RomanP Odesláno 16. června 2012 Nahlásit Odesláno 16. června 2012 Jak řešíte backup počítače, nebo ukládání běžných dat mimo něj?Já mám doma jeden stolní externí HDD a pak dva menší cestovní externí HDD, ale s potřebou zálohovat fotky ve formátu RAW namísto jpg mé technice velice rychle došel dech, resp.místo. V minulém zaměstnání jsem se počítačovým HW okrajově zabýval, ale je to už 6 let a to je v tomhle oboru takové nekonečno, že mi zbyla jen rámcová představa o tom, co je dnes technicky proveditelné. Možná jsou ji jiná řešení, ale já vidím dvě možnosti (po tom co jsem již před delším časem pochopil, že přes DVD to do budoucna nepůjde).Buď vršit různobarevné krabičky s notebookobými HDD a nebo koupit nějaký HDD Dock a jako média používat samotné harddisky.Máte někdo něco vhodného a funkčního? Líbil se mi u našich dvou (pravděpodobně) největších dodavatelů hardware nějaký ZALMAN s tím, že jeden umí raidy, druhý paměťovky.Nejsem si jistý, jestli to budu až tak hrotit s raidem, ale paměťovky nepotřebuju. Foťák má Compact Flash a na to mám čtečku. Druhá a v tomto neodmyslitelný stránka věci je, jaký interní HDD 3,5" je dobrý v poměru cena/spolehlivost. Používám iMac a nemám tedy možnost připojení na eSata, jen méně používané FireWire a USB, ale o rychlost mi nejde, bude to fakt hlavně backup. Doporučte dockinu a disky a nebo mi otevřete oči nějakou převratnou možností, kterou jsem nezjistil :-)
Quasar007 Odesláno 16. června 2012 Nahlásit Odesláno 16. června 2012 Používám domácí NAS s 2x2TB HDD v zrcadle a k tomu SW Acronis.
Jakubisko Odesláno 16. června 2012 Nahlásit Odesláno 16. června 2012 Domaci NAS s 2x2TB diskem v mirroru. Koukam, ze nejsem sam :-)
kubson Odesláno 16. června 2012 Nahlásit Odesláno 16. června 2012 jako NAS se mi dlouhodobě osvědčily výrobky od Synology - jestli máš iMac tak to umí i Time machine a máš po starostech?
Jakubisko Odesláno 16. června 2012 Nahlásit Odesláno 16. června 2012 Synology je spolehlive, ale ta prenosova rychlost je tam polovicni oproti dobre odladenemu stroji na tucnakovi :-/
kubson Odesláno 16. června 2012 Nahlásit Odesláno 16. června 2012 Synology je spolehlive, ale ta prenosova rychlost je tam polovicni oproti dobre odladenemu stroji na tucnakovi :-/ já nejsem ladič pian ani tučňáků viděl bych to asi tak - dělají od boxů pro domácí použití za 4t po stroje za statisíce a výkon se bude v téhle škále lišit - každy si vybere podle peněženky? na zálohování brutálních dat bude asi určitě lepší diskové pole připojené přes fibre channel / thunderbolt, než nas
RomanP Odesláno 16. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 16. června 2012 Vy mě strašíte lidi, já myslel spíš něco jako: http://www.zalman.com/ENG/product/Product_Read.asp?Idx=408Na backup fotek jednou měsíčně tam prdnout hdd a až bude plnej, koupit novej.
Quasar007 Odesláno 16. června 2012 Nahlásit Odesláno 16. června 2012 NAS mám také Synology, je to pohodlné řešení. Mám ještě něco podobného jako je ten Zalman, jen to není tak hezké, nemá to USB 3.0, ale smotám to do kapsy a na servisní práce u lidí to bohatě stačí. Link1 dělají i USB 3.0
RomanP Odesláno 16. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 16. června 2012 Takže když bych koupil třeba tohle : Synology DiskStation DS112j dal to toho HDD tak až bude plnej, tak ho můžu stejně tam vyměnit za novej.Taky to můžu připojit k iMacovi buď USB, nebo přes RJ45 protože ten mám volný díky wifi.Nebo to celé můžu i pro ostatní zařízení díky procesoru a logice uvnitř krabičky připojit opět přes RJ45 k mému jinak hloupému routeru a mám to samé, jen i pro ostatní zařízení ?(Android telefon, iMac, notebook s win, Playstation atd) akorát nevím jestli bych svedl nastavení a jak se mi to ocitne v souborovém manageru toho kterého zařízení (hlavně toho iMaca).Pak nevím, jestli by nebylo zdlouhavé přes tu wifi tam cpát třeba 3GB fotek v tom rawu 2x týdně. Ještě mi řekněte, jak je to pak se souborovým systémem na tom hdd. Předpokládám, že přes wifi je to jedno, protože to krabička nějak zařídí, ale přes USB už by to asi bylo při mé rozpolcenosti horší :-) Playstation neumí NTFS a trvá si na FATce, Maca jsem naučil NTFS, ale na backup chce HFS+, notebook s win nechce HFS+, ale nebude mít problém s NTFS and FAT a do toho telefon. Taky mě to zajímá proto, jestli hdd vyjmutý s krabičky případně přečtu něčím jiným (PC, iMac)
KFL Odesláno 16. června 2012 Nahlásit Odesláno 16. června 2012 A co cloud? Ja zalohuju 3 kompy na jeden a odtud do cloudu. Stoji to 50 usd rocne s neomezenou kapacitou a mam jakoustakous jistotu, ze kdyz vyhori vsechny kompy najednou, bude mi stacit internet, abych vsechno obnovil. www.crashplan.com
RomanP Odesláno 16. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 16. června 2012 To zní dobře, ale už mě to trochu unáší od záměru zálohovat fotky :-)
kubson Odesláno 16. června 2012 Nahlásit Odesláno 16. června 2012 jestli to chceš používat takto jednoúčelově, tak si pořiď velký externí disk a nic víc neřeš...nas se připojuje do sítě
KFL Odesláno 16. června 2012 Nahlásit Odesláno 16. června 2012 A jak budes zalohovat ten externi disk? Je fuk, co do crashplanu zalohujes, muze to bejt jedna fotka nebo milion .
