Přejít na obsah

Multifunkční kleště

African

Doporučené příspěvky

• po 4 týdnech...
před 14 minutami, Logarex napsal:

Tak po nějaký době s Arcem, musím říct , že je král, jak zpracováním, tak nástroji. Štvou mě dvě věci, cena samozřejmě.. a hlavně délka čepele, která je o poznání kratší než u Wave/Charge/Surge/Swisstool atd.

IMG_3888.jpeg

IMG_3887.jpeg

IMG_3885.jpeg

I když ho ještě nemám, považuji ARC za jeden z nejlepších současných Leathermanů. Mám již nevyráběné Free P2 i P4, stejné koncepce, ARC přináší i držák bitů, což je bezva. Délka čepele mi nevadí, nosím často i vojenský OHT s ještě kratší čepelí a co potřebuji, to ukrojí, i když větší délka čepele je jistě příjemná. Konkurencí může být třeba Wave, nejprodávanější Leatherman v dějinách, který sice nemá tak snadné otvírání vnitřních nástrojů, na druhou stranu je znatelně levnější a doma ho beru do ruky asi nejčastěji (někdy i Surge a na některé práce Super Tool 300). Na denní nošení používám poměrně často Charge G10, který je úžasně vybavený, ARC má výhodu asi jen v tom otvírání nástrojů uvnitř pouzdra - je fakt, že je to dost návykové, mám zkušenosti s jinými "Free" Leathermany. ARC má proti Wave atd. větší nůžky, což může být někdy výhody, jindy nevýhoda. Tak ať slouží, také se na něj chystám. Co ty ostatní, také je používáš? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 4 minutami, Ivan Lelák napsal:

I když ho ještě nemám, považuji ARC za jeden z nejlepších současných Leathermanů. Mám již nevyráběné Free P2 i P4, stejné koncepce, ARC přináší i držák bitů, což je bezva. Délka čepele mi nevadí, nosím často i vojenský OHT s ještě kratší čepelí a co potřebuji, to ukrojí, i když větší délka čepele je jistě příjemná. Konkurencí může být třeba Wave, nejprodávanější Leatherman v dějinách, který sice nemá tak snadné otvírání vnitřních nástrojů, na druhou stranu je znatelně levnější a doma ho beru do ruky asi nejčastěji (někdy i Surge a na některé práce Super Tool 300). Na denní nošení používám poměrně často Charge G10, který je úžasně vybavený, ARC má výhodu asi jen v tom otvírání nástrojů uvnitř pouzdra - je fakt, že je to dost návykové, mám zkušenosti s jinými "Free" Leathermany. ARC má proti Wave atd. větší nůžky, což může být někdy výhody, jindy nevýhoda. Tak ať slouží, také se na něj chystám. Co ty ostatní, také je používáš? 

Jo, měl jsem snad všechny Leathermany za posledních osm let. Vždycky něco nakoupím, pak prodám a znovu a znovu. Wave jsem měl tak pětrkát, Charge desetkrát, Surge třikát atd.. :)

Za mě byly nejlepší Charge Plus, ten hliník je moc příjemný do ruky. Pak Charge titan, ta baculatost není na škodu a drží se super. Charger G10, moc příjemný do ruky, když je třeba vlhká, což u ostatních je na škou. 

P2 super unierzál, úzký slušná váha, nástroje ok. P4 jsme měl taky, ten byl dobrej, ale poslal jsem ho pryč, když jsem koupil ARC, ARC je takový upgrade P4. 

Rebary, mám rád, že jsou hladké bez hran, když používáš nástroje, což používám více než kleště. Kleště nejsou u Rebara moc pohodlné, ale dá se. 

Swisstool X + Spirit, poměr cena / výkon za mě nejlepší multitooly, ale není to moje kravní skupina. Mám to rád na šroubech, aby šly rozdělat. 

ARC skvěle se používá, trochu ostřejší do ruky z důvodu nástrojů z venku, ale dá se. Nástroje vybrané fakt super, potvrchovka krásná a vypadá pořád jak nový. Jediné mínus, a to není vina toolu jako takového, protože to mají i ostatní leathrmany od roku 2023 jsou nové břity v kleštích, které jsou trochu kratší a tak u Arcu vzniká taková mezírka, takže když stříháš drát, nesmíš ho dát úplně dolu jako dříve, protože potom zlomíš břit kvůli fakt velké páce, co dá ARC. 

A které fakt nemá rád a nepřirostly mi k srdci, Wave + Charge, dělníci, ale divný v ruce, ostré hrany. Surge je trochu příjemnější, Wave nic moc. ST200 + 300, moc velké, Rebar stačí. OHT, zkusil jsem a poslal dál, nic pro mě. Wingman, Sidekick... divný, nástorje bez locku a takový laciný. 

