Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Poraďte mi prosím s výběrem slušných oblekovek.

Mám troje Omegy - viz.dole podpis. POčka jsou potápky. Date jsou už tak na doma.

A Moony jsou kapitola sama pro sebe, dají se nosit ke všemu, ale přesto chronomagor ve mně by chtěl nějaké ty oblekovky

Měly by to být nějaké hodinky, které se dají nosit na řemenu.

Mají čistý ciferník (ne chrona), datum a max. ukazatel nátahu.

Výrazné ručičky tmavé na bílém nebo světlé na černém cifru.

Velikost od 41 do 44 mm (42 je ideál).

Cena kolem 100 tis.

A kvalitní značka na úrovni Omegy nebo výš (což neumím posoudit).

Mám v merku Omega Aqua Terra, ale nevím zda najsem zatížený na tu Omegu až moc ! (Navíc stejný strojek mám v POčkách).

Líbí se mi některé modely IWC.

Ale právě v jiných značkách se moc neorientuji a proto vás zkušenější prosím o rady. Díky.

Odesláno

Nikdo neradí? Přitom je to tak hezký úkol, vymyslet útratu za 100 k .-)

Podle podpisu máte troje krásné hodinky, akorát z jisté perspektivy navzájem dost podobné (pro omegy typické pouzdro + napojení nožiček, jednotný duch designu, moony a speedy s datem jsou už vyslovená duplicita).

Jednak můžete dát svoje PO na krokodýla, a budete mít stylové oblekovky. Teda jsou to velké placky, nevím, jak vypadají na Vaší ruce, ale dnes je možné všechno. Než bych investoval do zase dost podobných AT, jen o pár mm menších, to bych si opravdu raději hrál s prohazováním náramku a řemínku.

Druhak můžete chtít opravdické formální oblekovky, za které se dřív považovaly hodinky s jednoduchým číselníkem (max. 3 ručky, případně ještě datum), max. 40 mm (předchozí šéf Pateka prý prohlásil, že co je nad 40 mm, nejsou hodinky, ale budík!) a určitě tenčí než 10 mm, s elegantním pouzdrem, spíš na kůži.

Být Vámi, rozhlížel bych se jinde než u Omegy. Podívejte se na Zenith Elite Ultra Thin - to je krásná, maximálně elegantní hodinka, s manufakturním osvědčeným strojkem, za přijatelnou cenu (v oceli se vejdete do ?3.000). Nebo 40 mm JLC Master Control ref. 1398420 (tak akorát do limitu) - pozor, letos uvedená inovace ref. 1548420 má elegantnější pouzdro, ale 39 mm. Nebo nějaké Glashütte Original, Senator Automatik (40 mm a v cenovém limitu) nebo Sixties (39 mm). Nebo alternativa od JLC - cenově už trochu nadlimitní - nějaké tenké reverso: Grande Reverso 976 (přestavte si obdélník 46 mm na délku, měřeno přes nožky), Grande Reverso Ultra Thin.

S hledáním fotek si dejte práci sám .-)

U reversa pozor, je třeba vyzkoušet, někomu sedne na ruku jako ulité, někdo si na ně nezvykne nikdy.

Odesláno

A ještě zbyde na pivo ..... :cheers: Akorát Zenithy nemají El Primero....

Každý ty značky zná a ví, že jsou drahé....

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno (upraveno)

Akorát Zenithy nemají El Primero....

Mají manufakturní (Zenith) cal. 680 Elite nebo nějaký jeho derivát, a o tom se píšou jen pozitiva. Upraveno uživatelem sery.vlk
Odesláno

Pánové sery.vlk a hulk - děkuji za rady a informace.

Chci opravdu klasické 3 ručičkové hodinky, takže výměny tahu za řemen to neřeší.

IWC jsem už procházel a vybral jsem stejný model jako na obrázku.

Zenith jsem zatím nesledoval, hned na to mrknu.

Díky.

Odesláno

Tak jsem to proletěl. JLC mi nepříjdou tak pěkné. Obdélníkové reverso raději ne, preferuji kulaté.

Takže mezi Zenith a IWC vedou zatím IWC, jsou takové vyváženější.

Odesláno (upraveno)

a ještě dvoje....no cizím poradit umím, ale sobě to je horší....":-)"

Upraveno uživatelem hulk
Odesláno

Být Tebou já, tak vezmu mrakoušovy Jaquety, mají nádherné pouzdro i stroj. Naživo musí být úžasné. Úplně jiná liga než uvedené portofíno s Etou. Samozřejmě nic proti brilantnímu zpracování IWCéček - jejich cifr je jak reklama na oblekovky a má vše jak má být. Kdybys nevzal ty Jaquety, tak ber Portofino. <_<

Odesláno

Pánové díky za informace a návrhy.

Ty "Inženýry" od IWC jsem na jejich stránkách nějak přehlédl, musísm se tam znovu mrknout.

