RomanP Odesláno 18. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 18. června 2012 Kubo, dík za vysvětlení.Myslel jsem, že je to tak. Router hold budu muset nakonfigurovat aby zprostředkoval připojení Synology manuálně, což dělám k smrti rád, že se v tom hrabu a tím si přivodím odstávku netu celé domácnosti :-) Koukal jsem na ty HDD a přijde mi, že ty co oni testovali nebývají v prodeji a tak si asi nechám poradit rovnou při koupi.Nemyslím, že se cena HDD v dohledné době bude měnit, ale je to tragedie a tak vezmu asi jeden kus 2TB.Asi je lepší, když jsou na chlup stejný, což nevím jestli v budoucnu seženu, ale zase, stejná situace může nastat po dvou letech provozu když jeden z HDD odejde.
kubson Odesláno 18. června 2012 Nahlásit Odesláno 18. června 2012 pokud nepotřebuješ aby to poskytoval služby mimo vnitřní síť, tak se s konfigurací nezatěžuj - adresu si vezme z dhcp a instalační nástroj si ho najde
RomanP Odesláno 18. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 18. června 2012 Točím se v kruhu s tím výběrem disků. Je něco, co stojí do 3000,- za 2TB a dá se na to spolehnout při využití 3 hodiny denně? Úplně mi to za ty léta uniklo, zarovnání sektorů, vibrace, nesmyslně časté parkování hlaviček, zahřívání se. Mi přijde, že snad není schopný a dostupný hdd, když to po různu pročítám.
Jakubisko Odesláno 19. června 2012 Nahlásit Odesláno 19. června 2012 Je důležité zmínit, že i HDD je dnes spotřební médium. Pokud to se zálohami myslíš vážně, je dobré je po natočení x tisíc hodin (číslo mi vypadlo) natvrdo vyměnit - ač se zdají, že ještě dobře slouží. Já mám tyhle: http://www.alza.cz/western-digital-caviar-green-2000gb-64mb-cache-d234766.htm+ proměnlivá rychlost otáčení (snížená spotřeba)+ 64MB cache+ cena+ Sata III- 2r záruka
RomanP Odesláno 19. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 19. června 2012 Díky za radu, vzal jsem dva a tu Synology DS212jJdu je tam namontovat a pak mám ohledne dalšího postupu zatím trochu mlhu :-)Nevylučuji, že se tu ve vlákně ukážu s prosbou o radu, ale to ne dřív, než později večer :-)
RomanP Odesláno 20. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 20. června 2012 Zatím se relativně daří a mám z NASu radost. Včera jsem ho nainstaloval a on provedl format disků s jejich kontrolou, což trvalo před noc až do rána.Dneska si spíš zatím tak hraju, přehrávání videa na Android telefonu a za chvíli zkusím media server pro Playstation 3.Na vážnějším přesunu fotek jsem zatím docela vybouchl co se rychlosti týče, protože na rozdíl od routeru a NAS, které jsou propojeny kabelem, mám iMaca na router přes wifi a to pak jede do 2MB/s. Nebude to pěkné, ale musím zítra koupit kabel router - mac. Pak bych se ještě možná zeptal... Já si udělám na hdd své složky, ale jak to bude třeba s OSX backupem Timemachine, ten si tam taky udělá co chce?Jde mi o to, že třeba stažení nového DSM 4.0 jsem na hdd neviděl, ale místo mi ubývalo a já bych chtěl nad tím mít kontrolu. Má nějakej smysl u dvou stejných hdd zavést ten Hybrid Raid, nebo je menší komplikace RAID 1? už se stalo a mám tam ten jejich hybrid. Jinak to ale celkově vypadá, že to pro back up bude dobré řešení, to je priorita a jako bonus může být okolo mašinky ještě spousty další srandy.HDD bych kupoval při jakémkoliv řešení tak jako tak (možná by to vyšlo na polovinu protože nevím jestli bych u hdd docku dělal raid, ale nakonec asi ano) a NAS jako takový taky stál o něco víc, než ten dock, ale je to celkově o dost komplexnější řešení.
Ejabejaroz Odesláno 20. června 2012 Nahlásit Odesláno 20. června 2012 Muj skromny prispevek: Ohledne RAIDu - casto se zamenuje RAID a backup - RAID chrani proti hardwarovemu vypadku disku (v RAID 1), ale nema moc spolecneho s backupem. Backup je od toho aby umoznil navrat zpet - o hodinu, pred nechtenym vymazanim cenneho souboru, pred napadenim pocitace virem apod. - tam RAID moc nepomuze. Druhou poznamku: dulezite pro spravnou zalohovaci strategii je fyzicke oddeleni mista kde se backup nachazi - ja to napr. resim tak, ze zalohuju prubezne zmeny na Cloud ktere pak prenasim na "velkou zalohu" a tydne tocim dva disky kdy jeden mam vzdy v trezoru v jine lokalite. Samozrejme zalezi na tom jak si kdo cenni svych dat, ja jsem mozna paranoidni, ale uz se mi to jednou vyplatilo...