RomanP Odesláno 17. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 17. června 2012 Já se na ten cloud podívám, ale nějak pocitově víc věřím tomu, co mám doma i když je mi jasný, že jejich hardware bude robustní řešení x-krát zálohovaný atd. Nejdřív jsem byl nakloněnej k té dockině na hdd, prakticky bych tak nalezl náhradu za optický média.Teď se mi docela líbí Synology, ale nemám v tom zcela jasno.teoreticky by to po připojení na wifi plnilo funkci backupu především fotek, pak media serveru k PS3 což bych potřeboval tak 2x za měsíc, ale zas proč ne, když to není řádově dražší než ta dockina samotná.Je tam spousta věcí co bych nepotřeboval, ale zase si umím představit, že si na ně zvyknu. Jen mi prosím někdo řekněte v čem přečtu hdd ze Synology v případě, že ho budu chtít přečíst. Je to NTFS, nebo něco interního co přete jen logika té Synology krabičky? S otázkou, jak data uvidím na macovi, ve win a případně v telefonu, zatím nechci otravovat, protože předpokládám, že to zabezpečí nějaký soft. Taky právě nevím, jestli u maca můžu backup softwaru TimeMachine jen tak ukázat aby to směřoval na Synology.
RomanP Odesláno 17. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 17. června 2012 Ok, takže Synology TimeMachine podporuje, jestli se dá vedle toho používat jako ten mediaserver a taky jako odkladiště fotek, předpokládám. To by pak nebylo vůbec špatný...
kubson Odesláno 17. června 2012 Nahlásit Odesláno 17. června 2012 ano dá se souběžně používat na ledacos. nicméně dobře to nakonfigurovat není úplně banální. souborový formát je ext4 pro interní disky, pro externí disky téměř všechno, číst to jde všude, protože obsah ti zprostředkovává synology - připojíš jako síťový disk, přes webdav, ftp, cloud sync a co já vím co ještě? crashplan a jiná cloudová řešení jsou supr, jen pokud nemáš pořádnou linku a synchronizuješ terabajty, tak může být problém s rychlostí
RomanP Odesláno 17. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 17. června 2012 Takže v případě nějakého problému jde disk vyndat a přečíst v mašině co umí ext4? To by šlo naučit i win předpokládám. Na to kouknu, až nebudu jen na telefonu. No a to vám to frčí celé dny, nebo to vypínáte, nebo to při nepoužívání usne? Když to tedy připojím k routeru (večer kouknu co to přesně mám a porovnám kompatibilitu s jejich webem) dostanu se na obsah iMacem, PS3, notebookem i telefonem, pokud je vybavím klientem. Ale jde to připojit na výměnu dat i tím usb?
RomanP Odesláno 17. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 17. června 2012 Poraďte co máte za ty 2TB disky?Asi bych zkusil ten Synology 212j. Horší procesor než ve verzi bez J a taky asi neumí wakeup lan, ale neva. Můj TP-Link není v seznamu podporovanych, ale to by asi vadilo jen při používání z venku a to neplánuju.
Quasar007 Odesláno 17. června 2012 Nahlásit Odesláno 17. června 2012 (upraveno) Mám DS212 a v něm 2x ST2000DM001 (Seagate Barracuda 7200.12 - 64MB Cache) Upraveno 17. června 2012 uživatelem Quasar007
kubson Odesláno 17. června 2012 Nahlásit Odesláno 17. června 2012 usb je na připojení externích zařízení, přímo k počítači to pomocí usb nepřipojíš.mě ta zařízení běží 24/7podpora routeru se týká automatické konfigurace, podpora konkrétních disků je důležitější - především v tom, že je synology umí uspat.největší nevýhoda, na kterou jsem přišel je, že po čase se pro "stará" zařízení přestane vydávat nový firmware? mě to štve u jednoho synology, které je sice 5+ let staré, ale pořád šlape bez problémů
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se