Také strojek v Portofino jsem ještě neřešil. Takže dík za upozornění.

No a Jaquet Droz by chtělo asi vidět naživo. Připomínají mi De Vile od Omegy, které jsem si také zkoušel.

Budu přemýšlet. Jinak klidně raďte dál. Dík.

Odesláno

Tak jsem zašel k AD prozkoumat značku Zenith.

Zjistil jsem, že mají dva strojky El Primero a Elite. Jeden kmitá na 36000 a druhý 28800.

El Primero bude asi přesnější a kvalitnější a je jen v chronu.

Verze Captain El Primero chronograf by mohly být klidně jako oblekovky. Asi budou dražší?

Nevíte jaké jsou reference a ohlasy na tyto strojky a jejich rozdíly ???

Prosím dejte info. Dík.

Odesláno (upraveno)

Zenith se dlouhodobě angažoval ve všelijakých soutěžích přesnosti apod. - podívej se někde na net. Tuto tradici mají jejich strojky v krvi.

El Primero je v kategorii chronografů pojem už asi 40 let? Lety prověřený, solidní, všeobecně pokládaný za velmi přesný a stabilní strojek, velmi dlouhou rezervou nátahu a solidním isochronismem - nechápu, jak to při té frekvenci zvládli. (Ostatně Daytony osazené EP, kde ovšem běhá upravený na standardních 28,8 tis. kmitů/hod, jsou velmi ceněné.) Nevýhoda je, že kvůli speciálnímu mazání je člověk odkázaný na firemní servis (nejbližší je ve Vídni). - Koncepčně ovšem konstrukce EP odpovídá ročníku narození: byl konstruován jako integrovaný chronograf (narozdíl od chronografových modulů nad "normální např. Etou"), ovládání je pomocí sloupového kola (nikoli vačkové jako např. u Lemanie), ale stopky se připojují posunutím do záběru ozubeného kola proti ozubenému kolu: tyto zuby proto nejsou tvarem optimalizovány na minimální tření, jsou to prosté trojúhelníky, aby se usnadnil ten "zásun do záběru". Z toho plyne, že jim nesvědčí nastálo zapnuté stopky. Dále při zapnutí někdy poskočí vteřinovka až o 0,3-0,4 sek. - podle toho, jak se zuby zrovna potkají. (V tomto ohledu tedy stejné omezení a projevy jako u Lemanie, Valjoux 7750...)

Rozměrově je EP poplatný době vzniku: má menší průměr, subciferníky jsou relativně blízko u sebe. Když se zapouzdří do dnešních 42 nebo 44 mm, může to působit zvláštně. - A ještě bych vyzdvihl, že EP je velice tenký strojek, i s rotorem.

Elite je firemní strojek pro obyčejné hodinky bez chronografové komplikace. I v automatické verzi je velmi tenký, jen lehce nad hranicí kategorie "ultra thin". Má dvě základní provedení co do umístění vteřinovky, s malou na devítce a s velkou centrální. Zenith k němu také přidává řadu modulů, jako jsou ukazatel rezervy nátahu, GMT. Má rychlou změnu data a zvláštnost, datum lze nastavovat oběma směry. Celkově je to solidní, stabilní, přesný strojek - typický Zenith. V Praze ho do servisu vezmou u Dušáka - i když nejsou uvedeni jako oficiální servis, Zenith jim náhradní díly posílá a Dušáci jej servisovat umějí (vlastní zkušenost).

Edit: Doznávám, že jsem fanda Zenithu. A to nemám žádné starší EP zpřed r. 2000 jako měl třeba člen M916 - vyhledejte si jeho příspěvky zde na fóru nebo projděte fotky ze srazů v Liberci/Jablonci (bohužel svou sbírku musel částečně rozprodat...).

Píšeš, že EP je asi přesnější a kvalitnější - to bych si netroufal tvrdit, zkrátka EP byl od počátku navrhován jako speciální strojek pro chronografy. Tečka. Elite zase patří do normálních oblekovek. Taky tečka.

Oba dva jsou podle mne stejně dobrá volba, záleží na vkusu a potřebách kupujícího, co si chce pořídit. Zenith není tolik "provařená" značka jako třeba Omega nebo Rolex. (Jen měla ve svém vývoji období, kdy se chovala extravagantně. Mám na mysli minulého šéfa Natafa, za jehož vedení byl pro Zenith typický docela odvážný design, navíc nastavili neadekvátně vysoko ceny. Hodinky z této éry se často prodávají za vysoký diskont pod doporučenou cenu, což má samozřejmě negativní vliv i na ceny na sekundárním trhu. Současný CEO Dufour akcentuje hodnoty, které jsou pro Zenith tradiční - klasický elegantní design, důraz na přesnost, nyní oživuje tradici značky coby výrobce pilotních hodinek. Doporučené maloobchodní ceny jsou přitom většinou příznivější než za Natafa.)

Upraveno uživatelem sery.vlk

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...