Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

No a je to tady :-)

Před třemi roky jsem tady psal, že doufám, že mi oznámí pokud klekne HDD.

HDD2 - 130 vadných sektorů. Kdybych to měl shrnout, tak jsem ze Synology zatím spokojen, s WD HDD už méně.

Tři roky se může jevit jako dost, ale bylo to v provozu tak jednou měsíčně..

No neva, co teď za HDD? Stávající WE 20 EARX se už nedodává a já nevím, jak je to s kompatibilitou.

Našel jsem si tedy tohle, ale nevím jak je to s mixováním dvou různých HDD v rámci výrobce a nebo i mimo?

https://www.synology.com/en-global/compatibility/hd/DS212j

• Odpovědi 56
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno (upraveno)

Ja celkem doporucuju mixovat jine vyrobce nebo aspon jine serie tech samych disku, abys predesel nejake vyrobni zavade, ktera pak postihne vsechny disky najednou. Ale mely by byt parametrove stejne, abys nedegradoval vykon systemu. Synology mam a mam v nem seagate a hitachi uz pomerne dlouho bez problemu. Obecne budou lepsi disky, ktere jsou urcene do serverovych systemu, tedy bezicich 24x7.

Upraveno uživatelem Maxmillian
Odesláno (upraveno)

quest987: Na ten jsem koukal a uvažuji o něm:

http://www.czc.cz/wd-red-2tb/111718/produkt

Nebo pak tenhle Seagate: http://www.czc.cz/seagate-barracuda-7200-14-2tb/100118/produkt?q-category-id=dg2hccc5p8j5l97476cua6enb3

Maxmillian: Díky za radu. Já se právě bál, aby při mixu výrobců nedošlo k nějaké HW nekompatibilitě a šlo to vůbec používat.

Jestli jsem vyvodil dobře, tak by tedy mix WD a Seagate vadit nemusel, co 5400 ot/min vs. 7200 ot/min když pominu degradaci při volbě té Barracudy nahoře? Taky jsem přemýšlel.

Já vlastně uvažuji, jestli se hnát třeba do 24/7 disků, když to zapínám 4x za měsíc za dvě hoďky. To je vlastně hodně slabé i jako desktop využití.

No a v souvislosti s tím se tak trochu usmívám, když vidím Performance Spec: MTBF 1,000,000 hours a mě to vydrželo necelé tři roky, což by 24/7 bylo asi 25,000 hodin :-) Jenže jak jsem psal, neběželo to nonstop, ale max 20 hod/měcíčně.

EDIT: Ještě jsem si vybavil, jak jsem při pořízení pročítal, že jeden HDD má problém s tím, že se stále vypíná a zapíná a tak se oddělá, jiný zase s něčím jiným a já to neuhlídám. Je nějaká tutovka u které nemusím rovnou hledat nový firmware a něco řešit?

Upraveno uživatelem RomanP
Odesláno

Ty ruzne otacky bych prave moc nemixoval, ale fungovat to bude tak jako tak. Pokud ti to pobezi minimalne, tak levnejsi ne-serverovy disk to v klidu zvladne. Tusim, ze s WD kdysi byl nejaky problem s castym usinanim, ale dlouho jsem o tom neslysel, tak pocitam, ze to bude vyresene. Ja jsem treba se seagatem spokojeny, nekdo jiny ti rekne, ze stoji za prd. Je to vzdycky o tom jak dobrou/spatnou serii clovek zrovna chytne :-)

Odesláno

To je jasný, jde o to, s čím se setkáš. Já když jsem dělal v IT, v dobách posledních 486 - prvních P4 :-) tak jsem měl nekonečnou sérii bezporuchových Seagate. Měl jsem jich spoustu a jedinkrát žádný neodešel. Jenže to je již pravěk kdy wifi bylo sprosté slovo a nyní je všechno jinak.

O tom usínání se mluvilo i v 2012, kdy jsem pořizoval Synology a WD, takže je to možný, že to odešlo z těchto důvodů.

Můžu se pro srandu podívat do SMART logu a dát ho sem. Teď ale budu tak den a půl v kuse kopírovat Synology na různé menší krabičky abych zachránil data. Předpokládám, že upěču nejen zbývající dobrý HDD v NASu, ale i v iMacovi a to budu mít fakt radost.

