. 5 milionů zákazníků. Elton v roce 1970 vyrobil 435 tisíc náramkových hodinek PRIM. V roce 1990 to bylo 500 tisíc. Pro jednoduchost předpokládejme, že na domácí trh v posledních 20 letech existence Československa dodával cca 450 tisíc ročně. Z toho vychází, že při produkci 450 tisíc hodinek pro 5 milionů zákazníků, bylo statisticky možné koupit si nové Primky vždy po cca 11 letech. Tolik suchá čísla o možnostech eltonské produkce. P.S. Pochopitelně je to statistika. V realitě to muselo být mnohem složitější. Když si vzpomínám na začátek 80. let, tak u nás doma jsem měl Primky (dětské) jen já, všichni ostatní měli směs švýcarských, západoněmeckých a asijských hodinek (převážně digitálek). Z hlediska (ne)spolehlivosti statistik je asi zajímavé, že část z nich se k nám nedostala přes oficiální distribuční kanály. Krásná analýza, a jsme zase na těch cca 10 letech Upraveno 5. května 2012 uživatelem Ondra
bohus76 Odesláno 5. května 2012 Nahlásit Odesláno 5. května 2012 Jen si musíme uvědomit,že za komančů bylo nedostatkové zboží skoro všechno,tak i primky.A asi proto si jich někteří vážíme a určitě vydrží i půlstoletí,ne jen deset let.
Návštěvník Ondra Odesláno 5. května 2012 Nahlásit Odesláno 5. května 2012 (upraveno) za komančů bylo nedostatkové zboží skoro všechno,tak i primky Zase nepřeháněj Něteré modely nebyly vždycky k dispozici skladem ve všech prodejnách Klenot, ale nějaký model Primek se dal koupit vždy Upraveno 5. května 2012 uživatelem Ondra
bohus76 Odesláno 5. května 2012 Nahlásit Odesláno 5. května 2012 My kluci z menších měst jsme měli primky nedostatkové skoro všechny
filo-boxer Odesláno 5. května 2012 Nahlásit Odesláno 5. května 2012 Myslím, že těch 10 let sedí u chromovaných a zlacených pouzder a korunek, ty jsou za takovou dobu každodenního nošení opravdu na výměnu. Strojky jsou nesmrtelné (skoro).
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se