Ejabejaroz Odesláno 20. června 2012 Nahlásit Odesláno 20. června 2012 (upraveno) Jo a jeste je dulezite ktere soubory je treba mit k dispozici na cestach - iCloud, Dropbox... Upraveno 20. června 2012 uživatelem Ejabejaroz
kubson Odesláno 21. června 2012 Nahlásit Odesláno 21. června 2012 raději se nesnaž nad tím mít kontrolu? nikdy neopravovat to, co funguje timemachine si vytvoří svůj adresář a o nic se nestaráš - přístup řešíš přímo z timemachine v macoshybrid raid je pro dané použití ok
RomanP Odesláno 23. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 23. června 2012 Používáte někdo tenhle Synology, nebo jiný NAS mimo jiné jako media server pro Playstation 3? Nebyla to priorita při výběru zařízení, ale chtěl bych to zprovoznit. Na serveru jsem zapnul aplikaci Media Server a s PS3 se vzájemně vidí. V XMB menu PS3 se objevila modrá ikona Synology a v každé z kategorií (photo, music, video) jsou nyní složky s tímto pojmenováním. Teď nevím, co dál. Vytvořil jsem v rootu Synology složky stejných jmen, jaké si vytvořil PS3 a zkusil tam dát příslušný obsah. PS3 ho nevidí, složky v konzoli jsou prázdné. Kde dělám chybu, mají být složky na serveru v rootu, nebo někde jinde?
kubson Odesláno 23. června 2012 Nahlásit Odesláno 23. června 2012 media server by si tyhle položky měl vyrobit sám, s tím ps3 nemá nic společného, ten k nim jen přistupuje - teda asi já ps3 nemám, ale media server funguje asi všude stejně
RomanP Odesláno 23. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 23. června 2012 Aha, tak to ale neudělal. Nemyslím, že by se aktivací programu Media Server na NASu měla vytvořit automaticky složka pro hudbu, video, fotky, ale pravda je, že by to asi měl zařídit playstation.Sice už jsem to zkoušel několikrát, ale znovu nechám PS3 vyhledat NAS, třeba ho to trkne.
RomanP Odesláno 23. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 23. června 2012 Tak chyba byla v nasdílení těch souborů. Už to jde.Jak jsi říkal, on je vytvoří sám (ať už to udělal PS3, server sám a nebo) a dal je na úroveň hlavního adresáře DS Storage a ne do něj, jak jsem to dělal já.
kubson Odesláno 25. června 2012 Nahlásit Odesláno 25. června 2012 včera odešel náhle bez varování v domácím synology jeden disk do věčných lovišť, po cca 5 letech 24/7 provozu.
RomanP Odesláno 25. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 25. června 2012 Po pěti letech provozu bych mu v případě bezproblémového obnovení dat odpustil a nechal ho bez keců odejít do křemíkového nebe.Měl jsi to v RAID 1? Jak proběhla obnova? Já vím, že je to asi nesmysl a třeba to budu dělat do budoucna jinak, ale zatím server zapnu tak v 8 večer a před půlnocí ho vypínám.Nonstop to nebudu alespoň do zprovoznění vzdáleného přístupu z pracovní či jiné sítě, potřebovat a tak mi přijde zbytečný, aby to běželo.Nicméně ono se to uspí, všechny zelená ledky zhasnou a svítí jen modrá O/I a tak si myslím, že je to jedno jestli to nechám běžet.Jen jsem někde četl, že tyhle HDD co jsem koupil, extrémně často parkují a že je dobré jim to nastavit s větší prodlevou.
kubson Odesláno 25. června 2012 Nahlásit Odesláno 25. června 2012 tenhle domácí synology dědek už nebyl na zálohy, takže nebyl v raidu a uskladněná data jsem nemusel oplakávat
parnistroj Odesláno 25. června 2012 Nahlásit Odesláno 25. června 2012 S krizkem po funuse, ale vzhledem k tomu, ze Synology NAS stale bezi a pripadny zlodej by to mohl odnest i s pocitadlem, chce to urcite i zalohu Synology Pro zalohy pouzivam tohle - vypnute to starne prece jen pomaleji, vadny disk to indikuje ledkou na cele, kapacitu si clovek urci sam dokupem HDD. Jinak Synology NAS pro online zalohy je dobra volba, ale vzhledem k tomu, ze sis zprovoznil DLNA, tak tam uz nejsou jen zalohy ale i neco, co jinde nevyskytuje, ze mam pravdu?
RomanP Odesláno 25. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 25. června 2012 Hlavní úkol jsou ty fotky. To, že jsem do toho vtáhl i tu PS3 mělo hlavně ten význam, že jí ulevím od přeplněného disku na který mi nahrává pořady z tv a seriály, na které mám čas až tak po jedenácté večer, větší zázraky tam vlastně nemám. I ztráta seriálů by mně mrzela, ale přežil bych to. V zásadě to je jen o těch fotkách. Nechtěl bych přijít o vzpomínky z cest a především o fotky kluka od jeho narození před 2,5 roky doteď. Ale připomínka, že případný zloděj pobere i tuhle krabičku je věcná a nebezpečí dost reálné.
parnistroj Odesláno 25. června 2012 Nahlásit Odesláno 25. června 2012 Ja jen, ze dlouhodobe/trvale zalohy by nemely lezet na necem, co se prubezne pouziva z principu. Mas treba zajisteno, aby ti NAS rekl, ze jeden disk uz chcipnul (je videt ledka, posle to email atd)? Obcas na to lidi prijdou az kdyz jm chcipne i ten druhy Plus jine misto uskladneni je taky pro tento typ zaloh nutnost.
RomanP Odesláno 25. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 25. června 2012 No já doufám, že mi to řekne že klekl disk :-) Zatím díky bohu z praxe nevím, ale teď by ještě o nic nešlo, nic jsem mimo něj zatím nemazal.SMS nebo maily posílá, ale nemám to zkonfigurováno - zatím. Minimálně jsem někde viděl zaškrtnuté pípání v případě problémů a ledku od obou hdd zvlášť má taky, čili snad se pochlubí :-) Jak píšu, já to používám večer kdy si s tím hraju a zbytek dne je to vypnutý. Nyní denně a teď buď nastane používání 2x do měsíce až si s tím pohraju a nebo naopak zkonfiguruju další funkce a bude běžet nonstop.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se