No mohl bych psát dál a dál 😄

Odkaz ke komentáři

před 3 hodinami, Logarex napsal:

Jo, měl jsem snad všechny Leathermany za posledních osm let. Vždycky něco nakoupím, pak prodám a znovu a znovu. Wave jsem měl tak pětrkát, Charge desetkrát, Surge třikát atd.. :)

Za mě byly nejlepší Charge Plus, ten hliník je moc příjemný do ruky. Pak Charge titan, ta baculatost není na škodu a drží se super. Charger G10, moc příjemný do ruky, když je třeba vlhká, což u ostatních je na škou. 

P2 super unierzál, úzký slušná váha, nástroje ok. P4 jsme měl taky, ten byl dobrej, ale poslal jsem ho pryč, když jsem koupil ARC, ARC je takový upgrade P4. 

Rebary, mám rád, že jsou hladké bez hran, když používáš nástroje, což používám více než kleště. Kleště nejsou u Rebara moc pohodlné, ale dá se. 

Swisstool X + Spirit, poměr cena / výkon za mě nejlepší multitooly, ale není to moje kravní skupina. Mám to rád na šroubech, aby šly rozdělat. 

ARC skvěle se používá, trochu ostřejší do ruky z důvodu nástrojů z venku, ale dá se. Nástroje vybrané fakt super, potvrchovka krásná a vypadá pořád jak nový. Jediné mínus, a to není vina toolu jako takového, protože to mají i ostatní leathrmany od roku 2023 jsou nové břity v kleštích, které jsou trochu kratší a tak u Arcu vzniká taková mezírka, takže když stříháš drát, nesmíš ho dát úplně dolu jako dříve, protože potom zlomíš břit kvůli fakt velké páce, co dá ARC. 

A které fakt nemá rád a nepřirostly mi k srdci, Wave + Charge, dělníci, ale divný v ruce, ostré hrany. Surge je trochu příjemnější, Wave nic moc. ST200 + 300, moc velké, Rebar stačí. OHT, zkusil jsem a poslal dál, nic pro mě. Wingman, Sidekick... divný, nástorje bez locku a takový laciný. 

No mohl bych psát dál a dál 😄

Bezva, je příjemné si psát se zkušeným uživatelem. Pro mne je Wave takový denní dělník - mám ještě verzi bez výměnných čelistí, ale snad už je na cestě verze Plus, pak ten starší uložím na zasloužený odpočinek do sbírky. Vlastně mám i Wave Plus, ten mi ale poslal Tim Leatherman k narozkám s věnováním, takže vzácnost, která pracovat nebude.

Co se týká Charge, mám jen před-předchozí generaci TTi. Sháním ještě tu úplně původní, na ten nový je ještě čas. Pak mám 2x G10, pak verzi Forest... a pak ještě starý Charge AL s černými střenkami a vloženou stříbrnou destičkou. Plechové střenky jsem z něj kdysi sundal a nahradil je dřevěnými, vypadá to elegantně. Ale chystám se na Charge Plus a protože - na rozdíl od Tebe - mi hliníkové střenky k srdci nepřirostly, asi na ten původní vrátím origo střenky, dám ho ke sbírkovým kouskům a dřevo přehodím na nový Charge Plus. 

K OHT jsem si hledal cestu, trvalo to dlouho, nelíbil se mi a přišel mi nepraktický, s malými nástroji. Ale furt jsem si říkal, že ho sakra takhle nevymysleli jen tak, dával jsem mu opakovaně šanci a nakonec mám 3, různé barvy. Na denní nošení ho nemám, ale beru si ho třeba do éra, je někde po ruce v autě, ona se ta jednoručnost někdy fakt hodí.

Dalo by se psát dlouho, mám jich asi 60, staré kusy nepoužívám, jsou ve sbírce. Ještě bych chtěl sehnat úplně první PST, z prvního roku výroby (1983)

No, bavíme se a kdo se baví, nezlobí... Tak ať se Ti daří.

Odkaz ke komentáři

Já si tě pamatuji, že jsi velký sběratel, ještě když jsem měl facebook, tak jsme ve skupině Leatherman Fenomén mezi multitooly koukal na tvojí sbírku a příspěvky : ) slušný no. 

Ještě mě napadl jeden, který se mi moc líbil Leatherman Blast, ten bych doma ještě někde dohledal, ten měl téměř ideální kombo nástrojů. Pak jsem si ale zvykl na bit holder a nástavce na normální bity a už nešlo jít zpátky, ale na tu dobu to byl super nástroj. 

PST vozím v autě (spolu s miniračnou od Swisstoolu), né ten původní z roku 1983, ale tak kolem roku 1990 jestli si dobře pamatuji. Zkoušel jsem tu reinkarnaci Bonda, ale taky slušnej kousek. Čelisti ze starého Wava a výbarva, ale pak mě štvaly ty nástroje na slipjointu, tak se posunul rodinou k dalšímu uživateli. 

A ty jejich nože taky jsou fajn, na klíčích nosím T4, to je dobrej švýcarák z Ameriky na steroidech. 

Tak se měj 

Honza 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...