Nechci to nechat náhodě, koupit nový HDD a pak po výměně něco špatně odkliknout a podělat to zrcadlení na nový HDD.

Koukal jsem, že ten RED by měl mít po formátování na chlup stejnou kapacitu i stejný počet sektorů atd. Bude to asi stejný HDD jako byl stávající, což je dobré i špatné zároveň.

Hlavní účel NASu je backup fotek. Ty jsou v RAW a TIFF a některé z nich mají i přes 100MB, což NAS osduzuje k pouhé záloze jednou za čas, protože otevřít si jich třeba 30 a vybárat, která je ostřejší přes UTP k routru a z něj do NAS by bylo o nervy. Takže já tam asi opravdu můžu dát cokoliv. O to víc mě zaráží, jak málo tenhle vydržel, to bych mohl ve SMART taky někde dohledat pro zajímavost.

Odesláno

Tak hotovo. Včera jsem zajel pro ten WD Red, přes noc proběhla kontrola parity.

Oprava byla uživatelsky intuitivní a snad i bez online nápovědy by jí nebylo kde dokopat.

I když je moje využívání slabé, asi se v budoucnu vyhnu Green sérii.

Odesláno

Ja osobne pri kupe viac hdd do rovnakeho stroja VZDY ZAMERNE vyberam inych vyrobcov (rovnaku triedu) hdd. Mam osobnu skusenost ked mi 37 mesiacov po kupe klakli 3 rovnake disky v 3 roznych pocitacoch (v roznych lokalitach, boli ale kupovane a skladane naraz). V mojej synology zatial WD + Seagate + Samsung. Dalsi bude najskor WD.

Odesláno

Tenhle týden jsem se stal majitelem Synology a momentálně řeším jak nejlíp zálohovat. Řešíte to ručním kopírováním nebo používáte nějaký SW? Mám to přes wifi připojené k Macu, tak váhám mezi Time Machine, CrashPlanem a ručním kopírováním.

Odesláno

Teď mám sice dva WD, ale rozdílné řady a stáří. Snad je tedy jejich řízený zánik naplánován rozdílně :-)

Já si udělal Time Machine backup po čisté instalaci Yosemite a doinstalování nejdůležitějších programů a nastavení. Data jako hudba, fotky atd, mám manuálně na úrovni překopírování složek v Synology.

Odesláno

Tenhle týden jsem se stal majitelem Synology a momentálně řeším jak nejlíp zálohovat. Řešíte to ručním kopírováním nebo používáte nějaký SW? Mám to přes wifi připojené k Macu, tak váhám mezi Time Machine, CrashPlanem a ručním kopírováním.

Ahoj, taky bych uvítal radu ohledně nějakého vyzkoušeného zálohovacího SW (ideálně v češtině)

Děkuji

• po měsících...
Odesláno

Ahoj, taky bych uvítal radu ohledně nějakého vyzkoušeného zálohovacího SW (ideálně v češtině)

Děkuji

Cobian Backup

Odesláno

Pokud zálohovat z počítače na Synology, tak mám dorou zkušenost s TimeMachine (musí se na Synology aktivovat správná služba) nebo z Windows pomocí Zálohování (bitová kopie systému).

Pokud zálohovat některá data ze Synology někam dál (důvodů může být mnoho - požár, krádež, Synolocker) tak např. adresář s fotkama zálohuji na Amazon Glacier (asi $1 měsíčně).

• Po letech...
Odesláno

Zkusím toto vlákno. Máme v kanclu diskové pole iOmega, 4x1 TB, nějaký RAID režim. Omylem jsme smazali jednu složku (pár stovek mega) a potřebovali bychom data obnovit. Do té konkrétní složky nikdo nic jiného neukládal. Proběhlo tedy pouze smazání dat, které potřebujeme a od té doby žádné zápisy. Umí někdo pomoct? Není problém za práci zaplatit..

Odesláno

Zkusím toto vlákno. Máme v kanclu diskové pole iOmega, 4x1 TB, nějaký RAID režim. Omylem jsme smazali jednu složku (pár stovek mega) a potřebovali bychom data obnovit. Do té konkrétní složky nikdo nic jiného neukládal. Proběhlo tedy pouze smazání dat, které potřebujeme a od té doby žádné zápisy. Umí někdo pomoct? Není problém za práci zaplatit..

http://www.data112.cz/kontakty

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...